Дали ти можеш да му измериш температура?носето му е влажничко плус моиве не ми даваат пари за да го однесам на ветеринари не знамм како да му помогнам
За доктор Диме не сум сигурна до колку работеше,ама можам да ти дадам број од ветеринарната амбуланта во Автокоманда, имааѕт дежурна служба.дали има некоја финта за сама да му направам некаков импровизиран преглед пр. за температура и сл. за да е затруен не ми се верува зашто сигурно не би бил таков два дена сигурно би имал пена на устата
--- надополнето: 22 март 2013 во 19:29 ---
знам дека ништо не може да замени ветеринар ама стварно не знам што да правам :/ плус ми викаат дека работно време на ветеренирар било до 18 часот
Јас мислам дека би било опасно она сама да пробува да му мери температураДали ти можеш да му измериш температура?
Затоа прашав дали можеЈас мислам дека би било опасно она сама да пробува да му мери температура![]()
Колку е старо кучето? Јадењето на работи кои не се дел од нормалната исхрана може да укаже на одредена патологија. И што јадело тој ден.Да ве прашам,кучето денес кога вршеше нужда ај да се изразам некако демек покултурноимаше како нешто лигаво,ми е страв некоја салмонела да н закачил.Ми рекоа медицински јаглен да му дадам,ветеринар ми кажа(не комшии
) и некако не е баш разигран цел ден.А имам и уште еден проблем,многу глупости лапа.Хулахопки,чорапи,па после ги исфрла најчесто преку повраќање,значи пазам многу да не дојде до нешто што може да лапне ама се случува
11месеци има.Па јадеше палента и мајка ми некое мевце од вчера му остави,се си мислам дека е од тоа.Затоа прашав дали може
Колку е старо кучето? Јадењето на работи кои не се дел од нормалната исхрана може да укаже на одредена патологија. И што јадело тој ден.
Ако било мрсно месото може. Од палентата не би требало, јас од палента би очекувала по сув и поцврст фецес.11месеци има.Па јадеше палента и мајка ми некое мевце од вчера му остави,се си мислам дека е од тоа.
Не е салмонела,ќе има силни нагони на повраќање,нон-стоп грчеви во стомак и непрестана дијареа,скоро водлест фецес.Многу малку инфо за да можам да сведам на минимум.Зачестен пролив може да укаже на покачување на цревни бактерии и да не е ништо страшно,да може да се реши со давање витамини и јаглен за регулација.Велиш имало слуз во фецесот тука може да се работи за крв,гној и паразити.Ако јаде предмети може да изело нешто тврдо па да му е оштетена слузта во цревата,а промената на храната би ја оставила на крај сепак е скоро година старо па не би требало да е проблем.Да ве прашам,кучето денес кога вршеше нужда ај да се изразам некако демек покултурноимаше како нешто лигаво,ми е страв некоја салмонела да н закачил.Ми рекоа медицински јаглен да му дадам,ветеринар ми кажа(не комшии
) и некако не е баш разигран цел ден.А имам и уште еден проблем,многу глупости лапа.Хулахопки,чорапи,па после ги исфрла најчесто преку повраќање,значи пазам многу да не дојде до нешто што може да лапне ама се случува
Еднаш само се појави тоа кога вршеше нужда,после тоа се беше нормално,претпоставувам како и Салтнпепа дека е од мевцето.Не повраќаше и ок е сега,доколку приметам пак нешто одма ќе го носам на ветеринар.Не е салмонела,ќе има силни нагони на повраќање,нон-стоп грчеви во стомак и непрестана дијареа,скоро водлест фецес.Многу малку инфо за да можам да сведам на минимум.Зачестен пролив може да укаже на покачување на цревни бактерии и да не е ништо страшно,да може да се реши со давање витамини и јаглен за регулација.Велиш имало слуз во фецесот тука може да се работи за крв,гној и паразити.Ако јаде предмети може да изело нешто тврдо па да му е оштетена слузта во цревата,а промената на храната би ја оставила на крај сепак е скоро година старо па не би требало да е проблем.
1.(Имаше нешто лигаво) На пролив мислиш или нешто друго што се издвојува од фецесот?
2.Доколку има пролив давајте му го јагленот,повеќе вода да пие за да не дехидрира и не е лошо да му ја смените исхраната малку подиетална како на пример млеко со леб попара или јогурт.
3.Купете му гумена играчка за да си ги остри забите.
4.Ако добие напад на силно повраќање во наредните 24 часа веднаш на ветеринар.
--- надополнето: 22 март 2013 во 22:17 ---
Гледам пак има проблеми окулу прашањата па затоа ќе го повторам прашалникот што го составивме со Lu доколку сакате подетален одговор на прашањето во врска со вашиот миленик.Дијаностицирањето на форум е многу тешко,болести има милион за секој систем и имајте во предвид дека тука можеме да ве советуваме само за полесни случаи и полесни симптоми.Се останато МОРА ДА ГО ИЗВРШИ ВЕТЕРИНАР НА ЛИЦЕ МЕСТО КЛИНИЧКИ ДИЈАГОНОСТИЦИРАНО.
Кога ќе побарате совет на темава, одговорете на следниве прашања за да можеме да ви дадеме попрецизен одговор:
Во случај на болест да се наведе:
1. Раса (доколку е расно), големина, пол и старост на животното.
2. Дали некоја случка/несреќа влијаела на промена на здравствената состојба на животното?
3. Дали животното покажува видливи знаци на незадоволство или има промени во расположението (депресија, потиштеност или пак прекумерна агресивност кон познати лица)?
4. Дали животното покажува видливи знаци на физичка промена (тешко/брзо дише, повраќа, трча постојано или пак прави чудни движења)?
5. Со што го исхранувате?
6. Дали прима одредена терапија и лекови доколку сте го однеле на ветеринар?
7. Наведете доколку забележувате промени на телото или однесувањето на кучето при секојневните рутини.
8. Доколку се работи за женка и проблеми со парење/овулирање/бременост нема потреба да одговарате на погоре наведените прашања.
За итни случаи:
1. Измерете му температура.
2. Ако има температура и ако му е топло ставајте му ладни облоги на шепите и зад вратот (внимателно да не ја топите целата глава) и обратно, ако се работи за зимски период покријте го и стоплете го (примарно градите и стомакот) потоа однесете го на ветеринар да прими соодветна терапија.
3. Во случај на труење (знаците се пена на устата, грчење, тресење и лежење на страна) ако имате при рака дајте му една лажичка хидроген пероксид да иницирате силно повраќање, а откога ќе поврати можете да му дадете растворена сода бикарбона во вода малку да се смири и веднаш однесете го до најблискиот ветеринар да му даде пробиотик.
4. Во случај на скршеница (знаците се видливи) внимателно поставете го на мека подлога 1-2 ќебиња, едното ќебе распостелете го потоа легнете го животното на него без да го мрдате многу, ако може да се намести само да легне ќе биде најдобро затоа што животното знае како најмалку го боли, а потоа со помош на уште едно лице фатете ги краевите на ќебето одоздола и внимателно внесете го во превозното средство.
5. За сите случаи кои ги набројав потребна е итна ветеринарна интервенција.
заеби домашни лекови,пали колата и уште утре на ветеринар.За прилеп незнам,ама би ти преорачал во скопје да го носиш,сакам да прашам едно прашање...имам мачор две години ама сега од ко почнаја да се парат мачкиве нон стоп шета го немасе 2 дена и ко си дојде кај опашката имаше рана ама малце и сега секоја ден се повеќе и повеќе му се шири нагоре и му паѓаат на тоа место влакната како краста да има и крв му течи...после тоа го мачкав со лој од зајак и со кантурово масло и малце му помина тоа и кога мислев дека се излекува го снема 3дена секаде го барав и вечева т.е пред еден саат го најдов во подрум како лежи и како има многу крв кај опашката и неможеше да мрда од двај стана му дадов јадење и вода ама неможи изгледа да оди и има тажен поглед од лежење јадеше и пиеше...што можи да му биди и дали знае некој добар ветеринарен докрот од прилеп оти стварно го сакам мачотот и несакам да го изгубам :S