Sedi i cekaj podobri denovi da dojdatКЕ ВЕ МОЛАМ ЗА МАЛ СОВЕТ ОКОЛУ ПРАШАЊЕТО
ШТО ТРЕБА ДА ПРАВИМЕ ДОКОЛКУ АКЦИЈАТА ШТО ЈА ПОСЕДУВАМЕ ПОЧНЕ ДА ПАЃА?
ВИ БЛАГОДАРАМ
Мислам дека треба да си најмите добар портфолио менаџер.КЕ ВЕ МОЛАМ ЗА МАЛ СОВЕТ ОКОЛУ ПРАШАЊЕТО
ШТО ТРЕБА ДА ПРАВИМЕ ДОКОЛКУ АКЦИЈАТА ШТО ЈА ПОСЕДУВАМЕ ПОЧНЕ ДА ПАЃА?
ВИ БЛАГОДАРАМ
Dzabe mu e!! So ke mu napraj menadzerot? Ne ke mu frli magija na akcijata pa da pocni da rasti . Toj vekje gi kupi akciite, gotovo e. Sega ako pagja, neka ceka da pocnat pak da rastatМислам дека треба да си најмите добар портфолио менаџер.
Ili moze da gi shorta, ili da gi skrati zagubite ako ima potencijal za gubenje likvidnost, ili da gi reinvestira parite vo nesto drugo, ili da se dokapitalizira na dnoto? Ili kombinacija da napravi, da se shorta sega, i da se dokapitalizira na dnoto? Im se cudam na lugevo sto ne znaat sto e presek za dividenda a trguvaat akcii, pa koga ke ja upropastat rabotata berzata im e kriva. Isto kako da fatam sam da si gi popravam zabite, pa koga ke ostanam bez zab vo usta stomatologijata da mi e kriva.Dzabe mu e!! So ke mu napraj menadzerot? Ne ke mu frli magija na akcijata pa da pocni da rasti . Toj vekje gi kupi akciite, gotovo e. Sega ako pagja, neka ceka da pocnat pak da rastat
КЕ ТЕ МОЛАМ ДОКОЛКУ НЕ ТИ Е ТЕШКО ДА ПОЈАСНИШ , НА КОЈ НАЧИН СЕ (SHORTA) , ЗА ДОКАПИТАЛИЗАЦИЈА НА ДНОТО И ЗА ПРЕСЕК НА ДИВИДЕНДА .Ili moze da gi shorta, ili da gi skrati zagubite ako ima potencijal za gubenje likvidnost, ili da gi reinvestira parite vo nesto drugo, ili da se dokapitalizira na dnoto? Ili kombinacija da napravi, da se shorta sega, i da se dokapitalizira na dnoto? Im se cudam na lugevo sto ne znaat sto e presek za dividenda a trguvaat akcii, pa koga ke ja upropastat rabotata berzata im e kriva. Isto kako da fatam sam da si gi popravam zabite, pa koga ke ostanam bez zab vo usta stomatologijata da mi e kriva.
По кој предмет ти се по финансиски портфолија?КЕ ТЕ МОЛАМ ДОКОЛКУ НЕ ТИ Е ТЕШКО ДА ПОЈАСНИШ , НА КОЈ НАЧИН СЕ (SHORTA) , ЗА ДОКАПИТАЛИЗАЦИЈА НА ДНОТО И ЗА ПРЕСЕК НА ДИВИДЕНДА .
ИНАКУ ПРАШАЊАТА
ШТО БИ НАПРАВИЛ ДОКОЛКУ АКЦИЈАТА ШТО ЈА ПОСЕДУВАШ ПОЧНЕ ДА ПАЃА?
ДАЛИ БИ КУПИЛЕ АКЦИЈА НА КОЈА КОМПАНИЈАТА ПРИКАЖУВА КУМУЛИРАН РАСТ ?
МИ СЕ ПОТЕНЦИЈАЛНИ ИСПИТНИ ПРАШАЊА ШТО ГИ НЕМА ВО КНИГА А НИТУ МОЖАМ ДА НАЈДАМ ДОПОЛНИТЕЛНА ЛИТЕРАТУРА , ке ве молам доколку сакате да ми пратете ми страни од каде се информирате и кои книги да ги прочитам. Ви благодарам
Shortanje e sleng od short-selling. Prodavas akcii zasto smetas deka ke padne cenata i gi kupuvas na poniska cena. Taka se zastituvas od zaguba, razlikata vo padot ja socuvuvas vo kes. Dokapitalizacija (cost-average) znaci da dokupis od akcijata po poniska cena, koga ke padne, taka ja uprosecuvas kupovnata cena megu razlikata i ja namaluvas nerealiziranata zaguba. Omilena kombinacija mi se dvete, prodavas se sto imas, cekas da padne dovolno i vlagas so site pari od prethodnata prodazba i dodavas uste kes. Na Makedonskata berza taa kombinacija uspeva strasno dobro bidejki ima mnogu amateri. Presek na dividenda e denot po zapisuvanjeto na akcionerite koi ke dobijat dividenda i mnogu luge ja prodavaat akcijata potoa, zatoa paga (najcesto za kolicinata razdelena vo dividenda). Se nadevam ti pomognav, so sreka na ispitot. Ako si na drzaven fakultet ti preporacuvam po internet da baras resursi za ucenje. Pozdrav.КЕ ТЕ МОЛАМ ДОКОЛКУ НЕ ТИ Е ТЕШКО ДА ПОЈАСНИШ , НА КОЈ НАЧИН СЕ (SHORTA) , ЗА ДОКАПИТАЛИЗАЦИЈА НА ДНОТО И ЗА ПРЕСЕК НА ДИВИДЕНДА .
ИНАКУ ПРАШАЊАТА
ШТО БИ НАПРАВИЛ ДОКОЛКУ АКЦИЈАТА ШТО ЈА ПОСЕДУВАШ ПОЧНЕ ДА ПАЃА?
ДАЛИ БИ КУПИЛЕ АКЦИЈА НА КОЈА КОМПАНИЈАТА ПРИКАЖУВА КУМУЛИРАН РАСТ ?
МИ СЕ ПОТЕНЦИЈАЛНИ ИСПИТНИ ПРАШАЊА ШТО ГИ НЕМА ВО КНИГА А НИТУ МОЖАМ ДА НАЈДАМ ДОПОЛНИТЕЛНА ЛИТЕРАТУРА , ке ве молам доколку сакате да ми пратете ми страни од каде се информирате и кои книги да ги прочитам. Ви благодарам
Ви благодарам значи прекрасни сте сите сто ми помогнавте околу прашањатаShortanje e sleng od short-selling. Prodavas akcii zasto smetas deka ke padne cenata i gi kupuvas na poniska cena. Taka se zastituvas od zaguba, razlikata vo padot ja socuvuvas vo kes. Dokapitalizacija (cost-average) znaci da dokupis od akcijata po poniska cena, koga ke padne, taka ja uprosecuvas kupovnata cena megu razlikata i ja namaluvas nerealiziranata zaguba. Omilena kombinacija mi se dvete, prodavas se sto imas, cekas da padne dovolno i vlagas so site pari od prethodnata prodazba i dodavas uste kes. Na Makedonskata berza taa kombinacija uspeva strasno dobro bidejki ima mnogu amateri. Presek na dividenda e denot po zapisuvanjeto na akcionerite koi ke dobijat dividenda i mnogu luge ja prodavaat akcijata potoa, zatoa paga (najcesto za kolicinata razdelena vo dividenda). Se nadevam ti pomognav, so sreka na ispitot. Ako si na drzaven fakultet ti preporacuvam po internet da baras resursi za ucenje. Pozdrav.
Ako imas solidna osnova vo smetkovodstvo, mozes da ja procitas "Fundamentals of Corporate Finance" od Stephen Ross. Toa e dobar ucebnik, i ne treba da si ekspert po smetkovodstvo za go razberes. "Financial Statement Analysis: A practitioners approach" od Martin Fridson e ucebnik odobren od CFA institutot i e odlicen da se nauci otkako ke razvies razbiranje za korporativni finansii. Pravi gi poslednite vezbi od sekoe poglavje, samo tie imaat smisla, knigite moze da gi najdes vo .pdf na filestube. "The Intelegent Investor" od Benjamin Graham e must-read ako sakas da gradis dolgorocno portfolio. Za pomosni alatki gi preporacuvam online kursevite od Yale i Harvard (na youtube se bestplatni), i da se zaclenis na ekonomskite zurnali (nekoi se besplatni a na fakultet mozebi imate pristap do JSTOR). Sepak, nisto, APSOLUTNO NISTO, ne ja zamenuva praksata i da stavis svoi pari vo akcii. Ova se soveti za navistina da oformis dobra osnova za rabota, jas od tie ucebnici i knigi ucev pa potoa vidov sto navistina funkcionira na MSE, ako ti e za samo da go polozis ispitot ne mora tolku trud da vlozuvas.Ви благодарам значи прекрасни сте сите сто ми помогнавте околу прашањата