Масони

Jugop

The Hobbit
Член од
27 декември 2012
Мислења
295
Поени од реакции
43
Drushtvoto na koe pripagjam, iljadnici godini se zanimava so ezoterija. Se zanimava so zidarstvo vo golem del od toj period, no se zanimava i so ezoterija. Od 1700-tite godini navamu, ne se zanimava so zidarstvo (process na premin koj pochnuva nekolku veka porano), soodvetno - nema nikakva potreba denes chlenstvoto da se zanimava so toa. Zoshto bi se zanimaval denes so zidarstvoto ili so gradezhnite tajni na zidarite od minatoto, koga toa voopshto ne e relevantno za nas denes?
Па сигурно постојат некои скици и записи од оперативните ѕидари кои ги знаат спекулативните масони или не постои такво нешто.

Mnogu pati imam povtoreno - masonerijata e povrzana so templarite! Toa e nesporen fakt, i ne znam zoshto se navrakjame kon toa? Templarskoto vlijanie vrz ritualot ni oddaleku ne e tolku bitno, kako shto mnogu avtori se obiduvaat da go prikazhat, no e fakt deka e prisutno - toa nikogash ne sum go sporel.
Logikava za prisvojuvanje e verojatno najapsurdnoto neshto shto do sega go prochitav tuka...
Јас не реков дека ти викаш дека масоните не се поврзани со темпларите. Само сакав да кажам дека тој симбол или масоните го превземали од темпларите, или темпларите го вметнале во масонството. Знамето на темпларите постои пред да биде воведен црно-белиот тепих во масонските ложи.

Витезите на Храмот може немаат влијание врз ритуалот, но имаат големо влијание во создавањето на оперативното масонство, т.е масонството. Приказните дека масоните настанале од ѕидарите на Соломоновиот храм не се толку веројатни колку што е веројатна тезата дека темпларите се основачи на масонството, па затоа денес голем број масони се повеќе се ја отфрлаат тезата за ѕидарите на храмот.
Колку оперативни масони можеш да наброиш кои живееле пред 950-та година?

А исто така ме интересира од каде потекнува костурската глава на некои масонски цртежи што ги видов и и кое е значењето на пентаграмот како масонски симбол.
Исто така во масонскиот ритуал се споменуваат пиратите. Од каде е дојдено тоа?

Член од
19 август 2008
Мислења
848
Поени од реакции
130
Па сигурно постојат некои скици и записи од оперативните ѕидари кои ги знаат спекулативните масони или не постои такво нешто.
--- надополнето: 9 април 2013 во 00:12 ---
Da,postojat zapisi,no kako shto rekov ne e relevantno voopshto za spekulativnoto masonstvo.
Posledniot golem proekt vo koj se vklucheni operativni i spekulativni masoni e gradenjeto na London vo krajot na 17ti vek.
Јас не реков дека ти викаш дека масоните не се поврзани со темпларите. Само сакав да кажам дека тој симбол или масоните го превземали од темпларите, или темпларите го вметнале во масонството. Знамето на темпларите постои пред да биде воведен црно-белиот тепих во масонските ложи.
Toa ne e do kraj jasno. Se povekje se istaknuva tezata deka bilo obratno. No e aosema jasno deka Templarite se pretopuvaat vo operativnite lozhi I deka ostavaat svoe vlijanie.
Витезите на Храмот може немаат влијание врз ритуалот, но имаат големо влијание во создавањето на оперативното масонство, т.е масонството. Приказните дека масоните настанале од ѕидарите на Соломоновиот храм не се толку веројатни колку што е веројатна тезата дека темпларите се основачи на масонството, па затоа денес голем број масони се повеќе се ја отфрлаат тезата за ѕидарите на храмот.
Aj prochitaj ushte ednash shto napisha. Kako nemaat vlijanie vrz ritualot, a tie go sozdale masonstvoto. Patem, meshash operativno I spekulativno.
Naprotiv, denes mnogu mal broj na masoni ja otfrlaat taa teza. Ima eden bran vo 90tite godini, koga ima opsednatost so templarite, I koj stigne objavuva kniga na temata. Vo poslednive nekolku godini, preovladuva razumot I preovladuvaat argumentite sodrzhani vo samiot ritual, pa velje negativno se gleda na takvite knigi, zatoa shto ochigledno ne ja razbiraat sushtinata.
Колку оперативни масони можеш да наброиш кои живееле пред 950-та година?
Zoshto? Lozhite pred 1500-tite nemale spisok so chlenovi.
А исто така ме интересира од каде потекнува костурската глава на некои масонски цртежи што ги видов и и кое е значењето на пентаграмот како масонски симбол.
Исто така во масонскиот ритуал се споменуваат пиратите. Од каде е дојдено тоа?
Kosturskata glava e direktno del od ritualot, se odnesuva na smrtnostta, no ne e povrzana nitu so templari, nitu so pirati. Naprotiv, e edna od najdirektnite ezoterichki vrski so Hramot. Ne mozham povekje da objasnam bez da gi prekrsham svoite principi I zbor.
Pentagramot e vo kontekst na geometrijata. Pred nekoj da trgne da objasnuva kako e toa satanizam, neka pobara detalno za simbolikata na pentagramot, koj e mnogu biten Hristijanski simbol!
Pirati? Pak se povikuvame na Robinson... Robinson tolku ubedlivo go pretstavuva ovoj argument, shto potoa eden kup masonski I nemasonski avtori go kopiraat toa, bez samite da proverat dali e tochno.
Do sega, ne sum sretnal masonski ritual (a sum videl od mnogu jurisdikcii), kade se spomnuva citatot od Robinson.
Inaku, da - vo 17tiot I 18tiot vek ima vrska megju masoni vo Noviot Svet I piratite. Masonstvoto kako takvo, nema nikakva vrska, nitu pak ritualot ima neshto vo vrska so toa.

