Прашање за Христијанството III

Член од
28 август 2008
Мислења
2.321
Поени од реакции
538
Milijarda pati za ezeroto imame pisuvano. I nie se udavivme vo nego i vo protestite.

Член од
13 февруари 2012
Мислења
2.733
Поени од реакции
1.226
Milijarda pati za ezeroto imame pisuvano. I nie se udavivme vo nego i vo protestite.
овде не се работи за убиството туку за искористувањето на албанците на исламот?
што мислиш ти како босанец или торбеш за ова?

Член од
28 август 2008
Мислења
2.321
Поени од реакции
538
овде не се работи за убиството туку за искористувањето на албанците на исламот?
што мислиш ти како босанец или торбеш за ова?
Zosto ti protestite gi gledas samo od edna strana ? Dali makedonskite "protestanti" hristijanstvoto go iskoristija ?
I ne prasuvaj me tuka za Islamot bidejki jas ispagjam kriv sekogas.
Samo ke ti kazam,od sega mozes za slucajot i ucesnicite da zboruvas a ne za nacijata. Albanci ima mnogu vo drzavava,koga site albanci bi izlegle na protestite i bi go iskoristile islamot,ke ve preplavea. Ne se Albancite 500 dusi vo mkd.

Член од
13 февруари 2012
Мислења
2.733
Поени од реакции
1.226
Zosto ti protestite gi gledas samo od edna strana ? Dali makedonskite "protestanti" hristijanstvoto go iskoristija ?
Samo ke ti kazam,od sega mozes za slucajot i ucesnicite da zboruvas a ne za nacijata. Albanci ima mnogu vo drzavava,koga site albanci bi izlegle na protestite i bi go iskoristile islamot,ke ve preplavea. Ne se Albancite 500 dusi vo mkd.
ама сите ( или бар голем дел )се поддржувачи на тие што го користат исламот на протести па за тоа те прашав за свое мислење ама некако гледам ептен ги браниш а после се љутиш коа збориме какви се муслиманите па кажуваш не му суди на ислам според муслиманите а јас незнам како да ги опишам албанциве кај нас дали како муслимани или како најголеми антимуслимани хмммм

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Цркви се Мики, цркви... за тебе ако е свеедно дали ќе влезеш да се помоилиш, венчаш или кумуваш во католичка, правослкавна, протестантска, адвентистичка... црква има луѓе кои прават разлики дека тоа не е една ЦрквА туку многу ЦрквИ
Очигледно е дека не разликуваш „Црква„ од „црква„, но не е мое да учам секого за се‘...

Постојат рационално прифатливи дистинкции кои самите посочуваат дека има битна разлика меѓу нив, така да кој сака, може да ги прифати, а кој не, нека си трае во своите заблуди и телесни мудрувања.

Член од
20 март 2010
Мислења
1.256
Поени од реакции
243
brate ostavigo on ne znae drugo da razgovara , se edno isto zboruva i kaj ke mu tekne pisuva sprotivno od temata , cudno kako toa moderatorite ne go zabelezuvaat , fraeru ova e tema za prasanja za hristijanstvoto, eve so pogolemi bukvi ke ti napisam za da svatis ,

Член од
28 август 2008
Мислења
2.321
Поени од реакции
538
Bidejki pisuvate na pamet preporacuvam eden da dava odgovor :D
Ili,kako sakate.

Ke rece MIKI odnapred imam odgovor no navistina sega citam vamu Evangelie po Luka (za tesnata vrata) i gledam nesto interesno.
Tamu Isus veli deka pogresno e takvoto mislenje.

Eve gi komplet stihovite:

25 Кога домаќинот ќе стане и ќе ја затвори вратата, а ако вие останете надвор и почнете да чукате на вратата и да говорите: „Господи, отвори ни!” Тој ќе ви одговори: „Не знам од каде сте!”
26 Тогаш ќе почнете да зборувате: „Јадевме и пиевме пред Тебе; а Ти поучуваше по нашите улици.”
27 А Тој ќе ви рече: „Ви велам, не знам од каде сте? Отстапете од Мене сите, кои вршите неправда!”
28 Таму ќе биде плач и чкртање со заби, кога ќе ги видите Авраама, Исака и Јакова и сите пророци во Божјото Царство, а себеси - истерани надвор.
29 И ќе дојдат од исток и запад, од север и југ, и ќе седнат во Божјото Царство.
30 И ете, има последни, кои ќе бидат први; и има први, кои ќе бидат последни.”
31 И во истиот час пристапија некои фарисеи и Му рекоа: „Излези и оди си оттука, зашто Ирод сака да Те убие!”
32 И им рече: „Одете и кажете и на таа лисица: „Еве изгонувам зли духови и исцелувам денес и утре; и на третиот ден ќе завршам.
33 Но денес, утре и задутре, треба да патувам, зашто не бива пророк да загине надвор од Ерусалим.”
34 ”Ерусалиме, Ерусалиме, што ги убиваш пророците и со камења ги погубуваш оние, кои се испратени при тебе; колку пати сакав да ги соберам твоите деца, како квачката своите пилиња под крилја, но не сакавте!
35 Ете, ви се остава пуст вашиот дом. И ви велам: нема да Ме видите додека не дојде време да кажете: „Благословен е Оној Кој доаѓа во Господово име!”

Odma da kazam deka,navistina nemam znaenje za tolkuvanje na Evangelija,saka poznavanje istorija i mnogu dr. raboti pa se nadevam ke mi objasnis.

Vo citatite,barem za mene,jasno e deka Apostolite mislat deka Isus ke gi preceka,oti vo stihovite na domakinot mu se obrakaat so Gospodi na sto Isus jasno im dava do znaenje deka nema toj da bide domakinot i im veli deka; TOJ (a ne im veli jas ke vi odgovoram) ke vi odgovori: "Neznam od kade ste"
Za da bide uste pojasno,vo slednite citati apostolite ke go potsetat deka jadevme i pievme so nas,ne' poducuvase a Isus im veli "Toj (ne jas ke vi recam)ke vi rece: "Neznam od kade ste" Na drugi prevodi pisuva "Ne ve poznavam" Znaci ne e Bog toj koj so niv jadel i piel.
Za da bide pak uste pojasno,Isus spomnuva nekoi proroci vo zdolnite citati za da na kraj i toj samiot se narece prorok,isto kako i niv.
MIKI,mozebi ne zabeleza.

Член од
9 март 2013
Мислења
1.313
Поени од реакции
580
Во библијата пишува1, Оној што има многу ќе има уште повеќе а оној што има малку ќе му се одземе и тоа што го има.
2,И зашто мораме да страдаме за гревовите на нашите предци.

Ова не ми е јасно може некој да ми го објасни.

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Во библијата пишува1, Оној што има многу ќе има уште повеќе а оној што има малку ќе му се одземе и тоа што го има.
.
Во прашање е критиката Христова кон човековата гордост со своите дарови, што значи: да не се погордееме со особините кои ги имаме, оти не се наши, туку се од Бога дадени, со одредена намена и цел.

Така, оние кои со благодарење ги примаат своите дарови и не се гордеат со нив, туку правилно ги употребуваат, ќе стекнат благодат и награда Божја, а оние кои сметаат дека даровие (талентот) е само нивен и го користат за себично -стекнувачки цели, ќе ги изгубат и ќе навлечат казна за погрешното користење на тие дарови.
--- надополнето: 9 март 2013 во 20:45 ---
.
Страдењето и за предците е последица од гревовите, кои нашите предци ги сториле, а за кои (гревови) не се покајале и не ги „покриле„ со добродетел.

Член од
5 септември 2007
Мислења
3.848
Поени од реакции
960
Таа реченица е дел/заклучок од една илустрација што Христос ја кажува во евангелието по Матеј 25-то поглавје. Можеш да го прочиташ контекстот и целата илустрација на следниов линк: www.mkbible.net (таму имаш онлајн Библија, во случај да не ти е при рака Библијата).
Читајќи го контекстот на текстот ќе видиш дека тоа Исус го вели во однос на користењето или некористењето на Божјите дарови во нашите животи. Заклучокот е следен: Доколку го користиме нашиот дар (што не е исто со и наш талент) за Божја служба (да им помагаме на другите со тоа), тој дар ќе ни се умножи и ќе бидеме наградени за тоа. Ако не го користиме, тогаш дарот ќе ни биде одземен и нема да примиме награда за тоа.
Исто така е важно да се спомне дека овие поуки Исус им ги кажува на верниците во зборувајќи во контекст на доаѓањето на Царството Небесно. Затоа потенцирав дека овде не се работи за таленти, туку за Божји дарови што всушност се дарови кои на верниците им ги дава Светиот Дух исклучиво за Божјата служба ориентирана кон спасување на непокајаните луѓе и градење на Божјото царство.

Ова не ми е јасно може некој да ми го објасни.
Не мораме, освен за оние кои се поврзани со смртното тело т.е. генерално се однесуваат на генетски наследни болести кои заедно со смртноста неизбежно си ги наследуваме од нашите родители, тие од нивните родители итн,
Сепак духовните казни и одговорноста за гревовите на предците не се наследува на децата, внуците. Тоа Бог јасно го има ветено во Своето Свето Писмо (Библијата):

„Оној кој ќе згреши, тој и ќе умре. Синот нема да го носи татковиот грев, ни таткото синовиот грев. Врз праведникот ќе биде неговата правда, а врз безбожникот неговата безбожност.“ (Еремија 18:20, Библијата)

Член од
21 декември 2012
Мислења
924
Поени од реакции
452
јас побарав мислење твое
ама ајде ке те прашам тука

Албанци против исламот

Скривајќи се зад својата вероисповед, за да демонстрираат против полициската акција, Албанците, кои во најголем дел ги сочинуваа митингарите, всушност сами му залепија етикета на исламот. Протестите беа поврзани со убиството кај Смиљковци и во свеста на сите преостанати, сосема нормално, се врежа пораката дека застанувајќи зад исконструираниот револт против МВР и државата, демонстрантите всушност сами создаваа впечаток за врска меѓу тероризмот и муслиманите, иако, наводно, основната цел беше да соопштат дека вистината е токму во спротивното ..............
http://www.novamakedonija.com.mk/NewsDetal.asp?vest=5141291288&id=13&setIzdanie=22579

сакав да прашам што мислат муслиманите за ова?
И јас сакам да прашам кој ташак бара на оваа тема твоево прашање?
--- надополнето: 9 март 2013 во 22:24 ---
отец +син + светиот дух = Бог
Грешка. Според христијанството ( православието) ќе суди Исус, бидејќи Бог ( Таткото) му го дал тоа право.

П.С. Подобро и ти да се поставиш во улога на прашувач отколку на одговарач.;)

Член од
13 февруари 2012
Мислења
2.733
Поени од реакции
1.226
И јас сакам да прашам кој ташак бара на оваа тема твоево прашање?
--- надополнето: 9 март 2013 во 22:24 ---

Грешка. Според христијанството ( православието) ќе суди Исус, бидејќи Бог ( Таткото) му го дал тоа право.

П.С. Подобро и ти да се поставиш во улога на прашувач отколку на одговарач.;)
ташакот твој спомнувај си го по дома на женскиот род а моето прашање беше за соул пошто неможел да одговори во тема ислам зш бил баниран

нема потреба јас да прашувам само уште еднаш му кажував што всушност е Бог а не му одговарав на прашањата, значи друг пат добро прочитај ги постовита па треси зелени ок

Член од
28 август 2008
Мислења
2.321
Поени од реакции
538
ташакот твој спомнувај си го по дома на женскиот род а моето прашање беше за соул пошто неможел да одговори во тема ислам зш бил баниран

нема потреба јас да прашувам само уште еднаш му кажував што всушност е Бог а не му одговарав на прашањата, значи друг пат добро прочитај ги постовита па треси зелени ок
Tapa Fraer,nema nikakva potreba po nikogo da trcas po site temi. Mnogu me raduva navistina sto se smiri vo posledno ama ne trcaj.
Ti postavisi go prasanjeto tamu kade sto e mestoto i cekaj. Jas imam sandace i mozes i tamu da me prasas zosto ne sum odgovoril,dali neznam ili ne sakam ili......
Gledaj jas kako po vtor pat go postaviv prasanjeto na MIKI i trpelivo si cekam.

PS: Ako mi kazuvase sto e Bog,zosto toa mi go citiras prasanjeto "Koj ke ni sudi" so toj odgovor ? Se bunite. Ako ne znaete nekogas da odgovorite,pomalku e sramota da kazete deka ne znaete odkolku pogresno da odgovorite. I prethodno kazav.Posto napamet zboruvate,dogovorete se koj ke odgovara bidejki sekoj razlicito odgovarate i uste poveke si gi komplicirate rabotite.

Член од
21 декември 2012
Мислења
924
Поени од реакции
452
Ти ли беше оној што продаваше култура и ги напаѓаше муслиманите за некултура? :tapp:

Опасно е табула раса да земе тастатура и да пише во подфорум религија.:(

Да се потсетиме:

Soul of space напиша:
... Ne,nemam,ama ne e cudo da se rodat uste prasanja.
Soul of space напиша:
Prasanjeto veke go postaviv.
Koj ke ni Sudi tamu;
Otecot,Sinot ili S.Duh ?
[/FONT]

Ти му го цитира мислењето и напиша:

отец +син + светиот дух = Бог

Друг пат, не цитирај на убаво срочено прашање твои забелешки и укажувања кои што немаат врска со прашањето.

Член од
13 февруари 2012
Мислења
2.733
Поени од реакции
1.226
Tapa Fraer,nema nikakva potreba po nikogo da trcas po site temi. Mnogu me raduva navistina sto se smiri vo posledno ama ne trcaj.
Ti postavisi go prasanjeto tamu kade sto e mestoto i cekaj. Jas imam sandace i mozes i tamu da me prasas zosto ne sum odgovoril,dali neznam ili ne sakam ili......
Gledaj jas kako po vtor pat go postaviv prasanjeto na MIKI i trpelivo si cekam.

PS: Ako mi kazuvase sto e Bog,zosto toa mi go citiras prasanjeto "Koj ke ni sudi" so toj odgovor ? Se bunite. Ako ne znaete nekogas da odgovorite,pomalku e sramota da kazete deka ne znaete odkolku pogresno da odgovorite. I prethodno kazav.Posto napamet zboruvate,dogovorete se koj ke odgovara bidejki sekoj razlicito odgovarate i uste poveke si gi komplicirate rabotite.
зошто навика ви стана по 1000 пати да прашувате за исто па исто па си реков пред да прашаш да те потсетам

а за предходното прашање јас го поставив ама ти него одговараше па кажа дека си баниран па морав тука да те прашам И НЕЗНАМ ЗАШТО Е ТЕШКО ДА СЕ КАЖЕ ВАШЕТО МИСЛЕЊЕ ЗА ТОА добро е барем кефсер ми одговори многу искрено

Kajgana Shop

На врв Bottom