Скопје најнеиновативен град во Европа!

• Креатор на темата Креатор на темата Толстој
  • Време на започнување Време на започнување
Зони, аман веќе. Ама озбилно сега :)
Јас како пешак имам страшно голем проблем со паркираните насекаде. Значи не зборувам каде што нема паркинг и сл.
Значи, тротоар, а фраерот се паркирал, онака добро, за да не можеш ни по тротоар, ни по улица да пројдеш.
Или, поминуваш пешачки, и секако, на другиот крај некој морон паркиран.

За таквите не пајак, возачка да им земат.
Веќе аман.
Не знам шо се замараш, јас имам навика со клучевите да им ја гребам колата кога ми се паркирани на пешачка патека. Никој ми се нема пожалено до сега.

Се согласувам дека е уникатна, и мислам дека никој не рекол лошо за таа градба, но мислам дека не е дел од проектот Скопје 2014. Јас во главно сум изреволтиран од тоа што се трошат многу пари за пренатрупување со кич градби и скулптури споменици. Ок е тоа што се гради, народот вика барем се гради и се гледа што сработила оваа власт, за разлика од претходните, но кога веќе се инвестираат толкави суми, зошто па да не се изгради нешто иновативно, зошто користиме само готови форми и стилови. Ке каже некој, па уникатноста кошта, и онака се фрлија милиони на овие градби во центарот, наместо да се иде на квантитет нека се иде на квалитет, наместо пример 10 градби кои ке се градат 6-7 години и кои имаат многу мала иновативност, нека се изградат 2-3 чиј процес од идеа до реализација ке трае 10-11 години кои ке бидат уникатни и единствени.
Што е толку битна историјата, ликовите од историјата, минатото и старите стилови, многу побитна е нашата иднина,ликовите од минатото се мртви, прашањето е ние како ке си го подобриме квалитетот на нашиот живот, што ние ке создадеме, што ние ке подобриме, усовршиме. Оној што гледа кон иднината гледа да создаде нешто ново, да го обликува светот со нова форма, материјал, боја текстура, да направи нова иновација. Ама по се изгледа ние треба да си прифатиме дека сме народ кој нема капацитет, пред се мислам на финансиски, но и интелектуален да превзема такви чекори и да создаде еден нов начин на размислување, нова гранка еве во случајов во градежништвото.
За нашите архитекти, пошто запнале со применување стилови од историјата, доволно е само да го разберат начинот на размислување, визиите и креативноста на познатите личности од минатото кои ги изградиле тие уметнички дела што ги постирав погоре, и да пробаат да создадат своја визија за иднината која ке ја остварат преку најновата технологија која денес постои.
Знаеме Гауди какво мислење имал и на кој начин градел, знаеме архитктите од Операта во Сиднеј каква идеја имале и како ја реализирале, птичјото гнездо, чудо од инжинерство, и многу други да не ги набројувам. Зошто да бидеме следбеници кога можеме да бидеме лидери ,само кој каква амбиција има.
За какви амбиции зборуваш? Сите делови од градов се пренатрупани со нови згради кои се правени по copy-paste готови темплејти од AutoCad, лошо упростени за да се заштеди на време за изведба и материјал. Централното подрачје со проектот 2014 е во однос на се друг во градов освежување во тој поглед. Барем има нешто поинакво од она што го спомнав на почеток. И мене лично не ми пречи воопшто враќањето кон барокот. Јас овој проект го сфаќам како повторно оживување на некое Скопје кое било воспевано и спомнувано во патеписи на најславни патеписци, а лично мене ми представува огромна гордост да имам во мојот град плоштад на кој ќе има споменици на сите историски заслужни личности за оваа држава и народ. Најпосле, македонец сум! И не ми е гајле како Австралијци во Сиднеј изградиле Opera House, или некој нафатиран шеик во Дубаи изградил хотел со скулптурално представување на брод кое лично го сметам за тотален кич. Ме интересира што имам овде, во моево Скопје. А тоа што се гради и до 2014 ќе го имам, ми се допаѓа.

Јас како пешак имам страшно голем проблем со паркираните насекаде. Значи не зборувам каде што нема паркинг и сл.
Значи, тротоар, а фраерот се паркирал, онака добро, за да не можеш ни по тротоар, ни по улица да пројдеш.

Веќе аман.
А јас пак најголем проблем имам а веројатно и другите кој како превозно средство
го користат велосипедот (така го пишуваме инаку во разговор е точак). Си возиш така велосипед на пешачка патека кога таму некој секојдневно има паркирано,како да лична имовина,па мора да се снаоѓаш и симнуваш на улица. Така секојдневно пред Алкалоид во Автокоманда,пред зградите на судот, а за пред министерствата да не трошиме време во објаснување, еве кај Рекорд мора стално на тротоар да има црни Ауди 2-3. За нив не важи правилото забрането паркирање.Или некој трговец или друг ќе ја прекопа патеката за некој приклучок и така ќе стои со години.Или ќе почнат да прават таква патека и нема да ја доправат со години(под мостот накај Нептун-Тинекс.
----------------------
Што ги нема Скопјаните да одговорат за плоштадот пред Ибни Пајко, оние кој се прават такви а во лична карта немат место на раѓање С.....

За какви амбиции зборуваш? Сите делови од градов се пренатрупани со нови згради кои се правени по copy-paste готови темплејти од AutoCad, лошо упростени за да се заштеди на време за изведба и материјал. Централното подрачје со проектот 2014 е во однос на се друг во градов освежување во тој поглед. Барем има нешто поинакво од она што го спомнав на почеток. И мене лично не ми пречи воопшто враќањето кон барокот. Јас овој проект го сфаќам како повторно оживување на некое Скопје кое било воспевано и спомнувано во патеписи на најславни патеписци, а лично мене ми представува огромна гордост да имам во мојот град плоштад на кој ќе има споменици на сите историски заслужни личности за оваа држава и народ. Најпосле, македонец сум! И не ми е гајле како Австралијци во Сиднеј изградиле Opera House, или некој нафатиран шеик во Дубаи изградил хотел со скулптурално представување на брод кое лично го сметам за тотален кич. Ме интересира што имам овде, во моево Скопје. А тоа што се гради и до 2014 ќе го имам, ми се допаѓа.
А зошто да оживуваме нешто што е мртво, зошто да не направиме нешто со наша модерна идеја, со идеологија од ова наше време, не ли мислите дека тие луѓе што се историски личности доколку можат да видат што се прави меѓу нас живите, дека би им било многу помило доколку видат дека се усовршуваме,, напредуваме, градиме помодерен живот, отколку да го копираме она што тие пробале да го градат во нивното време на усовршеност?
Тоа што се срушило нека си остане во минатото, тоа било нивна визија на луѓето од минатото, и тој стил била нивниот степен на иновативност во нивното време на технологија, сега имаме нови технологии и материјали, и од нив треба да направиме една комбинација на нешто што би изгледало убаво. Треба да си поставиме предизвик да го изградиме невозможното, сеуште невиденото, затоа што тоа искрено ке не направи горди и живи, ке не направи да се чувствуваме интелигентни, и да им покажеме на другите дека ние сме луѓе со некаква интелигенција, дека го обликуваме светот на свој начин. Така се покажува дека си Македонец, со копирање си само просечна работна снага.

А зошто да оживуваме нешто што е мртво, зошто да не направиме нешто со наша модерна идеја, со идеологија од ова наше време, не ли мислите дека тие луѓе што се историски личности доколку можат да видат што се прави меѓу нас живите, дека би им било многу помило доколку видат дека се усовршуваме,, напредуваме, градиме помодерен живот, отколку да го копираме она што тие пробале да го градат во нивното време на усовршеност?
Тоа што се срушило нека си остане во минатото, тоа било нивна визија на луѓето од минатото, и тој стил била нивниот степен на иновативност во нивното време на технологија, сега имаме нови технологии и материјали, и од нив треба да направиме една комбинација на нешто што би изгледало убаво. Треба да си поставиме предизвик да го изградиме невозможното, сеуште невиденото, затоа што тоа искрено ке не направи горди и живи, ке не направи да се чувствуваме интелигентни, и да им покажеме на другите дека ние сме луѓе со некаква интелигенција, дека го обликуваме светот на свој начин. Така се покажува дека си Македонец, со копирање си само просечна работна снага.
Не сум поборник на измислување топла вода. Но не сум ни против модерното доколку е креативно направено со запазени естетски норми и јасна порака.
-Ако не ги оживеевме како што велиш„мртвите“градби, како ќе се создадеа услови за континуитет? Ќе испаднеше дека од голи плоштади во стил на некоја украинска или руска селендра од времето на социјалистичките револуции по светов директно сме рипнале во ултра-модернизам без предходно да имаме или познаваме друг стил. Предизвици ќе следат, биди сигурен. Веројатно токму оние кои размислуваат и доживуваат како тебе ќе сакаат да покажат дека можат повеќе, подобро и многу помодерно за што според површината на протегање овој град нуди шанса. Ќе биде, верувај ми, ќе има и модерни градби. На приватните инвеститори никој не им забрани да одберат модерен стил на она што сакаат да го градат. Уште да се расположени да брцнат во џеб и да платат еден квалитетен авторски проект па ќе немаме онакви copy-paste објекти како што спомнав предходно. Ама, ќе се појават и такви кои ќе размислуваат и гледаат малку подалеку од желбата за брз и голем профит.

Централното подрачје со проектот 2014 е во однос на се друг во градов освежување во тој поглед. Барем има нешто поинакво од она што го спомнав на почеток. И мене лично не ми пречи воопшто враќањето кон барокот. Јас овој проект го сфаќам како повторно оживување на некое Скопје кое било воспевано и спомнувано во патеписи на најславни патеписци, а лично мене ми представува огромна гордост да имам во мојот град плоштад на кој ќе има споменици на сите историски заслужни личности за оваа држава и народ. Најпосле, македонец сум! И не ми е гајле како Австралијци во Сиднеј изградиле Opera House, или некој нафатиран шеик во Дубаи изградил хотел со скулптурално представување на брод кое лично го сметам за тотален кич. Ме интересира што имам овде, во моево Скопје. А тоа што се гради и до 2014 ќе го имам, ми се допаѓа.
Какво бре црно враќање кон барокот? Скопје никогаш немал барок за да го оживува или враќа. Не треси глупости.
Дубаи ти е тотален кич? Се согласувам, и мене ми е. Ама уште поголем кич ми е градење на барок скулптури и градби во место кое никогаш немало барок и градење на сплавови на река по која течат стари фрижидери и мртви кучиња, а да не ги спомнувам милионските врби на сред истата река, е тоа тотално не е кич и е одлично освежување.

Веќе аман.
Toa тоа ти наводно имаш проблеми, не е оправдување за да се врши незконско казнување.
За непрописно паркирање предвидени се парични казни по сегашиот Закон. Тие парични казни не се мали и се движат помеѓу 45 и 250 евра.
Еве да те прашам, колкава казна би предложила ти за непрописно паркирање?
А пајаците дигаат возила за да „ стопанисуваат и поштено заработуваат “.
Со зоните и пајаците ни е одземена Слободата. Слободата е природно и незастариво човеково право. Сите граѓани се еднакви во одност на слободата и правата.
И тие што живеат во населба Железара, и тие што живеат кај Зелен пазар и сите други имаат еднакво право, да дојдат и паркираат било каде - на пример пред Собранието. Собранието припаѓа на сите граѓани и не е моја сопственост за да само јас имам привилегии да паркирам безпари таму.

Какво бре црно враќање кон барокот? Скопје никогаш немал барок за да го оживува или враќа. Не треси глупости.
Дубаи ти е тотален кич? Се согласувам, и мене ми е. Ама уште поголем кич ми е градење на барок скулптури и градби во место кое никогаш немало барок и градење на сплавови на река по која течат стари фрижидери и мртви кучиња, а да не ги спомнувам милионските врби на сред истата река, е тоа тотално не е кич и е одлично освежување.
Е ова више на к*р ми иде! Ај погледни стари фотки од Скопје па после какај дали и колку имало или немало градби во барок стил во Скопје. А најди ми во Европава макар една река која минува низ населено место а во која нема канализациски фекалии и кажи ми која е таа. Најпосле, дел од тие фекалии се и твои!
--- надополнето: 27 март 2013 во 17:51 ---
Toa тоа ти наводно имаш проблеми, не е оправдување за да се врши незконско казнување.
За непрописно паркирање предвидени се парични казни по сегашиот Закон. Тие парични казни не се мали и се движат помеѓу 45 и 250 евра.
Еве да те прашам, колкава казна би предложила ти за непрописно паркирање?
А пајаците дигаат возила за да „ стопанисуваат и поштено заработуваат “.
Со зоните и пајаците ни е одземена Слободата. Слободата е природно и незастариво човеково право. Сите граѓани се еднакви во одност на слободата и правата.
И тие што живеат во населба Железара, и тие што живеат кај Зелен пазар и сите други имаат еднакво право, да дојдат и паркираат било каде - на пример пред Собранието. Собранието припаѓа на сите граѓани и не е моја сопственост за да само јас имам привилегии да паркирам безпари таму.
Не агитирај за „слобода во движењето“ туку прошетај малку и во други држави и види дали можеш бесплатно да паркираш во центрите од градовите. Не оди подалеку, еве ти ги Софија и Солун во комшии. Треба еднаш да се одучиме од тоа да паркираме на 5 метри од местото каде што се задржуваме по работа или сме седнале на пијачка а за тоа да не платиме. Башка, ако ти сметаат паркинзите низ центар или други места, земи точак, за точак паркинг никој нема да ти наплати.

Не агитирај за „слобода во движењето“ туку прошетај малку и во други држави и види дали можеш бесплатно да паркираш во центрите од градовите. Не оди подалеку, еве ти ги Софија и Солун во комшии. Треба еднаш да се одучиме од тоа да паркираме на 5 метри од местото каде што се задржуваме по работа или сме седнале на пијачка а за тоа да не платиме. Башка, ако ти сметаат паркинзите низ центар или други места, земи точак, за точак паркинг никој нема да ти наплати.
Зошто да не „ агитирам “?
Јас сум длабоко убеден дека сите луѓе се еднакви во слободите и правата. И сметам дека граѓаните од Драчево, Ченто, Бутел. Ѓорче и било каде, треба да имаат исти права,.
Јас ја сакам Македонија и Македонците а ги мразам тие што вршат дискриминација и незаконско казнување врз Македонците

Се согласувам дека е уникатна, и мислам дека никој не рекол лошо за таа градба, но мислам дека не е дел од проектот Скопје 2014. Јас во главно сум изреволтиран од тоа што се трошат многу пари за пренатрупување со кич градби и скулптури споменици. Ок е тоа што се гради, народот вика барем се гради и се гледа што сработила оваа власт, за разлика од претходните, но кога веќе се инвестираат толкави суми, зошто па да не се изгради нешто иновативно, зошто користиме само готови форми и стилови. Ке каже некој, па уникатноста кошта, и онака се фрлија милиони на овие градби во центарот, наместо да се иде на квантитет нека се иде на квалитет, наместо пример 10 градби кои ке се градат 6-7 години и кои имаат многу мала иновативност, нека се изградат 2-3 чиј процес од идеа до реализација ке трае 10-11 години кои ке бидат уникатни и единствени.
Што е толку битна историјата, ликовите од историјата, минатото и старите стилови, многу побитна е нашата иднина,ликовите од минатото се мртви, прашањето е ние како ке си го подобриме квалитетот на нашиот живот, што ние ке создадеме, што ние ке подобриме, усовршиме. Оној што гледа кон иднината гледа да создаде нешто ново, да го обликува светот со нова форма, материјал, боја текстура, да направи нова иновација. Ама по се изгледа ние треба да си прифатиме дека сме народ кој нема капацитет, пред се мислам на финансиски, но и интелектуален да превзема такви чекори и да создаде еден нов начин на размислување, нова гранка еве во случајов во градежништвото.
За нашите архитекти, пошто запнале со применување стилови од историјата, доволно е само да го разберат начинот на размислување, визиите и креативноста на познатите личности од минатото кои ги изградиле тие уметнички дела што ги постирав погоре, и да пробаат да создадат своја визија за иднината која ке ја остварат преку најновата технологија која денес постои.
Знаеме Гауди какво мислење имал и на кој начин градел, знаеме архитктите од Операта во Сиднеј каква идеја имале и како ја реализирале, птичјото гнездо, чудо од инжинерство, и многу други да не ги набројувам. Зошто да бидеме следбеници кога можеме да бидеме лидери ,само кој каква амбиција има.

Незнам колку знаеш ама Скопје со нови стилови и уникатни градби било Скопје после земјотресот. Види ги моделите на Кензо Танге. Градски ѕид некој згради, пошта, желизничка поднцна итн итн... Од што толку овој народ цени уникатност и креативност никој не ги ни спомнал тие објекти. Модерно е интересно ама за жал си има рок на траење поготово ако градиш цел град. Земи ја Бразилија за пример или еве Канбера во Австралија. Уникатни објекти од типот на сликите горе стануваат култни симболи ако коштаат премногу пари па да се напали светот поготово странците уште одма (ако странци го ценат тогаш под дифолт е добро и ние го сакаме) ако не фака време и пак чекаме некој странец да ни каже што имаме па да го цениме. Пошта на пример ти е таков објект. Уникатен и интересен ама на кој да му кажеш

... Пошта на пример ти е таков објект. Уникатен и интересен ама на кој да му кажеш
Што виде ти уникатно на тој објект? Бетонска фасада која со своето соц-реалистично сивило зборува за еден мрачен период во душата на тој што го создал, или некаква естетска вредност?
--- надополнето: 27 март 2013 во 18:42 ---
Зошто да не „ агитирам “?
Јас сум длабоко убеден дека сите луѓе се еднакви во слободите и правата. И сметам дека граѓаните од Драчево, Ченто, Бутел. Ѓорче и било каде, треба да имаат исти права,.
Јас ја сакам Македонија и Македонците а ги мразам тие што вршат дискриминација и незаконско казнување врз Македонците
Не ти држи вода муабетов. Ова што ти го заговараш води кон хаос во градов.Глупо е да се овозможи бесплатен паркинг насекаде посебно не во деловите од градот каде дневните потреби од паркинг места се огромни. Ај малку размисли што би се случило во таков случај?

Ја коа ви викам Скопје 2014 е проект од пред 300-400 години одма ме испоискаравте.
Мислам дека причината е копирањето на стилови стари неколку века, комбинација од досадни геометриски форми и претерано многу скулптури, неуникатноста на градбите. Боље еден уникат кој ке биде симбол на Скопје него 10 копии.
Ова е уникатно, од идеа до начин на изградба и ова носи пари и развива туризам во една земја.
operasidney.jpg

hoteles-sagrada-familia-barcelona.jpg

dubai_020.jpg

dubai_1.jpg

index.jpg

impressions_of_moscow.jpg

Eiffel-Tower-Paris-France-Autumn.jpg

Дај бе немој да ме јебеш, намерно ти ги оставам сите слики во цитатот, како прво Ајфеловата кула е градена кога ние со МАГАРИЊА сме шетале по Македонија, како второ ставаш слики од Дубаи каде не знаат колку пари имат од нафта, како трето ставаш слики од Москва каде тие градби се од кога ние сме биле под турско, како четврто ставаш слики од Австралија еееј, земја недопрена од прва и втора светска војна, како петто ставаш слики од Sagrada Familia која исто така е почната да се гради од еден Гауди, еден и единствен.
И како шесто ставаш слики од Пекинг, од земја која е во врвот на светската економија.

И сето ова го споредуваш и го ставаш во тема за Скопје? Дај бе спушти се на земја, добро ти оди барање слики по Гугл!

Подобро е да се копира, отколку да немаме НИШТО.
Плоштадот кога ви беше подобар, сега или претходно со смешното паркче на сред?
И дали другата страна на Вардар со таа грдосија од Комерцијална Банка беше подобра од сега? Сликите се кажуваат, само кој да види...

Oва или ова?
Одберете сами

Skopje.jpg

65292_425810307496787_1735483996_n.jpg

Што виде ти уникатно на тој објект? Бетонска фасада која со своето соц-реалистично сивило зборува за еден мрачен период во душата на тој што го создал, или некаква естетска вредност?

И тоа е уникат де. Парижани ајфеловата кула сакале да ја срушат. Фаќа време дур народ се привикне. Работава е што ние не цениме ништо ајде кажи ми една домашна ДОБРА градба во МКД? Нема една за која 90% од народот не плука по неа. Гарант од соседството ќе најдеш некој добар пример, ама тоа е тоа, тоа веќе не е НАШЕ...

Подобро е да се копира, отколку да немаме НИШТО.

Ееее, да те послушале луѓето од камено време сега и ние сеуште ќе си живеевме во камено време.
Кое фајде од измислување на нешто ново и иновативно кога полесно е да се копира.

ПС. Ме интересира дали имаш оригинален Ајфон или ефтина кинеска копија?

Ееее, да те послушале луѓето од камено време сега и ние сеуште ќе си живеевме во камено време.
Кое фајде од измислување на нешто ново и иновативно кога полесно е да се копира.

ПС. Ме интересира дали имаш оригинален Ајфон или ефтина кинеска копија?

Јас не реков да не се измислува воопшто, реков да не се пастираат слики од Москва, Париз и од Пекинг затоа што се светлосни години пред нас и во оригиналноста и во копирањето...

Имам Нокиа 3310

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom