Совети, прашања и oстанато во врска со автомобили

• Креатор на темата Креатор на темата Струмикс
  • Време на започнување Време на започнување
Хехе, 90% од кантите шо ги возите трошат масло. Нормалните возила, не трошат.

Џиш кои се тие нормални возила?Ти психијатар да не си?:)Механичари сметаат дека е нормално да троши масло,од 3000-5000 км литар,нови коли трошат масло,не па половни.Е сеа трошењето е релативна работа,може да троши на 10.000 км литар,може да троши и литар масло на 1000 км,зависи и какво масло е ставено,ако е ставено од тоа турското Sea Horse,си ибало мајката.Одредено количество на масло ја губи вискозноста,т.е го губи,дотураш нешто од нешто и возиш.Џиш биди реален,Мерцедесот твој ни капка ли не троши?И јас ако сум ја платил 2500 евра кантава,да дадам уште трипати по толку како ти,ќе биде "ново возило".
--- надополнето: 28 февруари 2013 во 23:36 ---
се теши чоеко не биди така директен :D

Од каде тоа дека троши масло,па да дотура за Бравото што си го треснал?Зависи каква е колата,еве ако ја купи ако не му троши ни капка?Ти внатре во машината ли си,па што тропаш трошело воа-ноа.А што кола возиш?

Другар шо се замараш нека мислат дека знаат се. Накриви си ја капата и вози си.

Што требаше возилава половни да се скапи изгор како до пред увозот. И сите да возевме лади, стојадиновци и југовци, а овие набројаниве не трошеа, масло. Абе седете не се правете паметни.

Џиш кои се тие нормални возила?Ти психијатар да не си?:)Механичари сметаат дека е нормално да троши масло,од 3000-5000 км литар,нови коли трошат масло,не па половни.Е сеа трошењето е релативна работа,може да троши на 10.000 км литар,може да троши и литар масло на 1000 км,зависи и какво масло е ставено,ако е ставено од тоа турското Sea Horse,си ибало мајката.Одредено количество на масло ја губи вискозноста,т.е го губи,дотураш нешто од нешто и возиш.Џиш биди реален,Мерцедесот твој ни капка ли не троши?И јас ако сум ја платил 2500 евра кантава,да дадам уште трипати по толку како ти,ќе биде "ново возило"
Нормални возила се сите возила кои немаат поминато 300.000 км и притоа се солидно одржувани.

Трошењето на масло е ненормална работа. Механичари можат да си сметаат дека е нормално, можат да ти речат дека и литар вода на 1000 км е нормално да троши еден мотор. Јас со тоа не се слагам.

Околу вискозноста, во право си, мада треба да си смотан како сајла бугарска во дизел турбаш (пример) да туриш турско масло. Прај се ѓуптин за големи пари, за 1000 денари се прајте? Толку е разликата, на 4 литри масло околу 1000 денари.

За кој мерцедес прајме муабет (ги имам 4 моментално)?

Другар шо се замараш нека мислат дека знаат се. Накриви си ја капата и вози си.

Што требаше возилава половни да се скапи изгор како до пред увозот. И сите да возевме лади, стојадиновци и југовци, а овие набројаниве не трошеа, масло. Абе седете не се правете паметни.
Не бе, никој не го вика тоа... ама со сила да се прајш ненормален дека убо е колата да троши литар масло на 1000 км, само заради тоа што Лада трошеше литар масло на 500 км...

Не бе, никој не го вика тоа... ама со сила да се прајш ненормален дека убо е колата да троши литар масло на 1000 км, само заради тоа што Лада трошеше литар масло на 500 км...

Никој не рече дека троши литар масло на 500 км.Јас пишав дека е релативна работа.На сите форуми што сум читал,сите викаат дека е сосема нормална работа да има благо трошење на масло,не литар масло на некои 500-600 км,тоа е више за отпад.Мислев на тазе ремонтираниот Мерцедес,не се прај будала.

Никој не рече дека троши литар масло на 500 км.Јас пишав дека е релативна работа.На сите форуми што сум читал,сите викаат дека е сосема нормална работа да има благо трошење на масло,не литар масло на некои 500-600 км,тоа е више за отпад.Мислев на тазе ремонтираниот Мерцедес,не се прај будала.

Planiram da ja kupuvam do ponedelnik a kolata e​
1998​
godina , 400 evra inace e kolata, servisna kniga komplet dokumentacija so smetki na site menuvani raboti, gorivo mi rece deka trosi okolu 6-7 ali zavisi kako gazes na gasta. bas me interesira ako ima nekoj so iskustvo okolu takva kola. ako imate nekoj poznajnik ke sakate li da mi napravete usluga da prasate.

Нормални возила се сите возила кои немаат поминато 300.000 км и притоа се солидно одржувани.

Трошењето на масло е ненормална работа. Механичари можат да си сметаат дека е нормално, можат да ти речат дека и литар вода на 1000 км е нормално да троши еден мотор. Јас со тоа не се слагам.

Околу вискозноста, во право си, мада треба да си смотан како сајла бугарска во дизел турбаш (пример) да туриш турско масло. Прај се ѓуптин за големи пари, за 1000 денари се прајте? Толку е разликата, на 4 литри масло околу 1000 денари.

За кој мерцедес прајме муабет (ги имам 4 моментално)?

Не би ставил такво да е последно масло,ја само го посочив како едно од најлошите масла на пазарот,ни за дотурање не чини.300.000 ќе нема поминато,ако ти си ја купил пред 10 и кусур години,и ја знаеш математиката на колата уште од самиот почеток.Околу трошењето на масло пак не се слагам со тебе,оти има многу причини затоа трошење.У клиповите се ствара температура околу 1000 степени,турбината се врти од 100.000-150.000 пати по минута,и кое масло ќе го издржи тоа подмачкување,10.000 и повеќе км,логички е да изгуби дел од вискозноста,ќе дополниш 200-300 грама и продолжуваш.Се во умерени граници.

Џиш кои се тие нормални возила?Ти психијатар да не си?:)Механичари сметаат дека е нормално да троши масло,од 3000-5000 км литар,нови коли трошат масло,не па половни.Е сеа трошењето е релативна работа,може да троши на 10.000 км литар,може да троши и литар масло на 1000 км,зависи и какво масло е ставено,ако е ставено од тоа турското Sea Horse,си ибало мајката.Одредено количество на масло ја губи вискозноста,т.е го губи,дотураш нешто од нешто и возиш.Џиш биди реален,Мерцедесот твој ни капка ли не троши?И јас ако сум ја платил 2500 евра кантава,да дадам уште трипати по толку како ти,ќе биде "ново возило".
--- надополнето: 28 февруари 2013 во 23:36 ---

Од каде тоа дека троши масло,па да дотура за Бравото што си го треснал?Зависи каква е колата,еве ако ја купи ако не му троши ни капка?Ти внатре во машината ли си,па што тропаш трошело воа-ноа.А што кола возиш?
возам ланос и акцент ни капка масло не троша ни едната ни другата ланосот има 54,000 акцентот 118,000 масло менувам на 5,000 8,000 километри зависи во колку време че ги поминам километрите а не треснав ништо јас сигурен сум дека ако е увезена колата и е стара од 90 и некоја година досега има преку 300,000+ километри и сакал нејчел че ти троши масло од увезено џубре не можиш да очекуваш многу...
--- надополнето: 1 март 2013 во 00:47 ---
Planiram da ja kupuvam do ponedelnik a kolata e
1998
godina , 400 evra inace e kolata, servisna kniga komplet dokumentacija so smetki na site menuvani raboti, gorivo mi rece deka trosi okolu 6-7 ali zavisi kako gazes na gasta. bas me interesira ako ima nekoj so iskustvo okolu takva kola. ako imate nekoj poznajnik ke sakate li da mi napravete usluga da prasate.
увезена е колава или македонска? колку има поминато?

возам ланос и акцент ни капка масло не троша ни едната ни другата ланосот има 54,000 акцентот 118,000 масло менувам на 5,000 8,000 километри зависи во колку време че ги поминам километрите а не треснав ништо јас сигурен сум дека ако е увезена колата и е стара од 90 и некоја година досега има преку 300,000+ километри и сакал нејчел че ти троши масло од увезено џубре не можиш да очекуваш многу...

Епа почекај момче,ти сакаш со 54.000 км да ти троши,ни макината не е разработена,рано ти е за таа фаза.Ќе се изнавозиш.И двете твои возила имаат мала километража за да почнат да трошат масло,правиме муабет за над 200.000 км.Што сакаш да ти троши кога собира 2.5 литри масло.Рано е за трошење масло.Епа да го ебам,немаме сите пари за нови возила.
--- надополнето: 1 март 2013 во 00:51 ---
Planiram da ja kupuvam do ponedelnik a kolata e
1998

Јас возам Брава 1.9TD100,тие се исти со Бравото,разликата е во бројот на вратите.Ако те интересира нешто,кажи.

Епа почекај момче,ти сакаш со 54.000 км да ти троши,ни макината не е разработена,рано ти е за таа фаза.Ќе се изнавозиш.И двете твои возила имаат мала километража за да почнат да трошат масло,правиме муабет за над 200.000 км.Што сакаш да ти троши кога собира 2.5 литри масло.Рано е за трошење масло
јасно ми е мене само дека велеше сите трошат има коли и на 30,000 почнуваа да троша масло посебно увезените коли шо имаа по 150,000 км а троша 700 грама на 1000 км и на крај се зависи од одржувањето а со нашето џупско одржување во македонијава не се верува на секој... а братучед ми има акцент со 250,000+ километри и не троши масло

Za 400 evra sto može da bide? Hehe. So 1.4 motor se gjubre ko sto ti kažaa pogore. Ama za tie pari ako se trkala zimaj,za 98 to ti e gabe.
A ulje ako troši kola,bre jaka muda. Do litro na 1000km ne e ništo strašno. Ako si troši ke mu doturaš,ke kupiš nešto poeftinko vo 10 litarsko pakovanje i cepaš,uljeto mesto na 10.000 ke go menjaš na 20.000km i gotovo.

Епа почекај момче,ти сакаш со 54.000 км да ти троши,ни макината не е разработена,рано ти е за таа фаза.Ќе се изнавозиш.И двете твои возила имаат мала километража за да почнат да трошат масло,правиме муабет за над 200.000 км.Што сакаш да ти троши кога собира 2.5 литри масло.Рано е за трошење масло.Епа да го ебам,немаме сите пари за нови возила.
--- надополнето: 1 март 2013 во 00:51 ---

Јас возам Брава 1.9TD100,тие се исти со Бравото,разликата е во бројот на вратите.Ако те интересира нешто,кажи.

mu ja mislam samo za kvarlivosta na motorot i potrosuvackata... :/

--- надополнето: 1 март 2013 во 00:47 ---

увезена е колава или македонска? колку има поминато?
Akcent retko nekoj da se pogodi da ne troši ulje. Obično lapaat po pola litro na 1000km. Imaat fabricka maana so zapečuvanje na uljnite kariki,posebno ako ne se pazi na kvalitetot na uljeto.

На 3000км ако троши литар уље тогаш има проблем тој мотор другар,несмее повеќе од некои 100мл да троши на 5000км. Ни вода,ни уље ни никакви течности не смее да губи моторот.Ако некаде губи тоа е лош знак.
Моето не троши воопшто уље,го проверувам секој месец,секогаш си е на исто мерачот.
Имам поминато 230000 скоро,реални км и на 8-9000км мењам уље.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom