Правна помош и совети

Член од
20 февруари 2013
Мислења
16
Поени од реакции
5
Prashanje do Vas Mene mi dojde Pokana za kaj Iztrazen Sudija vo Osnoven Sud Skopje 1 Skopje, no jas pokanata ne ja primiv, ja potpisha dostavnicata mojata sopruga i ne se javiv na navedenoto rocishte, moze li da me sovetuvate shto ponataka vo vrska so ova, znaci ne se raboti za tezok kriminal

Inception

Професор Д-р
Член од
3 април 2012
Мислења
115
Поени од реакции
55
Prashanje do Vas Mene mi dojde Pokana za kaj Iztrazen Sudija vo Osnoven Sud Skopje 1 Skopje, no jas pokanata ne ja primiv, ja potpisha dostavnicata mojata sopruga i ne se javiv na navedenoto rocishte, moze li da me sovetuvate shto ponataka vo vrska so ova, znaci ne se raboti za tezok kriminal
Bez razlika, soprugata e vozrasna, zivee so vas i non stop ste vo kontakt, taka da imas obvrska da se javis na rociste ( toa znaci deka si uredno pokanet ). Toa moze da ima negativni posledici dokolku ne se javis na sleden povik. Tretiot pat ( ako si im tolku biten ) sigurno ke dojdat so sluZBeno vozilo da te zemat od doma :D

Член од
23 ноември 2010
Мислења
1.842
Поени од реакции
2.108
Може ли некој да ми каже колку пари ќе ми земе извршител доколку наплатата оди преку него со блокирање на сметка.Се работи за сума од 50000,00 денари

Tomasino

За својот народ и за тебе, морав јас да робувам.
Член од
19 март 2009
Мислења
9.251
Поени од реакции
19.536
Може ли некој да ми каже колку пари ќе ми земе извршител доколку наплатата оди преку него со блокирање на сметка.Се работи за сума од 50000,00 денари
20 евра за администирање на предметот(такси),и +60 евра на име извршителска награда.....

Член од
23 ноември 2010
Мислења
1.842
Поени од реакции
2.108
20 евра за администирање на предметот(такси),и +60 евра на име извршителска награда.....
Ми го разубави денот:) Јас мислев ќе бидат над дваесет илјади.
Фала за информацијата
--- надополнето: 11 март 2013 во 11:40 ---
А кажи ми законски несмеат да ми одбиваат повеќе од 30% од плата или смеат

Tomasino

За својот народ и за тебе, морав јас да робувам.
Член од
19 март 2009
Мислења
9.251
Поени од реакции
19.536
Ми го разубави денот:) Јас мислев ќе бидат над дваесет илјади.
Фала за информацијата
--- надополнето: 11 март 2013 во 11:40 ---
А кажи ми законски несмеат да ми одбиваат повеќе од 30% од плата или смеат
Не смеат да ти задржат повеќе од 1/3 од личните приходи.........
П.С.
Да не заборавам,не го спомнав ова во првиот пост,да не дојди до забуна....ова се стандардните трошоци...(според висината на предметот)...
За жал има и трошоци на извршување....
Овие суми варираат.....
Најдобро провери си сам....(во третата табела ќе ја видиш тарифата за овие услуги)..
https://www.google.com/#hl=en&output=search&sclient=psy-ab&q=извршителска тарифа&oq=извршителска тарифа&gs_l=hp.3..35i39.1610.11404.0.11638.22.21.1.0.0.0.211.2281.11j9j1.21.0.les;..0.0...1c.1.5.psy-ab.oFTflBdxj9Q&pbx=1&bav=on.2,or.r_cp.r_qf.&bvm=bv.43287494,d.Yms&fp=41f54c4fef72bd13&biw=1920&bih=908

Член од
29 октомври 2011
Мислења
1.712
Поени од реакции
1.152
Неможам а да не искоментирам...нотарски награди,извршителски награди...кој како нив,само од награди ќе живеат...Македонче,Македонче...:D

Член од
23 ноември 2010
Мислења
1.842
Поени од реакции
2.108
Неможам а да не искоментирам...нотарски награди,извршителски награди...кој како нив,само од награди ќе живеат...Македонче,Македонче...:D
Колку можат повеќе да те исцедат

Член од
12 април 2010
Мислења
10.060
Поени од реакции
15.032
Го пресеков показалецот на левата рака дома. Вработен сум и осигуран. Дали постои моќност да добијам оштета (не од вработувачот) туку од осигурителот?
И ако може, Која документација ми е потребна?

Член од
9 април 2012
Мислења
1
Поени од реакции
0
Потребна ми е помош за мојот татко!
Имено се работи за следното: Во 1998 година додека е вработен во ГП Пелагонија отворил фирма каде раководител е тој, за да може да вози такси. Фирмата ја отворил меѓутоа нема жиро сметка ниту даночен број. Со самото отварање на фирмата купи радио станица и место во такси компанија и почна да работи. Во тоа време ГП Пелагонија е во фаза на распад. Арно ама здравствената состојба нагло му се влоши и по операција на срце ја продаде станицата и местото во такси компанијата некаде после 6 месеци. Фирмата си остана. Следува распад на ГП Пелагонија во 2000 година, и префрлање на сите вработени (дали се баш сите или дел не знам) под завод. Од завод добива некаде околу 3500 денари месечно и најбитното барем за него плави картони.
И се така си тече, се јавува на одредените датуми за невработени, зема плави картони, се до јануари оваа година, кога како најголем криминалец прво го прошетале по 5-6 канцеларии во заводот како човек кој има фирма, а се води како невработен со парична надокнада.
Следи затварање на фирмата (кое заради фактот што освен што е отворена нема никакви други документи) беше брзо 10-15 дена, и носење на сите документи во завод.

Во заводот повторно го шетање по 5-6 канцеларии, со закани дека мора да ги врати сите пари кои ги примил, дека решението вакво или онакво треба да биде готово оваа среда, па следната, па следната и така веќе 1 и пол месец.

Главниот проблем кај мојот родител е дека тој е без здравствено осигурување (без плави картони). Во завод им кажал на сите донесете какво сакате решение, ама вратете ми го здравственото осигурување, а одговорот од нив - тоа многу тешко би го добил . Па нели бевме и социјална држава...

Барам помош - што да прави понатаму?

Fringe

Скитник низ паралелни светови
Член од
24 септември 2011
Мислења
7.898
Поени од реакции
3.006
Едноставно...
За ова не одлучува прекршочна комисија, туку суд.
И, на судот ќе бараш соочување. Најпрвин ќе пробаш да видиш дали полицаецот воопшто памти за што станува збор со прашања од типот каква боја ми е колата што ја возев, колку души бевме во колата, ова она...
Кога тука го носиш на тенок лед, т.е. го правиш несигурен, фино лепо го прашуваш каде тој те сопре, т.е. претпоставувам после семафорот, и директно не го гледа семафорот, него претпоставува дека е црвено.
Прашуваш каде стоел, дали го гледал семафорот...
Прашуваш дали тој го ГЛЕДА СВЕТЛОТО НА СЕМАФОРОТ ВО МОМЕНТОТ КОГА ТИ МИНУВАШ ДИРЕКТНО или не.
Завршена работа!
Убаво си објаснил,само ретко кога доаѓаат(скоро никогаш)

Член од
3 декември 2011
Мислења
2
Поени од реакции
0
zdravo imam edno prasanje na tatko mi mu stigna pismo od izvrsitel od 2004 godina deka ima zaostanat dolg od EVN !! Ja nogjam smetkata platena no toa ustvari da ti bilo za radiodifuzna taksa se odbivalo togas!! Znaci cekale da pominat 9 godini pa si baraat pari Dali sega treba da se podnese prigovor ili nesto slicno ? Dokolku nekoj bi mozel da mi objasni so i kako ili treba da si plate dolgot ?

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.278
zdravo imam edno prasanje na tatko mi mu stigna pismo od izvrsitel od 2004 godina deka ima zaostanat dolg od EVN !! Ja nogjam smetkata platena no toa ustvari da ti bilo za radiodifuzna taksa se odbivalo togas!! Znaci cekale da pominat 9 godini pa si baraat pari Dali sega treba da se podnese prigovor ili nesto slicno ? Dokolku nekoj bi mozel da mi objasni so i kako ili treba da si plate dolgot ?
Закон за облигациони односи, до колку не сте биле тужени пред да истече година дена од издавање на сметката - истата застарува

Едногодишен рок на застареност
Член 367
(1) За една година застаруваат:
1) побарувањето на надомест за испорачана електрична и топлотна
енергија, гас, вода, за оџачарски услуги и за одржување на чистота, кога
испораката, односно услугата е извршена за потребите на домаќинството
2) побарувањето на радиостаница и радио- телевизиска станица за
употреба на радиоприемник и телевизиски приемник;
3) побарувањето на пошта, телеграф и телефон за употреба на
телефон и на поштенски преградоци, како и другите нивни побарувања
што се наплатуваат во тримесечни или во пократки рокови и
4) побарувањето на претплата на повремена публикација, сметајќи од
истекот на времето за кое е нарачана публикацијата.
(2) Застарувањето тече иако се продолжени испораките или услугите.

A

Advokatisce

Гостин
не мора да значи дека цекале. Сте биле утужени и не сте одговориле на покана од суд ( најверојатно сте мислеле дека ако не примите е неуредна достава и не моат ништио). Видете кога сте утужени побарајте го извршителот и ако има неправилности поднесете приговор или евентуално барање за враќање во поранешна состојба.
Најпаметно е кога ке ги соберете документите консултирајте се со адвокат

Kajgana Shop

На врв Bottom