Масони

Член од
19 август 2008
Мислења
848
Поени од реакции
130
Charter = повелба
Fala!

Интересно. Дали тоа значи дека сите ложи во Џорџија ритуалот го учат и изведуваат наизуст?
Vo mnogu jurisdikcii ritualot se uchi i izveduva na pamet. Vo Ontario na primer - se mora da se izvede naizust, kako vo pretstava. Sepak, nie imame kniga od koja uchime.
Vo Georgia, nema kniga, tuku poiskusen brat go uchi noviot kandidat usno.

Ова се вика сакам да се "онадам" ама да не сум "онаден".
Како ќе ти докаже кога тоа е суштината на иницирањето?
Aham!

Член од
4 мај 2009
Мислења
2.476
Поени од реакции
5.545
Значи ти сакаш да кажеш дека ги знаеш тајните на градењето и на езотериската мудрост која ја користеле ѕидарите во стар Египед. Можеби знаеш и пирамидите како биле градени? Ти кажа дека имате врска со ѕидарите од стар Египед.
Да, масоните ги знаат тајните на старите мајстори од Египед кои пак влечат корени од уште постарите градителски искуства во долината на реките Тигар и Еуфрад во Месопотанија. Ако те интересира повеќе за ова, достапна документација има во Германија, во една од ложите во Штудгард.

Jugop

The Hobbit
Член од
27 декември 2012
Мислења
295
Поени од реакции
43
Ова се вика сакам да се "онадам" ама да не сум "онаден".
Како ќе ти докаже кога тоа е суштината на иницирањето?
Ако тоа е суштината нека не пишува ништо во врска со тоа на форуми кога не може да го докаже.

Да, масоните ги знаат тајните на старите мајстори од Египед кои пак влечат корени од уште постарите градителски искуства во долината на реките Тигар и Еуфрад во Месопотанија.
А тие градители од Тигар и Еуфрат влечат корени од уште постари градетели и до кога ќе одиме вака?

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Ако тоа е суштината нека не пишува ништо во врска со тоа на форуми кога не може да го докаже.
Начинот на кој го поставуваш прашањето е апсурден. Значи ти бараш доказ дека масоните ги поседуваат истите тајни како и ѕидарите на соломоновиот храм. Е сега, ако таа информација е јавно достапна, на кој начин ќе биде тајна? Што ќе биде суштината на иницијацијата, ако секој има пристап до симболиката и нејзиното значење?

Jugop

The Hobbit
Член од
27 декември 2012
Мислења
295
Поени од реакции
43
Начинот на кој го поставуваш прашањето е апсурден. Значи ти бараш доказ дека масоните ги поседуваат истите тајни како и ѕидарите на соломоновиот храм. Е сега, ако таа информација е јавно достапна, на кој начин ќе биде тајна? Што ќе биде суштината на иницијацијата, ако секој има пристап до симболиката и нејзиното значење?
Па не е тајна. Зидарски кажа дека ги поседуваат тајните но не наведе доказ. Тоа ти е исто како да кажеш дека постојат вонземјани, но ај докажи дека постојат.

SHANE

Др.Акула
Член од
30 април 2008
Мислења
1.453
Поени од реакции
853
Fala!

Vo mnogu jurisdikcii ritualot se uchi i izveduva na pamet. Vo Ontario na primer - se mora da se izvede naizust, kako vo pretstava. Sepak, nie imame kniga od koja uchime.
Vo Georgia, nema kniga, tuku poiskusen brat go uchi noviot kandidat usno.
--- надополнето: 4 април 2013 во 00:24 ---

Aham!
Знам дека е малку “Оф-топик“ но ме интересира едно прашање.Дали и колку е поврзан филмот “Матрикс“ со Масонизмот и неговите ритуали(нормално ако си го гледал)?
Оној дел на просветлувањата,трите степени прикажани преку трите врати(од 101-303) и.т.н.
Значи,одавно ми е гледан филмот и баш...онака,се прашував дали има или нема никаква врска т.е само уште еден “холивуд“ филм?

Поз..

Член од
19 август 2008
Мислења
848
Поени од реакции
130
Не, погрешно си ме разбрал. Јас само барам да докажеш дека ѕдарите на Соломоновиот храм ги пренеле тајните на ѕидарството и дека денешните масони ги знаат тие тајни.
Таков "доказ" можат да имаат само посветените, затоа што ако не добиеш тајните, како би ја знаел нивната содржина?
За пример ќе ја земам целата библија. Има материјални докази. Тоа се Соломонивиот храм, гробот на Исус, Содом и Гомора и др.
За Соломоновиот Храм нема ниту еден материјален доказ. Се што денес постои од Храмот е од Вториот Храм, а не од Првиот. Има доказ за гробот на Исус, но нема доказ дека Исус ја претворил водата во вино. Дали тоа го прифаќаме тогаш како факт (на верата) или не? Дали има доказ дека Авраам бил спремен да го жртвува синот или го прифаќаме преданието како точно?
Само за споредба - првите записи што се сочувани до денес во врска со Храмот на Соломон се напишани 7 века по неговата изградба. Првите записи за Авраам, се отприлика 1500 години по случувањата. Сепак, ги прифаќаме како вистинити, затоа што ја разбираме нивната врска со остатокот од системот на верата.

А зошто масонството го спредуваш со религијата. Дали тоа значи дека масонството го претставуваш како религија?
Не го споредувам со религија. За да биде уште посмешно, во истиот тој пост кој што ти го цитираш за да го изведеш овој апсурден заклучок, го велам следново:
(и за да не почне сега пак истата тирада - не, не велам дека масонеријата е религија, ниту ја споредувам со религија, само посочувам дека одредени работи се пренесуваат како концепт, како прашање на верба, од една генерација на друга).

Од каде да знаеме дека сте прифатени од вистинските ѕидарите?
Па малку е тешко да ги интервјуираме денес, бидејќи ова се случува пред околу 300 години, ама доволен доказ е настанувањето на Големата Ложа на Шкотска, која директно настанува од Големата Ложа на ѕидарите (има доволно информации за ова и по нетот - да не копирам непотребно работи тука).
Значи ти сакаш да кажеш дека ги знаеш тајните на градењето и на езотериската мудрост која ја користеле ѕидарите во стар Египед. Можеби знаеш и пирамидите како биле градени? Ти кажа дека имате врска со ѕидарите од стар Египед.
Тајните на градењето - не, во никој случај. Не ме бива да изградам куќичка од шперплоча по ОТП. Езотериското знаење - да, колку што е возможно да се знае... тоа е процес кој трае цел живот, никогаш не можеш да престанеш да го учиш.
Веќе многу пати објаснив во разговоров со тебе (нешто не се разбираме на моменти) - прифатените ѕидари (современата масонерија) го изучуваат и се фокусираат на езотериското знаење, а не на оперативното.

А можеш ли со сигурност да кажеш дека оперативната масонерија не ги превземале симболите од друго тајно друштво или од некоја религија?
Со доволно проучување и доволно анализа на истите - може да се утврди дали водат потекло од некое друго учење или се настанати како паралелен систем.
Многу симболи, настани, концепти во филозофијата, религијата, мистицизмот се повторуваат во различни региони, од различни култури. Варијации на тема има на се - од потопот, до Воскресението, па до современата филозофија. Мое лично мислење е дека тоа не значи дека религиите копирале едни од други, и дека во една религија тоа се измислици, а во друга оригинал. Напротив, тоа се појави, концепти, структура на креацијата, дадена од Креаторот, која има иста манифестација, но различно толкување од различните култури и религии - оттаму и повторувањето и сличностите. Тоа (пак ќе речам, според мене, според моето лично убедување) е идејата која Креаторот сака да ја искомуницира со нас... колку ќе ја разбереме, е друга работа...
Незнам, јас тоа го прочитав од Роберт Л.Д. Купер, кој е истакнат масон од Шкотска. Но добро, можеби ти повеќе знаеш од него.:D
Тој може да е истакнат масон од Шкотска, но фактите не зборуваат во корист на ова тврдење (или имаме некое недоразбирање). Уште во Региус поемата, која е напишана во 14-тиот век, а се однесува на поран период - стои дека ѕидарите морале да изучуваат оредени науки и уметности. Многу ми е интересно како неписмен човек изучува геометрија, аритметика, или пак граматика..?
А во врска со казните, точно е дека ги казнувале со пени. Била воведена парична казна, затоа што тогаш на масоните највредни и биле парите. Попрво би ги научиле ритуалите, одколку да даваат пари.
А бе и врапчињата понекогаш се криви... ама нејсе...
--- надополнето: 5 април 2013 во 22:02 ---
Немав разбрано дека ова е научна дискусија...
Форум, обично значи медиум кој служи за отворена дискусија и јавна размена на идеи. Токму тоа го правам.
--- надополнето: 5 април 2013 во 22:04 ---
Знам дека е малку “Оф-топик“ но ме интересира едно прашање.Дали и колку е поврзан филмот “Матрикс“ со Масонизмот и неговите ритуали(нормално ако си го гледал)?
Оној дел на просветлувањата,трите степени прикажани преку трите врати(од 101-303) и.т.н.
Значи,одавно ми е гледан филмот и баш...онака,се прашував дали има или нема никаква врска т.е само уште еден “холивуд“ филм?
Поз..
Поврзан со масонеријата - не, масонеријата не се занимава со продуцирање на филмови.
Сепак, има некои симболи и референци, но мислам дека тоа се должи пред се на луѓе во сценаристичкиот и продуцентскиот тим кои се браќа, ништо повеќе. Нема некое скриено значење кое треба да се открие гледајќи го филмот. Има десетици филмови кои имаат симболи или масонски референци, кои повеќе се еден вид "намигнување" кон браќата, отколку некаква порака.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Па не е тајна. Зидарски кажа дека ги поседуваат тајните но не наведе доказ. Тоа ти е исто како да кажеш дека постојат вонземјани, но ај докажи дека постојат.
Кој ролекостер ти се мисливе, чудо едно......

Член од
7 ноември 2011
Мислења
3.433
Поени од реакции
4.355
Нема никаква тајна. Неможе нешто да го знаат илјадници или милијони луѓе и со векови да остане тајна. Па има од масонеријата многу луѓе кои се избркани или самите си заминале и никој од нив не ке ја кажел тајната? Никој од нив не станал алкохоличар? Не станал наркоман кој и мајкаму ке ја продаде за грамче а не пак ли некоја тајна? Или едноставно никој од толку многу луѓе не е дрндало кое не го држи кожа? Или низ вековите кога ги прогонувале не фатиле некој од масоните и не го изнатепале така убаво и се што знае да си пропее? Мислам дека под велот на тајноста скриваат едно големо ништо, една голема празнина. Тоа е само едно обично здружение на помоќни луѓе кои се здружуваат за да заедно бидат уште помоќни и побогати. Немаат тајни.

SHANE

Др.Акула
Член од
30 април 2008
Мислења
1.453
Поени од реакции
853
Нема никаква тајна. Неможе нешто да го знаат илјадници или милијони луѓе и со векови да остане тајна. Па има од масонеријата многу луѓе кои се избркани или самите си заминале и никој од нив не ке ја кажел тајната? Никој од нив не станал алкохоличар? Не станал наркоман кој и мајкаму ке ја продаде за грамче а не пак ли некоја тајна? Или едноставно никој од толку многу луѓе не е дрндало кое не го држи кожа? Или низ вековите кога ги прогонувале не фатиле некој од масоните и не го изнатепале така убаво и се што знае да си пропее? Мислам дека под велот на тајноста скриваат едно големо ништо, една голема празнина. Тоа е само едно обично здружение на помоќни луѓе кои се здружуваат за да заедно бидат уште помоќни и побогати. Немаат тајни.
Можеби празнина...можеби лаги....или можеби самата масонерија е нешто посебно,мистично и езотерично што е тешко да се објасни со зборови т.е треба да се доживее за да се разбери.Кој би знаел....
Тешко е да оформи човек мислења за ваквите “друштва на одбраните“, а уште потешко да се верува на нешто или пак на некого(безразлика дали бил во нивни член или пак не).

Член од
19 август 2008
Мислења
848
Поени од реакции
130
Eve edno sosema solidno objasnuvanje vo vrska so "tajnata" na masonerijata:

Those who become Freemasons only for the sake of finding out the secret of the order, run a very great risk of growing old under the trowel without ever realizing their purpose. Yet there is a secret, but it is so inviolable that it has never been confided or whispered to anyone. Those who stop at the outward crust of things imagine that the secret consists in words, in signs, or that the main point of it is to be found only in reaching the highest degree. This is a mistaken view: the man who guesses the secret of Freemasonry, and to know it you must guess it, reaches that point only through long attendance in the lodges, through deep thinking, comparison, and deduction. He would not trust that secret to his best friend in Freemasonry, because he is aware that if his friend has not found it out, he could not make any use of it after it had been whispered in his ear. No, he keeps his peace, and the secret remains a secret.

Everything done in a lodge must be secret; but those who have unscrupulously revealed what is done in the lodge, have been unable to reveal that which is essential; they had no knowledge of it, and had they known it, they certainly would not have unveiled the mystery of the ceremonies.

Змејко и

Гледачот Дуле од Велес
Член од
10 април 2005
Мислења
1.103
Поени од реакции
1.419
Eve edno sosema solidno objasnuvanje vo vrska so "tajnata" na masonerijata:

Those who become Freemasons only for the sake of finding out the secret of the order, run a very great risk of growing old under the trowel without ever realizing their purpose. Yet there is a secret, but it is so inviolable that it has never been confided or whispered to anyone. Those who stop at the outward crust of things imagine that the secret consists in words, in signs, or that the main point of it is to be found only in reaching the highest degree. This is a mistaken view: the man who guesses the secret of Freemasonry, and to know it you must guess it, reaches that point only through long attendance in the lodges, through deep thinking, comparison, and deduction. He would not trust that secret to his best friend in Freemasonry, because he is aware that if his friend has not found it out, he could not make any use of it after it had been whispered in his ear. No, he keeps his peace, and the secret remains a secret.

Everything done in a lodge must be secret; but those who have unscrupulously revealed what is done in the lodge, have been unable to reveal that which is essential; they had no knowledge of it, and had they known it, they certainly would not have unveiled the mystery of the ceremonies.
Ахххх дубоко! Брате зидар, има ли некој попрост начин да ни го објасниш необјаснивото, нешто за неука раја напишано?

С

Спасе супата

Гостин
Ме интересира нешто. Дали традиционалната приврзаност на југозападниот дел од Македонија кон ѕидарскиот занает има врска со масоните? Или е коинциденција?

Jugop

The Hobbit
Член од
27 декември 2012
Мислења
295
Поени од реакции
43
Кој ролекостер ти се мисливе, чудо едно......
Браво, но сигурно немам почудни мисли од припадник на секта.
--- надополнето: 6 април 2013 во 10:25 ---
За Соломоновиот Храм нема ниту еден материјален доказ. Се што денес постои од Храмот е од Вториот Храм, а не од Првиот. Има доказ за гробот на Исус, но нема доказ дека Исус ја претворил водата во вино. Дали тоа го прифаќаме тогаш како факт (на верата) или не? Дали има доказ дека Авраам бил спремен да го жртвува синот или го прифаќаме преданието како точно?
Само за споредба - првите записи што се сочувани до денес во врска со Храмот на Соломон се напишани 7 века по неговата изградба. Првите записи за Авраам, се отприлика 1500 години по случувањата. Сепак, ги прифаќаме како вистинити, затоа што ја разбираме нивната врска со остатокот од системот на верата.
За Соломоновиот храм има скици како изгледал.
Вера и тајно друштво не е исто. Ако нема доволно докази за верата, незначи дека истото важи и за тајното друштво.
А поради тоа што нема доволно докази за која било религија, има и голем број атеисти.
--- надополнето: 6 април 2013 во 10:28 ---
Не го споредувам со религија. За да биде уште посмешно, во истиот тој пост кој што ти го цитираш за да го изведеш овој апсурден заклучок, го велам следново:
И покрај тоа што го велиш, повторно масонството го споредуваш со верата.
--- надополнето: 6 април 2013 во 10:32 ---
Па малку е тешко да ги интервјуираме денес, бидејќи ова се случува пред околу 300 години, ама доволен доказ е настанувањето на Големата Ложа на Шкотска, која директно настанува од Големата Ложа на ѕидарите (има доволно информации за ова и по нетот - да не копирам непотребно работи тука).
Можеби настанува од ѕидари, ама тие ѕидари дали си имале некаква врска со ѕидарите на соломоновиот храм?
--- надополнето: 6 април 2013 во 10:39 ---
Тајните на градењето - не, во никој случај. Не ме бива да изградам куќичка од шперплоча по ОТП. Езотериското знаење - да, колку што е возможно да се знае... тоа е процес кој трае цел живот, никогаш не можеш да престанеш да го учиш.
Веќе многу пати објаснив во разговоров со тебе (нешто не се разбираме на моменти) - прифатените ѕидари (современата масонерија) го изучуваат и се фокусираат на езотериското знаење, а не на оперативното.
Па добро вие се фокусирате на езотериското знаење, но нели до 14 век се фокусиале на градењето.
--- надополнето: 6 април 2013 во 10:49 ---
Со доволно проучување и доволно анализа на истите - може да се утврди дали водат потекло од некое друго учење или се настанати како паралелен систем.
Многу симболи, настани, концепти во филозофијата, религијата, мистицизмот се повторуваат во различни региони, од различни култури. Варијации на тема има на се - од потопот, до Воскресението, па до современата филозофија. Мое лично мислење е дека тоа не значи дека религиите копирале едни од други, и дека во една религија тоа се измислици, а во друга оригинал. Напротив, тоа се појави, концепти, структура на креацијата, дадена од Креаторот, која има иста манифестација, но различно толкување од различните култури и религии - оттаму и повторувањето и сличностите. Тоа (пак ќе речам, според мене, според моето лично убедување) е идејата која Креаторот сака да ја искомуницира со нас... колку ќе ја разбереме, е друга работа...
Ова само за симболите, или и за останатиот дел од религиите викаш дека не се копирале едни од други?
--- надополнето: 6 април 2013 во 11:04 ---
Тој може да е истакнат масон од Шкотска, но фактите не зборуваат во корист на ова тврдење (или имаме некое недоразбирање). Уште во Региус поемата, која е напишана во 14-тиот век, а се однесува на поран период - стои дека ѕидарите морале да изучуваат оредени науки и уметности. Многу ми е интересно како неписмен човек изучува геометрија, аритметика, или пак граматика..?
Како што кажав, тоа го прочитав од Роберт Л.Д. Купер. А начинот на кој учеле се вика Уметност на Памтењето.

Со откривањето на материјалите од Стариот Египед, Грција и Рим, ренесансата повторно ја оживеала ars memoriae, односно уметноста на памтењето. Оваа метода настанала во Стара Грција, иако повеќе познат ренесансен материјал потекнува од староримски извори. Уметноста на памтењето е техника на памтење на долги говори со кои се користеле политичарите од Стариот свет. Пред пронаоѓањето на печатењето и пред ракописите да почнат да циркулираат во извесен број, техниката на памтење огромни количини информации гила од голема корист.
--- надополнето: 6 април 2013 во 11:09 ---
(има доволно информации за ова и по нетот - да не копирам непотребно работи тука).
Масоните се сатанисти, да не објаснувам тука, побарај на нет има многу информации.

Kajgana Shop

На врв Bottom