Jugop

The Hobbit
Член од
27 декември 2012
Мислења
295
Поени од реакции
43
Zoshto? Lozhite pred 1500-tite nemale spisok so chlenovi.
Или затоа што тогаш не постоеле темпларите?
Барем имињата на големите мајстори да ги знаеше.

Aj prochitaj ushte ednash shto napisha. Kako nemaat vlijanie vrz ritualot, a tie go sozdale masonstvoto. Patem, meshash operativno I spekulativno.
Naprotiv, denes mnogu mal broj na masoni ja otfrlaat taa teza. Ima eden bran vo 90tite godini, koga ima opsednatost so templarite, I koj stigne objavuva kniga na temata. Vo poslednive nekolku godini, preovladuva razumot I preovladuvaat argumentite sodrzhani vo samiot ritual, pa velje negativno se gleda na takvite knigi, zatoa shto ochigledno ne ja razbiraat sushtinata..
Сакам да кажам дека темпларските ритуали немаат влијание во масонскиот ритуал. Уствари може да имаат влијание, можно темларите да создале ритуали во кои има голем број прикриени симболи и други работи кој имаат барем некаква поврзаност со темпларскиот ритуал.
Еве неколку сличности: темпларите носеле јагнешка кожа, која можеби ја пренеле и во масонството, исто така нивното знаме го прикриле во тепихот на ложите.
Во ритуалот пишуваше мислам дека треба да му се помогне на секој ѕидар или еснаф кој доаѓа од друг град, и тоа да му се помогне парично и да му се овозножи престој. Зошто на некој еснаф би му се пружила парична помош. Логично е дека тоа не е еснаф туку човек во бегство кој е темплар или протестант. На нив и требало пари и престој за да се прикријат, а потоа да продолжат кон исток, или кон запад незнам на која страна беше точно. Во масонскиот ритуал, во првиот степен се прашува новиот член од каде доаѓа, а тој треба да одговори од исток кон запад или обратно незнам како беше точно. Ете уште една сличност. Кругот кој го цртале масоните со два стапа на подот во ложите, а потоа стаповите ги поставувале од гоорната и долната страна на кругот беше исто така симбол на темпларите, да проверам и ќе пишам што точно значеште.
Има уште голем број сличности ама ме мрзи да пишувам сега. Не е можно сето ова да е чиста случајност.
И ете дел од овие сличности си немаат врска со темпларскиот ритуал, туку тие се однесуваат на времето кога темпларите и протестаните биле прогонувани. Тоа е по распаѓањето на темпларскиот ред.

Pentagramot e vo kontekst na geometrijata. Pred nekoj da trgne da objasnuva kako e toa satanizam, neka pobara detalno za simbolikata na pentagramot, koj e mnogu biten Hristijanski simbol!
За масонството имаше нешто во врска со петте точки на прекрстување на линиите или не?

Pirati? Pak se povikuvame na Robinson... Robinson tolku ubedlivo go pretstavuva ovoj argument, shto potoa eden kup masonski I nemasonski avtori go kopiraat toa, bez samite da proverat dali e tochno.
Do sega, ne sum sretnal masonski ritual (a sum videl od mnogu jurisdikcii), kade se spomnuva citatot od Robinson.
Не, тоа го прочитав одамна и во една книга на хрватски.
А Робинсон не го претставува уедливо аргументот. Тој само кажува дека ако тоа во врска со пиратите потекнува од темпларите, најверојатнио би било од тоа кога темпларите биле во судир со некои приати или кога некој масонски брод бил засемен од темпалари незнам точно.
Но тоа малку не ми е логично па затоа те прашав.

Член од
19 август 2008
Мислења
848
Поени од реакции
130
Jugop prijatele, epten imash izmeshano brzini...
Или затоа што тогаш не постоеле темпларите?
Барем имињата на големите мајстори да ги знаеше.
Zoshto bi gi znael? Koga se prnesuval ritualot od koleno na koleno, iminjata na majstorite voopshto ne igrale nikakva uloga. Znakot na sekoj eden majstor - da. Tie znaci se seushte prisutni vo mnogu gradbi od sredniot vek. Znakot bil kako potpis, no imal i simbolichko znachenje i ima propishan nachin n a koj mozhe da se formira toj znak.
Imeto kako ime, voopshto nishto ne znachi.

