Анархија

Шкорпион

Corvus oculum corvi non eruit?
Член од
16 октомври 2009
Мислења
7.349
Поени од реакции
7.606
Останатите..
Спомна идеална средина. Во идеална средина не би имало "останати". Доколку би останале две групи од кои едната тера анархистички модел, а другата денешниов, капиталистички, кога би се направиле споредби, нема да биде долго пред да се увиди дека анархистичкиот модел нуди далеку повеќе погодности од капитализмот. Не верувам дека ќе има кој да остане да го одржува стариот модел.

hex-

професионален читач на мемориски картички
Член од
6 март 2013
Мислења
18
Поени од реакции
26
Спомна идеална средина. Во идеална средина не би имало "останати". Доколку би останале две групи од кои едната тера анархистички модел, а другата денешниов, капиталистички, кога би се направиле споредби, нема да биде долго пред да се увиди дека анархистичкиот модел нуди далеку повеќе погодности од капитализмот. Не верувам дека ќе има кој да остане да го одржува стариот модел.
Па затоа ти викам нема да има останати ако политичкиот режим се сврти кон Анархија, што и не е практично возможно.

A

AnFem

Гостин
Не се објаснувај, џабе трошиш енергија. Тука цртаме на сите страни и пак ќе се појави некој идиот без никакви аргументи, кој само ќе тврди дека е невозможно и другите идиоти му стискаат лајк. :icon_lol: На 85 страни го гледам истиот филм, не ми е интересно... :)

A

AnFem

Гостин
Малечок, не знам како не ти е срам да рипаш со толкав дефицит на информации во глава.

Л

Лигеја

Гостин
Мене пак не ми е јасно како би започнал процесот на инфилтирање на анархија во едно општество? Сите ќе дојдат на состанок,рамноправно како витезите на тркалезната маса ќе седнат и ќе се изгласаат ''од утре стартуваме со анархија и безредие''? :)

A

AnFem

Гостин
Мене пак не ми е јасно како би започнал процесот на инфилтирање на анархија во едно општество? Сите ќе дојдат на состанок,рамноправно како витезите на тркалезната маса ќе седнат и ќе се изгласаат ''од утре стартуваме со анархија и безредие''? :)
Тој процес, барем до сега, се одвивал спонтано, како резултат на свесност кај човекот и осободување од потребата за авторитет.

Л

Лигеја

Гостин
Тој процес, барем до сега, се одвивал спонтано, како резултат на свесност кај човекот и осободување од потребата за авторитет.
Но не е возможно во една заедница сите да се чувствуваат исто,истовремено да развијат свесност и вештина за да се носат полесно со своите доблести и недостатоци.Анархијата мислам дека те прочитав порано велеше дека се базира на самоконтрола и добра организација.Како ќе се постигне таа самоконтрола кога всушност тој хаотичен начин на живот се покажал низ историјата како нефункционален и преминал во хиерархија постепено затоа што дури и за најосновна работа се преговара со денови,не е брз и ефикасен начинот на договор.Потребен е барем еден лидер кој ќе го има последниот збор и другите ќе го следат.Во спротивно би дебатирале со децении за најосновна работа.И како тоа би се извело во поголемо и помасовно општество? Знаеме дека човекот по природа е супериорно суштество така да нема толку лесно да се откаже од власта доколку се докопа до неа и намириса слабост кај другите.Исто така не ми е јасно како би се намалила потребата за докажување и наметнување кога постои егото во секој човек како двигател.Дали тоа би значело дека треба да се формира вештачко општество од ваши истомисленици затоа што јас не гледам друг начин.Да бидеме реални мене малку ми звучи како добар сон или илузија затоа што човекот сам по себе не е совршен и роден со вдахната мудрост. :)

Curious

пичкин дим
Член од
24 јули 2007
Мислења
1.652
Поени од реакции
1.899
Ние не можеме да се собереме и куќен совет да организираме, па не ќе сме се собереле и ќе сме одлучувале за прашања од државна важност.

Шкорпион

Член од
16 октомври 2009
Мислења
7.349
Поени од реакции
7.606
Се правите многу паметни во последно време? :гик:

Имате некој друг аргумент да ставите на маса, или истиот ќе го мавате дур пепел стане од него?

Остај што не држи вода како аргумент, тоа е најлошото.

Ќе те потсетам на сликава кога ќе се рокнат до небо пак сметките, кога ќе се градат пак споменици како од Господарот од Прстените, кога ќе лупнат пак данок да не знаеш дали утре за леб ќе имаш, итн.

Ќе видам дали уште ќе мислиш дека ти е потребна влада :). Дoтогаш:

I can demotivate too :).
--- надополнето: 7 март 2013 во 18:54 ---
Зошто безредие?

Л

Лигеја

Гостин
Се правите многу паметни во последно време? :гик:

Имате некој друг аргумент да ставите на маса, или истиот ќе го мавате дур пепел стане од него?

Остај што не држи вода како аргумент, тоа е најлошото.

Ќе те потсетам на сликава кога ќе се рокнат до небо пак сметките, кога ќе се градат пак споменици како од Господарот од Прстените, кога ќе лупнат пак данок да не знаеш дали утре за леб ќе имаш, итн.

Ќе видам дали уште ќе мислиш дека ти е потребна влада :). Дoтогаш:

I can demotivate too :).
--- надополнето: 7 март 2013 во 18:54 ---

Зошто безредие?
Затоа што во таква заедница би доминирала слободната волја во се и сешто.И каде што треба и каде што не треба.

A

AnFem

Гостин
Но не е возможно во една заедница сите да се чувствуваат исто,истовремено да развијат свесност и вештина за да се носат полесно со своите доблести и недостатоци.Анархијата мислам дека те прочитав порано велеше дека се базира на самоконтрола и добра организација.Како ќе се постигне таа самоконтрола кога всушност тој хаотичен начин на живот се покажал низ историјата како нефункционален и преминал во хиерархија постепено затоа што дури и за најосновна работа се преговара со денови,не е брз и ефикасен начинот на договор.Потребен е барем еден лидер кој ќе го има последниот збор и другите ќе го следат.Во спротивно би дебатирале со децении за најосновна работа.И како тоа би се извело во поголемо и помасовно општество? Знаеме дека човекот по природа е супериорно суштество така да нема толку лесно да се откаже од власта доколку се докопа до неа и намириса слабост кај другите.Исто така не ми е јасно како би се намалила потребата за докажување и наметнување кога постои егото во секој човек како двигател.Дали тоа би значело дека треба да се формира вештачко општество од ваши истомисленици затоа што јас не гледам друг начин.Да бидеме реални мене малку ми звучи како добар сон или илузија затоа што човекот сам по себе не е совршен и роден со вдахната мудрост. :)
Оти ми те сакам ти реплицирам! :)

Зошто хаотичен? Напротив, таквиот систем се покажал како функционален и добро организиран, се додека жедните за моќ не го заебале од страна.
Одлуките можат да се донесуваат и по пат на хоризонтална организација, не само со вертикална.
Мислиш нашите истомисленици немаат его? И ние знаеме да се спукаме меѓу себе, или да си го мериме на кој му е поголем, ама на крајот пак застануваме еден до друг. Нештото што сега не’ зближува се вика „борба за слобода“, а при успешен обид би се викало само „слобода“. :) Јас можам се да ти кажам и да те убедувам до сабајле. Ако си толку голем скептик, нека не биде далеку, можам да те однесам до Грција(ако имаш желба и време нормално :) ). Таму има место каде полиција не смее да припари. Ќе можеш да видиш на лице место како луѓето знаат добро да се организираат и без авторитет.
На крај краева, свесни сме дека моментално не е возможно да се реализира нашата замисла, свесни сме за игнорантноста на луѓето, свесни сме дека треба уште многу работа и крвопролевање, ама тоа не значи дека треба да се помириме со тиранијата во светот.
Пушти идеологијата, мене лично како човек ова ме убива. Не можам да поднесам неправда, не можам да поднесам поделба на класи, раси, нации итн. Исто така и не ми е јасен самонаметливиот авторитет. Никогаш нема да успеам да го прифатам.

Ние не можеме да се собереме и куќен совет да организираме, па не ќе сме се собереле и ќе сме одлучувале за прашања од државна важност.
Браво за вас!

Шкорпион

Член од
16 октомври 2009
Мислења
7.349
Поени од реакции
7.606
Затоа што во таква заедница би доминирала слободната волја во се и сешто.И каде што треба и каде што не треба.
Има граници до каде е тоа. Некој што сака да изиграва бог ќе треба да изиграва сам, или на друго место, со друга група луѓе, ако го трпат и толерираат. Анархијата пак е социјална заедница на луѓе, каде ќе има општо прифатени правила (базирани и одржувани само до степен да нема издвојување на авторитет, или нечија воља да се наметнува на некој друг, некого да се повреди итн.).

Kajgana Shop

На врв Bottom