Скопје најнеиновативен град во Европа!

• Креатор на темата Креатор на темата Толстој
  • Време на започнување Време на започнување
Јас не реков да не се измислува воопшто, реков да не се пастираат слики од Москва, Париз и од Пекинг затоа што се светлосни години пред нас и во оригиналноста и во копирањето...

Имам Нокиа 3310

да не збориме финансиски. Било кој од објектите на сликата би коштал повеќе од СК2014 и тогаш пак маани ќе се најдат. Пак ќе се вика дека треба патишта, фабрики и луге што да јадат. Таков народ сме.

Ееее, да те послушале луѓето од камено време сега и ние сеуште ќе си живеевме во камено време.
Кое фајде од измислување на нешто ново и иновативно кога полесно е да се копира.

ПС. Ме интересира дали имаш оригинален Ајфон или ефтина кинеска копија?
Не сум скопјанец и по некое непришано правило не се мирисаме многу многу со скопјани, арно ама да не случајно заборави дека додека другите правеја зданија пред 150 години ние бевме под ропство а Скопје беше најобична паланка.
За несреќата да биди поголема и тоа нешто што било изградено го срамна земјотресот со се староседелците заедно.
Сега новокомпонираниоте скопјани што им пречи и што сакаат градот да ги подсеќа на родното село пошто нивното село е поубаво и од Париз е сосем друго прашање.
Како се велеше, можеш да го извадиш селанецот од селото но никако селото од селанецот. Вие сте жив доказ за тоа.

Е ова више на к*р ми иде! Ај погледни стари фотки од Скопје па после какај дали и колку имало или немало градби во барок стил во Скопје. А најди ми во Европава макар една река која минува низ населено место а во која нема канализациски фекалии и кажи ми која е таа. Најпосле, дел од тие фекалии се и твои!
-------------------------------------
Си ги сакам назад скопските плажи на Вардар. Ајде сите на плажа.
Градска плажа,Руска плажа,Офицерска плажа Плажа под железен мост,Крњево плажа,
Си сакам пак да ловам ракови на Вардар, во жбуновите кај Женска гимназија.
Си го сакам назад,скопското Кале, чаршијата, Сарај-да Сарај веќе 20 години е туѓо.

Како се велеше, можеш да го извадиш селанецот од селото но никако селото од селанецот. Вие сте жив доказ за тоа.

Дај објасни како тоа јас сум жив доказ за Скопје 2014?
Од целиот проект је подржував единствено новата филхармонија, се останато е повеќе или помалку кич.

Дај објасни како тоа јас сум жив доказ за Скопје 2014?
Од целиот проект је подржував единствено новата филхармонија, се останато е повеќе или помалку кич.
Па очигледно не си ме ни сватил што сакам да кажам.
Не ни реков дека си жив доказ за Скопје 2014, туку само за скопјанец.
И да не дојде до забуни, за најголем дел од проектите немам ама баш ништо против, прекрасни се. А пази од Битола сум, мене по дифолт би требало да ми пречи.

Oва или ова?
Одберете сами

Skopje.jpg

65292_425810307496787_1735483996_n.jpg
Втората слика е 1 000 000 пати поубава од првата. Инаку Скопје имало барок пред земјотресот и враќање на барокот во дел на Скопје не е нешто вештачки пририодно му припаѓал на Скопје. Еве слики од барокор во Скопје пред земјотресот!
staro-skopje-7.jpg

staro-skopje-14.jpg

16_1.jpg

1540.jpg

здравјето, богатството, популацијата или географијата.
Ова се параметрите за мерење, а вие сте се фатиле за зонско и Скопје 2014.
колку фабрики работат без филтри и се во потесно централно градско подрачје?
каков е квалитетот на бензинот и колку лесни, а колку тешки моторни возила поминуваат? Каков е јавниот превоз? Колку септички јами има во скопје?
Каде е најчесто сместена популацијата? Зошто во лето ноќно време има 5-10 степени разлика од центар и радишани?
Ова се тие лошо одговорени прашања што скопје го ставаат на многу ниско ниво и што е најлошо овие работи може само да се влошат, а не подобрат

Picture 096.jpg
Еврејско маало ноќе-сликано од банката,во живо беше далеку поубаво

Не ти држи вода муабетов. Ова што ти го заговараш води кон хаос во градов.Глупо е да се овозможи бесплатен паркинг насекаде посебно не во деловите од градот каде дневните потреби од паркинг места се огромни. Ај малку размисли што би се случило во таков случај?
Jaс ништо не заговарам....
Јас живеам во близината на Зелен пазар, значи 100 метри од Собранието можеш да дојдеш и да погледаш - жив човек нема. Нема ниту минувачи, нема ниту коли. Страв да те фати да прошеташ колку е пусто. Ама има рампа.
Таа рампа е ставена за да група директори и нивните швалерки „ стопанисуваат и поштено заработуваат “ Стотици дуќани се затворени ради нивното
„ стопанисување “

Toa тоа ти наводно имаш проблеми, не е оправдување за да се врши незконско казнување.
За непрописно паркирање предвидени се парични казни по сегашиот Закон. Тие парични казни не се мали и се движат помеѓу 45 и 250 евра.
Еве да те прашам, колкава казна би предложила ти за непрописно паркирање?
А пајаците дигаат возила за да „ стопанисуваат и поштено заработуваат “.
Со зоните и пајаците ни е одземена Слободата. Слободата е природно и незастариво човеково право. Сите граѓани се еднакви во одност на слободата и правата.
И тие што живеат во населба Железара, и тие што живеат кај Зелен пазар и сите други имаат еднакво право, да дојдат и паркираат било каде - на пример пред Собранието. Собранието припаѓа на сите граѓани и не е моја сопственост за да само јас имам привилегии да паркирам безпари таму.

Навистина не сум заинтересирана за твојот проблем со паркирањето, јас како екологист не би дозволила во строгиот Центар никаков автомобил, освен службен (за фирмите внатре). Претпочитам користење на јавен превоз, за потребите на луѓето во градот.

Е сега, што јас предлагам? Да му лупнат казна, ама онаква, што друг пат 30 денари за паркинг џабе ќе му се гледаат.
Не сум јас ништо крива што тој ми се нацртал на тротоар, на пешачки....

Дај бе немој да ме јебеш, намерно ти ги оставам сите слики во цитатот, како прво Ајфеловата кула е градена кога ние со МАГАРИЊА сме шетале по Македонија, како второ ставаш слики од Дубаи каде не знаат колку пари имат од нафта, како трето ставаш слики од Москва каде тие градби се од кога ние сме биле под турско, како четврто ставаш слики од Австралија еееј, земја недопрена од прва и втора светска војна, како петто ставаш слики од Sagrada Familia која исто така е почната да се гради од еден Гауди, еден и единствен.
И како шесто ставаш слики од Пекинг, од земја која е во врвот на светската економија.

И сето ова го споредуваш и го ставаш во тема за Скопје? Дај бе спушти се на земја, добро ти оди барање слики по Гугл!

Подобро е да се копира, отколку да немаме НИШТО.
Плоштадот кога ви беше подобар, сега или претходно со смешното паркче на сред?
И дали другата страна на Вардар со таа грдосија од Комерцијална Банка беше подобра од сега? Сликите се кажуваат, само кој да види...

Oва или ова?
Одберете сами

Skopje.jpg

65292_425810307496787_1735483996_n.jpg
На кој мислиш со тоа "ви", во која група ме ставаш, и дали воопшто знаеш дали припаѓам на некоја група?
Не должам повеќе, Скопје е најнеиновативниот град, поради тоа што се вложуваат милионски суми за неиновативни градби или едноставно кажано кич градби, кои секако дека изгледаат поубаво од старите градби,но кога веќе се вложуваат толкави суми на пари, со малку повеќе труд би можеле да создадеме нешто многу поубаво од ова што се изгради.
Ок изгледа дека нема да можеме да прескокнеме 2-3 чекори нанапред во развојот на државата, ке мора да се оди чекор по чекор, но така никогаш нема да можеме да ги достигнеме развиените земји кој отскокнуваат со 5-6 чекори годишно, секогаш ке си останеме земја во развој.

јас како екологист не би дозволила во строгиот Центар никаков автомобил, освен службен (за фирмите внатре).
И јас сум за ова... Не само во строгиот центар - туку во цело Скопје.
Ти си многу млада, но јас паметам како беше убав животот пред да „ завладеат “ автомобилите.
Кај Стара железничка станица, на Плоштад и на други места, те чекаа пајтони.
( а сега Коце се труди да набави само еден пајтон )
Млекото се разнесуваше со запрежни коли. Млекото беше пакуваново во литарски стаклени шишиња, а киселото млеко во стаклени теглички.
Немаше најлон и пластика - чиста еколигија
Сега низ Вардар пливаат најлонски кеси и пластични шишиња. А порано се бањавме во Вардар. Кај кафеаната Опатија, на почетокот од Градскиот парк се наоѓаше Руската плажа. Јас таму сум научил да пливам.
Но времињата се променија.
Автомобилите „ завладееа “
И ако искочиме со ваков предлог, прашање е дали освен јас и ти ќе најдеме уште десетина истомисленици.

И јас сум за ова... Не само во строгиот центар - туку во цело Скопје.
Ти си многу млада, но јас паметам како беше убав животот пред да „ завладеат “ автомобилите.
Кај Стара железничка станица, на Плоштад и на други места, те чекаа пајтони.
( а сега Коце се труди да набави само еден пајтон )
Млекото се разнесуваше со запрежни коли. Млекото беше пакуваново во литарски стаклени шишиња, а киселото млеко во стаклени теглички.
Немаше најлон и пластика - чиста еколигија
Сега низ Вардар пливаат најлонски кеси и пластични шишиња. А порано се бањавме во Вардар. Кај кафеаната Опатија, на почетокот од Градскиот парк се наоѓаше Руската плажа. Јас таму сум научил да пливам.
Но времињата се променија.
Автомобилите „ завладееа “
И ако искочиме со ваков предлог, прашање е дали освен јас и ти ќе најдеме уште десетина истомисленици.
Автомобилите се потреба, и тоа е факт. Жителите на Центар не треба да плаќаат паркинг (кај живеалиштето) и мислам дека не плаќате.
Но, ако јас од Железара сакам со автомобил да одам во Центар, треба да платам висока сума.
Затоа што, немам реална причина да одам со автомобил, имам автобус. Железара е мала населба, па 5 различни линии поминуваат. Немам изговор да одам со автомобил, освен ако не одам ноќе - кога нема автобуси.
А паркингот е тогаш бесплатен, после 9 навечер.

Но, ако јас од Железара сакам со автомобил да одам во Центар, треба да платам висока сума.
А зошто токму само ти да плаќаш?
Како порано никој не плаќаше?
Знаеш ли дека бројот на регистрирани патнички возила и потрошувачката на бензин во последниве години стагнираат или се намалуваат?

А зошто токму само ти да плаќаш?
Како порано никој не плаќаше?
Знаеш ли дека бројот на регистрирани патнички возила и потрошувачката на бензин во последниве години стагнираат или се намалуваат?
Не само јас. Сите.
За да почнат луѓето да користат јавен превоз, затоа.
Затоа што ќе запалиш кола само ако навистина ти е потребна.

И токму тоа мене ми е целта - нема потреба од толку многу автомобили. Сведок си и самиот дека луѓе од ист комшилук, доста блиску работат, а сепак сите со свои автомобили одат. Односно, тоа е пракса.

Не можеме некому да забраниме да вози автомобил, меѓутоа можеме да го натераме да размисли дали тоа е правилно.
Не е правилно затоа што се создава (непотребна) огромна гужва, таква што Скопје не може да ја издржи, се испуштаат издувни гасови кои се и те како штетни (размисли два пати, живееш во центарот на тие гасови), и да, јавниот превоз станува практично неискористен, а е најлогичен во најголемиот дел од случаи.

И тоа што опаднала продажбата, не е ради паркирањето или наплаќањето на паркингот, сигурно.
Прво и основно, во Скопје не гледам некој посебно да се плаши од пајаци, сеуште сите се паркираат насекаде, онака кај им текне. Паркинзите се полни и покрај рампите. Мајка ми работи во строг Центар, среќа што сите вработени имаат резервирано паркинг место за приватните и службените возила.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom