Ветеринарно катче

Член од
12 април 2010
Мислења
491
Поени од реакции
143
Со каква храна го храните? Можно е да е хипергликемија или почетна фаза на дијабетес.
Зимам нонстоп различна храна на мерење, и плус од конзерва, па некад сува му давам некад од конзерва.
Иначе, му ја преместив песокта на поотворен простор (му беше меѓу вц шољата и лабавото) и сеа иде у неа, али пак понекад влага у лавабо и гребе како да сака да моча. А чиста му е песокта, по 2 пати на ден ја чистам.

SaltNPepa

Other's envy, owner's pride!!!
Член од
14 септември 2012
Мислења
1.945
Поени од реакции
2.523
И јас би помислила на двете дијагнози што ги наведе колешката погоре. Знам дека тестот за глукоза е брз, а не би требало да биде и скап, бидејки мислам дека повекето ветеринари го работат на стрипови со апаратче. Само мачето пред мерење треба да биде гладно, колку време не се сеќавам. Посети ветеринар во секој случај, тој најдобро ке ти објасни.

Л

Лигеја

Гостин
Зимам нонстоп различна храна на мерење, и плус од конзерва, па некад сува му давам некад од конзерва.
Иначе, му ја преместив песокта на поотворен простор (му беше меѓу вц шољата и лабавото) и сеа иде у неа, али пак понекад влага у лавабо и гребе како да сака да моча. А чиста му е песокта, по 2 пати на ден ја чистам.
Ако му ја чистиш редовно песокта и мачето добро реагирало на терапијата тогаш не би требало да се појави пак бактериjaта што предизвикала воспаление на уринарниот тракт.Бидејќи се работи за мачор они се почувствителни кога е во прашање територијата па можеби промената каде си одел досега да уринира не ја прифатил баш најдобро и лавабото си го бележи како дел од негова сопственост. :) Следи го неколку дена дали пие многу вода,дали отежнато мокри,дали има крв во урината,дали специфично му мириса урината или пак ја сменила бојата да не ги набројувам сите болести најчесто промената во ставот додека мокри,промената во секојдневните навики на мачето и неговото расположение се најдобар знак дека нешто не е во ред.Дијабетес почетна фаза исто така не е исклучок,ако сакаш можеш да му направиш тест но таа болест се манифестира со поизразени симптоми како депресија на мачето,слабеење и одбивање на храна.Засега набљудувај го неколку дена затоа што може да мокри само заради тоа што пие повеќе вода.Поздрав.:)

Член од
5 август 2010
Мислења
222
Поени од реакции
50
Вака, од вчера кучето почна да повраќа нон стоп, што ставеше во уста го повраќаше храна,вода... дојде денес ветеринар му стави 3 инекции, после пола саат почна да се појавува оток, целото лице му беше чудно, очите дури му се подзатворија од што беше потечен.. се јавив кај ветеринарот ми рече да му дадам лоратадин ( против алергија ) дека ова било алергиска реакција, го снема оток еве сега е ок, ама само лежи, што не е карактеристика за него пошто е премногу темпераментен и нон стоп трча и си игра, слабо јаде, ама полека полека се подобрува.. Прашањето највише ми е кој витамини да ги купам, бидејќи го хранам со домашна храна кој витамини се добри?

SaltNPepa

Член од
14 септември 2012
Мислења
1.945
Поени од реакции
2.523
Вака, од вчера кучето почна да повраќа нон стоп, што ставеше во уста го повраќаше храна,вода... дојде денес ветеринар му стави 3 инекции, после пола саат почна да се појавува оток, целото лице му беше чудно, очите дури му се подзатворија од што беше потечен.. се јавив кај ветеринарот ми рече да му дадам лоратадин ( против алергија ) дека ова било алергиска реакција, го снема оток еве сега е ок, ама само лежи, што не е карактеристика за него пошто е премногу темпераментен и нон стоп трча и си игра, слабо јаде, ама полека полека се подобрува.. Прашањето највише ми е кој витамини да ги купам, бидејќи го хранам со домашна храна кој витамини се добри?
Ветеринарот обично боцка коктел од витамини, штом примил дури три инекции сигурна сум дека една од тие била витаминска. Така да јас би рекла дека нема потреба ништо да купуваш.

meazza

lo §ono in†eri§†a
Член од
30 јануари 2007
Мислења
7.049
Поени од реакции
1.177
Дали има ветеринарна амбуланта во Битола со рентген?

Мачето го удри кола па ги влечка задните нозе викнав ветеринар ми рече мора да се направи смимка па да се оперира....

Член од
22 ноември 2011
Мислења
376
Поени од реакции
454
Филип, од ова што го напиша, мислам дека не е лошо да се информираш што се му давал ветеринарот на кучето, затоа што ми личи дека е можно алергиската реакција да била и на некој од лековите што ги примило. Не е лошо (ако е тоа случајот), да си знаеш на кој лек е алергично кучето за во иднина. Алергија на лекови се јавува и кај нив исто како и кај луѓето.

H

Humanoid747

Гостин
Најдов кутре на улица и си го земав дома, и пренадувано му е стомачето, ми рекоа дека може да има глисти и дека со аспирин можело да се исчисти. Ја иам аналгин и сеа неам отворена аптека у близина. Шо можам да напраам у импровизирани услови, и дали ќе биде проблем ако причека некој ден у случај да не помага аналгинот, за да му земам од ветеринарна аптека?

SaltNPepa

Член од
14 септември 2012
Мислења
1.945
Поени од реакции
2.523
Најдов кутре на улица и си го земав дома, и пренадувано му е стомачето, ми рекоа дека може да има глисти и дека со аспирин можело да се исчисти. Ја иам аналгин и сеа неам отворена аптека у близина. Шо можам да напраам у импровизирани услови, и дали ќе биде проблем ако причека некој ден у случај да не помага аналгинот, за да му земам од ветеринарна аптека?
Не се чисти со аспирин ни со аналгин, се чисти со апчиња за глисти. Утре отиди во ветеринарна да си земеш апчиња и да ти го измерат кутрето бидејки дозирањето е според килажа.

H

Humanoid747

Гостин
Не се чисти со аспирин ни со аналгин, се чисти со апчиња за глисти. Утре отиди во ветеринарна да си земеш апчиња и да ти го измерат кутрето бидејки дозирањето е според килажа.
Ми рекоа пријатели дека исто така нашле некое и му дале аспирин и ги искакало вечерта глистите. Изгледало ептен слабо после тоа. Ја сега го гледам ова надувано му е стомачето и ептен стегнато. Не верувам дека му е од јадење тоа

Член од
5 ноември 2010
Мислења
4.841
Поени од реакции
3.873
Ми рекоа пријатели дека исто така нашле некое и му дале аспирин и ги искакало вечерта глистите. Изгледало ептен слабо после тоа. Ја сега го гледам ова надувано му е стомачето и ептен стегнато. Не верувам дека му е од јадење тоа
не му давај аспирин.Почекај утре оди до некоја ветеринарна амбуланта,однеси го кутрето и барај им Бихелдон,Дехинел... :)
Него мене ми треба број од Ветеринарната болница во автокоманкда.
Ping SaltNPepa :) За пракса ми треба,класната да се јави :)

SaltNPepa

Член од
14 септември 2012
Мислења
1.945
Поени од реакции
2.523
Аспиринот е антиинфламаторен лек, или лек за воспаление, не лек за дехелментизација. Плус аспиринот може да предизвика чир на желудникот кај кучињата.
--- надополнето: 15 март 2013 во 20:34 ---
не му давај аспирин.Почекај утре оди до некоја ветеринарна амбуланта,однеси го кутрето и барај им Бихелдон,Дехинел... :)
Него мене ми треба број од Ветеринарната болница во автокоманкда.
Ping SaltNPepa :) За пракса ми треба,класната да се јави :)
Во поденелник ке ти проверам, требаше порано да ми кажеш :)

Член од
5 ноември 2010
Мислења
4.841
Поени од реакции
3.873
Аспиринот е антиинфламаторен лек, или лек за воспаление, не лек за дехелментизација. Плус аспиринот може да предизвика чир на желудникот кај кучињата.
--- надополнето: 15 март 2013 во 20:34 ---

Во поденелник ке ти проверам, требаше порано да ми кажеш :)
Мислев дека знаеш,затоа ти пингнав.Нема проблем колешке,за во четврток ми треба,а од другиот четврток ваљда и ќе почнеш да ме гледаш таму :) :)

SaltNPepa

Член од
14 септември 2012
Мислења
1.945
Поени од реакции
2.523
Мислев дека знаеш,затоа ти пингнав.Нема проблем колешке,за во четврток ми треба,а од другиот четврток ваљда и ќе почнеш да ме гледаш таму :) :)
Ако се пресрамиш да се поздравиш :D

Kajgana Shop

На врв Bottom