Дали цртаните влијаат лошо кај децата?

Не никако цртаните не влијаат лошо на децата..Јас пораснав со гледање на цртани па не израснав во наркоман или убиец,..

Од кај да те знам...:pos2:Се шалам, насилството во цртаните може да влијае и те како лошо врз нормалниот развој на децата. А насилството го има во 90% од цртаните, поготово во Tom&Jerry и сличните.

Најдобар цртан и сеуште ненадминат во ниеден поглед е Снежана и седумте џуџиња. Снимен е 1937 г. ама е ремек дело. Има и други добри цтани ама во последно време стварно треба многу да се внимава што им се пушта на децата да гледаат.
Основни пораки во некои од цртаните.
Том и Џери - расистичи,
Брзата птица и којотот - дискриминирачки
Јапонскиве
Покемон, Јуџио, итн. итн. - премногу насилство
Дигимон некои епизоди ме запрепастија со тоа какви сексуални пораки (содржини) имаше а е цртан за деца од 4-5 години:uvo:.

Среќа повеќето од децата не ги разбираат баш тие скриените пораки, инаку многу лошо ќе беше за нас родителите да го исправиме погрешно наученото од цртаните.
ПС. Обавезно прегледајте го, макар и со вртење, цртаниот пред да им го пуштите на децата.:smir:

ке речам пак

само неспособни луѓе кои не знаат/неуки се/не посветуваат внимание на своите деца како што треба секогаш ја бараат кривицата во телевизијата, а никогаш во себе
word.

Теории на заговор почнувате да млатите ко да гледам некој лош докуметнарец се осеќам, сублиминални пораки што влијаат и обликуваат свест на деца не постојат. Секоја конечна порака од цртаните е племенита без исклучок. Децата сакаат да се Попај и Симба-нејќат да се Дибек, Скар и Круела Девил-од нив им е страв.

Сега, како постари, може да наоѓаме нелогичности, недослености и сл. ама факт е дека во цртаните, добриот, кроткиот, праведниот секогаш на крајот победува.

Овде ги исклучувам хентаи дебилштините џапанизерски(имаше на Саут Парк добра епизода за ова патем :)) тоа е малоумно веќе, и старно може да ти го направи дебил од едно дете.

да бе... да би биле лоши за децата нема да ги даваат воопшто...

е сеа ако некој родител му вика на детето да глеа хепи ти френдс тоа е друга ситуација..

П.С кој од нас не гледал цртани ко мал? и на кој му влиаеа лошо цртаните? има такви ???

Телетабиси највеќе влијае лошо.Во Франција почнале мали деца во бунар да се фрлаат.

Кој бе влијае лошо? Ако на некои деца толку им сече црпката никој не им е крив. Ако влијаеле лошо јас досега на сестра ми којзнае кој трик ќе го испробав од Том и Џери.

Кој бе влијае лошо? Ако на некои деца толку им сече црпката никој не им е крив. Ако влијаеле лошо јас досега на сестра ми којзнае кој трик ќе го испробав од Том и Џери.

Види сега, затоа на децата им треба надзор и грижа, оти не им сече црпката. Ако им сечеше ќе ги оставаа по цел ден дома сами и ке си се грижжеа за себе.

Цртаните филмови знаат понекогаш да бидат лошо влијание врз децата. Јас знам случај каде што дете ке ја запалеше куќата поради тоа што ставило пластична рипка во тавче и на шпорет поради тоа што го истото го видел на цртан филм.

Сепак највеќе зависи до темпераментот на детето. Некои деца се помирни а други поекспериментално насочени. Едноставно не можеш да ги заштитиш од се.

Тоа се деца! Тебе да не ти сечела црпката на 4-5 години?

Тоа се деца! Тебе да не ти сечела црпката на 4-5 години?
Најверојатно сум знаела дека не треба да скокам во бунар или по сестра ми да гаѓам со ножеви (како во Том и Џери нели)

Види сега, затоа на децата им треба надзор и грижа, оти не им сече црпката. Ако им сечеше ќе ги оставаа по цел ден дома сами и ке си се грижжеа за себе.

Цртаните филмови знаат понекогаш да бидат лошо влијание врз децата. Јас знам случај каде што дете ке ја запалеше куќата поради тоа што ставило пластична рипка во тавче и на шпорет поради тоа што го истото го видел на цртан филм.

Сепак највеќе зависи до темпераментот на детето. Некои деца се помирни а други поекспериментално насочени. Едноставно не можеш да ги заштитиш од се.
Тука веќе кажа се. Не е до цртаните филмови, до воспитувањето е и грижата од родителите.
Братучед ми од мал ги гледа оние power girls или како и да беа па никогаш не проба да лета од 9ти спрат каде што живееја.

Тука веќе кажа се. Не е до цртаните филмови, до воспитувањето е и грижата од родителите.
Братучед ми од мал ги гледа оние power girls или како и да беа па никогаш не проба да лета од 9ти спрат каде што живееја.

Се согласувам дека грижата на родителите и воспитувањето игра клучна улога при самата перцепција на детето ама темпераментот не може да го контролира секогаш грижата а цртаните филмови можат да бидат само извор на идеи. Затоа доколку се работи за дете со малку по бујна имагинација мислам дека е подобро да се внимава што ке му се дозволи да гледа.

Се согласувам дека грижата на родителите и воспитувањето игра клучна улога при самата перцепција на детето ама темпераментот не може да го контролира секогаш грижата а цртаните филмови можат да бидат само извор на идеи. Затоа доколку се работи за дете со малку по бујна имагинација мислам дека е подобро да се внимава што ке му се дозволи да гледа.

Ама родителот не може до толку да внимава, го остава детето пред ТВ и му пушта цртани, не одредува он кој цртани ке бидат туку оние од телевизијата...Затоа тие треба да пазат какви цртани даваат во кое време...убаво си стои тоа знакчето во десниот агол доле на телевизорот 12+ или 16+ итн...на тоа треба родителите да внимаваат, а не на програмата што ја даваат на ТВ.
Мене не ми влијаеле цртаните, а и не сум била голем љубител на нив, ама има деца баш како што кажа кои имат бујна фантазија и сакаат се да пробаат од мали.

Телетабиси највеќе влијае лошо.Во Франција почнале мали деца во бунар да се фрлаат.

Телетабиси е серија за лица со посебни потреби (ментално заостанати деца). Не за џабе едно исто два пати се повторува за да може тие деца да го сфатат...Е тоа би влијаело ,лошо на "нормалниве деца", а не Том и Џери. :)

Ама родителот не може до толку да внимава, го остава детето пред ТВ и му пушта цртани, не одредува он кој цртани ке бидат туку оние од телевизијата...Затоа тие треба да пазат какви цртани даваат во кое време...убаво си стои тоа знакчето во десниот агол доле на телевизорот 12+ или 16+ итн...на тоа треба родителите да внимаваат, а не на програмата што ја даваат на ТВ.
Мене не ми влијаеле цртаните, а и не сум била голем љубител на нив, ама има деца баш како што кажа кои имат бујна фантазија и сакаат се да пробаат од мали.

Не се согласувам дека треба да го остават детето пред телевизор ако пишува дека програмата на пример е за сите возрасти. Еве на Cartoon network нема цртани за +12 и +16, тоа се реално цртани за деца ама полни се со насилство и некое дете што го гледа Samurai Jack не ја сваќа битката помеѓу доброто и злото и борбата на самурајот туку гледа дека се маваат со мечеви, се бркаат и не знам ли ти што. Тоа за дете над 10 години можеби и ке биде сватливо и ке најде безбеден начин да го употреби во игра, но за помалите, особено тие предшколска возраст не би рекла дека е добро да им пуштиш цртани и да си испаднеш. :wink:

Не се согласувам дека треба да го остават детето пред телевизор ако пишува дека програмата на пример е за сите возрасти. Еве на Cartoon network нема цртани за +12 и +16, тоа се реално цртани за деца ама полни се со насилство и некое дете што го гледа Samurai Jack не ја сваќа битката помеѓу доброто и злото и борбата на самурајот туку гледа дека се маваат со мечеви, се бркаат и не знам ли ти што. Тоа за дете над 10 години можеби и ке биде сватливо и ке најде безбеден начин да го употреби во игра, но за помалите, особено тие предшколска возраст не би рекла дека е добро да им пуштиш цртани и да си испаднеш. :wink:

Сигурно дека нема да го седнам и да си излезам туку мислев на вршење на работата низ куќа...
Искрено никогаш не би му пуштила од Картун нетворк цртани оти како прво мене ми се сите одвратни, а пошо мене ми се нема да дозволам и моето дете да повраќа од нив :)
Ќе му пуштам некој долгометражен цртан филм пример Пепелашка, Црвенкапа на ДВД нека ги гледа и нека ќути таму...бареем во тие цртани не гледам ништо лошо...оти ако биле лоши не знам зошто ние сите сме ги гледале како мали, а никакви егзебии сме немале...

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom