Прашања за Исламот III

Член од
12 април 2010
Мислења
1.602
Поени од реакции
890
дали е дозволен оралниот секс? а аналниот?
гледам дека ова прашање ти остана неодговорено па ќе ти одговорам
инаку бев баниран поради непознати причини па затоа бев отсутен :)
назад на прашањето: Во шеријатот постои едно златно правило... дозволено е се,освен она што е забрането :)
Па затоа ова прашање ќе ти го одговорам сега,за да нема потреба повеќе да прашуваш во врска со интимните односи и исламот :)
Во интимните односи помеѓу сопружници во исламот е забранет анален секс и забранет е интимен однос додека трае месечниот циклус.
Останатото зависи од тебе,што ви прави ќејф на тебе и сопругата а што не ви прави.
Мислам дека ти е комплетно одговорено на прашањето :)
--- надополнето: 11 март 2013 во 02:46 ---
што ако не се дозволени , кога ги практикувате ова барем можат најмалку 50 муслимани да ми потврдат
Мона бев коректен до сега кон тебе,а и ти беше коректна барем на темава,па затоа нема потреба од вакви глупави прашања.
Овде се прашања за исламот а не прашања за тоа што прават муслиманите,тоа што го прават муслиманите е нивен проблем а не проблем на исламот.
веќе објаснив што е забрането,а тоа што има муслимани што го практикуваат тоа не е мој проблем па макар и биле милијарда,а не најмалку 50.
што ако не е дозволено да се поминува на црвено кога по 10 пати во денот поминуваш на црвено :D
владата е виновна што донела таков закон или ти си виновна како непочитувач на законите?
мислам дека сум јасен.

Eisenhorn

Lord Inquisitor
Член од
6 мај 2009
Мислења
4.093
Поени од реакции
9.398
дали е дозволен оралниот секс? а аналниот?
Орал - да
Анал - Не (овака е во сите Абрахамски религии)

Никој не вели дека не се користи. Веќе ти одговор дека користат.

Во Исламот ХИГИЈЕНАТА е многу важна, кога сака Муслиманот да исполни обавезите молитвите и останатите верски работи мора да биде чист.

Се користи, но сепак најдобро нечистотијата може да ја исчистиш со вода.

Во овој случај. После извршување на физиолошката потреба дали за голема или мала нужда, пред се најдобро е да се исчистиме со вода, а потоа доколку сакаме да користиме тоалетна хартија можеме да ја користиме а со тоа ја бришиме водата од местото каде претходно сме се исчистиле.

Сега свати зошто е така. Незнам како попросто да ти кажам, несакам да ти пишам пример практичен во врска со оваа работа незгодно е на јавен форум тоа да се пише. ;)
Сите култури во тој дел од светот (топло е бе, што да прават) се мијат после нужда. На таа топлина уште немиен гз им фали да се маринираат бактериите.

Muki-20

Маркетинг и финансиски консултант
Член од
12 мај 2012
Мислења
253
Поени од реакции
72
Сите култури во тој дел од светот (топло е бе, што да прават) се мијат после нужда. На таа топлина уште немиен гз им фали да се маринираат бактериите.
Па кога велиш вака, тогаш навистина ГЛУПИ прашања поставувате на оваа тема од овој тип на прашања.

AL.

Член од
22 јануари 2009
Мислења
12.610
Поени од реакции
5.016
Dali tetovazata e grev vo islamot? I ako e zosto?

Член од
12 април 2010
Мислења
1.602
Поени од реакции
890
Dali tetovazata e grev vo islamot? I ako e zosto?
Тетоважата во исламот е забранета, на тоа ни укажува хадисот кој го бележат Муслим,Ебу Давуд,Тирмизи и Ен Несаи дека Пратеникот Мухаммед рекол: "Тетовирањето му е харам(забрането) на оној кој го прави тоа и на оној кој бара да тоа да му се прави"
Тетоважата спаѓа во претерано разубавување на своето тело,и привлекување внимание од другите луѓе,ова важи и за машки и за женски.
Затоа во исламот се забранети овие работи,исто како и носење перика,пластични операции(ако се користат стриктно за разубавување како силикони и слично)
Исламот е строг кон менување на ликот на Аллаховите створенија.
Доколку е некој роден со физичка мана,или некоја друга деформација и тоа му пречи како медицински така и душевно тогаш може да се реагира медицински,но доколку нема потреба тогаш е строго забрането.
Пратеникот вели: "Аллах на Судниот ден нема да гледа во вашите лица туку во вашите срца и вашите дела."

Поздрав.

Eisenhorn

Lord Inquisitor
Член од
6 мај 2009
Мислења
4.093
Поени од реакции
9.398
Па кога велиш вака, тогаш навистина ГЛУПИ прашања поставувате на оваа тема од овој тип на прашања.
Не јас колега. Јас знам зошто се мие гзот после голема нужда.

За жал некои кај нас мислат дека тоа е само и стриктно од религиски аспект. Затоа претпоставувам и доаѓаат глупи прашања, дека не се запознаени.

И топло им препорачувам на сите, верници или не да користат или влажни марамчиња или да се исперат ако се во можност.

AL.

Член од
22 јануари 2009
Мислења
12.610
Поени од реакции
5.016
Тетоважата во исламот е забранета, на тоа ни укажува хадисот кој го бележат Муслим,Ебу Давуд,Тирмизи и Ен Несаи дека Пратеникот Мухаммед рекол: "Тетовирањето му е харам(забрането) на оној кој го прави тоа и на оној кој бара да тоа да му се прави"
Тетоважата спаѓа во претерано разубавување на своето тело,и привлекување внимание од другите луѓе,ова важи и за машки и за женски.
Затоа во исламот се забранети овие работи,исто како и носење перика,пластични операции(ако се користат стриктно за разубавување како силикони и слично)
Исламот е строг кон менување на ликот на Аллаховите створенија.
Доколку е некој роден со физичка мана,или некоја друга деформација и тоа му пречи како медицински така и душевно тогаш може да се реагира медицински,но доколку нема потреба тогаш е строго забрането.
Пратеникот вели: "Аллах на Судниот ден нема да гледа во вашите лица туку во вашите срца и вашите дела."

Поздрав.
Добро во ред...но сепак чудно е...нели во тоа време немало ни операции ни тетоважи ?

Член од
12 април 2010
Мислења
1.602
Поени од реакции
890
Добро во ред...но сепак чудно е...нели во тоа време немало ни операции ни тетоважи ?
Тетоважи имало,не како денешните со современа апаратура за тетовирање но паганска традиција на Арапите и народите во тоа време било да си го тетовираат телото,со разни средства и слично.
Во тоа време немало ни банки па каматата е забранета во Исламот. :)
За операциите е многу јасно од исламски аспект,има курански ајети кои забрануваат унаказување на луѓето како Божји створенија,затоа е забранета секаква деформација на телото која ќе доведе до претерано привлекување на внимание од една страна,или претерано унаказување како што е штетно влијание од медицински аспект од друга страна.
--- надополнето: 12 март 2013 во 17:22 ---
Да се надополнам.
Исламот не може да се ограничи на ТОА ВРЕМЕ и ОВА ВРЕМЕ.
Исламот е универзална религија,објавена последна како печат на објавеното пред исламот,и пратеникот Мухаммед е печат на сите Божји пратеници пред него.
и Исламот како религија важи до Судниот ден,и прописите важат и одговараат за секое време и место,и сега и после 100,1000 години.
Алкохолот е забранет како тогаш,така и денеска,така ќе биде за муслиманите и после 100 години,така и каматата,така и блудот и развратот и ред други работи.

Björn

Does Your Mother Know?
Член од
14 август 2006
Мислења
45.019
Поени од реакции
83.431
А тек сеа коа ќе почнам да давам одговори во оваа тема....

...како што прави SoulOfSpace, на тема прашања за Христијанството.

Член од
7 август 2012
Мислења
90
Поени од реакции
41
Ќе може ли некој да ми каже што е радикален ислам? Каква е разликата помеѓу обичен ислам и радикален ислам?

kooperativa

Г-ин Пола Милениум
Член од
2 октомври 2012
Мислења
7.633
Поени од реакции
8.601
ова со тетоважите ми се допаѓа, и тоа многуууууу. никогаш нема да ме примат во ислам :cool:
него, ........ ме интересира, хипотетички, ако живеам во шеријатска земја, и сакам да го земам исламот, ....... опции, последици, ..... ме интересира како ќе се реши проблемот?

D

Daedalus

Гостин
ова со тетоважите ми се допаѓа, и тоа многуууууу. никогаш нема да ме примат во ислам :cool:
него, ........ ме интересира, хипотетички, ако живеам во шеријатска земја, и сакам да го земам исламот, ....... опции, последици, ..... ме интересира како ќе се реши проблемот?
Отстранување на деловите со тетоважи. Ќе бидеш алахов маченик:cuc:

Kajgana Shop

На врв Bottom