8 Март, како да се слави?

• Креатор на темата Креатор на темата blue ladybug
  • Време на започнување Време на започнување
Младиќу нит сум слепа, нит сум глупа. Она збори за Македонија, ти збориш за оргиналните феминистки кои ако добро се сеќавам не биле Македонки или ти по Скопје од прозор ги гледаше?
Значи ем ги мешаш поимите, ем ми се врекаш, па и го погоди човекот кој го интересираат китовите во Атланскиот океан или мачките во контејнери што скакаат.
За светско движење има простор за светски рамки. А за Македонија нека се соберат Албанките и нека си ги бараат правата. Јас за нив да зборам немам намера бидејќи ако молчиш сестро ако ти е!

До некаде... Затоа се акциите на овој ден, за да им поткренеш свест на жените што молчат. Пази, во Македонија има исплашени жени што се тепани од мажот, кои немаат каде да се преселат, ниту располагаат со финансиски средства, а некои и од срам не кажуваат. Сепак, колку и да се изедначени половите во Македонија, менталитетот сеуште не е излечен. Не ги гледаш ли на темава само како рипаат?

До некаде... Затоа се акциите на овој ден, за да им поткренеш свест на жените што молчат. Пази, во Македонија има исплашени жени што се тепани од мажот, кои немаат каде да се преселат, ниту располагаат со финансиски средства, а некои и од срам не кажуваат. Сепак, колку и да се изедначени половите во Македонија, менталитетот сеуште не е излечен. Не ги гледаш ли на темава само како рипаат?
Тоа од инат рипаат.
Во Македонија има илјада институции да им помогнат на тие жени, фондови, невладини, заштитни механизми сто и еден и назад. Епа ако си глупа нека те млатат. Ич не ми е гајле за тие жени.
Само треба да праша, толку е едноставно. Па не живееме у камено време за да неможе да се снајде.

До некаде... Затоа се акциите на овој ден,
Не сум во тек, за шо акции се договарате, јас само еден туш да манам малце да скратам нокти на нозе и спремен сум за акција, кажжете кај ќе се бериме.

Тоа од инат рипаат.
Во Македонија има илјада институции да им помогнат на тие жени, фондови, невладини, заштитни механизми сто и еден и назад. Епа ако си глупа нека те млатат. Ич не ми е гајле за тие жени.
Само треба да праша, толку е едноставно. Па не живееме у камено време за да неможе да се снајде.

Епа ете не прашуваат. Затоа се тука тие женски здруженија, за да информираат, не ради потреба од женска доминација... Како што мислат грото од форумов.

Не сум во тек, за шо акции се договарате, јас само еден туш да манам малце да скратам нокти на нозе и спремен сум за акција, кажжете кај ќе се бериме.

Остави ги ноктите, имаме дефицит од калаши!

Младиќу нит сум слепа, нит сум глупа. Она збори за Македонија, ти збориш за оргиналните феминистки кои ако добро се сеќавам не биле Македонки или ти по Скопје од прозор ги гледаше?
Значи ем ги мешаш поимите, ем ми се врекаш, па и го погоди човекот кој го интересираат китовите во Атланскиот океан или мачките во контејнери што скакаат.
За светско движење има простор за светски рамки. А за Македонија нека се соберат Албанките и нека си ги бараат правата. Јас за нив да зборам немам намера бидејќи ако молчиш сестро ако ти е!

Првиот бран феминистки се изборија за права кои денеска се дел од основните човекови права во сите демократии низ светот, а Македонија е демократија и неможеш да ја споредуваш со Африка. Тука нити се загрозени правата на жената, ниту пак има било каква дискриминација на жените. Ако сметаш дека на некоја жена или група жени им се прекршени правата, доволно е да се повикаш на Уставот или на законите. Протестите завршија уште во средината на минатиот век, се што е останато денес е тело од фанатичка и радикална пост-модернистичка теорија базирана на марксистичка парадигма. Идеи од типот на теоријата за патријархат која ги стигматизира и стереотипизира мажите како угнетувачи и злоставувачи додека ги прикажува жените како пасивни жртви, перпетуирајќи родови стереотипи од Викторијанската ера.

Тоа од инат рипаат.

пред 10 сетина години познаник на познаник му дошла полиција дома, тој е љубоморен алкохоличар и знае некогаш појќе некогаш помалце да ја малтретира жената, и така таа вечер претерал и жената прв пат решава да викне полиција, идат двајца џандари добро вечер шо е работата, таа им објаснува покажува и еднио џандар вели “еее дее и јас мојата ја ќофтам и шо !“
--- надополнето: 7 март 2013 во 15:11 ---

Кларо Цеткин, госпо здравје да ти дај, да ти е живо и здраво момчето да ти се живи здрави дечињата!