Сакам да кажам дека темпларските ритуали немаат влијание во масонскиот ритуал. Уствари може да имаат влијание, можно темларите да создале ритуали во кои има голем број прикриени симболи и други работи кој имаат барем некаква поврзаност со темпларскиот ритуал.
Ovde epten imash izmeshano brzini. Prochitaj ushte ednash shto imash napishano...
Osven toa, kako znaesh dali imaat ili nemaat, koga ne ti e dovolno poznat nitumasonskiot, nitu templarskiot ritual.
Еве неколку сличности: темпларите носеле јагнешка кожа, која можеби ја пренеле и во масонството, исто така нивното знаме го прикриле во тепихот на ложите.
Sveti Jovan Krsstitel isto taka nosi pojas od jagneshka kozha. Sveti Jovan Krstitel e eden od dvajcata svetci zashtitnici na masonstvoto. Koj od kogo prezel simbolika?

Во ритуалот пишуваше мислам дека треба да му се помогне на секој ѕидар или еснаф кој доаѓа од друг град, и тоа да му се помогне парично и да му се овозножи престој. Зошто на некој еснаф би му се пружила парична помош. Логично е дека тоа не е еснаф туку човек во бегство кој е темплар или протестант. На нив и требало пари и престој за да се прикријат, а потоа да продолжат кон исток, или кон запад незнам на која страна беше точно. Во масонскиот ритуал, во првиот степен се прашува новиот член од каде доаѓа, а тој треба да одговори од исток кон запад или обратно незнам како беше точно.
Toa za parichnata pomosh e isto taka nedorazbiranje od strana na nemasoni avtori (za zhal, povtorno Robinson e najvinoven), sosema drug e tekstot i sosema drugo veli za pomaganjeto.
Shto se odnesuva do pravcite, isto taka znachenjeto na stranite na svetot nema nikakva vrska so patuvanje fizichko.
Ете уште една сличност. Кругот кој го цртале масоните со два стапа на подот во ложите, а потоа стаповите ги поставувале од гоорната и долната страна на кругот беше исто така симбол на темпларите, да проверам и ќе пишам што точно значеште.
Kaj templarite toj simbol ne e prisuten. Liniite se odnesuvaat na Hramot.
Има уште голем број сличности ама ме мрзи да пишувам сега. Не е можно сето ова да е чиста случајност.
Slichnosti ima, no ima i ogromni razliki, koi ukazhuvaat na minorno templarsko vlijanie.
И ете дел од овие сличности си немаат врска со темпларскиот ритуал, туку тие се однесуваат на времето кога темпларите и протестаните биле прогонувани. Тоа е по распаѓањето на темпларскиот ред.
Ritualot sepak ne sodrzhi pogolem del od navedenite raboti. Povekjeto knigi na temata se igra na rasipan telefon.
За масонството имаше нешто во врска со петте точки на прекрстување на линиите или не?
Ne bi mozhel da objasnam povekje bez da si go prekrsham zborot.
Не, тоа го прочитав одамна и во една книга на хрватски.
А Робинсон не го претставува уедливо аргументот. Тој само кажува дека ако тоа во врска со пиратите потекнува од темпларите, најверојатнио би било од тоа кога темпларите биле во судир со некои приати или кога некој масонски брод бил засемен од темпалари незнам точно.
Но тоа малку не ми е логично па затоа те прашав.
Ovde epten imash izmeshano raboti. Kakov masonski brod???
Idejata za povrzanosta na piratite prv ja iznesuva Robinson, za nekolku godini podocna da priznae deka toa go baziral na roman od 19ti vek, a ne na istorisko prouchuvanje.

Prouchuvanjeto na slichnostite megju dve raboti, odobeno koga stanuva zbor za istoriski nastani koi ne se dobro evidentirani e mnogu korisno. Problemot nastanuva koga celenasocheno se baraat tie slichnosti. Mnogu avtori prvin izmisluvaat teza, a potoa odat da ja dokazhat i ne biraat sredstva za toa. Mnogu chesto, osobeno na temata masonerija, premolchuvaat odredeni fakti, odredeni detalji, koi direktno kje ja negiraat nivnata teza, a biraat minijaturni elementi koi odat vo polza na toa shto go velat.
Golem udel vo ova imaat dve raboti. Prvo, lugjeto koi ja chitaat knigata, mnogu retko imaat poznavanje od masonskiot ritual (mnogu pati i masoni nemaat dovolno poznavanje), i rechisi nema kako nemason da znae shto tochno ima vo ritualite. Vtoro, romantiziranjeto na celata prikazna (ili kaj nek avtori - demoniziranjeto), mnogu podobro prodavaat knigi.
Nikogash do sega ne se sluchilo da objasnam na nekoj shto e tochno masonerijata, i toj da mi poveruva. Mnog chesto se sluchuva i so kandidati, da bidat iznenadeni koga kje vlezat, zatoa shto i pokraj celata podgotovka i pthodni objasnuvanja kaj niv ima ochekuvanje za rabotite koi gi chjitale po razno razni knigi.
Jas samiot koga vlegov bev iznenaden shto go nema delot za piratite, zatoa shto bev mnogu dobro zapoznaen so knigata na Robinson i chekav so netrpenie da dojde toj del od ritualot. Koga ne se sluchi vo prviot stepen, si rekov, ajde, mozhebi vo vtoriot, ili vo tretiot... Koga ne se sluchi vo nitu eden stepen - si rekov mozhebi vo nekoja druga jurisdikcija go ima. Zaradi toj citat imam prochitano desetici ritualni knigi i imam zboreno so desetici ceremonijal majstori od najrazlichni zemji. Nikoj, nikqde nemashe takov citat... sepak, mojata potraga beshe uspeshna, zatoa shto po pat nauchiv mnogu drugi raboti.
I tuka ucham, so sekoj razgovor.

Jugop

The Hobbit
Член од
27 декември 2012
Мислења
295
Поени од реакции
43
Zoshto bi gi znael? Koga se prnesuval ritualot od koleno na koleno, iminjata na majstorite voopshto ne igrale nikakva uloga. Znakot na sekoj eden majstor - da. Tie znaci se seushte prisutni vo mnogu gradbi od sredniot vek. Znakot bil kako potpis, no imal i simbolichko znachenje i ima propishan nachin n a koj mozhe da se formira toj znak.
Imeto kako ime, voopshto nishto ne znachi.
А како тогаш ви е познат само Хирам Абив?

Ovde epten imash izmeshano brzini. Prochitaj ushte ednash shto imash napishano...
Osven toa, kako znaesh dali imaat ili nemaat, koga ne ti e dovolno poznat nitumasonskiot, nitu templarskiot ritual.
Не ми се познати целосно масонскиот и темпларскиот ритуал, а не дека не ми се познати доволно.
Ти прочитај го целиот пост па пробај да сватиш што сакам да кажам. Откако се распаѓа темпларскиот ред, темпларите создаваат ново друштво во кое ритуалот има повеќе поврзаност со начинот на живеење на темпларите по распаѓањето на темпларскиот ред, а со ритуалот на темпларите има минимална поврзаност. Свати ли сега што сакам да кажам?

Sveti Jovan Krsstitel isto taka nosi pojas od jagneshka kozha. Sveti Jovan Krstitel e eden od dvajcata svetci zashtitnici na masonstvoto. Koj od kogo prezel simbolika?
Темпларите ја вметнале во масонството, не е превземена симболиката зошто исто така Св. Јован Крстител бил заштитник на витезите темплари.

Toa za parichnata pomosh e isto taka nedorazbiranje od strana na nemasoni avtori (za zhal, povtorno Robinson e najvinoven), sosema drug e tekstot i sosema drugo veli za pomaganjeto.
Shto se odnesuva do pravcite, isto taka znachenjeto na stranite na svetot nema nikakva vrska so patuvanje fizichko.
Да да, се е недоразбирање.
Тоа со правците, во масонството се однесува на тоа дека новиот член доаѓа од запад, т.е. дека не е доволно духовно богат, а оди кон исток значи дека влага во масонстовто и ќе стекне духовно богатство и слично. Но што се крие зад ова? Можно е зад сето ова, страните на светот да имаат врска со физичкото патување на темпларите.

Kaj templarite toj simbol ne e prisuten. Liniite se odnesuvaat na Hramot.
Со сигурност можам да кажам дека баш тој симбол бил присутен кај темпларите.

Ritualot sepak ne sodrzhi pogolem del od navedenite raboti. Povekjeto knigi na temata se igra na rasipan telefon.
Па како не содржи? Тие делови од ритуалот ги имам сретнато во книгата на Роберт Л.Д. Купер, и во други книги од масони.

Ovde epten imash izmeshano raboti. Kakov masonski brod???
Idejata za povrzanosta na piratite prv ja iznesuva Robinson, za nekolku godini podocna da priznae deka toa go baziral na roman od 19ti vek, a ne na istorisko prouchuvanje.
Како што кажав, теоријата на Робинсон не ми беше баш логична, и не ја сметам за точна.

Член од
19 август 2008
Мислења
848
Поени од реакции
130
А како тогаш ви е познат само Хирам Абив?
Zatoa shto legendata za Hramot i osnovnata lekcija vo masonerijata e vrzana so nego. Patem, toa e osnovnata ezoterichka ideja na masonerijata. Inaku, ne e edinstven, isto se spomnuva i Hiram od Tir i Solomon.
Не ми се познати целосно масонскиот и темпларскиот ритуал, а не дека не ми се познати доволно.
Ти прочитај го целиот пост па пробај да сватиш што сакам да кажам. Откако се распаѓа темпларскиот ред, темпларите создаваат ново друштво во кое ритуалот има повеќе поврзаност со начинот на живеење на темпларите по распаѓањето на темпларскиот ред, а со ритуалот на темпларите има минимална поврзаност. Свати ли сега што сакам да кажам?
A jas sakam da ti kazham deka nema vrska so nachinot na zhiveenje na templarite voopshto. Tuka i tamu kje se najde po nekoja referenca, koja sama po sebe ne e dovolno jasna, i kne ripnat eden kup avtori da pravat templarska vrska. Da, ima odredeni elementi koi se vrzani so templarite, no voopshto ne stanuva zbor za sozdavanje na ritual koj e vrzan so templaeskiot nachin na zhiveenje. Kako shto rekov, zapoznaj se povekje so ritualite (ima dovolno dostapna informacija), a ne se vodi po tugja analiza na temata, koja ne se bazira na nikakva seriozna podloga.
Темпларите ја вметнале во масонството, не е превземена симболиката зошто исто така Св. Јован Крстител бил заштитник на витезите темплари.
Apsolutno netochno. Templarite se edinstveniot red, koj nema svetec zashtitnik. Sveti Jovan Krstitel i Sveti Jovan Bogoslov, nemaat vrska so templarite, a i dvajcata se mnogu bitni za srednovekovnite zidarski gildii.

Да да, се е недоразбирање.
Konkretno, toa so pomoshtase pojavuva vo dva dela - vo lekcijata za dobrodetelta vo prviot stepen (od kade isto taka poteknuva i nachinot na koj kandidatot e oblechen vo prviot stepen, iako kje najdesh mnogu avtori koi isto toa go pripishuvaat na nekoja templarska vrska).
Тоа со правците, во масонството се однесува на тоа дека новиот член доаѓа од запад, т.е. дека не е доволно духовно богат, а оди кон исток значи дека влага во масонстовто и ќе стекне духовно богатство и слично. Но што се крие зад ова? Можно е зад сето ова, страните на светот да имаат врска со физичкото патување на темпларите.
Voopshto ne e tochno ova. Prviot stepen voopshto ne se zanimava so ova. Vtoriot delumno go spomnuva, a se objasnuva i dobiva smisla duri vo tretiot. Nema apsolutno nikakva vrska so fizichko patuvanje, a sosema drug kontekst. Kako shto rekov, nekoj mozhe da bara templarska vrska no toa znachi deka kje treba da go ignorira ritualot. Knight i Lomas se poznati po ova, zaradi shto i ne gi sakam mnogu mnogu.

Со сигурност можам да кажам дека баш тој симбол бил присутен кај темпларите.
Ubavo shto si tolku siguren, ama toj simbol ne postoi vo originalnata templarska ikonografija. Go ima vo masonskiot red na templarite, ama toj se pojavuva duri vo krajot na 18ti vek, a simbolot e prisuten vo masonerijata barem cel vek porano.
Ako neshto sum ispushtil - pishi mi kade mozham da najdam takva sigurna informacija deka ovo jsimbol bil koristen od templarite.
Па како не содржи? Тие делови од ритуалот ги имам сретнато во книгата на Роберт Л.Д. Купер, и во други книги од масони.
Ne me sfakjaj pogreshno, no shto si prochital i shto tochno si razbral, se razlichni raboti. Ovde po nekoe vreme izmesha pirati, masonski brodovi i shto li ne.
Voopshto ne ja iskluchuvam mozhnosta Kuper da pravi greshki, sluchajno ili namerno, zaradi dramatichen efekt. Nema da e ni prviot, ni posledniot masonski avtor koj go napravil toa. Zatoa i rekov, pobaraj sam informacija, ne smetaj sekogash na tugja analiza (duri ni na mojata), informacijata e dostapna za onie koi baraat.

Како што кажав, теоријата на Робинсон не ми беше баш логична, и не ја сметам за точна.
90% od rabotive koi gi spomnuvash kako napishani od drugi avtori, obichno poteknuvaat od Robinson i Rodeni vo Krv. Koj kako stignal, zel od nego, adaptiral za svoite potrebi i dopolnil na svoj nachin. Zatoa i rekov, obichno e igra na rasipan telefon - pochnuvajki od samiot Robinson.
Ne sum ljubitel na romantiziranjeto na masonsko-templarskata vrska, zatoa shto samo go odvlekuva vnimanieto od sushtinata.

Jugop

The Hobbit
Член од
27 декември 2012
Мислења
295
Поени од реакции
43
Zatoa shto legendata za Hramot i osnovnata lekcija vo masonerijata e vrzana so nego. Patem, toa e osnovnata ezoterichka ideja na masonerijata. Inaku, ne e edinstven, isto se spomnuva i Hiram od Tir i Solomon.
Сакаш да кажеш дека Соломон бил ѕидар така? Нели тогаш постоеле само оперативни масони.
Хирам од Тир беше тој што се спомнува во библијата?

