Помош: Вируси, црви и разни штетници

TE-EN

кибицер
Член од
18 септември 2009
Мислења
50
Поени од реакции
5
CCleaner go koristam dolgo vreme ,no ova me iznenadi :( ,poka\uva deka PC -to e polno so greski i virusi.

Anon

/b/ House /b/
Член од
13 декември 2007
Мислења
16.733
Поени од реакции
27.720
CCleaner go koristam dolgo vreme ,no ova me iznenadi :( ,poka\uva deka PC -to e polno so greski i virusi.
како што верноста е измама во твојот потпис, така и овој програм што си го симнал е измама :)
немој да веруваш, те мамат!

Член од
28 октомври 2012
Мислења
272
Поени од реакции
39
zdravo na site. ako moze pomos imam problem so desnoto kopce od mausot ( kade sto se opciite ) znaci koga klikam na desnoto kopce od mausot mnogu mislam preterano bavno se otvaraat opciite. ne se mnogu odnosno malku opcii se vnatre neznam dali e do nekoj defect od isceznat mozebi dll file ili pak mozno da e od virus. zast jas imam virus koj sto ne mozam da go izbrisam zosto izgleda e zakacen na bios-ot vi blagodaram mnogu

Член од
29 октомври 2012
Мислења
224
Поени од реакции
70
zdravo na site. ako moze pomos imam problem so desnoto kopce od mausot ( kade sto se opciite ) znaci koga klikam na desnoto kopce od mausot mnogu mislam preterano bavno se otvaraat opciite. ne se mnogu odnosno malku opcii se vnatre neznam dali e do nekoj defect od isceznat mozebi dll file ili pak mozno da e od virus. zast jas imam virus koj sto ne mozam da go izbrisam zosto izgleda e zakacen na bios-ot vi blagodaram mnogu
За вирус во MBR да има, ама во биос?? ај кажи по што знаеш дека имаш вирус. сакаш да го избиришаш извади батеријата или преспој го џамперот за биосот на 2-3 што е на матичната плоча на 2-3 мин. и пак го врати на 1-2 позиција и внеси ги наново податоците за саат време датум, или било кои други што не треба да се на default.
И тоа е се народе.

Zakon4eto

ПОЧЕСЕН ЧЛЕН
Член од
27 август 2011
Мислења
1.377
Поени од реакции
292
Ова csrss.exe вирус ли е? Ми се појавува кога го вклучувам компјутерот и ме прашува дали да му дозволам да влезе во процес.

Член од
29 октомври 2012
Мислења
224
Поени од реакции
70
--- надополнето: 4 март 2013 во 19:36 ---
Ова csrss.exe вирус ли е? Ми се појавува кога го вклучувам компјутерот и ме прашува дали да му дозволам да влезе во процес.
Client/Server Runtime Subsystem процес кој го користи оперативниот систем. А за вируси провери си со антивирус и скенирај за малициозни програми​

Zakon4eto

ПОЧЕСЕН ЧЛЕН
Член од
27 август 2011
Мислења
1.377
Поени од реакции
292
--- надополнето: 4 март 2013 во 19:36 ---

Client/Server Runtime Subsystem процес кој го користи оперативниот систем. А за вируси провери си со антивирус и скенирај за малициозни програми​
Не покажува ништо антивирусот(Eset Nod32 Antivirus 6). Не ми се појавуваше тоа, но пред некој ден се лажев по Јутјуб и симнував божем некој фејсбук хакови(ниеден не работеше) и изгледа како некој вирус да имаше и почна ова да ми се појавува. Како се исклучува?

Член од
29 октомври 2012
Мислења
224
Поени од реакции
70
Не покажува ништо антивирусот(Eset Nod32 Antivirus 6). Не ми се појавуваше тоа, но пред некој ден се лажев по Јутјуб и симнував божем некој фејсбук хакови(ниеден не работеше) и изгледа како некој вирус да имаше и почна ова да ми се појавува. Како се исклучува?
најверојатно е некој фејк фајл што те лаже. Оригиналот се наоѓа во C:\Windows\System32\

Како најлесна опција пробај со System restore во safe mode

Или пробај вака:
Кога ќе се појави csrss.exe остави го и гледај да немаш вклучено други програми!
кога ќе се појави ctrl+shift+esc,ќе се отвори task manager, во applications ќе ти го покаже како е стартувана програмичката, на неа десен клик па go to process и ќе ти покаже кој процес го употребува програмичката што те заебава, запиши ја на хартија.
Рестарт, Одеш у Safe mode ( при вклучувањето стискаш F8) стартуваш Windows Explorer, Search го впишуваш процесот и ќе ја видеш патеката каде е ставен, го наоѓаш, правеш копија и ја ставаш на некое место на пр. D: партиција (во случај да е виндоус фајл и да можеш да го вратиш) и го бришаш од локацијата. и рестарт
Фејковите најчесто се во некоја лавиринт локација која е Hidden па најверојатно ќе треба во Explorer: Tools,Folder options,View, да штиклираш Show hidden files and folders, исто така одштиклирај Hide protected operating system files.
Одприлика е тоа.

И внимавај оригиналниот csrss.exe е фајл кој го користи системот и без него нема да функционира! Најверојатно ќе ти се појави BSOD.

Па со среќа

Zakon4eto

ПОЧЕСЕН ЧЛЕН
Член од
27 август 2011
Мислења
1.377
Поени од реакции
292
најверојатно е некој фејк фајл што те лаже. Оригиналот се наоѓа во C:\Windows\System32\

Или пробај вака:
Кога ќе се појави csrss.exe остави го и гледај да немаш вклучено други програми!
кога ќе се појави ctrl+shift+esc,ќе се отвори task manager, во applications ќе ти го покаже како е стартувана програмичката, на неа десен клик па go to process и ќе ти покаже кој процес го употребува програмичката што те заебава, запиши ја на хартија.
Рестарт, Одеш у Safe mode ( при вклучувањето стискаш F8) стартуваш Windows Explorer, Search го впишуваш процесот и ќе ја видеш патеката каде е ставен, го наоѓаш, правеш копија и ја ставаш на некое место на пр. D: партиција (во случај да е виндоус фајл и да можеш да го вратиш) и го бришаш од локацијата. и рестарт
Фејковите најчесто се во некоја лавиринт локација која е Hidden па најверојатно ќе треба во Explorer: Tools,Folder options,View, да штиклираш Show hidden files and folders, исто така одштиклирај Hide protected operating system files.
Одприлика е тоа.

И внимавај оригиналниот csrss.exe е фајл кој го користи системот и без него нема да функционира! Најверојатно ќе ти се појави BSOD.

Па со среќа

Capture.PNG

L-A-V

who cares? =)
Член од
2 декември 2008
Мислења
477
Поени од реакции
57
Najprvo izvinete za latinicata. Odednas mi se pojavi nekoj navodno antivirus i vika deka kompjuterot mi e poln so virusi. Bara da se instalira ama cini mnogu pari i sto e najtragicno i mojt antivirus sto go imav iscezna. Sega ne mozam nisto da otvoram, me mozam nikade da vlezam. Ako moze nekoj da mi kaze za sto stanuva zbor i kako ova vooipsto da go izbrisam. P.s. pusuvam od mobilen da ne dojde do zabuna

Член од
29 октомври 2012
Мислења
224
Поени од реакции
70
Najprvo izvinete za latinicata. Odednas mi se pojavi nekoj navodno antivirus i vika deka kompjuterot mi e poln so virusi. Bara da se instalira ama cini mnogu pari i sto e najtragicno i mojt antivirus sto go imav iscezna. Sega ne mozam nisto da otvoram, me mozam nikade da vlezam. Ako moze nekoj da mi kaze za sto stanuva zbor i kako ova vooipsto da go izbrisam. P.s. pusuvam od mobilen da ne dojde do zabuna

Или пробај вака:
Кога ќе се појави наводниот антивирус остави го и гледај да немаш вклучено други програми!
Одприлика е тоа.

Член од
28 октомври 2012
Мислења
272
Поени од реакции
39
zdravo na site. ako moze nekoj da mi kaze sto da pravam imam virus: backdoor trojan i ne mozam da go izbrisam. nitu eden antivirus ne moze da go najde samo anvi smart defender i ne sekogas tuku samo koga pravam izmena vo system configuration utility odam vo service i pravam disable all potoa manualno pravam enable na anvi servisite i potoa aplly i restart potoa skeniram so anvi smart defeder go naoga i go brise no koga vo system configuration utility pravam povtorno izmena. ( enable all servis ). apply restart i povtorno disable all apply. restart i novo skeniranje na anvi povtorno go naoga istiot virus. ako ne znaete za sto zboruvam okolu system configuration utility, vaka go startuvam: go otvaram cmd (komand prompt) i vo nego vpisuvam: start msconfig i prozorecot sto ke se otvori e system configuration utility. vi blagodaram mnogu.

Член од
1 март 2010
Мислења
7.888
Поени од реакции
14.440
Ваљда е вирус ова, ама не сум сигурен.
Имам УСБ флеш драјв и кога го уклучувам во мојот компјутер се покажува нормално како (G) Removable Disk.Два клика на него и не ми се отвора содржината на усб-то туку ми се отвора shortcut до Removable Disk.Два клика на него и ми се отвора содржината на усб-то. Ова се случува на Виндоус 7.
На 2 други компјутери кои користат XP усб-то исто кога се клика два пати на него се отвора shortcut ама кога ќе се отвори шорткатот дава ерор.
Решение?

Kajgana Shop

На врв Bottom