Прашање за Христијанството III

Член од
28 август 2008
Мислења
2.321
Поени од реакции
538
Не е никакво бегање: давам одговори на сите Твои прашања, а Ти си тераш некоја своја вистина...
--- надополнето: 12 март 2013 во 15:45 ---

Стварно?...:unsure:
--- надополнето: 12 март 2013 во 15:46 ---

Soul,

Ти да разбираше, до сега ќе разбереше...ама ај.
Taka e MIKI si go teras ti redot i so golemi ke ti napisam ALAL DA TI E. Daj Boze mnogu vakvi sogovornici,em da ne se soglasuvas em ubavo da si razgovaras bez da se navreduvas.

Jas MIKI razbrav. Kaj mene e jasno,nema prasanja KOJ KE NI SUDI nema prasanja KOJ E BOG nema prasanja barem za naj osnovni i ednostavni raboti. TOA MOZE DA SE KAZE JASNO VERUVANJE I JASNA VERA.

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Taka e MIKI si go teras ti redot i so golemi ke ti napisam ALAL DA TI E. Daj Boze mnogu vakvi sogovornici,em da ne se soglasuvas em ubavo da si razgovaras bez da se navreduvas.

Jas MIKI razbrav. Kaj mene e jasno,nema prasanja KOJ KE NI SUDI nema prasanja KOJ E BOG nema prasanja barem za naj osnovni i ednostavni raboti. TOA MOZE DA SE KAZE JASNO VERUVANJE I JASNA VERA.
Под „јасно верување и јасна вера„ ја сметаш Твојата вера, така?

Ај кажи ми, како може да Ти биде се‘ јасно во вера, која не знае како изгледа нејзиниот пророк (Мухамед, нели...) и која не знае како изгледа нејзиниот бог (Алах, нели...)?

Што е јасно таму каде ништо не се гледа?...:unsure:

Член од
28 август 2008
Мислења
2.321
Поени од реакции
538
Под „јасно верување и јасна вера„ ја сметаш Твојата вера, така?

Ај кажи ми, како може да Ти биде се‘ јасно во вера, која не знае како изгледа нејзиниот пророк (Мухамед, нели...) и која не знае како изгледа нејзиниот бог (Алах, нели...)?

Што е јасно таму каде ништо не се гледа?...:unsure:
MIKI,toa ti ne znaes,ama ako te interesira ke ti objasnam kako izgledaat.
Edno e da ne znaes kako izgleda drugo e da ne znaes koj e.
Eve kako prosto ke ti objasnam. Ti mene ne me gledas no veruvas deka postojam. Neli ? Za Muhammed s.a.w.s ima tocen opis kako izgledal.

Muabetot e: Mene i na nikoj Musliman ne ni se postavuva prasanje od tipot: "KOJ E BOG SPORED ISLAMOT" Da ne mu e na nekogo jasno koj e Bog spored nekoja religija ?! Da ne mu e jasno na nekogo koj ke ni sudi na sudniot den spored odredena religija ?! Ova se osnovni raboti za koi duri ni tebe ne ti se jasni,toa se gleda po odgovorite koi gi davas i ocajno se obiduvas da objasnis. Mene nikoj me nema prasano do sega nitu ke me prasa: "Koj e Bog spored Islamot" TOA I TEBE TI E JASNO.
AMA KOJ E BOG SPORED HRISTIJANSTVOTO,SAMO MENE NE MI E NEJASNO.

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Член од
20 март 2010
Мислења
1.256
Поени од реакции
243
Така е: и Отецот и Синот го знаат датумот на Судот.
--- надополнето: 12 март 2013 во 14:34 ---

.
32„A za toj den i ~as nikoj ne znae, ni
angelite nebesni, nitu Sinot, a samo
Otecot.
33 Vnimavajte, bidete budni i molete
se, za{to ne znaete koga }e bide ~asot.

spored ovoj tekst otecot znae sinot neznae
aj procitaj uste ednas jas kako sto citam i umeam vo ovoj tekst veli deka casot i denot na sudniot den,go znae samo otecot, t,e bog, a nitu sinot nitu angelite,.zosto velis deka i sinot go znae datumot na sudniot den koga ovoj bibliski tekst go zbori sprotivnoto , mozebi ima nekoj drug bibliski tekst kade ja potvrduva tvojata izjava deka i sinot go znae datumot na sudniot den , moze li da mi dades citat kade veli i ja potvrduva tvojata izjava , t,e, deka sinot isus znae koga ke se sluci.,sudniot den.

blagodaram.

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Kovcegot za delata od tvojot zivot (zambilj) KE TI BIDE PRAZEN,zatoa sto zivotot ti pominal vo lov na senki !
Soul,

овде прајме муабет за сериозни теми, како што се вечниот живот или вечната смрт, а не за поетски изливи, разбираш...

Патем кажано, не постои поголем лов на сенки од ловењето нешта кои никој никад не ги видел, а и ликот нејќе да им го запише.

Член од
28 август 2008
Мислења
2.321
Поени од реакции
538
Soul,

овде прајме муабет за сериозни теми, како што се вечниот живот или вечната смрт, а не за поетски изливи, разбираш...

Патем кажано, не постои поголем лов на сенки од ловењето нешта кои никој никад не ги видел, а и ликот нејќе да им го запише.
Ti MIKI poezijata kolku sto mozam da zaprimetam ubavo si ja svatil,samo uste da priznaes.
I jas naj seriozno ti velam deka senkata ne e sonce,samo dokaz e deka postoi Sonceto a ti ne obozavaja senkata tuku "sonceto"
Isa a.s kako sto i samiot na mnogu navrati i vo Biblijata veli deka PRATEN E OD BOGA OD SOZDATELOT OD KREATOROT za da vi go dokaze Negovoto (Bozjeto) postoenje a vie Isus go Obozavate dodeka ocigledno e od istata Biblija deka i Isus Nekogo obozaval.

Onoj na Kogo likot ne moze da Mu se zapise,TOJ so nisto ne moze da se sporedi,NITU MU E RAVNO NESTO NITU MU E SLICNO NESTO. Kako ke go opises ? Onoj koj ni go prestavil SOZDATELOT,sekako moze da se opise so zborovi negoviot MUBAREK LIK no ne i so moliv,oti i tie muslimanite koi nacrtaa lik od onie bliskite nemu (kako siitite Alija r.a) pocnaa da go obozavaat. Tie pocnaa da ja obozavaat senkata na senkata.Bidejki od vas skolo zedovme,toa ne go pravime. Nie ne obozavame idoli,likovi i izmislici.
Preku biblijata ke ti kazam. Isus tamu rekol : "Bog e duh i onie koi mu se klanjaat treba da mu se klanjaat su duh" Na drugo mesto veli: "Bog nikoj nikogas ne go videl" Na treto mesto veli deka: "vie ni glasot negov ne ste go cule"
Deka obozavate likovi i idoli e tokmu raznolikosta na opisot na Isus po ikonite. Eden go napravil pocrn drug pobel tret so pogolem nos cetvrt so dolga kosa petti so kratka kosa.... nema dve ikoni so isti lik. Pa koj e likot na Isus ? Zarem ne e poveke fantazija i izmislen lik ? Taka ste go izmislile idolot koj ke go obozavate. Da mu veruvavte na Isus ke veruvavte i vo zborovite koi im gi rekol na Apostolite dodeka site go gledale i go slusale: "Bog nikoj nikogas ne go videl a vie ni glasot ne ste mu go cule". Ovie se jasni i nedvosmisleni zborovi,ama sejtan l.a vo edna prikazna od mesnevija na nekoja zena i magareto mu go napravil policno od Jusuf a.s.

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.254
Поени од реакции
12.265
Soul-of-Space пак го напаѓаш христијанството... а треба да градиш соживот и да се сакате ко браќа...
Како може да го помислиш ова, па дури и да го кажеш на еден христијанин со кој ти нели, треба братски да се однесуваш - бидејќи ете другите ве караат со христијаните, не сте вие криви: Pa koj e likot na Isus ? Zarem ne e poveke fantazija i izmislen lik ? Taka ste go izmislile idolot koj ke go obozavate.

Треба да се засрамиш што мене ме обвинуваше како јас сум ве карал со христијаните и сум гледал сеир! НЕ! Ова е посладок сеир кога се гледа дека муслиманинот е полн со омраза и потсмев кон христијанскиот бог, надевајќи се дека неговиот бог е „совршениот“. Не гледа дека Шејтанот му ги мати мислите и јазикот. Пу јазк на толку зборуваната „мирољубива и прексрасна вера која нуди само вистина и соживот“, изгледа само ако си муслиман. :facepalm:

Инаку прашање до христијаните: од каде таа пракса на одредени празници (но не и во сите градови во Македонија) да се седи ноќе на гробишта? Не знам кои празници се, но имам забележано дека има луѓе ноќе... Ако може убав одговор, кога се појавува зошто... ако не, може и онака, на кратко. Фала...

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Инаку прашање до христијаните: од каде таа пракса на одредени празници (но не и во сите градови во Македонија) да се седи ноќе на гробишта? Не знам кои празници се, но имам забележано дека има луѓе ноќе... Ако може убав одговор, кога се појавува зошто... ако не, може и онака, на кратко. Фала...
Наведената појава е прилично честа кај маќедончето, кое својата вера православна, ем ја сведе на „пук„ традиционализам кој со црковното учење нема речиси ништо заедничко, а згора на све, верата се „сроза„ во суеверие/празноверие, како што е бесцелното и бесмислено седење на гробишта, без да знае што и кого го очекува...

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.254
Поени од реакции
12.265
Наведената појава е прилично честа кај маќедончето, кое својата вера православна, ем ја сведе на „пук„ традиционализам кој со црковното учење нема речиси ништо заедничко, а згора на све, верата се „сроза„ во суеверие/празноверие, како што е бесцелното и бесмислено седење на гробишта, без да знае што и кого го очекува...
Значи тоа е некое стара пракса зачувана од дамнина што православната црква не го одобрува, така?

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Ti MIKI poezijata kolku sto mozam da zaprimetam ubavo si ja svatil,samo uste da priznaes.
I jas naj seriozno ti velam deka senkata ne e sonce,samo dokaz e deka postoi Sonceto a ti ne obozavaja senkata tuku "sonceto"
Isa a.s kako sto i samiot na mnogu navrati i vo Biblijata veli deka PRATEN E OD BOGA OD SOZDATELOT OD KREATOROT za da vi go dokaze Negovoto (Bozjeto) postoenje a vie Isus go Obozavate dodeka ocigledno e od istata Biblija deka i Isus Nekogo obozaval.

Onoj na Kogo likot ne moze da Mu se zapise,TOJ so nisto ne moze da se sporedi,NITU MU E RAVNO NESTO NITU MU E SLICNO NESTO. Kako ke go opises ? Onoj koj ni go prestavil SOZDATELOT,sekako moze da se opise so zborovi negoviot MUBAREK LIK no ne i so moliv,oti i tie muslimanite koi nacrtaa lik od onie bliskite nemu (kako siitite Alija r.a) pocnaa da go obozavaat. Tie pocnaa da ja obozavaat senkata na senkata.Bidejki od vas skolo zedovme,toa ne go pravime. Nie ne obozavame idoli,likovi i izmislici.
Preku biblijata ke ti kazam. Isus tamu rekol : "Bog e duh i onie koi mu se klanjaat treba da mu se klanjaat su duh" Na drugo mesto veli: "Bog nikoj nikogas ne go videl" Na treto mesto veli deka: "vie ni glasot negov ne ste go cule"
Deka obozavate likovi i idoli e tokmu raznolikosta na opisot na Isus po ikonite. Eden go napravil pocrn drug pobel tret so pogolem nos cetvrt so dolga kosa petti so kratka kosa.... nema dve ikoni so isti lik. Pa koj e likot na Isus ? Zarem ne e poveke fantazija i izmislen lik ? Taka ste go izmislile idolot koj ke go obozavate. Da mu veruvavte na Isus ke veruvavte i vo zborovite koi im gi rekol na Apostolite dodeka site go gledale i go slusale: "Bog nikoj nikogas ne go videl a vie ni glasot ne ste mu go cule". Ovie se jasni i nedvosmisleni zborovi,ama sejtan l.a vo edna prikazna od mesnevija na nekoja zena i magareto mu go napravil policno od Jusuf a.s.
Soul,

Светото Писмо се запис наменет за читање и практикување од страна на разумни битија, како што е човекот. Према томе, Писмото можат да го читаат луѓе, да го разбираат и да спроведуваат во дело.

Писмото не е напишано за дебилни творенија, кои со зината уста чекаат да им влета некој збор во устата и тој збор да им каже што точно треба да сторат во секој момент од својот живот.

„Тезата„ дека Исус не Е Бог само затоа што Он тоа никаде директно и не го кажал, не значи дека Он не Е Бог, туку значи дека Ти, како и Твоите соверници, свесно ја извртувате Исусовата природа и улога, само за да докажете (како?...) дека нема друг бог, освен Алах, а Иса/Исис е ѓоамити Алахов пратеник, небаре смртник...

Затоа и напишав: не е штосот во тоа Христос да се движи меѓу евреите и да им вели дека токму Он Е Месијата, туку обратно: евреите, согласно пророштвата, самите да увидат, признаат и прифатат дека токму Он Е ем Месијата, ем Синот Божји, онака како што тоа го виде и исповеда брзоплетиот Апостол Петар, признавајќи Му на Христа дека Он Е Синот на живиот Бог!....
--- надополнето: 13 март 2013 во 13:52 ---
Значи тоа е некое стара пракса зачувана од дамнина што православната црква не го одобрува, така?
Не би рекол дека е некоја „стара„ пракса, но сигурно е дека тоа Црквата не го одобрува, од проста причина: седењето на гробишта воопшто не им помага на покојните, оти за таа цел постојат други средства, а згора на све, ноќта е време во која демоните комотно се чувствуваат па чекањето „некого„ на гробишта во ноќно време, може да заврши со дочекување на некој демон, кој на чекачите може да им се прикаже во погрешно светло...

Сталкерот

Резидентен космонаут
Член од
5 јуни 2012
Мислења
5.762
Поени од реакции
7.594
Пагански обичај е, не сум сигурен од каде точно потекнува, но истиот е прифатен како традиција.Нешто како колењето јагне/теле и стање на истото во темелите на куќата. Ни едно не е дозволено од црквата. Веројатно не и одговарало.

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.254
Поени од реакции
12.265
Ок, благодарам MIKI1 :)

Soul-of-Space намерно ја извртувате вие муслиманите Исусовата природа, бидејќи со неговата божественост вие имате празна „вера“ која е чиста политика.
Твоите прашања не се за карање, ами се со цел да навредат, омаловажуваат, негираат една религија (која пак ја негира вашата). Си размислил ти вака кога пишуваш како звучи тоа кога го чита христијанин? НЕ! Муслиманска работа... трчај по коската и не мисли на последиците од писанијата што ги пишуваш тука! Муслимани зборуваат како Исус е измислен идол... ТЕМАТА Е ПРАШАЊА бре човек... но не да констатираш свашта со тие твои прашања, муслиманину (понекогаш сте ми гнасни вие муслиманите тука на форумот со подлоста која ја покажувате, не знам зошто :) ) Како може да прашуваш Pa koj e likot na Isus ? Zarem ne e poveke fantazija i izmislen lik ? :facepalm:

Дај или прашувај нешто интересно, а не постојано ја испрашуваш божественоста на Исус и веродостојноста на религијата. Знаеме за тебе дека не е тоа така и ок,што досадуваш? ТИ си друга вера, не ни очекува некој ти да разбереш или да кажеш ок, така е задоволен одговор, ме убедивте во божественоста на Исус!

Бегај од темата, досаден си и напорен и шириш омраза кај македонецот. Зар не гледаш? Ти ќе се распрашуваш за нечија божественост? На форум? ц ц ц ... страшни работи.

Член од
28 август 2008
Мислења
2.321
Поени од реакции
538
Soul,

Светото Писмо се запис наменет за читање и практикување од страна на разумни битија, како што е човекот. Према томе, Писмото можат да го читаат луѓе, да го разбираат и да спроведуваат во дело.

Писмото не е напишано за дебилни творенија, кои со зината уста чекаат да им влета некој збор во устата и тој збор да им каже што точно треба да сторат во секој момент од својот живот.

„Тезата„ дека Исус не Е Бог само затоа што Он тоа никаде директно и не го кажал, не значи дека Он не Е Бог, туку значи дека Ти, како и Твоите соверници, свесно ја извртувате Исусовата природа и улога, само за да докажете (како?...) дека нема друг бог, освен Алах, а Иса/Исис е ѓоамити Алахов пратеник, небаре смртник...

Затоа и напишав: не е штосот во тоа Христос да се движи меѓу евреите и да им вели дека токму Он Е Месијата, туку обратно: евреите, согласно пророштвата, самите да увидат, признаат и прифатат дека токму Он Е ем Месијата, ем Синот Божји, онака како што тоа го виде и исповеда брзоплетиот Апостол Петар, признавајќи Му на Христа дека Он Е Синот на живиот Бог!....
--- надополнето: 13 март 2013 во 13:52 ---
Dobro MIKI,ne samo vaseto sveto pismo,ami i Torata i Kur'anot ne se napisani za debili ami za razumni no ima ete i takvi koi ne gi prifakaat a razlikata e Mudrost Bozja. Da skase Allah site ke bevme edno te isto.
Ne e ubavo da se smetame za debili zaradi toa sto sme pripadnici na razliciti veruvanja. Debilstvoto se gleda vo zlite dela,vo poganata usta...
Jas te razbiram kako vernik tebe i ti davam pravo potpolno da si veruvas vo ona vo sto si ubeden. Forumot neli za toa sluzi,da si podebatirame malku.

Tezata deka Isus ne e Bog,ne e samo toa sto Nikade toa za sebe ne go rekol,tuku,ednostavno,ne postoi nitu eden dokaz koj toa go dokazuva.
--- надополнето: 13 март 2013 во 14:06 ---
Ок, благодарам MIKI1 :)

Soul-of-Space намерно ја извртувате вие муслиманите Исусовата природа, бидејќи со неговата божественост вие имате празна „вера“ која е чиста политика.
Твоите прашања не се за карање, ами се со цел да навредат, омаловажуваат, негираат една религија (која пак ја негира вашата). Си размислил ти вака кога пишуваш како звучи тоа кога го чита христијанин? НЕ! Муслиманска работа... трчај по коската и не мисли на последиците од писанијата што ги пишуваш тука! Муслимани зборуваат како Исус е измислен идол... ТЕМАТА Е ПРАШАЊА бре човек... но не да констатираш свашта со тие твои прашања, муслиманину (понекогаш сте ми гнасни вие муслиманите тука на форумот со подлоста која ја покажувате, не знам зошто :) ) Како може да прашуваш Pa koj e likot na Isus ? Zarem ne e poveke fantazija i izmislen lik ? :facepalm:

Дај или прашувај нешто интересно, а не постојано ја испрашуваш божественоста на Исус и веродостојноста на религијата. Знаеме за тебе дека не е тоа така и ок,што досадуваш? ТИ си друга вера, не ни очекува некој ти да разбереш или да кажеш ок, така е задоволен одговор, ме убедивте во божественоста на Исус!

Бегај од темата, досаден си и напорен и шириш омраза кај македонецот. Зар не гледаш? Ти ќе се распрашуваш за нечија божественост? На форум? ц ц ц ... страшни работи.

Odi ti vo temata JUDIZAM ke vidis deka za tvoja razlika nitu za kopile go smetame nitu za gjavol.Nitu negovata majka ja smetame za bludnicka nitu sme go raspnale nitu sme probale da go raspneme ;)
Eve kolku e ocigledno,otkako zabeleza deka ubavo ni odi Muabetot so MIKI vleguvas raskol da napravis. Znae MIKI sto im mislime nie i sto im pravime,nema potreba da mu kazuvas,ne e glupav.... Znaeme sekoj za sekogo koj e i sto e.Uste Avatarot ti falese.

Imas tema za Muslimanite i odi tamu.

Kajgana Shop

На врв Bottom