A jas sakam da ti kazham deka nema vrska so nachinot na zhiveenje na templarite voopshto. Tuka i tamu kje se najde po nekoja referenca, koja sama po sebe ne e dovolno jasna, i kne ripnat eden kup avtori da pravat templarska vrska. Da, ima odredeni elementi koi se vrzani so templarite, no voopshto ne stanuva zbor za sozdavanje na ritual koj e vrzan so templaeskiot nachin na zhiveenje. Kako shto rekov, zapoznaj se povekje so ritualite (ima dovolno dostapna informacija), a ne se vodi po tugja analiza na temata, koja ne se bazira na nikakva seriozna podloga.
Според мене, има врска со темпларскиот начин на живот. Ако масоните не се настанати од ѕидарите на соломонвиот храм, најреално е дека настанале од темпларите затоа што пред да постојат тие нема никакви веродостојни информации во врска со масоните.
И јас не се водам по туѓа анализа. Со масонскиот ритуал добро го познавам, има доста за него во книги напишани од масони.

Apsolutno netochno. Templarite se edinstveniot red, koj nema svetec zashtitnik. Sveti Jovan Krstitel i Sveti Jovan Bogoslov, nemaat vrska so templarite, a i dvajcata se mnogu bitni za srednovekovnite zidarski gildii.
За Св. Јован Богослов незнам, ама св. Јован Крстител сигурно можам да кажам дека бил заштитник на Темпларите.

Konkretno, toa so pomoshtase pojavuva vo dva dela - vo lekcijata za dobrodetelta vo prviot stepen (od kade isto taka poteknuva i nachinot na koj kandidatot e oblechen vo prviot stepen, iako kje najdesh mnogu avtori koi isto toa go pripishuvaat na nekoja templarska vrska).
Очигледно е дека потекнува од темпларите.
Не е логично еден масон, парично да му помага на друг масон кој ќе дојде во неговиот град.

Voopshto ne e tochno ova. Prviot stepen voopshto ne se zanimava so ova. Vtoriot delumno go spomnuva, a se objasnuva i dobiva smisla duri vo tretiot. Nema apsolutno nikakva vrska so fizichko patuvanje, a sosema drug kontekst. Kako shto rekov, nekoj mozhe da bara templarska vrska no toa znachi deka kje treba da go ignorira ritualot. Knight i Lomas se poznati po ova, zaradi shto i ne gi sakam mnogu mnogu.
Ти, како масон мора да го браниш масонството, а дали зад ритуалот се крие нешто друго со сигурност да потврдиш.

Ubavo shto si tolku siguren, ama toj simbol ne postoi vo originalnata templarska ikonografija. Go ima vo masonskiot red na templarite, ama toj se pojavuva duri vo krajot na 18ti vek, a simbolot e prisuten vo masonerijata barem cel vek porano.
Ako neshto sum ispushtil - pishi mi kade mozham da najdam takva sigurna informacija deka ovo jsimbol bil koristen od templarite.
Да проверам каде го гледав тој симбол па ке ти пишам. И јас го знаев тој симбол како масонски но се уверив дека не потекнува од масоните.

Ne me sfakjaj pogreshno, no shto si prochital i shto tochno si razbral, se razlichni raboti. Ovde po nekoe vreme izmesha pirati, masonski brodovi i shto li ne.
Тезата за пиратите не ја прочитав од Купер туку од Робинсон. Не ми текнува како беше точно, одамна ја имам читано неговата книга, но знам дека имаше нешто дека брод кој го поседувал масон бил засемен од пирати или нешто слично. Таа теза не ми делуваше како вистините зашто ја имам прочитано само кај Робинсон и уште во една книга на хрватски. Јас те прашав дали има некоја врска масонскиот ритуал со пиратите, а викав дека таа теза е точна.

Член од
19 август 2008
Мислења
848
Поени од реакции
130
Сакаш да кажеш дека Соломон бил ѕидар така? Нели тогаш постоеле само оперативни масони.
Хирам од Тир беше тој што се спомнува во библијата?
Kako shto rekov vekje, ne chitash ubavo shto pishuvam... otsekogash vidni aristokrati bile zashtitnici na zidarite. Vo sluchajot na Solomon, toj bil direktno vkluchen vo izgradbata na hramot, prochitaj ja biblijata! Hiram od Tir isto taka bil direktno vkluchen.

