Прашања за Исламот III

kooperativa

Г-ин Пола Милениум
Член од
2 октомври 2012
Мислења
7.633
Поени од реакции
8.601
Отстранување на деловите со тетоважи. Ќе бидеш алахов маченик:cuc:
роџер, не зезај, баш ме интересира како би се решил тој проблем. мисалм дека е одлино прашање за дискусија.
ај еве да речеме дека треба да се отстранат, .... ама тука има два проблема. првиот е дека имам многу, ......... не е така едноставно, а вториот повикувајќи се на законите, нели не треба да се “улепшаваме“, нели е забрането.
за мене интересна ситуација која вака од страна гледано не ми е јасно како ќе се реши

Член од
12 април 2010
Мислења
1.602
Поени од реакции
890
ова со тетоважите ми се допаѓа, и тоа многуууууу. никогаш нема да ме примат во ислам :cool:
него, ........ ме интересира, хипотетички, ако живеам во шеријатска земја, и сакам да го земам исламот, ....... опции, последици, ..... ме интересира како ќе се реши проблемот?
хахаха :)))
Муслим во неговата збирка на хадиси бележи дека асхабот(другарот) на пратеникот Мухаммед, Амр ибн Ад сакал да прими ислам но се плашел за неговите гревови додека бил неверник,а пратеникот Мухаммед му вели: "О Амр,зарем не знаеш дека Исламот брише се што било пред него.."

Искрено покајување и неповторување на гревот е лекот за се :)
Посебно за немуслиманите кои примаат ислам,почнуваат од нула :)
Што се однесува стриктно за тетоважата,не е услов да се тргне по секоја цена ако тоа би ти нанело штета.
Но доколку може да се тргне медицински без притоа да ти нанесе штета тогаш е пожелно да се тргнат.
--- надополнето: 16 март 2013 во 02:24 ---
Sto e razlikata pomegu alahu ekbar i alahu snackbar ?
Разликата е што од првото се мочаш у гаќи.

kooperativa

Г-ин Пола Милениум
Член од
2 октомври 2012
Мислења
7.633
Поени од реакции
8.601
вториов дел е слободно толкување или е поткрепено со цитат како за првиот дел?

Член од
12 април 2010
Мислења
1.602
Поени од реакции
890
вториов дел е слободно толкување или е поткрепено со цитат како за првиот дел?
Цитатот ти е поткрепа за сите гревови направени пред да ја спознаеш вистината,и морални и физички.
Еве на пример. вонбрачниот однос е забранет во исламот,а ти како немуслиман си имал вонбрачен однос,и се покајуваш и сакаш да примиш ислам. Што да правиме со тоа што си имал вонбрачен однос? Да идеме од врата до врата кај тие девојки за да им се извинуваш? :D

Вториот дел е одговорен од многу учени луѓе од балканот и исламските заедници.

kooperativa

Г-ин Пола Милениум
Член од
2 октомври 2012
Мислења
7.633
Поени од реакции
8.601
ок, фала. не се разбравме, а ко продолжиме да се разбираме, во кавга ќе премине, а не ми е тоа целта.

Член од
12 април 2010
Мислења
1.602
Поени од реакции
890
ок, фала. не се разбравме, а ко продолжиме да се разбираме, во кавга ќе премине, а не ми е тоа целта.
Не бе друже јас тебе одлично те разбрав,а тоа со односот го земав за пример.
Значи принципот е Шта је било,било је... гледај да не се повтори.
Продолжи слободно,ако мислиш дека погрешно сум те разбрал.

kooperativa

Г-ин Пола Милениум
Член од
2 октомври 2012
Мислења
7.633
Поени од реакции
8.601
Што се однесува стриктно за тетоважата,не е услов да се тргне по секоја цена ако тоа би ти нанело штета.
Но доколку може да се тргне медицински без притоа да ти нанесе штета тогаш е пожелно да се тргнат
првото болдирано, имам две прашања. прво, зошто ПОСЕБНО за немуслиманите кои примаат ислам? што сум јас ПОпосебен од некој друг (муслиман). второто е дека делува ко лицемерно, само за да смени вера затоа сум привилигиран. збунка ми е тука тоа “посебно“.
другото болдирано, кој ќе одлучи дали е штетно или не? верското лице? лекар?

Член од
12 април 2010
Мислења
1.602
Поени од реакции
890
Но доколку може да се тргне медицински без притоа да ти нанесе штета тогаш е пожелно да се тргнат
првото болдирано, имам две прашања. прво, зошто ПОСЕБНО за немуслиманите кои примаат ислам? што сум јас ПОпосебен од некој друг (муслиман). второто е дека делува ко лицемерно, само за да смени вера затоа сум привилигиран. збунка ми е тука тоа “посебно“.
другото болдирано, кој ќе одлучи дали е штетно или не? верското лице? лекар?
Па не е исто за муслиман,кој живеел во муслиманска фамилија,знаел дека е забранет алкохолот,но го пиел.
знаел дека треба да се обавува 5 пати молитва,но не ја обавува.
и ред други работи,кои ги знаел но свесно ја одбивал вистината.
затоа пак велам,искрено покајување е лек за се,Аллах знае на кого ќе му ги претвори лошите дела во добри заради покајувањето.
За немуслиманите реков дека е посебно добро,затоа што си израснат како немуслиман,не си имал никакви допирни точки со исламот,не си запознаен со исламското верување и со исламските забрани и дозволени работи и слично.
Не би било фер да бидеш казнет за она што не си знаел нели? :)
Аллах е милостив и многу простува.
Во сура Худ,114 ајет Аллах вели: "Добрите дела,навистина ги поништуваат лошите"

За вториот дел,ако со тетоважи заминеш кај верско лице и му кажеш дека сакаш да примиш ислам и го прашаш Што е потребно за да примиш ислам,никој нема да ти рече Потребно е прво да ги тргнеш тетоважите :)
туку ќе ти рече треба да го изговориш шехадетот(сведочење дека нема друг Бог освен Аллах и Мухаммед е негов пратеник)
Бидејќи со самото искажување на шехадетот и примањето на исламот значи дека си се покајал за тоа што си го правел пред да го примиш исламот,ако по примање на исламот прашаш што да правиш со тетоважите,верско лице ќе ти каже дека тетоважите се забранети за тебе како муслиман,но ако веќе си ја имал таа тетоважа тогаш ќе ти рече дека треба да се консултираш со доктор,ако ти каже дека е штетно отстранувањето тогаш нема да ја отстрануваш.
Ако не е штетно по здравјето,тогаш е пожелно да ја отстраниш.

Член од
20 март 2010
Мислења
1.256
Поени од реакции
243
О да, знаеме. Многу добро.
zosto mu gi isprevrtuvas negovite zborovi , vo sosema drug pravec, , kolku si znael ti nemas prestava.,.
zs ne zalepi i nekoja slika od zapalenata dzamija vo prilep., samo bidi relaen ako sakas da postavis iskreno prasanje postavi ,a ne vaka da se glupiras po temata, postavisi tema za toa sto ti posakuvas i lepi slikicki kolku ti dusa saka. podobro ke ti bidi da ne zboruvas pred da razmislis i najmaloto delo na covekot, e podobro od negovata najgolema namera.;)

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
zosto mu gi isprevrtuvas negovite zborovi , vo sosema drug pravec, , kolku si znael ti nemas prestava.,.
zs ne zalepi i nekoja slika od zapalenata dzamija vo prilep., samo bidi relaen ako sakas da postavis iskreno prasanje postavi ,a ne vaka da se glupiras po temata, postavisi tema za toa sto ti posakuvas i lepi slikicki kolku ti dusa saka. podobro ke ti bidi da ne zboruvas pred da razmislis i najmaloto delo na covekot, e podobro od negovata najgolema namera.;)
На речиси сите прашања не одговоривте и се криевте демек биле злонамерно поставени и поради исламофобија:tapp:

Од друга страна сите подржувате убијци на каурчиња, само заради тоа што се муслимани:facepalm:

Тоа доволно говори каква сорта (не)луѓе сте.

Сликите што ги поставува Beric Dondarrion се сосема во ред, и прикладни за таквите како тебе и вселенската душа, нелуѓе без образ, морал и чест.

Член од
20 март 2010
Мислења
1.256
Поени од реакции
243
Од друга страна сите подржувате убијци на каурчиња, само заради тоа што се муслимани:facepalm:

.
pa kaj si be ti dosega, si zakasnal vecerva,
pak isti muabeti , aman ja preleavte casata ,ima nesto drugo da kazis , zs vie kaurcinja se narekuvate?

Kajgana Shop

На врв Bottom