Donald Sikert
Jane Vitington
- Член од
- 28 ноември 2008
- Мислења
- 8.283
- Поени од реакции
- 5.614
Ipsissimus, @let3 i ostanatite sto se krstite u darvin, smetate deka so negiranjeto na bibliskiot koncept ste pokazale deka drugoto e tocno?
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
Батка ако имаш нешто да ме прашаш, прашај ме мене директно. Јас те прашав конкретно за еволуцијата на хомосапиенсот и конкретно на темава. Ти си тој што не одговара и бега од одговори.
Повторно празен муабет за црковната философија од темниот среден век и Џордано Бруно.
Остави ја црквата, за неа дискутирај си таму кај што и е местото. Никој не те прашува и не ти набива на нос црковна философија.
Јас се нервирам кога некој однапред доаѓа тука со став дека тој е атеист, а благе везе нема од истото, и со сознанијата за еволуцијата од билогија за 8мо одделение се фура у фазон, и отфрла се друго како можно.
За да после тоа ретерираш и кажеш дека и ти си скептик кон Дарвин.
Се слушаш ли себе си?
Зарем мислиш дека некој што е верник навистина мисли дека некој на небото бел старец со стапче чека на твоја грешка и ти го води животот?
Пробај да одговориш за претходно поставеното у контекст на темата.
Ме интересира и твое размислување како од 500 гени на едноклетоќен организам дошло до 20 000 гени на хомо сапиенс. Можеш ли да кажеш свој став за ова на пример, различен од она абе верницит ене се у право, не чини приказната за Адам и Ева.
Па ти чоек не знаеш ни верник да препознаеш.
Еве ќе ти олеснам, далеку сум јас од верник, ама секогаш ќе застанам на нивната страна, поради ваквите испади на новопоечени самонаречени атеисти, кои имаат поголеми догми и од верниците.
Повели одговори на двете прашања поврзани со твојата икона Дарвин.
п.с. Атеизам е човечка конвенција, која се родила како потреба да некои луѓе се обединат во една групација, која ќе го негира библискиот антропоморфен поглед за Бог.
Арно ама, тоа е антитеизам, . Толку, ништо повеќе. Атеизам не е исто со антитеизам. Атеизам е негирање на секаков концепт на Бог, барем етимолошки.
Имаш концепт Бог = Јас.
Ipsissimus, @let3 i ostanatite sto se krstite u darvin, smetate deka so negiranjeto na bibliskiot koncept ste pokazale deka drugoto e tocno?
на темава се вика само да те поправам4. Спушти ја малку топката...и без навреди со одделенија кога може да разговараме како разумни луѓе...вчера ме извади од такт со постов и стварно не ми се пишуваше веќе во темава...
позади теоријата на еволуцијата стојат огромни количини на евиденција кои не можеш да ги негираш.
експерименти кои ја покажуваат микро еволуцијата денес и макро еволуцијата во минатото,.
дека постои мутација и модификација на гените .
Доналд, за разлика од религијата, позади теоријата на еволуцијата стојат огромни количини на евиденција кои не можеш да ги негираш. Негирањето на религијата не ја докажува еволуцијата но илјадниците експерименти кои ја покажуваат микро еволуцијата денес и макро еволуцијата во минатото, фактот дека се оплодуваш за да создадеш потомство, дека постои мутација и модификација на гените за која сме сведоци, ја докажува еволуцијата и те како. Имаш многу експерименти кои покажуваат како генерации на животни еволуираат за да опстанат во специфични контролирани услови како примерите со поларната лисица. Барај, гуглај и слично и ќе ти се разјаснат многу прашања.
И остај го Гахан не го закачај
на темава се вика само да те поправам...
Оваа тема е споредба помеѓу веродостојноста на теоријата за еволуција и креационизмот.Убао си пишал у црвениот болд РоџерДоволно е.
Значи која е тогаш потребата од негирање на нечиј друг концепт?
Оставете ги верниците, или негирајте ги со тоа што ќе им ја објасните еволуцијата, ако умеете и можете, се разбира.
Не со лингвистички вратоломии и извадени цитати од Библијата.
Не знам дали ме разбираш која ми е поентата? Јас оваа тема ја гледам како обид да се укажат празнините и работите што фалат во ТЕ. И да си признаеме дека сме далеку од вистината. А не дали изваден цитат од Библијата е точен или не.
Башка, кога се дебатира тука, сите мислат дека еволуцијата се однесува само на човекот а не на сите животни на планетата кои секако еволуираат зависно од условите во кои живеат. Другата грешка е тоа што сите мислат дека еволуцијата води кон поголема форма на свест, интелигенција и слично.
Религијата од друга страна започнува со лажна премиса
Потребата за негирање на верниците е огромна,
Мики бе... со години истите глупости ги повторуваш.... не ти иде умот ...Roger,
соземи се троа...
Кои се тие „сите„ што мислеле така? Да не беше обратно? Нели човекот настанал од мајмун а животот од нежива материја, така?
И кога на „сите„ им стана јасно дека тоа не е точно и дека е недокажливо, токму тие „сите„ ја извртеа основната мисла од ТЕ, дека нештата еволуираат од поедноставни кон посложени па сега имаме друга теза: човекот не мора да настанал од мајмун, животот не мора да настанал од нежива материја, а еволуцијата не мора да значи восложнување на живите системи!...Ајде де.
--- надополнето: 9 април 2013 во 16:38 ---
Не постои по лажна премиса од субјективната мисла, издигната и ниво‘ од непобитна вистина.
--- надополнето: 9 април 2013 во 16:39 ---
Ниту е потребна, ниту е огромна: верните имаат своја вистина.
Жив си и живееш и имаш прашања. Сакаш да знаеш што е што е што и како и од каде и зошто. Сакаш да научиш дали може поинаку и како да си го подобриш животот, да видиш дали има нешто повеќе од она што ти го кажуваат, од она што можеш да го видиш, слушнеш, помирисаш. Сакаш да си повеќе од обичен човек, повеќе од пре-програмиран робот....,која е смислата да се замараме да бараме одговори,кога се е ништо нели?
Мики бе... со години истите глупости ги повторуваш.... не ти иде умот ...![]()
Не се крстам јас у Дарвин, само посочувам на очигледни апсурди на кој се темели креационизмот.Ipsissimus, @let3 i ostanatite sto se krstite u darvin, smetate deka so negiranjeto na bibliskiot koncept ste pokazale deka drugoto e tocno?
Не се крстам јас у Дарвин, само посочувам на очигледни апсурди на кој се темели креационизмот.
Креационизмот се обидува да ги стави во ист кош рационалноста и духовноста, и како што може да се види резултат на тоа е крајно смешна и апсурдна приказна, во која покрај останатите бисери е и бајката за потопот. Настан во кој целата флора и фауна на планетава опстоила благодарение на дрвен брод долг 137 метри, на кој биле сместени минимум 20 милиони животни (по неколку парови од секој вид, од вкупно 8,7 милиони видови кој постојат денес). Ако се земе во обзир дека некои од видовите требало да бидат по седум, бројката може драстично повеќе да се искачи.Се обидуваш со рационализирање да ја побиеш Божјата промисла за спасение на праведните луѓе и живите битија после Потопот?...
Плус, велиш дека водата била висока/длабока, преку планинските врвови? Мислиш на „Монт Еверест„ и К2„ во денешно време или на планините во Ноевото време?
А семињата од растенијата, велиш, биле на дното од потопната вода? ОД кај си сигирен за таа нивна положба?
Ајде тогаш покажи ни ги пресметките од твојот блажен серафим. Сите компоненти ни се познати!Можно е, ако Бог така промислил. Блаженот Серафим, како и сите Светии, кои ја толкувале проблематиката на арката и нејзините димензии, се согласни дека тоа е можно.
ТЕ е факт, имаш видови кој постојат денес, а не постоеле до пред точно одреден период. Имав пишувано на почетокот и наведено примери на организми кој непостоеле во минатото.Погледни го одгворот кон Роџер. Остај ги со своите апсурди ти нив. Со твојот пристап никад нема да ги разубедиш. Убеди ги зашто си ти со спротивно мислење. Објасни им ја ТЕ. Тоа е патот да ставиш сомнеж кај нив,
Јас пак се обидувам кај двата екстрема да ставам сомнеж.
ТЕ е факт, имаш видови кој постојат денес, а не постоеле до пред точно одреден период. Имав пишувано на почетокот и наведено примери на организми кој непостоеле во минатото.
Примерот со бактеријата која јаде најлон, примерот со одредени мушички итн. Значи дека еволуцијата се случува, има конкретни примери, за креационизмот има само ретардирани тврдења кој се побиваат со обичен дигитрон.