Смешно е да ги ставаш во ист кош оригиналните first wave феминистки со оние денес. Феминизмот ги освои сите права за кои се бореше и ги достигна сите цели за кои оригинално се залагаше (и јас всушност се сложувам со многу од реформите за кои се залагаа во тоа време). Денес, самото движење како што постои нема легитимна причина за постоење, а моменталниот трет бран на феминистки како тебе се само еден куп на сексуално исфрустрирани квази-лезбејки кои што го мразат мажот и ја претвораат самата феминистичка кауза во војна против мажот. Вие не сакате еднаквост; Вие само сакате да го уништите мачо мажот, или поедноставно - сите мажи.

Начинот на кој што обичната жена треба да го прослави овој нејзин голем празник е со тоа што нема да дозволи нејзиното однесување и размислување да биде диктирано од ненормални, хистерични жени за кои сите форми на секуален однос, дури и во бракот, се силување.
другар, ти да ме знаеш нема да го мислиш ова за мене. јас не сум геј, а далеку сум и од сексуално исфрустрирана.
јас само сакам една жена ко ќе биде малтретирана и тепана од мажот, да има каде да пријави и во најбрз можен рок да и биде дадена потребната помош и поддршка и изнаоѓање решение. е на тие жени им треба еднаквост и еманципација и за нив треба да се бориме.
вие мажите пак бидете си мачо-мени, немаме ние против. ама мачоменството не го искажувајте преку физичка надмоќ. таму секако победувате, не сме ви рамни. е сега освен ако не сакате да ве пукаме или труеме...
--- надополнето: 7 март 2013 во 15:47 ---
Предлог-прослава на празников.Му кажувате на партнерот дека ќе биде ваша „кучка“ на еден ден (може и на подолг временски период) и му наредувате да ви ги исполни сите сексуални желби.Ако не, тука е
Прегледај го приврзокот 59593
е вака може да славам. фала на идеата:D:D:D:D:D
--- надополнето: 7 март 2013 во 15:59 ---
Убава позиција имаш земено на темава за да може да се дискутира :)
Би сакала да слушнам кои права ги немаш во земјава, а мажите ги имаат? Дали се чувствуваш дискриминирана, дали некој те навредува дека си жена, неможеш да оставриш некакви права и слично? Зошто ти би протестирала, конкретно за ова и ова?
Јас неможам да сфатам денес ние што немаме?
А парите за кафана и онака редовно се одвојуваат од буџет така да јас не го сметам за некаков издаток. Поклони не сакам, поклони не давам на денов. На остатокот од фамилија 365 дена гледам да им удоволам.
јас лично немам некои поголеми проблеми со дискриминацијата. се случувало, не дека не, ама не значајни, оти то ти је машки мозок. не им придавам многу значење оти знам како јас лично да се справам со нив.
би протестирала за сите жени кои се потчинети и немаат право на збор и мислење во сопствениот дом. знам со сигурност дека ги има многу кај нас, од сите националности и религии. на нив им е потребна огромнааааааа подршка за да го споделат својот проблем, да го искажат своето мислење и да излезат од мракот и незнаењето од кое се опколени. најчесто не ни знаат кај треба да одат или што да направат, оти нашите државни служби „доста добро“ си ја работат својата работа.
е сега кога ти и твоите другарки/колешки би ги собраче парите за у кафана на купче, би и дале можност на една малтретирана жена да си ја пронајде иднината, за без страв да може да продолжи да го живее својот живот.
--- надополнето: 7 март 2013 во 16:01 ---
Убава позиција имаш земено на темава за да може да се дискутира :)
Би сакала да слушнам кои права ги немаш во земјава, а мажите ги имаат? Дали се чувствуваш дискриминирана, дали некој те навредува дека си жена, неможеш да оставриш некакви права и слично? Зошто ти би протестирала, конкретно за ова и ова?
Јас неможам да сфатам денес ние што немаме?
А парите за кафана и онака редовно се одвојуваат од буџет така да јас не го сметам за некаков издаток. Поклони не сакам, поклони не давам на денов. На остатокот од фамилија 365 дена гледам да им удоволам.
јас лично немам некои поголеми проблеми со дискриминацијата. се случувало, не дека не, ама не значајни, оти то ти је машки мозок. не им придавам многу значење оти знам како јас лично да се справам со нив.
би протестирала за сите жени кои се потчинети и немаат право на збор и мислење во сопствениот дом. знам со сигурност дека ги има многу кај нас, од сите националности и религии. на нив им е потребна огромнааааааа подршка за да го споделат својот проблем, да го искажат своето мислење и да излезат од мракот и незнаењето од кое се опколени. најчесто не ни знаат кај треба да одат или што да направат, оти нашите државни служби „доста добро“ си ја работат својата работа.
е сега кога ти и твоите другарки/колешки би ги собраче парите за у кафана на купче, би и дале можност на една малтретирана жена да си ја пронајде иднината, за без страв да може да продолжи да го живее својот живот.

Ако ме прашате лично мене, сметам дека 8 март како ден на жената треба да биде укинат. Со самото тоа што се посветува ден на жената, се промовира нееднаквост и сексизам. Некои би рекле, зошто да нема и ден на мажот? И кога ќе речете, жените се малтретирани и слично, и самите знаете дека 8 март нема да смени ништо во Афганистан или Африка. Во таквите земји треба да има извршна власт која строго ќе го казнува секој акт на насилство врз жената а не 8 март. Сите денови кои се посветени на некоја група на луѓе како:
денови на гејовите, денови на лезбејките, денови на жените, денови на црнците и триста други врагови, повикува на дискриминација. Без разлика на тоа дали ќе се сложите или не и дали 1000 жени ќе ме нападнат пошто нели се залагате за слобода на говор и еднаквост помеѓу половите а истовремено сите заедно ги напаѓате машките држејќи се на женската страна зошто потсвесно го фаворизирате вашиот пол пред машкиот, замислете сите да почнат да бараат ден за тоа во што припаѓаат...
И покрај традиционалната компонента на 8 март, не гледам ни еден разлог зошто треба да има ден кој е посветен на некој пол. Да беше 8 март денот на мажите сите ќе рипавте поради дискриминацијата врз жената.
Ден кој ќе ја обележи борбата за социјалната и економската рамноправност на жените со мажите е основната причина за постоењето на 8 март, така што по таа аналогија, сите треба да слават а не само жените пошто и ние сме среќни да сме рамноправни со жените.
Од друга страна повторувањето на старите причини поради постоењето на 8 март кога жените реално биле обесправени е бесполезен сега.

Првиот бран феминистки се изборија за права кои денеска се дел од основните човекови права во сите демократии низ светот, а Македонија е демократија и неможеш да ја споредуваш со Африка. Тука нити се загрозени правата на жената, ниту пак има било каква дискриминација на жените. Ако сметаш дека на некоја жена или група жени им се прекршени правата, доволно е да се повикаш на Уставот или на законите. Протестите завршија уште во средината на минатиот век, се што е останато денес е тело од фанатичка и радикална пост-модернистичка теорија базирана на марксистичка парадигма. Идеи од типот на теоријата за патријархат која ги стигматизира и стереотипизира мажите како угнетувачи и злоставувачи додека ги прикажува жените како пасивни жртви, перпетуирајќи родови стереотипи од Викторијанската ера.
а кај нас законите знаеш како функционират беспрекорно? искрено не знам ни зошто служат...
--- надополнето: 7 март 2013 во 17:37 ---
пред 10 сетина години познаник на познаник му дошла полиција дома, тој е љубоморен алкохоличар и знае некогаш појќе некогаш помалце да ја малтретира жената, и така таа вечер претерал и жената прв пат решава да викне полиција, идат двајца џандари добро вечер шо е работата, таа им објаснува покажува и еднио џандар вели “еее дее и јас мојата ја ќофтам и шо !“

Кларо Цеткин, госпо здравје да ти дај, да ти е живо и здраво момчето да ти се живи здрави дечињата!
е сега замисли, и денес се случува истото, само денес полицајциве им се закануваат дека ќе им пишат пријава за нарушување на јавен ред и мир. и од кај таа жена ќе најде 300 евра да плати(или колку и да е паричната казна) и се откажува од пријавување. И како после истата таа жена да пријави кога органите кои се надлежни да и ја штитат безбедноста уште од старт ја обесхрабруваат
--- надополнето: 7 март 2013 во 17:42 ---
Тоа од инат рипаат.
има се од ова што ти го наброја погоре. проблемот е што не функционира. и не е така таа што ја кажуваш „ако си глупа нека те тепаат“. не е толку едноставно. Искрено и јас мислев така ко тебе, ама кога ќе влезеш во тој круг ќе видиш дека работите секогаш не се такви ко што изгледаат од страна.

има се од ова што ти го наброја погоре. проблемот е што не функционира. и не е така таа што ја кажуваш „ако си глупа нека те тепаат“. не е толку едноставно. Искрено и јас мислев така ко тебе, ама кога ќе влезеш во тој круг ќе видиш дека работите секогаш не се такви ко што изгледаат од страна.

А како е? Какво размислување треба да се има за жена која мажот нон-стоп ја млати, а она дреме и чека нова тура?
Ако надлежните институции не функционираат беспрекорно, фала богу, има уште мал милион начини да ја решиш ситуацијата.

Осми март, глутници од препарирани и пијани кучки по улиците.

ClickHandler.ashx

Е тоа неможе, парите за кафана се свети пари и треба да идат во кафана. За донации на тепани жени земаат невладините илјадници и илјадници евра од ЕУ. Нека ги распределат како што треба.
Не е едноставно, али не е ни комплицирано. Еднаш само треба да те удрат и да прекинеш, бидејќи ако некој крене еднаш рака на тебе, ќе крене и уште еднаш.
Кога требаше да се образува каде трчаше да се омажи? Кој и е крив Цацко? Мама го сакам ма на 18 години, е сега мама ме млати ма. Нека те млати. И јас да дојдам ќе те намлатам оти си глупа. Ми срамат род. Во 2013 да дозволиш некој мочко посран да те тепа и да молчиш. Кој сака нека е нема право рака да крене. И така :icon_mrgr:

За 8-ми март, изненадете ја вашата сакана и побегнете негде далеку, далеку барем на еден ден, верувајте ќе биде пресреќна и сето тоа за половина цена

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom