Студентски Организации

• Креатор на темата Креатор на темата Boomerang
  • Време на започнување Време на започнување

Boomerang

Немој CTRL+W.
Член од
18 јуни 2006
Мислења
3.709
Поени од реакции
809
Кое е вашето мислење во однос на Студентските Организации? Зборувам за организации од типот на BEST, Aiesec, EESTEC, итн. Дали навистина мислите дека студентот има бенефиција од самата организација? Дали добива некои комуникациски вештини, развива вештини за работа во група, презентациски вештини и слично, или нема воопшто никаков ќар од членувањето во ваква организација. Според мене, членувањето во ваква организација, и одењето на состаноци нема никаков +, освен тоа што имаш можност да се прошеташ низ Европа, ништо повеќе. Додека има JobFair, посебно ме иритира кога ќе ги видам уфилмани, пицнати у сакоа, џоа се врвни менаџери во некои странски фирми, и зимаат плата од 6.000 + евра, а они местат штандови. Па уште кога ќе ги видиш ти го вртат муабетот од типот: "Еј брат, извини у гужва сум со JobFair-ов, у фрки сум, нешто сум у организација". Па уште и имаат распределено луѓе, еден за HR, друг за PR, џоа господ за муда го фатиле. Според мене чисто уфилмавање, ништо повеќе. Ајде да го чуеме вашето мислење.

Од овие што ги наброја бест, мест, аисек, истек ..... ретки се тие студенти што стварно имаат корист.
Има некои идат по пракси што е сосем ок. Од друга страна има многу уфилмани фаци како што даде ти пример. Има и "дами" што идат да шират нозе на рандом германци и остали странци, аналогно има и вакви фраери. Еј браат какво пиче сум ебел ова она тројка оргии а у и на крај кога ќе ја видиш уствари иде дунав...
Сепак зависи и од организацијата. Не дека нема позитивни работи ама ова ти што го кажа и фраериве и пичињата што ја ги знам ми се трн у око и ради вакви работи не се замарам више со организацииве.
Неписмен да си, во организација нешто да си :cool:

Од овие што ги наброја бест, мест, аисек, истек ..... ретки се тие студенти што стварно имаат корист.
Има некои идат по пракси што е сосем ок. Од друга страна има многу уфилмани фаци како што даде ти пример. Има и "дами" што идат да шират нозе на рандом германци и остали странци, аналогно има и вакви фраери. Еј браат какво пиче сум ебел ова она тројка оргии а у и на крај кога ќе ја видиш уствари иде дунав...
Сепак зависи и од организацијата. Не дека нема позитивни работи ама ова ти што го кажа и фраериве и пичињата што ја ги знам ми се трн у око и ради вакви работи не се замарам више со организацииве.
Неписмен да си, во организација нешто да си :cool:
Да, единствен + праксите. Тие летните курсеви, што траат по 10 дена, живи глупости. Едно другарче ми кажува, вика 10 дена, по 4 саати дневно предавање, на кое што професорот / предавачот ќе касни 1 саат, а другите 3 саати пола од присутните ќе спијат или нема да им биде интересно.

Да, единствен + праксите. Тие летните курсеви, што траат по 10 дена, живи глупости. Едно другарче ми кажува, вика 10 дена, по 4 саати дневно предавање, на кое што професорот / предавачот ќе касни 1 саат, а другите 3 саати пола од присутните ќе спијат или нема да им биде интересно.

Брат извини нешто фрки имам џоб феир ова она од организација, попосле ќе ти кажам се што како

ахахаха

Во студентските организации има доста можности да се надоградиш себеси како личност, а да добиеш и голем број на бенефити.

Всушност, колку повеќе време и енергија ќе посветиш, толку и ќе добиеш за возврат.

Според мене најголема придобивка се животните искуства и огромниот број на нови контакти и познанства.
Праксите во странство (на што и лично сум бил), бројните конференции и проекти, ќе ве направат личност со пошироки видици
поголемо искуство и побогат живот.

Некои од најголемите компании во ЕУ го имаат препознаено потенцијалот кај луѓето што членуваат во овие организации, па така
доколку сте биле активен член повеќе години, притоа имајќи лидерски и водечки позиции во организацијата, добивате можност
да одите на 6 месечна платена пракса во (Германија,Австрија,Унгарија,Холандија, итн), а шансите да ве задржат зависи од вас и вашиот учинок.

Доколку навистина сте активни CV-то и тоа како ќе ви се наполни, ќе отскокнувате од останатите (денес секој има диплома).

Сепак според мене најбитни се новите контакти и пријателства што се добиваат како и можностите за патување во странство (y)

Јас не знам што може да се очекува од студентска организација, се разбира важно е каква функција врши во организацијата и на кое скалило е од раководството ама и никаква бенефиција да нема, најважни се со контактите кои се остваруваат со перспективни млади кои слично размислуваат.

Тоа што луѓето кои се ангажираат во овие организации ги гледате како уфилмани повеќе кажува за вас, малку љубомора, малку каење за пропуштена шанса, ама луѓето кои се мешаат имаат поголеми шанси, тоа е синдромот на лепач на плакати, никој нема да дојде дома кај тебе и да ти рече дечко еве биди ни директор или менаџер.

Се разбира има и многу залутани кои се целосно неспособни и нехаризматични, ама се многу упорни и со лижење, местење штандови и „самопонижување“ имаат некои шанси кои во спротивно би ги немале.

Значи најважни се контактите кои се остваруваат. Ова не важи само за студентските организации, важи за сите организации, партии и сл, ама со студентски и ученички организации се започнува, се разбира немаат сите такви афинитети за да изигруваат лидери.

Најмноку корист имаат оние што знаат да се пикнат на “врвот од пирамидата“. Чисто за пример еве го Дарко Алексов од МОСТ. Го знам со почетоците негови во Студентската организација на УКИМ. Човекот си ги искористи сите можни привилегии што финансиски што со шетање надвор од државава, виде како функционираат работите со таков тип организации и приливи на средства. По дипломирањето кратко работеше во Мерцедес и самиот излезе од таму и се пикна во МОСТ. Ама човекот го бива за тоа. А потрчковци секаде има само кој колку го бива, некој само потрчко ке остане.

Од друга страна има многу уфилмани фаци како што даде ти пример. Има и "дами" што идат да шират нозе на рандом германци и остали странци, аналогно има и вакви фраери. Еј браат какво пиче сум ебел ова она тројка оргии а у и на крај кога ќе ја видиш уствари иде дунав...
На апсолвентска ко бев, имаше многу од тоа пичките од ESTIEM, стварно и јаки пичиња беа... ама се РАСТУРИЈА од ебење за тие 20 дена. Алал да им е на тие пички меѓу нозе што им се, што издржаа толкава тортура од ебење 20 дена. Сите што беа појаките мудоњи ги распарчија ебење, групњаци исто така имаше...

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom