- Член од
- 5 септември 2007
- Мислења
- 3.848
- Поени од реакции
- 960
Ок, значи ова е твојот јасен доказ. Бог да викне со силен глас што сите ќе го чујат и ангел со крилја да се подвргне на лекарски преглед. Фала што се изјасни по ова прашање. Кога ќе соберам над 10 барања од 10 различни (и неповрзани) атеисти за јасен и недвосмислен Божји знак, ќе ја објавам тука - баш ме интересира, колку од нив ќе се поклопат. Се на се мислам дека во светот постојат милиони атеисти со милиони различни знаци за тоа што Бог треба да направи, за тоа да биде за нив јасен и недвосмислен знак за Неговото постоење. Некој ќе посака Бог обратно да ја заврти Земјата, друг Сонцето да се подели на три дела и пак да се спои, трет да се појави на Небото Божјиот престол со илјада ангели наоколу и да направат една турнеја околу Земјата итн. Интересна ми е и хумористична таа замисла на Бог како некој потрчко што би трчал на секој атеист посебно да му ги исполни критериумите за постоење на нешто. Велам хумористична, затоа што во основа го руши концептот за Бог кој што е суверен и не се спушта на тоа ниво да на секој атеист му ги исполни специфичните желби.НА пример на сите луѓе на светот да им се обрати одеднаш. Ни ги слуша мислите па не би требало да е проблем да се обрати.
Ангел да дојде и да се подвргне на лекарски преглед - подобар доказ здравје. Асексуално, надчовеко суштество со крилја.
А друи и кога некој од тие знаци би направил, сигурен сум дека ќе се појават атеисти што ќе тврдат дека тоа не е Господ, туку посета од вонземјани кои сакаат да ги измамат луѓето на Земјата дека Господ постои и да ги направат религиозни - заради некој свој експеримент. Или слично.
Но ако постои вистинскиот суверен Бог, тогаш нормално е да се очекува да Тој ги поставува правилата на игра, дека Тој е Тој што ќе го избере начинот на кој што ќе му се објави на човештвото - се разбира ако тоа Му е по вољата и во време кога Тој ќе посака.
Сепак на човештвото не му е даден изговор за неверата во Бог, затоа што Божјите отисоци се евидентни во Неговата креација, како што претходно пишував за количеството информации содржани во ДНК молекулите и математичката практична невозможност за нивно самонастанување.
Ајде за промена да зборуваме аргументирано. Лесно е да се критикува нешто неаргументирано. Ајде аргументирај го тоа што го велиш. Кажи кога и каде се одржувал тој мистериозен комитет, зошто бил свикан, кои биле мистериозните луѓе што наводно гласале што ќе влезе во Библијата, а што не? Еве, ако ти помага послужи се и со „историскиот“ документ Кодот на Да Винчи и кажи ми нешто повеќе за тој мистериозен комитет за кој што јас после цели 10 години проучување на овие теми не сум слушнал.библијата е склопена со одлука на комитет кој решавал што иде а што не во неа али ти секога со повикување на чудо ги прескокнуваш логичните докази.