Бугари : Етнос (турко-алтајски) и Етноним (исто)

Член од
19 март 2013
Мислења
11
Поени од реакции
4
Еве Facebook инфо....
https://www.facebook.com/VolgaBulgaria
--- надополнето: 22 март 2013 во 20:01 ---
Волга била бугарска, сега не е бугарска, по некое време пак ќе биде бугарска. Бидејќи сега таму луѓето се будат и сакаат да создадат држава.
--- надополнето: 22 март 2013 во 20:06 ---
208862_314207535331492_1391401363_n.jpg
--- надополнето: 22 март 2013 во 20:10 ---
429507_256317861120460_975268748_n.jpg
--- надополнето: 22 март 2013 во 20:12 ---
421874_256082337810679_1064242940_n.jpg
--- надополнето: 22 март 2013 во 20:16 ---
Знамето на рајхстаг го поставуваат двајца: едниот е грузинец, а другиот е (Волжки) Бугарин и се вели Гази Загитов. Zagitov.jpg
--- надополнето: 22 март 2013 во 20:27 ---
527940_335453299873582_1222967510_n.jpg 552484_326772404075005_1956800848_n.jpg

Ч Е Н Т О

Методија Андонов
Член од
3 јули 2008
Мислења
1.698
Поени од реакции
1.612
Волга била бугарска, сега не е бугарска, по некое време пак ќе биде бугарска. Бидејќи сега таму луѓето се будат и сакаат да создадат држава.
:D

Ете, кога велам јас џабе овде везден се пенават ова окултистиве како касникоскениот кога на блгарите им е јасно кои се и што се, од каде им се корените, и кои им се роднините, браќата и сестрите.

Браос бре ефенди Петко (или поарно Полат ;)) на прав пат си!

Еве да ти помогнам троа и јас, да си појдеш на едно свиждање кај роднините ти во Болгар, Татарстан.

Член од
20 декември 2008
Мислења
1.193
Поени од реакции
75
...ај да видиме што пишал за тоа какви се луѓето од некое село во јужна Македонија Ѓорѓија Иверски во своето житие од XI век на латински јазик:

"Bulgari, qui Sclavi appellantur"

"Бугари, кои самите себе се нарекуваат Словени"

И тоа ова е цитирано во ваша книга: Ангелов, Димит'р "Образуване на б'лгарската народност". Издателство Наука и изкуство, “Векове”, Софија, (1971) стр. 375
.
Toa jas ti go rasturav pred vreme. Otvaras ja knigata i citas. Me mrzi sega pak da ti pokazuvam isti raboti.
Koe treba da ti znaci vo prevodot кои самите себе се?

Треба ли дополнително да потсетам за ГРЧЕЕЊЕТО на Априлов, Палаузов, или па за Раковски што самиот се крстел дека е Георги-МАКЕДОН..?
Od koga MAKEDON znaci grceenje?

Ајде мислам дека доволно зијан им направи на Бугарите со твоите бугаро-окултистички глупости на форумов. ;)
Ma kakvi okultizmi? Se sto sum go napisal sum go dokazal.

Po temata - kazi nekoj period koga Bugarite vo 1000 godisnata istorija ne se prisutni na Balkanov. Duri kazi nekoja konkretna godina i jas ke ti pokazam svedostvo /+- 10 godini/ deka osven Bugari na ovie prostori drugi slavofoni nemalo. Zboruvam za poranesnite rimski provincii Mizija, Trakija i Makedonija.
--- надополнето: 22 март 2013 во 21:41 ---
:D

Ете, кога велам јас џабе овде везден се пенават ова окултистиве како касникоскениот кога на блгарите им е јасно кои се и што се, од каде им се корените, и кои им се роднините, браќата и сестрите.
Sekoj treba da si gi znae rodninite. Ti zosto ne sakas? I zosto sakas da se kitis so tugji perja? Primerno so perjata na onie, koi go helenizirale svetot?
Kako sto gledas i Tatarite i Cuvasite i sekakvi drugi sakaat da se storat Bugari, duri da e jasno deka osven teritorijata drugo ne gi povrzuva so Bugarite. Toa znaci samo edno - bugarite bile mokjen narod i sekoj go saka nivnoto nasledstvo.
Zboruvavme pred nekoe vreme deka imate na vasa teritorija mnogubrojni bugarski auli /vidi kaj Mikulcic/ ama ne sakate da gi proucuvate. Vie ste unikum - ne sakate da si ja znaete sopstvenata istorija. Ste fanovi na fantazi - istorijata.
OK. Nema loso, ama i ubavo nema od veruvanje vo prikazni.

Ч Е Н Т О

Методија Андонов
Член од
3 јули 2008
Мислења
1.698
Поени од реакции
1.612
Toa jas ti go rasturav pred vreme. Otvaras ja knigata i citas. Me mrzi sega pak da ti pokazuvam isti raboti.
Koe treba da ti znaci vo prevodot кои самите себе се?
:pos::pos::pos:

Те закопал тебе одамна твојот Ангелов.
Книгата сте му ја превеле и на англиски, за да се обидувате по светот да ги ширите дебилните глупости од СССР-советски тип за некаква си блгарска "народност" во средните векови.

Затоа ли не го цитираше тој дел од мојот пост, зашто си неписмен блгарски трол што не знае да зуцне англиски ли?
Еве ти го пак, ако не разбираш како е преведен тој дел од книгата на вашиот-блгар Ангелов побарај некој од другите блгари овде да ти го преведат:

И на англиски:
"In the biography of Georgios of Iveron, written in Latin (of the eleventh century), the inhabitants of a village in South Macedonia are named as “Bulgarians who call themselves Slavs” (bulgari, qui sclavi appellantur)."
Ајде, чакам ПРЕВОД!

Kasnakoski напиша:
Od koga MAKEDON znaci grceenje?
Знаеме дека си окултно приглуп и селективно слеп, никогаш не значело, прочитај добро што сум напишал.

Kasnakoski напиша:
Ma kakvi okultizmi? Se sto sum go napisal sum go dokazal.
Де моЉа ти се, удостои не уште еднаш со твоите "ДОКАЗАТЕЛСТВА" за тоа како вие блгарите сте всушност Бриги..!?!?!? :pos:

Или дека на стелата од островот Лемнос пишува за вас Блгарите..?!? :pos:

Kasnakoski напиша:
Po temata - kazi nekoj period koga Bugarite vo 1000 godisnata istorija ne se prisutni na Balkanov. ...
Темата е кој е вашиот произход бе окултиста, кој?
Еве го ефенди Полат (и не е прв овде) ти го наби колецот по сред глупостите што ги дробиш овде, и сега се спрема да рашири една турко-монголска јурта врз тој колец, додека ти тресеш ли тресеш гоЉамоблгарски глупости овде како навиен.

Џабе ти е, цел свет знае кој ти е произходот.

Член од
20 декември 2008
Мислења
1.193
Поени од реакции
75
Pa ne rekov deka sme Brigi, tuku deka ima poveke dokazi da prabugarite bile brigi, odkolku da bile turki, tatari ili mongoli.

Za Angelov - napisal taka
„б'лгари, които се зоват славјани” (Bulgari, qui Sclavi appellantur).
http://www.promacedonia.org/da/da_5_3.htm
Ako nekoj preveduvac ne znal nitu bugarski, nitu latinski, mozel da prevede sto mu se saka.
Daj da vidime koj go preveduval Angelov na angliski.
Da ne si ti?
--- надополнето: 22 март 2013 во 21:59 ---
Da go pokazeme i malku pogore
В споменатата вече византијска грамота, издадена през 959/60 г. при император Роман и потв'рдена с грамоти на следвашти императори от X и XI в., се говори за зависими селјани на манастира „Коловос” (близо до гр. јерисо в Халкидическија полуостров), като те са означени с двојно название „славјани-б'лгари” (Σκλαβων-Βουλγάρων). [19] В едно житие на Георги Иверски на латински език, в което се говори за жителите на едно село в јужна Македонија, те са означени като „б'лгари, които се зоват славјани” (Bulgari, qui Sclavi appellantur).

Ч Е Н Т О

Методија Андонов
Член од
3 јули 2008
Мислења
1.698
Поени од реакции
1.612
Pa ne rekov deka sme Brigi, tuku deka ima poveke dokazi da prabugarite bile brigi, odkolku da bile turki, tatari ili mongoli.
:pos:

Покажи ги "доказите" бе окултиста, ајде што чекаш?

Kasnakoski напиша:
Za Angelov - napisal taka
„б'лгари, които се зоват славјани” (Bulgari, qui Sclavi appellantur).
http://www.promacedonia.org/da/da_5_3.htm
Ako nekoj preveduvac ne znal nitu bugarski, nitu latinski, mozel da prevede sto mu se saka.
Daj da vidime koj go preveduval Angelov na angliski.
Da ne si ti?
Така, така, аде закопај се самиот уште малку:

Bulgarians who call themselves Slavs”

„б'лгари, които се зоват славјани”

П.С. Ако си глуп и не знаеш англиски твој проблем, не е мој.
Уште еднаш пробај да инсинуираш и ќе биде bye-bye од темава.
Или и ова не разбираш што значи? :icon_lol:

Kasnakoski напиша:
Da go pokazeme i malku pogore
В споменатата вече византијска грамота, издадена през 959/60 г. при император Роман и потв'рдена с грамоти на следвашти императори от X и XI в., се говори за зависими селјани на манастира „Коловос” (близо до гр. Јерисо в Халкидическија полуостров), като те са означени с двојно название „славјани-б'лгари” (Σκλαβων-Βουλγάρων). [19] В едно житие на Георги Иверски на латински език, в което се говори за жителите на едно село в јужна Македонија, те са означени като „б'лгари, които се зоват славјани” (Bulgari, qui Sclavi appellantur).
И, што те радува тука?
Тоа што дополнително се закопуваш со признанија дека њама никакви фантомски "1000-годишни блгари" ли?

Супер!

Грците одамна си ја признаа нивната навика се и сешто да нарекуваат вулгар-булгар

Превод:

"Додека за времето на владеењето на Симеон Драгувитите, Струмјаните и општо сите Склавини беа јасно одделени од Бугарите, за време на владеењето на Самоил и после тоа името Склавини сосема исчезна, Македонските Словени се назначени од Византијците со општото име Бугари, и земјата освоена од нив од Самоил, т.е. западна и северна Македонија беше од тогаш наречена Бугарија. На тој начин самите Грци му го дадоа името Бугари на сето Словено-говорно население и ги крстија Бугарија не само Бугарските територии туку и Грчките провинции. Ние самите значи им го дадовме на Бугарите правото да претендираат кон области и население со кои тие немаат ништо заедничко..."

А еве за со твоите глупости и лечење комплекси и окултизми овде премногу да не излеземе надвор од темата да повториме што ти напишал Ангелов за блгарскиот произход:

Д. Ангелов "Образуване на б'лгарската народност", Софија, 1971, стр. 116-117

.

Член од
20 декември 2008
Мислења
1.193
Поени од реакции
75
1. Ne kaza koj preveduval od bugarski na angliski. Ti si ili nekoj strucnjak?
2. Grckite propagandi se za onie koi malku znat. Ne stanuva zbor za toa kako grcite gi narekuvale, tuku za toa sto samite sloveni od Mizija, Trakija i Makedonija samite sebesi se narekuvale Bugari. Ti dadov link do knigata na Angelov. Ta e od 1971 g. Od togas do deneska ima 40 godini vo koi se pronajdeni mnogu novi svedostva. Vo domasnite izvori jasno si pisuva Bugari.
3. Turskata hipoteza e sosiena so beli konci. Nema nikakvi dokazi deka bile turki, osven tolkuvanja i pretpostavki.

4. Nemoj da pisuvas za okultizmi. Kazi sto tvrdis ti, daj nekoj argument, togas ke ti objasnam zosto si greska.

5. I prestani da zloputrebuvas so moderatorskite funkcii. Ako nema sto da kazes, baniraj me da ne si go gubam vremeto so tebe.
Nema tema kadesto moze da gugnes bilosto.

Ч Е Н Т О

Методија Андонов
Член од
3 јули 2008
Мислења
1.698
Поени од реакции
1.612
1. Ne kaza koj preveduval od bugarski na angliski. Ti si ili nekoj strucnjak?
Окултиста, не ми изигрувај кловн овде.
Ја имате ставено книгата на тоа смешниот сајт во целост и на блгарски и на англиски, оди прашај си ги таму.
Тоа што ти немаш поим од основен англиски јазик е ТВОЈ а не мој проблем.

Јасно?

Kasnakoski напиша:
2. Grckite propagandi se za onie koi malku znat. Ne stanuva zbor za toa kako grcite gi narekuvale, tuku za toa sto samite sloveni od Mizija, Trakija i Makedonija samite sebesi se narekuvale Bugari. Ti dadov link do knigata na Angelov. Ta e od 1971 g. Od togas do deneska ima 40 godini vo koi se pronajdeni mnogu novi svedostva. Vo domasnite izvori jasno si pisuva Bugari.

Bulgarians who call themselves Slavs”

„б'лгари, които се зоват славјани”

Kasnakoski напиша:
3. Turskata hipoteza e sosiena so beli konci. Nema nikakvi dokazi deka bile turki, osven tolkuvanja i pretpostavki.
Да ама не.
Затоа ли и омилениот ти Пириватриќ ти кажува дека се работи за ТУРСКИ народ..?

Kasnakoski напиша:
4. Nemoj da pisuvas za okultizmi. Kazi sto tvrdis ti, daj nekoj argument, togas ke ti objasnam zosto si greska.
Џабе ти е сега, со ништо не можеш да си го сокриеш окултниот пан-бугарски идиотизам што го истресе на темава.

Пан-блгарскиот касникоскен окултен моронизам во пост #562

Kasnakoski напиша:
5. I prestani da zloputrebuvas so moderatorskite funkcii. Ako nema sto da kazes, baniraj me da ne si go gubam vremeto so tebe.
Nema tema kadesto moze da gugnes bilosto.
:icon_lol:

Окултно пан-блгарско хермафродитче, на секоја од темите ми служиш за шутирање пенали, ме фаќа жал веќе.

Де кажи пак како ти си "само за вистината" и никогаш "не си изгубил на ниедна тема"..?!? :pos:

П.С. Време ти е да смениш пак пол, или метаморфозата ќе почека додека трае траги-комедијава?

Член од
20 декември 2008
Мислења
1.193
Поени од реакции
75
Jasno e deka na site temi ve perdasam, oti vistinata e samo edna.
1. "Smesniot sajt"
http://www.promacedonia.org/index.html
ima samo knigi, no ja nema knigata na Angelov na angliski. Za da preveduvas od bugarski na angliski treba da go znaes bugarskiot. Ti ne znaes bugarski, a se macis da preveduvas. Ajde ne se maci.
2. Toa sto ne go razbiras bugarskiot go pokazuva citatot od Kancov. Ako znaese sto pisuva, nikogas nemase da go pokazes.
3. Pirivatric ne istrazuval po temata za prabugarite, nitu Angelov, tie samo prepisuvale od postarite. Za niv kakvi bile prabugarite ne bilo bitno.
4. Sto od mojot post ne ti e jasno da ti pojasnam?

5. Poslednite nekolku reda samo ja pokazuvaat tvojata nemokj.

6. Nema tema kade bez da koristis moderatorski finti da mozes da dokazes nesto makedonisticko.
Da probame ili se plasis?
--- надополнето: 23 март 2013 во 18:33 ---
Eden pogolem del za da ti se razjasni podobro
Точните граници на областта Македонија не могат да се дадат, понеже тја не е заклјучена в некои строго начертани географически предели, нито п'к административно е отделена от другите области. Само в етнографическо отношение Македонија има по-определени краишта, понеже б'лгарското племе е разселено по целата област и редко излиза из границите и’. Областите на север, на запад и на југ от Македонија имат преимуштествено друго население. При определјаването на границите ние ште се р'ководим главно от обштото в'зрение на местното население и от определението, което дават нај-вештите нови п'тешественици.
Местните б'лгари и куцовласи, които живејат в пределите на Македонија се наричат сами македонци и околните народи ги зоват т'ј. Турците и арнаутите не се казват македонци, но, попитани от к'де са, отговарјат: от Македонија. Арнаутите от севернија и северозападнија крај на областта, които наричат своето отечество арнаутлук, така с'што и г'рците, които живејат по јужните области, не се казват македонци, затова и границите по тија места според народното в'зрение не са јасно определени.

Ч Е Н Т О

Методија Андонов
Член од
3 јули 2008
Мислења
1.698
Поени од реакции
1.612
Jasno e deka na site temi ve perdasam, oti vistinata e samo edna.
Затоа ли имаш потреба да си го менуваш полот, а блгарско хермафродитче?

Која "вистина", дека Благрите имаат врка со Бригите ли?
Или дека прародителот блгарски е на стелата од островот Лемнос..?!? :tapp:

Ајде по којзнае кој пат плес, плес по празната блгарска лејка...

Kasnakoski напиша:
1. "Smesniot sajt"
http://www.promacedonia.org/index.html
ima samo knigi, no ja nema knigata na Angelov na angliski. Za da preveduvas od bugarski na angliski treba da go znaes bugarskiot. Ti ne znaes bugarski, a se macis da preveduvas. Ajde ne se maci.
Колку ли неписмен блгарски трол треба да бидеш за да не знаеш ОСНОВЕН АНГЛИСКИ ЈАЗИК?
Абре неписмено блгарско окултистче, книгата на Ангелов ти се вика "Образуване на блгарската народност", и сте ја преведувале и издале САМИТЕ во Бугарија на англиски уште во 1978 година!

Еве ти ја:

http://books.google.com/books?id=ZiAKAQAAIAAJ

Толку да си глуп и да не знаеш дека и англиското издание го има на СМЕШНИОТ БЛГАРО-ПРОПАГАНДИСТИЧКИ САЈТ е само дополнителен прилог за твојата блгарска глупост.
Ајде бидејќи си најпрост блгарски трол овде и стварно жал ме фаќа, еве замоли ме и ќе ти пратам и линк ако сакаш. ;)

Kasnakoski напиша:
2. Toa sto ne go razbiras bugarskiot go pokazuva citatot od Kancov. Ako znaese sto pisuva, nikogas nemase da go pokazes.

Eden pogolem del za da ti se razjasni podobro
Точните граници на областта Македонија не могат да се дадат, понеже тја не е заклјучена в некои строго начертани географически предели, нито п'к административно е отделена от другите области. Само в етнографическо отношение Македонија има по-определени краишта, понеже б'лгарското племе е разселено по целата област и редко излиза из границите и’. Областите на север, на запад и на југ от Македонија имат преимуштествено друго население. При определјаването на границите ние ште се р'ководим главно от обштото в'зрение на местното население и от определението, което дават нај-вештите нови п'тешественици.
Местните б'лгари и куцовласи, които живејат в пределите на Македонија се наричат сами македонци и околните народи ги зоват т'ј. Турците и арнаутите не се казват македонци, но, попитани от к'де са, отговарјат: от Македонија. Арнаутите от севернија и северозападнија крај на областта, които наричат своето отечество арнаутлук, така с'што и г'рците, които живејат по јужните области, не се казват македонци, затова и границите по тија места според народното в'зрение не са јасно определени.
Јас апсолутно знам што пишува, а и ти и сите други што го виделе исто така знаат.

Во цитатот дебилниот и "најголемиот македонофоб" К'нчов ;) си признал како МАКЕДОНЦИТЕ САМИТЕ СЕ НАРЕКУВААТ И КАКО ГИ НАРЕКУВААТ ОКОЛНИТЕ НАРОДИ, а тебе те радуваат неговите етикети и глупости!

Ама што да се очекува од прост блгарски окултист како тебе...

Kasnakoski напиша:
3. Pirivatric ne istrazuval po temata za prabugarite, nitu Angelov, tie samo prepisuvale od postarite. Za niv kakvi bile prabugarite ne bilo bitno.
Жити мајка ти?
А кој "истражувал", ти ли?
Со дебилните глупости за Бригите или за стелата од островот Лемнос..? :tapp:

Ајде неписмен тролу побарај (ако воопшто има) некој блгар што разбира англиски јазик да ти преведе што пишува тука:

The TURKIC languages in a nutshell

Kasnakoski напиша:
4. Sto od mojot post ne ti e jasno da ti pojasnam?
Само ова:
Во кој пол си додека фантазираш дека твоите Блгари имаат врска со Бригите или стелата од островот Лемнос..?

Kasnakoski напиша:
5. Poslednite nekolku reda samo ja pokazuvaat tvojata nemokj.
Да, се гледа еве, секој што чита овде може слободно да пресуди чија е немоќта. ;)

Kasnakoski напиша:
6. Nema tema kade bez da koristis moderatorski finti da mozes da dokazes nesto makedonisticko.
Da probame ili se plasis?
Тотално излегувам од нормалниот формат на форумот и темава дозволив сосема да застрани за да одговорам на сите твои комплекси и национални фрустрации.

Од волку шамарање грев ќе ме фати, на душа ќе те носам.

Ова е последен твој и мој пост надвор од темата.

.

Член од
8 ноември 2008
Мислења
2.172
Поени од реакции
1.266

Точните граници не можат да се дадат затоа што тие граници се исцртувани в СРЕДЕ Македонија. Тоа е исто како некој мојата куќа да ја подели со граници, па еднаш едната соба да ја нарече Македонија, еднаш другата соба, а другпат третата соба... А вистината е дека сите тие соби се Македонија, и тоа некогаш била една целина на сета територија на Балканскиот Полуостров.

Сега имаме малку поинаква ситуација од некогаш. Отцепените “соби“ кои во различи периоди го носеле името Македонија, сега се преименувани со туѓи, помалку чудни и неприродни имиња и врз основа на тие имиња на нивните станари им се дадени и соодветни имиња, креирана им е и нова “соодветна“ националност и се прават обиди и на тие ентитети со нови имиња да им се издаде имотен лист на откраднатите “соби“ и тоа на новизмислените идентитети. Тука е проблемот на сите вас : -се обидувате со НОВ ИДЕНТИТЕТ да стекнете сопственост на СТАРО НАСЛЕДСТВО.

Тоа не може никаде во светот. Секаде во правната легислатива, доколку претендираш на нечие наследство, МОРАШ ДА ДОКАЖЕШ дека си ТИ правен наследник на сопственикот чиј имот сакаш да го наследиш. А тоа не ви пасува, затоа што треба да докажете сите вие дека сте ПОТОМЦИ НА МАКЕДОНЦИТЕ. А не можете. Од проста причина што сите знаат дека Бугарите немале врска со Македонците. Исто така, сите светски сериозни историчари знаат дека Грците (всушност оние племиња што денес ги викаме “стари Грци“ :rolleyes: ) немале врска со Македонците .

Проблемот со вас е што не сакате да признаете дека во основа сте Македонци, а без такво признание - не можете ни да се приближите до македонското “наследство“.

Член од
20 декември 2008
Мислења
1.193
Поени од реакции
75
Проблемот со вас е што не сакате да признаете дека во основа сте Македонци, а без такво признание - не можете ни да се приближите до македонското “наследство“ ... :)
Nie makedonskoto nasledstvo ne go sakame, si go sakame bugarskoto.
Nikoj vo Bugarija ne go saka nasledstvoto na starite Makedonci - helenizatorite na svetot, nito sum cul nekoj da go saka nasledstvoto na novite Makedonci - Lazo Kolisevski, Krste Crvenkovski ili pak najnovite kako Branko Crvenkovski ili Nikola Gruevski.

Член од
7 мај 2005
Мислења
1.231
Поени од реакции
307
Пак се јавија гревовиве. Од Авганистан биле. Таму имало населби наречени Варна и Шумен, како и легедни за некаков Хоџа Булгар. Исто така прават паралели меѓу ритамот на музиката во Авганистан и тнр. бугарска народна музика.

Откриха Мадарски конник и в Афганистан

Б'лгарска експедиција откри "двојник" на Мадарскија конник в Северен Афганистан.
Едно от шокираштите откритија е, че конник'т се нарича Мадара. В Афганистан имало и местности Шумен и Варна, а учените са записали легенди за героја Ходжа Болгар. Над 800 думи с еднакво звучене и значение са открити в б'лгарскија и фарси, официалнија език на Иран. И до днес в региона за красавиците се казвало, че "са хубави като б'лгарки", а фолклористите чертаели паралели между местните ритми и б'лгарската народна музика.

http://ivan4o17.blog.bg/novini/2009/02/26/otkriha-madarski-konnik-i-v-afganistan.296191

.

fmi

Член од
1 февруари 2007
Мислења
13.039
Поени од реакции
2.270
Стасавте до блогови да ровите. Пази, друго не наjдовте, до приватни блогови...
Извини, хипотезите за произхода на бугарите не са една и две и тоа е светски познат факт. Нема една наполно изчистена и приета теза за нивниот произход. Колкото тоа порано го разберете, толкова подобро.

Интересното е дека вие барате да поврзете вертикално етногенезата на един народ со тоа откаде дошал например. Не, драги. Бугарскиот народ, таков,каков што не се создава во Азиja, а на Балканот и тоа на вас ви е тежко да го преглотнете, затоа и стасавте до приватни блогови.

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
25.795
Поени од реакции
34.046
Eто как изглеждат тунгусо - манджурите от които произлизат турките и азиатските xiongnu, хуните на Атила са смесен народ предимно угрофински, руските учени допускат, че произлизат от азиатските xiongnu.

Ако прабугарите беха турки би требвало да изглеждат приблизително така...

Антрополошка возстановка на хун от народа xiongnu

Турките во средните векове са типични монголоиди, тие сами себе си се изобразjaват по своите споменици като монголоиди.
Мислите ли че арменци, готи, византиjци и германци биха пропуснали да споменат че граничат со народ коjто е от друга раса ?
Овие на фотографијава чинам се од Аину или други домородни народи од Сахалин, Камчатка, Јапонските и Курилските острови. Примероци од крајниот исток не се најдобра илустрација за западните монголидни хуманоиди.

Нејсе, каков монглоиден генетски доказ бараш во потомци на: во најголем дел Словени, солиден дел Тракијци и други староседелци, и помалку од 5% старобугари?
На страна што на територијата има голем број етнички придвижувања, од кои голем број се документирани Од Византиските историчари. Како на пример доселувањето на изгонетите Павликијански Ерменци и тоа во повеќе наврати.

Специфичноста на бугарскиот случај е во фактот дека Бугаро-Словенскиот „сојуз„ најпрвин бил наметнат преку освојувањата на Бугарската Хорда, но набргу потоа еволуирал во соработка. Бугарските Канови (и војската) се женеле со ќерки на племенските водачи на Словените а сопствените ќерки и сестри ги мажеле за Словени со што сојузот бил зајакнат. Канот од следната генерација бил 50% старобугар, внукот 25%, правнукот 12%....
Малубројноста на старобугарите, иако биле војната елита, логично довел до претопување и асимилација во Словенската култура, религија и јазик.

Освен одреден број лични имиња, и незначителен генетски материјал, од старобугарите ништо друго друго нема во денешните Бугари.

Но што е всушност поентата на дискусијата? Кој народ на планетава е 100% генетски еднаков на истоимениот народ од пред извесен временски период?

Член од
8 ноември 2008
Мислења
2.172
Поени од реакции
1.266
Па, Булгар според некои толкувачи на оригиналниот турски јазик значи “бунтовник“. Но може да значи и “црвеноглави“ (“бакарна“ глава (коса) ).
Според она “бунтовник“, изгледаат пологични и именувањата од Византија како : “булгари“, Бугароубиец и сл.

Kajgana Shop

На врв Bottom