Се каете ли што сте се иселиле од Македонија?

F

FARANG

Гостин
За цитатот... 6% невработеност. 2 месечни плати за СЕКОЈА година со компанијата. Значи ако сум 10 год таму тоа се 20 месечни плати. Ти дал стан во Скопје и викендица или барем плац во Охрид за да те отпушти. Зар сметаш дека тоа не е фер? Немам поима како е во таа индустрија и за секој тоа иде индивидуално ама еве да работев во банка и ова да ми го понудеа ОДМА ќе го прифатев иако моментално е најглема криза баш во банкарската индустрија. Ќе ми требаше месец дена макс да си најдам работа.... Не заебавај 6% е не 30% ко во МКД. На тие 6% рачунај имаш 3-4% што неќат или неможат да работат моментално. Во споредба со светот овде МОМЕНТАЛНО е МЕД и МЛЕКО.

За тоа кој како сака да живее знаеш како иде она leave and let leave...Секој различно си ги гледа и сфаќа животот. Јас немам проблем со тоа ти како гледаш на нештата дури и кажав слично размислуваме за некој работи. Несфаќам зошто си земате за право да им се мешате на другите ако си одрбале нешто друго за себе? Ако мисли некој дека ќе просперира во Германија/Англија или Боливија тоа си е нивна работа бе другар. Не ги прави тоа помалку македонци од тебе ниту пак помали патриоти. Стварно не сфаќам зошто постојано тие поделби наместо да гледате да не вратите за да помогнеме вие плукате по нас... Како сакаш да се врати оваа цела генерација што отишла на страна кога нема основни услови во МКД и немој да ми кажеш дека ако за тебе е добро и за нас треба да е оти знам и ти не си ненормален сигурно има мал милјон работи што и тебе те вадат од такт ама ете ти си одбрал таму да останеш и тоа е тоа...
--- надополнето: 11 април 2013 во 10:11 ---
Иначе во право си, очигледно европа е многу сменета. За мене ова што се пишува овде поготово за примањата е стварно изненадувачки. Јас европа ја знам пред се од туристички аспект и имав престава дека со примања/стандард сме слични ама по се изгледа не е баш така.
 

TheIks

Fork & spoon operator
Член од
1 октомври 2007
Мислења
712
Поени од реакции
469
btw.odamna izgleda ne si imal prilika da vidiš što se dešava po EU. Možebi e AUS i istokot(Kina,Tajland,Malezija) veke svetlost pred Evropa koja polecka ama sigurno propaga. Veruvam deka e taka,i po mentalitetot i po kvalitetot na životot.
Многу лошо е кога вака некој ќе даде некое тврдење без при тоа да изнесе факти и да објасни точно со соодветен пример зошто мисли така.

Во Европа имаше економска криза, впрочем како и пошироко. Нормално дека некои земји беа повеќе зафатени, некои помалку ама ситуацијата горе-доле се смири во северниот дел, е сега југот малку е покомплициран. Германија прва излезе од кризата, или еве веднаш после Скандинавија. Во тие делови можеби нема работа да риниш со лопата ама далеку од тоа дека платите биле намалувани или пак има масовни отпуштања. Еве кога Германија некако се најде на тапет: Лично имам и роднини а и пријатели во Германија со кои комуницирам практично секоја ден. Од разни професии, студенти, програмери и обични работници во фабрика. Пример пријател кој работи во фабрика за делови, 3 смени, викенд слободен, 30 работни дена годишно одмор... отприлика заработува чисти (после се платено, здравствено итн.) помеѓу 1900 и 2000е. Си вози нова кола од над 30000е, си купува строго брендирана облека, си тера викенди без пропуст итн. Ова го давам како пример дека легално вработен, во сериозна фирма со полно работно време ќе живее баш супер. Друга е приказната ако одиш кај некој балканец да работиш а тој е несериозен и ти дава минимална плата колку ради реда, нејверојатно незаконски. Неможе да споредуваме со таквите.
 
Член од
30 мај 2012
Мислења
5.027
Поени од реакции
2.889
Државна фотеља е да... Тука ептен се тепаат. Што да ти кажам еден поличар во парламент има помала плата од инжинер со 5-6 год искуство. Премирката на Австралија зема ГОДИШНА плата иста како извршниот директор на една од големите АУС банки само овој на НЕДЕЛНО ниво (да ова е БУКВАЛНО ТОЛКУ, 52 пати помала плата)... Ептен се тепаат. Да видиш како се тепаат во министерства каде зимаат државен просек - а не 3-4 пати повеќе од просекот ко во МКД. Да видиш како со ист број вработени во администрација се опслужува држава од 22 мил на територија колку европа и каде секоја процедура се почитува. Да видиш како за мито ОБАВЕЗНА со закон казна ти е 2 год затвор а не судови па до судијата било... Ептен се тепаат.... Еве имам другар работеше за VIC ROADS државната фирма што ги одржува патиштата. Види чудо ја напушти работата оти најде дупло поплатена работа во приватна фирма. Имаат само некој ОК бенефиции и тоа НЕКОЈ од државните служби ама пари во државно овде нема. Еден џандар зима малку повисока плата од фирма за приватно обезбедување, 10-20% повисока плата од чувар во супермаркет или фабрика...

Во државно се знае, само во БАНАНА републики. Во држави каде да се обезбеди сигурен приход е приоритет а не да се ЗАРАБОТИ. Тоа е всушност и разликата. Ти збориш дека во МКД може да се преживее, ние сите сакаме да ЖИВЕЕМЕ, да створиме. Преку глава ни е од преживување не се секирај и те како кадри сме за тоа.
Odi prašaj gi tie 500 što gi šutnale od fabrikata. Posebno pa nekoj vo 50tite godini. Ti i ostanatite našinci za državni foteljički uopšte ne se ni zamarate,zatoa što ne može ni da ja dobiete. Ova pa posebno važi za vo EU.
 
Член од
30 мај 2012
Мислења
5.027
Поени од реакции
2.889
Fakti se toa. Koj ne verue eve aj so mene nagore koga pak ke odam da kupuvam koli,ke prosetame po fabrikite pa da vidite kolku se nudi i dali uopste primaat rabotnici. Ili zamolete gi tainstvenite ovde da ve upatat kade ve cekaat gore plati po 2000 evra.

P.S.
Se slagam deka se gore ceni toa sto TI go nudis. Ama realno 95% od našive nemaat da ponudat ama bas nisto. Možebi ako nekade se traži stručnjak za sportska prognoza,degustator na kafe i pivo itn.....Sekoja čest na tie 5% sto imaat sto da ponudat. Priznaj deka e taka.
 
Член од
28 мај 2008
Мислења
3.231
Поени од реакции
4.103
Ne bluvotini drugar,fakti se toa. Koj ne verue eve aj so mene nagore koga pak ke odam da kupuvam koli,ke prosetame po fabrikite pa da vidite kolku se nudi i dali uopste primaat rabotnici. Ili zamolete gi tainstvenite ovde da ve upatat kade ve cekaat gore plati po 2000 evra.
Очигледно е дека светот во кој живееш ти и некој од ранг на мене, се неспоредливи.
За човек кој како мене потрошил повеќе 2,5 децении од животот да се образува и потрошил десетици илјади евра на тоа, 2000 евра не се ништо... не се ни дискутира за таа сума. Очигледно не сфаќаш дека не сите што одиме во странство сме со средно текстилно завршено и работиме како општи работници во фабрика со три смени за 1000 евра плата.
Ти можеби единствено со такви имаш контакт и мислиш дека сите ја имаат таа среќа. Епа да знаеш дека има луѓе кои вложиле многу време, труд и пари во своето образование и има држави каде тоа се цени и се плаќа. Поготово кога зборуваме за професии од областа на инженерството.
Да знаеш дека 500 евра дневно и не се некоја недостижна сума. Ама не сите се способни да заработуваат толку. Имам роднини и пријатели кои во денот заработуваат сума којашто ти во месецот прашање е дали ја заработуваш.
Таквите луѓе не се одбивни кон нови знаења, како што те приметувам дека си ти, а и скоро сите луѓе во Македонија. Паметен човек нема да се труди да го омаловажи некој што знае повеќе од него, туку се труди да научи нешто од него....
 

Memento Mori

Yeah science, bitch!
Член од
24 август 2009
Мислења
1.132
Поени од реакции
1.562
Требаше автомеханичар или трговец со коли да станам,кој ме тераше медицина да студирам по логикава на valvoline...
Тука не ваља,таму не е добро,сите лажете не зимате толкави плати. = Завидливост,љубомора и што уште не..Too damn high..
 
Член од
30 мај 2012
Мислења
5.027
Поени од реакции
2.889
Očigledno genijalcite so dlaboki gepovi ili se krijat ili so e rabota,od gurbetčiive retko nekoj da se pofalil so platata poslednive godina dve,ako uopste uspeal da go socuva rabotnoto mesto. Ko so rekov ednas,sve so navednati glavi si dovagaat. Sigurno ne od arno.
--- надополнето: 12 април 2013 во 00:13 ---
Требаше автомеханичар или трговец со коли да станам,кој ме тераше медицина да студирам по логикава на valvoline...
Тука не ваља,таму не е добро,сите лажете не зимате толкави плати. = Завидливост,љубомора и што уште не..Too damn high..
Ne znam so ne ti e jasno,veke ednas napisav deka ako si u medicina sekade si ko bubreg u loj. I kaj nas medicincive mlatat pari.
 
Член од
28 мај 2008
Мислења
3.231
Поени од реакции
4.103
Očigledno genijalcite so dlaboki gepovi ili se krijat ili so e rabota,od gurbetčiive retko nekoj da se pofalil so platata poslednive godina dve
Пак не ги сфаќаш работиве ко шо гледам...
Ти мислиш дека на запад луѓето кажуваат кој колку заработува? На никого на памет не му паѓа некому да праша колкава му е платата. Тоа само сељациве наши се куропецајкаат.
Ако во Македонија главна тема е тоа, кој колку печали, колку троши... овде НЕ!
Незнам што очекуваш ти на темава, сите да ти прикачат извод од сметката?! :facepalm:
Не размислуваат сите како тебе, дека ако печалиш натпросечно, треба да се фалиш кај ќе стасаш...
 
Член од
20 ноември 2005
Мислења
614
Поени од реакции
64
Den 5 ti

Seuste nema kompromis , pregovaracite izbezumeni, situacija napnata,

Vecnata dilema dali vo mkd e podobro 500 ili vo druga zemja 5000 da imas nereshena

toa deka ne cekaat so siroka pregratka uste povekje

Jas predlagam da se stavi temava na Glasanje :) hahahaha
 
F

FARANG

Гостин
Odi prašaj gi tie 500 što gi šutnale od fabrikata. Posebno pa nekoj vo 50tite godini. Ti i ostanatite našinci za državni foteljički uopšte ne se ni zamarate,zatoa što ne može ni da ja dobiete. Ova pa posebno važi za vo EU.

Ако е 50 год шансите се дека работел за Холден 30тина години. Обично во фабрика таму земаат среднисти а пошто платите им се добри и се огормни фабрики тоа ти иде ко работа за цел живот. 30 години по 2 плати се 60 плати. На нив ЕПТЕН им го накршиле. Му дале 5 ГОДИШНИ плати за да го избркаат од работа! Дај бе не зезај, со тие пари бизнис можеш да отвориш, да исплатиш куќа целосно во АУС... Ова е заебано ако си се запослил таму последниве неколку год ама тоа е реткост во таа индустрија а ако било така тогаш зошто па и денес да не најдеш работа?

За државните фотељи, хм, овде имам неколку македонци градоначалници, има цел куп советници, во викторија главниот полицаец (не министер ама извршител на должноста) долго време беше македонец. Сме има судии во врховен суд, македонци... Сеуште немаме политичар во парламент ама тука веќе проблемот е политчки имаме многу блокади од грците. Во канада веќе долго време има Македонец во парламентот. За во европа незнам ама овде не е така... Доколку си државјанин, знаеш англиски како треба нема проблем да се пробаш ако сакаш...
 
Член од
20 ноември 2005
Мислења
614
Поени од реакции
64
A i temava od start e gresna.

Sto ima da se kae coek vo makedonija moze da si se vrati koga ke posaka.

Se dodeka ne se odkaze od mkd drzavajnstvo

Nadvor moze da dobie samo plus da izgubi ne moze

Ako ne ti odgovara one way ticket do Makedonija i nazad .
 

Strenght

Never Give Up!!
Член од
24 април 2010
Мислења
2.516
Поени од реакции
1.824
A i temava od start e gresna.

Sto ima da se kae coek vo makedonija moze da si se vrati koga ke posaka.

Se dodeka ne se odkaze od mkd drzavajnstvo

Nadvor moze da dobie samo plus da izgubi ne moze

Ako ne ti odgovara one way ticket do Makedonija i nazad .
Не е грешна... Не си ја сватил убаво...

Ова е за оние кои што се оделуваат од се вредно што го имаат проживеано тука... спомени,случки, моменти со фамилијата ипак не е тешко да се оделиш од се тоа... Но кога се мора што да се прави..
 
Член од
20 ноември 2005
Мислења
614
Поени од реакции
64
Не е грешна... Не си ја сватил убаво...

Ова е за оние кои што се оделуваат од се вредно што го имаат проживеано тука... спомени,случки, моменти со фамилијата ипак не е тешко да се оделиш од се тоа... Но кога се мора што да се прави..
Zasto da se mora sekoj si nosi odluka za sebe nikoj so sila ne moze da te natera da se isleish

A ako se kaes vrati se se nazad ednostavno e

Nisto ne se mora mora samo da se umre .... :)
 

Strenght

Never Give Up!!
Член од
24 април 2010
Мислења
2.516
Поени од реакции
1.824
Zasto da se mora sekoj si nosi odluka za sebe nikoj so sila ne moze da te natera da se isleish

A ako se kaes vrati se se nazad ednostavno e

Nisto ne se mora mora samo da se umre .... :)
Во случајов мора... самата држава ги брка младите... Само јас имам 10 другари што ќе си бегаат странство... Јас се плашам за 20 години чоек млад нема да остане тука...

Тоа мора само да се умре за други работи се употребува не за вакви сериозни...
 
Член од
20 ноември 2005
Мислења
614
Поени од реакции
64
Во случајов мора... самата држава ги брка младите... Само јас имам 10 другари што ќе си бегаат странство... Јас се плашам за 20 години чоек млад нема да остане тука...

Тоа мора само да се умре за други работи се употребува не за вакви сериозни...
Ne se sekiraj nema da izbegaat site :)

Pomina vremeto koga se emigrirase lesno a da cel svet gi ceka strucnjacite od makedonija da dojdat.

U denesno vreme da emigrarias treba citaj TON PARI

Na visoko razvientite zemji im treba opsta rabota sila si imaat oni dovolno struncjaci za se rodeni kaj niv.
 

Kajgana Shop

На врв Bottom