Жените прашуваат, мажите одговараат

D

Daedalus

Гостин
Многу голема мистерија од секогаш ми била зошто одеднаш, онака ничим изазвани им текнува на машките да исчезнат, ама баш онака кукавички, без да раскинат, да седнат, да направат муабет ко луѓе?
Не ми е муабетот, ниту намерата да генерализирам, зборувам исклучиво за конкретнава појава и ме интересира зошто истата се јавува, од машки аспект гледано...
Мислам дека ова е општо за многу луѓе. И женски тоа го прават. Али машките почесто. Мислам, (односно не сум сигурен) поради оваа причина:
Машките у принцип почесто се самоубиваат неголи женските. И сега кога ќе си речеш што по ѓаволите...ќе дојдам до поентата :X3:.

Кога машките чувсвуваат интензивни емоции кои се од негативен карактер, сметаат дека е слабост да ги кажат затоа што сме обдарени со вишок тестостерон и нашите социјални способности се сведени на минимум. Вие женските на пример полесно можете да зборувате со другите луѓе и вашите блиски за проблемите што ве мачат. Ситуацијата е иста тука. Машките бегаат пошто им е страв да станат емотивни и да го кажат тоа без срам.

Crazy in Love

Here's looking at you kid.
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.859
Поени од реакции
25.413
Мислам дека ова е општо за многу луѓе. И женски тоа го прават. Али машките почесто. Мислам, (односно не сум сигурен) поради оваа причина:
Машките у принцип почесто се самоубиваат неголи женските. И сега кога ќе си речеш што по ѓаволите...ќе дојдам до поентата :X3:.

Кога машките чувсвуваат интензивни емоции кои се од негативен карактер, сметаат дека е слабост да ги кажат затоа што сме обдарени со вишок тестостерон и нашите социјални способности се сведени на минимум. Вие женските на пример полесно можете да зборувате со другите луѓе и вашите блиски за проблемите што ве мачат. Ситуацијата е иста тука. Машките бегаат пошто им е страв да станат емотивни и да го кажат тоа без срам.
Хм... интересно.
Но, пак имам уште едно прашање.
Ако во случајот како што претходно неколкумина наведоа станува збор за здосаденост, желба за промена и слично, не би требало да имаат интензивни емоции од негативен карактер, напротив треба да осеќаат рамнодушност за особата. Зошто и покрај чувството на рамнодушност, пак се јавува оваа појава? Знам дека потпрашувам, ама како што реков од секогаш оваа појава ми била необјаснива мистерија. Нешто ко серијана Unsolved mysteries.:icon_mrgr:
Во суштина изговарањето на реченицата: Не сакам да сум со тебе повеќе не остава простор за емотивност, ниту пак мора да покажат емоции.

D

Daedalus

Гостин
Хм... интересно.
Но, пак имам уште едно прашање.
Ако во случајот како што претходно неколкумина наведоа станува збор за здосаденост, желба за промена и слично, не би требало да имаат интензивни емоции од негативен карактер, напротив треба да осеќаат рамнодушност за особата. Зошто и покрај чувството на рамнодушност, пак се јавува оваа појава? Знам дека потпрашувам, ама како што реков од секогаш оваа појава ми била необјаснива мистерија. Нешто ко серијана Unsolved mysteries.:icon_mrgr:
Па технички, причините поради кои луѓето раскинуваат се од различен карактер. Некогаш се работи за здосаденост но некогаш се работи за одлука која може да е од различни поводи (економски, плански итн..)додека емоциите сеуште си постојат.
Дури и да ми е здосадено, не можам да бидам рамнодушен кон особата со која сум поминал толку заеднички моменти. Во најмала рака ќе ми биде многу тешко да и го кажам тоа. Плус машките бегаат од драми ради причината која ти ја наведов во минатиот пост.
Дури и девојката да не е од тие што прават спектакл, постои страв дека можеби ќе напраи драми и поради тоа пробуваме да го избегнеме тоа што може повеќе.
Ептен ако се мора...:X3:

Змејко и

Гледачот Дуле од Велес
Член од
10 април 2005
Мислења
1.103
Поени од реакции
1.419
Многу голема мистерија од секогаш ми била зошто одеднаш, онака ничим изазвани им текнува на машките да исчезнат, ама баш онака кукавички, без да раскинат, да седнат, да направат муабет ко луѓе?
Не ми е муабетот, ниту намерата да генерализирам, зборувам исклучиво за конкретнава појава и ме интересира зошто истата се јавува, од машки аспект гледано...
Server taking too long to respond

Crazy in Love

Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.859
Поени од реакции
25.413
Па технички, причините поради кои луѓето раскинуваат се од различен карактер. Некогаш се работи за здосаденост но некогаш се работи за одлука која може да е од различни поводи (економски, плански итн..)додека емоциите сеуште си постојат.
Дури и да ми е здосадено, не можам да бидам рамнодушен кон особата со која сум поминал толку заеднички моменти. Во најмала рака ќе ми биде многу тешко да и го кажам тоа. Плус машките бегаат од драми ради причината која ти ја наведов во минатиот пост.
Дури и девојката да не е од тие што прават спектакл, постои страв дека можеби ќе напраи драми и поради тоа пробуваме да го избегнеме тоа што може повеќе.
Ептен ако се мора...:X3:
И значи боље е да избега ко кукавица и човек да изгуби секоја почит за особата која избегала, отколку во лице да каже некому: Не сакам више да сме заедно и утре кога ќе се видат да се поздрават ко луѓе и да имаат почит еден за друг?
Server taking too long to respond
?

Змејко и

Гледачот Дуле од Велес
Член од
10 април 2005
Мислења
1.103
Поени од реакции
1.419
И значи боље е да избега ко кукавица и човек да изгуби секоја почит за особата која избегала, отколку во лице да каже некому: Не сакам више да сме заедно и утре кога ќе се видат да се поздрават ко луѓе и да имаат почит еден за друг?

?
404

D

Daedalus

Гостин

?
Мех, јас лично на пример не би можел да и кажам у фаца, не зошто сум кукавица, туку пошто ќе ми биде тешко у таа ситуација да ја гледам дур реагира. Практично да, ваљда би било кукавичлук тоа, али подобро да ме мрзи неголи да ме сака уште ако сериозно сакам да раскинам. Не знам:(, тешко ми е да учествувам во такви емотивни моменти. Од увек сум бегал од погреби, свадби и слични ствари што бараат многу гушкање и изразување емоции. Не верувам дека ако и кажам у фаца дека послем ќе си бидеме другари итн...:( Не викам дека ова е правилното, али бар така се осеќам

Crazy in Love

Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.859
Поени од реакции
25.413
Мех, јас лично на пример не би можел да и кажам у фаца, не зошто сум кукавица, туку пошто ќе ми биде тешко у таа ситуација да ја гледам дур реагира. Практично да, ваљда би било кукавичлук тоа, али подобро да ме мрзи неголи да ме сака уште ако сериозно сакам да раскинам. Не знам:(, тешко ми е да учествувам во такви емотивни моменти. Од увек сум бегал од погреби, свадби и слични ствари што бараат многу гушкање и изразување емоции.
А бе никој не вика дека се лесни тие моменти, отров се, за никого не се лесни, ни за тој што раскинува, ни за тој на кого му раскинуваат. Но, стави се себеси во ситуација кога тебе некој би ти исчезнал без збор... 100 пати ја прави полоша ситуацијата.
Не верувам дека ако и кажам у фаца дека послем ќе си бидеме другари итн...:( Не викам дека ова е правилното, али бар така се осеќам
Не станува збор за тоа дали после ќе останете другари или не.
Станува збор за почитта спрема човекот како човек откако ќе заврши врската. Онака кога ќе ја видиш личноста прво да ти дојдат на памет убавите моменти, а со таквата постапка според мене автоматски се бришат сите убави моменти и кога ќе ја сретнеш особата кој постапила така, прво ти се јавува презир и непочитување...

blue ladybug

Фанг ловер
Член од
5 февруари 2013
Мислења
5.210
Поени од реакции
11.803
А зошто не ги пуштате женските да си одат кога они сакаат да напуштат една врска? зошто тогаш драми и убедувања дека работите ќе бидат подобри?

Змејко и

Гледачот Дуле од Велес
Член од
10 април 2005
Мислења
1.103
Поени од реакции
1.419
Од увек сум бегал од погреби, свадби и слични ствари што бараат многу гушкање и изразување емоции.
Ова е малку офф ама мислам вредно да се напомене. Една добра страна на македонски погреб е што скоро секогаш има ракија наоколу. Во една ваква пригода, ја претерав малку со ракијата и погребот доби сосема нова димензија, која ми овозможи смирение, утешение и психоделично успение. Препорачувам секому да проба, на свој ризик нормално.

D

Daedalus

Гостин
А бе никој не вика дека се лесни, тие моменти, отров се, за никого не се лесни, ни за тој што раскинува, ни за тој на кого му раскинуваат. Но, стави се себеси во ситуација кога тебе некој би ти исчезнал без збор... 100 пати ја прави полоша ситуацијата.

Не станува збор за тоа дали после ќе останете другари или не.
Станува збор за почитта спрема човекот како човек откако ќе заврши врската. Онака кога ќе ја видиш личноста прво да ти дојдат на памет убавите моменти, а со таквата постапка според мене автоматски се бришат сите убави моменти и кога ќе ја сретнеш особата кој постапила така, прво ти се јавува презир и непочитување...

Абе теоретски така би требало да биде, али и ја и ти знаеме дека у пракса не идат така работите. Не се работи за тоа колку поштуваш некој, дури и сметам дека колку повеќе ја поштувам толку потешко ќе ми биде да и кажам. А иначе да би се стаил себеси у моментот, ќе се напнам ако исчезне, ама мислам дека полесно ќе ја преболам така, неголи да дојде да ми објасни па да ми падне тешко, па да пробам да ја вратам па нејзе да и падне тешко, па послем 1 недела пак да се видиме итн..:pipi:
--- надополнето: 2 март 2013 во 03:29 ---
Ова е малку офф ама мислам вредно да се напомене. Една добра страна на македонски погреб е што скоро секогаш има ракија наоколу. Во една ваква пригода, ја претерав малку со ракијата и погребот доби сосема нова димензија, која ми овозможи смирение, утешение и психоделично успение. Препорачувам секому да проба, на свој ризик нормално.
Не мора да сум на погреб за да пијам ракија :love:

Змејко и

Гледачот Дуле од Велес
Член од
10 април 2005
Мислења
1.103
Поени од реакции
1.419
Не мора да сум на погреб за да пијам ракија :love:
постојат тнр потребни и доволни услови за нешто (било што). Ракијата е потребен но не и доволен услов за искуството опишано погоре. За жал, потребна е толпа ужалени и шокирани луѓе околу тебе, додека тебе ти се чини дека Вардар-Шкендија играат фудбал.

D

Daedalus

Гостин
постојат тнр потребни и доволни услови за нешто (било што). Ракијата е потребен но не и доволен услов за искуството опишано погоре. За жал, потребна е толпа ужалени и шокирани луѓе околу тебе, додека тебе ти се чини дека Вардар-Шкендија играат фудбал.
Претпоставувам дека чувството на успение расте право пропорционално со количината на психотичност и социопатија кај индивидуата.:X3:
--- надополнето: 2 март 2013 во 03:36 ---
А зошто не ги пуштате женските да си одат кога они сакаат да напуштат една врска? зошто тогаш драми и убедувања дека работите ќе бидат подобри?
Исто е и од обратната страна. Све зависи од тоа кој е јебената странка у врската :P

Змејко и

Гледачот Дуле од Велес
Член од
10 април 2005
Мислења
1.103
Поени од реакции
1.419
Претпоставувам дека чувството на успение расте право пропорционално со количината на психотичност и социопатија кај индивидуата.:X3:
--- надополнето: 2 март 2013 во 03:36 ---

:X3:
И експоненцијално со количината на испиена ракија. Некаде после 7-8 чаши потполно се просветлив, нешто како тошоистите на форумов.

blue ladybug

Фанг ловер
Член од
5 февруари 2013
Мислења
5.210
Поени од реакции
11.803
а ако и двете страни се толку ногу јебани шо дури нема разлика меѓу нив? тогаш шо прајме

Kajgana Shop

На врв Bottom