Според мене, има врска со темпларскиот начин на живот. Ако масоните не се настанати од ѕидарите на соломонвиот храм, најреално е дека настанале од темпларите затоа што пред да постојат тие нема никакви веродостојни информации во врска со масоните.
Ne sporam so ova,seloj si ima pravo na svoe mislenje i sekoj doagja do svoi zakluchoci.
И јас не се водам по туѓа анализа. Со масонскиот ритуал добро го познавам, има доста за него во книги напишани од масони.
So ova mozham da sporam, i bi te sovetuval da prodolzhish so sobiranje na informacii, od poseriozni izvori. Ne sekoj masonavtor e dovolno seriozna informacija. Sum videl knigi od masoni kade go citiraatDanBrown kako relevanten istoriski izvor. Chovek se kje prochita...
За Св. Јован Богослов незнам, ама св. Јован Крстител сигурно можам да кажам дека бил заштитник на Темпларите.
I jas seriozno bi te zamolil da posochish od kade dojde do toj zakluchok... nikade vo istoriskata literatura za templarite nema deka templarite imaat zashtitnik. Hospitalierite, da, no tie se sosema razlichen red.
Очигледно е дека потекнува од темпларите.
Не е логично еден масон, парично да му помага на друг масон кој ќе дојде во неговиот град.
Apsolutno nikade go nema toa vo ritualot. Ima za pomosh i dobrodetel, kon brakjata koi se vo bednost ili imaat problem, no nikade go nema toa za pomaganje na patuvachki mason, taka kako shto go spomnuva toa Robinson (od kogo posle kopiraat drugi avtori).
Ти, како масон мора да го браниш масонството, а дали зад ритуалот се крие нешто друго со сигурност да потврдиш.
Sirot jas, od shto morw go pravam ova, ne za drugo...
Iskreno, ova e mnogu navredliv i ponizhuvachki komentar, i ako sakash da vodime diskusija, vozdrzhi se od ova vo idnina.
Да проверам каде го гледав тој симбол па ке ти пишам. И јас го знаев тој симбол како масонски но се уверив дека не потекнува од масоните.
Koga kje imash mozhnost. Sekogash e ubavo da se nauchi neshto.

Jugop

The Hobbit
Член од
27 декември 2012
Мислења
295
Поени од реакции
43
Kako shto rekov vekje, ne chitash ubavo shto pishuvam... otsekogash vidni aristokrati bile zashtitnici na zidarite. Vo sluchajot na Solomon, toj bil direktno vkluchen vo izgradbata na hramot, prochitaj ja biblijata! Hiram od Tir isto taka bil direktno vkluchen..
Бил вклучен, но дали бил ѕидар?
А за Хирам од Тир, ме интересираше дале е истиот Хирам што се спомнува во библијата?
--- надополнето: 10 април 2013 во 02:33 ---
So ova mozham da sporam, i bi te sovetuval da prodolzhish so sobiranje na informacii, od poseriozni izvori. Ne sekoj masonavtor e dovolno seriozna informacija. Sum videl knigi od masoni kade go citiraatDanBrown kako relevanten istoriski izvor. Chovek se kje prochita...
Јас најчесто ги земам за веродостојни информациите што ќе ги прочитам во повеќе книги од различни масони. А освен од книги напишани од масони, каде можам да барам информации за масоните?
--- надополнето: 10 април 2013 во 02:37 ---
jas seriozno bi te zamolil da posochish od kade dojde do toj zakluchok... nikade vo istoriskata literatura za templarite nema deka templarite imaat zashtitnik. Hospitalierite, da, no tie se sosema razlichen red.
Да, се извинувам. Св. Јован крстител бил заштитник на витезите болничари кои имаа и болница која се викала Св. Јован или така нешто. Тие биле противници на витезите темплари.
--- надополнето: 10 април 2013 во 02:42 ---
Sirot jas, od shto morw go pravam ova, ne za drugo...
Iskreno, ova e mnogu navredliv i ponizhuvachki komentar, i ako sakash da vodime diskusija, vozdrzhi se od ova vo idnina.
Имам пропушрено збор. Сака ва пишам дека неможеш со сигурност да тврдиш и воопшто не те навредив. Ти со масон и неможеш да збориш против масонството.
--- надополнето: 10 април 2013 во 02:43 ---
Дали се поврзани масоните со друштвото на слободни градинари?

Член од
19 август 2008
Мислења
848
Поени од реакции
130
Бил вклучен, но дали бил ѕидар?
А за Хирам од Тир, ме интересираше дале е истиот Хирам што се спомнува во библијата?
Vo biblijata se spomnuvaat dva lika Hiram. Hiram od Tir e lik vo biblijata, prochitaj vo prva kniga Carevi i vtora kniga Letopisi.
Јас најчесто ги земам за веродостојни информациите што ќе ги прочитам во повеќе книги од различни масони. А освен од книги напишани од масони, каде можам да барам информации за масоните?
Sekogash sporeduva jja informacijata shto ja nudat so vistinski istoriski izvori i knigi od istorichari. Ako ima problem pri verifikuvanjeto na osnovnite fakti, togash obichno ima problem i so verifikuvanje na poshpekulativnite elementi. Dobar primer za ova se knigite na Lomas i Knight.

Да, се извинувам. Св. Јован крстител бил заштитник на витезите болничари кои имаа и болница која се викала Св. Јован или така нешто. Тие биле противници на витезите темплари.
Tuka se soglasuvame.

Имам пропушрено збор. Сака ва пишам дека неможеш со сигурност да тврдиш и воопшто не те навредив. Ти со масон и неможеш да збориш против масонството.
Ova e chista glupost! Ako imav problem nekakov so masonstvoto, nemashe da sum chlen, ili kje napushtev. Eden kup lujge napushtaat, od najrazlichni prichini, toa ne pretstavuva nikakov problem. Taka shto, toa shto go zboram za masonstvoto e moj lichen i iskren stav - i kako shto rekov, navredlivo i omalovazhuvachki e da go postavish ova voopshto kako element vo diskusijava.
Ne.
--- надополнето: 10 април 2013 во 03:26 ---
Patem, za gradenjeto na hramot i ulogata na Solomon, isto taka, prochitaj ja detalno biblijata. Ne nechij preraskaz, prochitaj go izvorot.

Змејко и

Гледачот Дуле од Велес
Член од
10 април 2005
Мислења
1.103
Поени од реакции
1.419
Ја сум слободен градинар, поточно, слободен тревар, а воедно и масон. Така да, и тоа како се поврзани.

Jugop

The Hobbit
Член од
27 декември 2012
Мислења
295
Поени од реакции
43
Vo biblijata se spomnuvaat dva lika Hiram. Hiram od Tir e lik vo biblijata, prochitaj vo prva kniga Carevi i vtora kniga Letopisi.
Јас ја читам библијата, и сум до втората книга царства, до „Давид го дочекува Мемфивостеј кај себе“ и не пронајдов лик под име Хирам, но можеби сум го пропуштил.
Знаеш ли точно во кој стих се спомнува?
--- надополнето: 10 април 2013 во 04:48 ---
Eden kup lujge napushtaat, od najrazlichni prichini, toa ne pretstavuva nikakov problem.
А откако ќе го напуштат масонството, што ќе се случи со нив ако изнесат некои важни податоци и тајни во врска со редот?
--- надополнето: 10 април 2013 во 04:52 ---
Patem, za gradenjeto na hramot i ulogata na Solomon, isto taka, prochitaj ja detalno biblijata. Ne nechij preraskaz, prochitaj go izvorot.
Почнав пред некое време да ја читам, а во врска со Хирам кој се споменува во библијата имав прочитано (не во Библијата) дека не бил ѕидар. Е сега незнам дали е за Хирам кој се споменува во првата книга царства или во втората книга летописи.
--- надополнето: 10 април 2013 во 05:14 ---
Nedovrshuvanjeto na Hramot, se odnesuva na Hramot vo nas, vo nikoj sluchaj ne na Hramot vo Erusalim. Hramot e simbol na Domot Bozhji, na mesto shto e chisto i posveteno samo Nemu. Za da go izgradime vo nas, nie treba da sme takvi - a rabotata na sopstvenoto usovrshuvanje nikogash ne treba da zapre, zatoa shto sovrshenstvoto ne mozhe da se postigne.
Ги читав постарите постови и забележав дена не ми одговори на прашањето.
Еве што те прашав.
Епа јас те прашав за храмот во Ерусалим. Убијците на Хирам Абив барале да им ја каже тајната на градењето на соломоновиот храм. Како тогаш бил изграден, кога тајните на градењето отишле заедно со големиот мајстор.
Храмот е целосно изграден по смртта на Хирам Абив. Како знаеле да го доградат храмот кога тајните на Големиот мајстор отишле со него во гроб?

Член од
19 август 2008
Мислења
848
Поени од реакции
130
Јас ја читам библијата, и сум до втората книга царства, до „Давид го дочекува Мемфивостеј кај себе“ и не пронајдов лик под име Хирам, но можеби сум го пропуштил.
Знаеш ли точно во кој стих се спомнува?
Prva kniga Carevi, petto poglavje. Ti ja chitash Vtora kniga Samoil, devetto poglavje.
Solomon ne e zidar, toj e Golem Ma jstor. Duri i Binlijata mu oddava vazhno mesto pri gradenjeto na Hramot, isto kako shto vazhno mesto ìma i Hiram od Tir.
А откако ќе го напуштат масонството, што ќе се случи со нив ако изнесат некои важни податоци и тајни во врска со редот?
Kje bidat ekskomunicirani i ocrneti kako nedostojni lichnosti. Toa e najgolemata kazna, pogolema kazna za chovek koj drzhi do svojot zbor ne postoi.
Почнав пред некое време да ја читам, а во врска со Хирам кој се споменува во библијата имав прочитано (не во Библијата) дека не бил ѕидар. Е сега незнам дали е за Хирам кој се споменува во првата книга царства или во втората книга летописи.
Vo Biblijata se spomnuvaat dva lika Hiram. Edniot e Hiram, car na Tir (deneshen Liban), drugiot e Hiram, sin na vdovicata. Isto taka e od Tir, no majka mu e evrejka, od plemeto Naftali. Prva kniga Carevi, sedmo poglavje. Toa e Hiram Abif od masonskata legenda.
Храмот е целосно изграден по смртта на Хирам Абив. Како знаеле да го доградат храмот кога тајните на Големиот мајстор отишле со него во гроб?
Nikade vo masonskiot ritual ne se spomnuva deka hramot ne e zavrshen, tuku deka rabotata ostanuva nedovrshena. Toa se dve razlichni raboti.
--- надополнето: 10 април 2013 во 07:08 ---
tabletot ima problem so forumot, kje prodolzham za istovo utre.

Kajgana Shop

На врв Bottom