Здравје или знаење (школо)

• Креатор на темата Креатор на темата Mamba.
  • Време на започнување Време на започнување
Џабе ти е здравје, ако не знаеш дека си здрав.
Од друга страна пак дедо ми умре кога еден доктор му даде до знаење дека се умира од инфракт. Пред тоа три инфракти истрпи и немаше гајле.

Многу е тешка темава.

Мене ми се чини дека професоров намерно кажува знаење затоа што уште се во средно, па да не забушаваат со бедни изговори.
Инаку до одредена точка ова е точно, реално гледано серизони болести се случуваат на постари години 40+ многу мал е бројот на заболени од тешки болести на 20 години, а баш на 20 години се учи и се ближиш на крајот на учењето. Ако почнеш уште во средно да се вадиш со изговори во стилот на "професоре неможев да научам многу ми се спиеше, а знаете здрајвето е поважно од учење", никаде нема да стасаш.

Грубо гледано занењето е здрајве, што повеќе знаеме за нашето тело, тоа подобро ќе го чуваме, што повеќе знаење има некој толку му се поголеми шансите да се вработи на добра позиција и во случајот на тешка болест да си го дозволи најдоброто лечење. Тука доста важи онаа изрека поарно ќе плачам во ферари отколку во фичо. Можеш да имаш рак и да се лечиш преку социјалното, а можеш да имаш рак и да се лечиш во најдобрата клиника. Секако нема гаранција дека ако се лечиш во најдобрата клиника дека ќе оздравиш, но шансите се поголеми.
Затоа што никој не ти гарантира дека ако штедиш на знаење во корист на здравјето(незнам ни како би функионирало ова) дека на 50 години нема да добиеш рак, затоа е подобро да си осигуран за вакви случаи.

Дада, некој најверојатно избегал од час и се оправдувал со тоа дека бил болен од настинка или друга ирелевантна болест.:mad:
Епа нема настинка, има на час да се иде ако нејќете неоправдани!!!

Дада, некој најверојатно избегал од час и се оправдувал со тоа дека бил болен од настинка или друга ирелевантна болест.:mad:
Епа нема настинка, има на час да се иде ако нејќете неоправдани!!!

Мешаш баби и жаби ибрик еден, не се брукај не пиши...

Иначе професорот а почна таа тема така да џабе кењаш.

Мешаш баби и жаби ибрик еден, не се брукај не пиши...

Иначе професорот а почна таа тема така да џабе кењаш.
Се зезам бе луд еден:X3:
Научете да разликувате шала од сериозен пост, да му се плукнам. Патем, што е тоа ибрик?:unsure:

Нема доволно ресурси. Ако се елиминираат тие што бегаат од часови и тие со речници на првооделенци ќе останат само достојните за ова општество.
Така да морам да не се сложам со Фреско
Анон, ти би добил еден гастритис за знаењата на Фреско?

Нема доволно ресурси. Ако се елиминираат тие што бегаат од часови и тие со речници на првооделенци ќе останат само достојните за ова општество.
Така да морам да не се сложам со Фреско
Анон, ти би добил еден гастритис за знаењата на Фреско?
Не ми го сфаќаш муабетот. Сакам да кажам дека младичот доживеал толку, 99% ради тоа што константно учи.

Не ми го сфаќаш муабетот. Сакам да кажам дека младичот доживеал толку, 99% ради тоа што константно учи.

Anon, сето тоа ми е јасно, сепак ти мора да го сфатиш мојот муабет. Поседувам компанија која сакам да ја рекламирам. Погледни, и кажи потоа дека не се привлечни понудите...
Знаењата ќе бидат вградени со нова нано технологија на која секако ја сум создавател, само што НАСА не сакаат да ги земат моите знаења во предвид... Ги даваме знаењата на следниве луѓе како замена за некоја специфична болест која ќе ја одберете...

Рак - Стивен Хокинг и Ричард Докинс, гратис Синан Сакич
Чир на желудник - професорката по Биологија у средно и Васил Тупурковски
Реума - Марк Твен и Џорџ Белас
Импотентност - Дерен Браун и Ристо Самарџиев

За понатамошен каталог за болести кои ќе ги добиете како надоместок за вашето знаење, обратете се на нашиот број, ДДВ е исклучено.

Шала на страна, темава има прилично сериозен потенцијал. Многу е важно да се специфизира за каква болест се работи и за каков вид на знаење исто така.

На пример доколку ги добијам знаењата на Дерен Браун и Ричард Докинс во замена за психичка болест како блага параноја или пак некоја форма на ОЦД, би прифатил. За болест како рак не би прифатил. Друго што е важно е каква е природата на знаењата. Ако знаењата се од областа на историја на филозофија или друга општествено непотребна гранка, тогаш не би ги прифатил во замена за чир.
Има повеќе елементи кои треба да бидат разгледани.

Според мене нема поважна работа од здравје ако немаш здравје буквално џабе ти е се.
Понатаму како што спомнаа погоре споредбата е глупава како прво овие две не се исклучуваат и секој човек би можел да ги има двете и не гледам зошто би бирал едно од нив.
Барем за човекот се знае дека е алчно суштество и сигурно на некој ако му понудиш 1 милион евра и едно Бугати нема да ти рече не бе задржи ја колата мене доста ми се само парите да ги имам.
Аналогно на ова исто е и со знаењето и здравјето зарем има некој што би го одбил едното кога е во можност да ги зграби двете.

Според мене подобро е да имаш здравје.
Има многу луѓе кои се без факултет па и без средно ама преживуваат и си ги хранат семејствата.

Здравјето е пред се, само будала може да се инати на ова. Иначе тој професорот станал професор и мисли господ за јајца го фанал.

на тој професорот сигурно му фали некоја жичка во главата, ај нека си се испита со време.
нема што да се зборува на темава, нема логика да се дискутира. како може нешто да е поважно од здравјето? ако немаш здравје џабе ти се и пари, и знаење, и големи имоти, и од кај знам што.....:facepalm:
да не заборавиш да му речеш да се испита со време на проф.

Кај на куров ќе имаат здравје по 5 кила виски пијат на ден.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom