Дали цртаните влијаат лошо кај децата?

epten ima nasilje u ova crtanive u tomijeri gleat decava tomijeri go maa glusecot so sekira pa ovoj mu staa dinamit u usta pa mu spushta prozor na glaa i jazikot mu ide nadvor pa taa debelata go krshi machorot so metla i celo vreme nasilje pa onoj so linija so ide i mumlja neso i sekad paga na kraj u dupka i umira glup e ali bolje e fudbal na decata da im pushta poso e 90 minuti plus poluvreme reklami idat znaci edno dva saata mirna glaa ali nikad taljanska liga poso ima nasilje skrsheni koski nosoi arkadi toa ne e za deca a i mene mi se povraca od niv koa gi gleam

Не, воопшто. Јас како помала сум ги гледала и Драгон Бол и Покемон и Јуџио, со нив пораснав и немале на мене никакво лошо влијание.

Глупа работа на Тв во последно време, излегува 16+, а се работи за цртан филм!:toe:

немам деца рано е сеуште ама да прокоментирам и јас еве.
читав во првите постови еден член имаше изјавено дека никогаш на своето дете не би му дозволил/а да гледа south park и јас не би му дозволил затоашто има премногу пцости насилства сексуални сцени итн.
на дете до предшколска возраст најдобро е да му се пушти некој од долгометражните филмови и мирна глава 2 саата, или како том и џери, луни тунс(нема насилство ич).
таа „серија„ телетабиси е за ментално заостанатите деца не е за нормалните деца, а најмалку за оние од 4-5-6 години затоашто можат погрешно да го сфатат нештото т.е серијата.
затоа на ова прашање би одговорил -Зависи кои цртани филмови.

epten ima nasilje u ova crtanive u tomijeri gleat decava tomijeri go maa glusecot so sekira pa ovoj mu staa dinamit u usta pa mu spushta prozor na glaa i jazikot mu ide nadvor pa taa debelata go krshi machorot so metla i celo vreme nasilje pa onoj so linija so ide i mumlja neso i sekad paga na kraj u dupka i umira glup e ali bolje e fudbal na decata da im pushta poso e 90 minuti plus poluvreme reklami idat znaci edno dva saata mirna glaa ali nikad taljanska liga poso ima nasilje skrsheni koski nosoi arkadi toa ne e za deca a i mene mi se povraca od niv koa gi gleam

Брат ти си една голема легенда.Секоја чест за објаснувањево,ме скрши од смеење.:pos2:

Иначе тоа Драгонбол,Покемон и тие јапански срања од цртани што ги гледаат децава у последно време не да делуваат лошо не само поради насилство едноставно не ги бива бе,па јас пораснав со Том и Џери,Пинк Пантер, Луни Тунс цртанки,Нинџа желки е тоа беа цртани.
Овие сега гледаат Бакуган ејјјјј:tapp:

И ја коа бев дете гледав цртани па добро поминав.:toe:
Али тогаш даваа квалитетни цртани, а не како денешниве срања.

Ова денес не се цртани туку срања у боја полни со насилство и згора на се за мали деца. Порано имаше цртани не сега ова,Пр. Колен Колен, Случувањата на Радован, Мразулко, Мечето Ушко,Лилипут, Јајо и Пајо- Крковичка, Мравката ферди, Пчеличката Маја, Блуфонци, Кенгурчето Опа,Оп, Мат и Пат, Мачорот Леополд, Микроби, Мрзливото магаренце, Пожарникарот Сем, Грашковци, Чевличките, Вили Ква, Ква, Пимпа- Шарка, Тошо мачорот и тн.

А да не набројувам куклени серии.

А сега ништо неможат да научат од денешните цртани освен агресивно да се однесуваат.

Иако во некои од горе наведените цртани има доза на агресија сепак е умерена, ненагласена, и на крај цртанот завршува со некаква поука, тоа е и целта.
Агресивноста е научено однесување, степенот на интензивност кај една индивидуа е мултифакторијален т.е. зависи од карактерниот склоп на индивидуата, и средината дали го поттикнува или сузбива нејзиниот развој и нормално мас медиумите. Но сепак е оставено на личниот избор не на детето туку на родителот што ке му дозволи и сервира за гледање на сопственото дете.

И ја коа бев дете гледав цртани па добро поминав.:toe:
Али тогаш даваа квалитетни цртани, а не како денешниве срања.

Во право си, денешно време нема да видиш на TV да дават Том и Џери туку некој нинџи што се убиваат...јас кога мал гледав многу цртани што може да се каже дека и било корисно од нив почнав да учам Англиски :tv:

Попај е најголем лузер. Не му успеа целта да не` научи да јадеме спанаќ.
За разлика од него, Олива многу успешно ја продаде кај младите идејата дека анорексијата е кул и секси, а џинот ги популаризираше тетоважите и пушењето.

Цртаните не влијаат секогаш онака како што авторот посакал.

ок од искуство не би им дозволил на децата да гледаат од луни тунс цртани.
пред некој ден вртев по каналите и на бумеранг Duck Dodgers го даваа и слушнав доџерс на кадетот му вика „ you big PUSSY„.
ако е за така па подобро порничи нека гледа:tv:

Затворете си ги децата во стаклено ѕвоно. Најбезбедни и ништо нема да им влијае.

Мило ми е што имав детство со Бранко коцка коцкица, Палавковци, Мапет Шоу, Јајо и Пајо, Колен, Штрумфови итн... ги унаказија децава со само неколку цртани.
Инаку сите сме гледале цртани во кои што има насилство па поголемиот дел од нас не се насилници, ако не влијаеле негативно врз нас зошто да влијаат негативно врз новите генерации

Гледав еден јапонски филм ( "аниме" ) се умочав од страв , го гледав паранормал активити немаше толкава доза на хорор и крвопролевање во споредба со цртанот.

-Телетабиси е забранет во неколку земји. Телетабисите на крајот од епизодата скокааат во некоја дупка (во својата куќа) а некој деца исто така направиле , но со тоа што они скокнале во бунар и за жал умреле.

-Кај се Балтазар , Томи & Џери и другите "олд тајмерски" цртани ?

ок од искуство не би им дозволил на децата да гледаат од луни тунс цртани.
пред некој ден вртев по каналите и на бумеранг Duck Dodgers го даваа и слушнав доџерс на кадетот му вика „ you big PUSSY„.
ако е за така па подобро порничи нека гледа:tv:

Добро де.Сеа да го шамараме твити пошо вика pussy-cat o.o
Слично на тоа,snapper е вид риба а исто така и синоним за вагина.
Па сеа ти види.

Не мора да значи дека ако детето гледа цртани дека тие ќе влијаат врз него.
Цртаните ги терале децата да се тепаат:tapp:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom