Хомосексуални бракови во Македонија

• Креатор на темата Креатор на темата Divider
  • Време на започнување Време на започнување
Статус
Затворена за нови мислења.
Дали некој знај како се носи закон на пример? Или мисли дека е тоа само плукни написе, ваква и ваква е потребата, рс рс ајде законско уредување на односот оти така е во Недерланд, а оти да не биди и кај нас.

Jaс верглам за закони, ако алудираш на тоа дали јас знам, па да, исто го учам, прилично сум запознаен. :)

Jaс верглам за закони, ако алудираш на тоа дали јас знам, па да, исто го учам, прилично сум запознаен. :)
Не бе ти :D Овие шо се залага да почни законски да се регулира ваквиот брак како институција и кај нас оти така било некаде низ светов.

http://www.mtsp.gov.mk/WBStorage/Files/zakon_semejstvo_osnoven.pdf
И некое членче од нашево регулирање да фрлиме, онака да видиме како стоиме и колку е возможно да се залетуваме во измени.

Член 2
Семејство е животна заедница на родители и деца и други роднини,
ако живеат во заедничко домаќинство.
Семејството настанува со раѓање на деца и со посвојување.

Член 6
Бракот е со закон уредена заедница на живот на маж и жена во која
се остваруваат интересите на брачните другари, семејството и
општеството.
Односите меѓу брачните другари се засноваат врз слободна одлука
на мажот и жената да склучат брак, врз нивната рамноправност, меѓусебно
почитување и заемно помагање.

Член 8
Родителите спрема своите деца имаат еднакви права и должности
(родителско право).
Односите на родителите и децата се засноваат на права и должности
на родителите да се грижат за подигање, чување, воспитание и
образование на своите деца и да ги развиваат нивните работни
способности и навики.
Родителското право го вршат родителите заедно во согласност со
потребите и интересите на децата и интересите на општествената
заедница.

Член 15
Брак можат да склучат две лица од различен пол со слободно
изјавена волја пред надлежен орган, на начин определен со закон.

Цел закон треба да го помочаме во случајов. Ко прекопирале нашиве од кај земале само, германско, швајцарско, српско, хрватско право. Како не тркнале кон Холанџаска :)

• Ми се допаѓа
Reactions: wot
Хомосексуалците бараат да бидат во брак, не дека и онака не можат да бидат заедно затоа што се дваjца возрасни луѓе кои што може да одлучуваат за своjата иднина (така да паѓаат во вода муабетите за брак меѓу куче и човек или меѓу дете и педофил каде што во првиот случаj не може да се извлече валидно одобрение, а во вториот случаj лицето не е доволно возрасно за да даде согласност), туку поради бенефитите што се добиваат од државата кои се добиваат кога се во брак. На пример наследување на имот по смртта на партнерот, да не бидат двоjно оданочувани итн итн. да не барам по интернет. Дали тоа е толку премногу за да се забрани поради некоj закон што го пишува во религиозна книга?

Не станува збор за барање панди или нешто неразумно, зарем не мислиш? Биди искрен.

Хомосексуалците бараат да бидат во брак, не дека и онака не можат да бидат заедно затоа што се дваjца возрасни луѓе кои што може да одлучуваат за своjата иднина (така да паѓаат во вода муабетите за брак меѓу куче и човек или меѓу дете и педофил каде што во првиот случаj не може да се извлече валидно одобрение, а во вториот случаj лицето не е доволно возрасно за да даде согласност), туку поради бенефитите што се добиваат од државата кои се добиваат кога се во брак. На пример наследување на имот по смртта на партнерот, да не бидат двоjно оданочувани итн итн. да не барам по интернет. Дали тоа е толку премногу за да се забрани поради некоj закон што го пишува во религиозна книга?

Не станува збор за барање панди или нешто неразумно, зарем не мислиш? Биди искрен.

Па станува збор за барање на деца, така што пандите воопшто не ми се нешто неразумни. Јас би бил ЗА брак ради бенефициите од државата, ако тоа само по себе не повлекуваше, веќе легални нели, посвојување на дете. Кога, имено, истите бенефиции можат да се добијат на друг начин, без непотребно креирање нови закони ради појава на некоја си сексуална девијација, како на пример наследувањето може да се реши со тестамент, поклон.. Јас сум атеист и верувај прв би се смеел на апсурдностите од религиските книги, ама не се негира фактот дека се материјален извор на прилично доста закони. Некои биле револуционерни во својата област такоџе,во време во кое било сасвим нормално да дојде некој кај тебе дома, да силува све попат и тебе да те продаде како роб. Доста од нив го поставиле курсот до општеството до кое што сме стигнати денес, така да покажи респект, што еве, имаш различно мислење од мене а јас неможам слободно да дојдам и те убијам и воопшто кривично да не одговарам, дека ако почнеме да ги менуваме сите закони што не ни одговараат, што гарантира дека нема да стигнеме и до поназад сценариото?

Ок, сега ќе ги замолам хуманитарците, кои се толку многу загрижени за децата да растат во нормални средини, да се изјаснат кое би било најдоброто решение за бездомните деца?

Ок, сега ќе ги замолам хуманитарците, кои се толку многу загрижени за децата да растат во нормални средини, да се изјаснат кое би било најдоброто решение за бездомните деца?

10 бездомни деца ќе се посвојат во земјава, не збориме за којзнае колку..

А циганчињата што питаат по улиците нели се деца?

Се буниш нешто, тие имаат родители. Повеќето, а и да немаат. Велам ќе има максимум 10 геј парови што ќе посвојат деца.
Ти прашвуваше решение за бездомниците, 10 посвоени деца не ја решаваат ситуацијата.

Се буниш нешто, тие имаат родители. Повеќето, а и да немаат. Велам ќе има максимум 10 геј парови што ќе посвојат деца.
Ти прашвуваше решение за бездомниците, 10 посвоени деца не ја решаваат ситуацијата.

Ќе се зачудиш колку е поголем бројот. Имам другари, геј пар, размислуваат за посвојување деца... Доколку се одлучат на таков чекор, ќе мораат да се иселат од Македонија за да го направат тоа. Сакам да кажам дека таквите или не се осмелуваат на тој чекор баш поради осудата од општеството, или се селат за да можат да чуваат дете. Потенцијалните родители ги „убиваме“, а бројот на бездомни дечиња расте.

Според кој статистички примерок стигна до 10 деца што би се посвоиле?

Прашајте некој од возрасните, што бил дете без родители и израснал во дом да може да бира што би избрал - да бил посвоен од хомосексуален пар или да го преживее тоа што го преживеал.

Нека се и 1.000, како одреди колку од нив би посвоиле? :)

Ха, педерски играш во педерска тема. Да претпоставиме дека и 1.000 ќе посвојат.
Ама сепак ќе биде претпоставка. А постапката за носење на закон на вклучува никакви претоставки.
Колега turvior објасни ја постапката за дополнителна активност. :) Акцент стави на бројките.

Пред неколку поста погоре посочив дека од почетокот на човечката цивилизација постојат педери. Ти сега слета на Земјава? Каде акаше? Не прочита?

Ти паѓа во вода аргументот дека еден ден ќе не снема. Надевај се само :D.
Незнам која ти е форава, каде негирам јас дека постојат педерите од почетокот на светот?Кажи ми ти пример за педерски брак и чување деца од историјата?
Самото тоа што е отворена темава е популаризирање на педериве, значи секоја секта, секои будали што се над 100луѓе у државава може да бараат права и да отвараат теми и да паѓаат у транс.
П.с Ќе ги замолам лезбејките и останатите педери да не прават лоби групи и меѓусебно да си стискаат лике на постовите :)

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom