Како САД ја срушија Југославија

Член од
28 јули 2008
Мислења
10.785
Поени од реакции
3.522
Дискусија во насока за насловот без политички аргументи и и бегање од темата.
За многумина е добро познато што значи реченицата "Раздели па владеј".
Оваа тема ја отворам се со цел да се потсетиме и да продискутираме за промискуитетот на веќе добро познатата интелегентата машинерија на САД која без многу напор си ја среди работата со распадот на комунизмот во Европа.
Нема да расправам на широко и долго само накратко неколку главни моменти од тезата. Кој не се согласува или има поинакви аргументи за тоа слободно нека дискутира. Во продолжение ќе следува и линк кој задолжително треба да се прочита.
(распоредот не е хронолошки барем не целосно)
1. САД ги притиска Албанците на Косово за поголеми права при крајот на '80тите
2. САД ги притиска Словенија и Хрватска за целосно повлекување од Југославија и воспоставување на свој систем.
3. Пред почетокот на крвопролевањата во Хрватска и посебно Босна, во формираните независни држави Словенија и Хрватска доаѓа до целосно откупување на комунистичките гиганти за релативно мали износи на тајкуни кои според тезата се сите контролирани од страна на фамилијата Ротчилд.
4. Се врши уште од почетоците на 1992 целосна контрола на медиумите во Словенија и Хрватска многу подоцна откако Милошевич ќе успеат да го убијат и во Србија и на светот му се дава слика дека народите и народностите кои до вчера живееја во ред и мир без разлика на националноста и религиската припадност, одеднаш влегоа во меѓусебен конлфикт. Лага број еден, поточно вистина бидејќи САД ги финансираше Изетбегович и Тудџман да се борат против Србите.
5. САД ги полни Босанските муслимани со оружје во борба против Србите и Хрватите.
6. Откако Милошевиќ јасно се противи на стратегијата на САД за контрола на поранешните југословенски републики, јасно му дава на дознаење на светот преку контрола на медиумите дека на Косово се извршува огромен геноцид врз Албанците (точно е спротивното) па тоа е само алиби за влез во војна. Вистинската реалност тука е тоа што Србија се противеше за влез на Американците во системот и целосна контрола.
7.САД го празни своето старо оружје врз Србија и додатно го повлекува од комунистичка Албанија дотраеното оружје на УЧК во борба против Србите и подоцна во Македонија со цел да се воспостави целосна контрола врз овие региони. Тука ќе ги додадам и сите оние "мировници" и мировни мисии со цел машинеријата на САД да може да функционира врз добро познатиот принцип да се праќаат војници во сите "загрозени" региони во светот.
8. Формиран е нацистички суд во Хаг без легитимно право од ОН туку со одлука на САД, при што "се судат" нацисти односно оние кои веројатно се противеа на идеологијата на САД.
9. Туџман и Изетбегович починуваат од рак во оваа теза на Александар Шаровиќ јасно се нагласува дека тие немаа право да бидат живи бидејќи играјќи со САД тие ги знаеја идеологиите кои подоцна лесно можеа да бидат откриени. (Да не одиме на долго и широко туку само ќе ја споменам и "несреќата" односно грозоморното убиство од страна на НАТО врз Борис Трајковски па се да биде начисто).
10. Политичарите во Југославија се прогласени за националисти и нацисти пред се оние кои преживејаа по 1999 односно оние кои всушност се бореа против нацистичката идеологија на САД. Народот е претставен како нацистички (посебно Србите) во очите на светот.

И за крај. Со Хелсиншката конвеција во Европа по втора светска војна се стриктно и ригорозно забранети било какви промени на границите (воени промени) што всушност значеше дека Југославија ја чекаше сценариото на преод во системот односно во капитализам и функционирање на демократски принципи под едно знаме и една држава, со фер и демократски избрана влада. На тој начин распадот на Југославија и менувањето на границите заедно со СССР и Чехословачка им одговараше само на САД но тоа според ОН беше строго забрането. Зошто се сменија границите? Но тоа не се случи бидејќи така Југославија слично како и Советскиот Сојуз ќе остане моќни фигури во Европа кои и понатаму немаше така лесно да бидат контролирани од западот. Со расцепкување на повеќе територии кои денес со право се нарекуваат држави, САД на лесен и едноставен начин го контролира Балканот. По толку крвопролевање стратегијата на САД според оваа теза е завршена и се натаму е медиумска и политичка игра на овие простори. Но, тензиите помеѓу народностите нема да исчезнуваат.

Да се прочита
http://www.sarovic.com/debt_to_yugoslavia.htm

Pat Bateman

Oh Africa, brave Africa
Член од
7 февруари 2009
Мислења
1.908
Поени од реакции
1.867
Америка и Енглеска биче земја пролетерска...нажалост никад...претпоставувам затоа и ја срушиле, да го инсталираат капитализмот во регионов ама сега за сега слабо им оди тоа...ни демократија ни капитализам.

Crazy in Love

Here's looking at you kid.
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.859
Поени од реакции
25.413
Надворешниот фактор си имаше влијание, но вината треба народите и сами во себе да ја бараат. Не може туку така да дојде некој и да растури федерација од 6 држави, туку факт е дека Југославија клизаво се потпираше на тоа “Братство и единство“ кое беше само привидно и лицемерно, а не искрено и вистинско и во првиот даден момент се подадоа да се колат. Никој не им стави на луѓе нож во рака за колење, сами си го ставија. Дел од проблемот е што има многу неразрешени работи меѓу бившите републики и темпераментот наречен “краток фитиљ“ кој е карактеристичен за народите на Балканот си го искористија одредени структури со тоа што сееја омразионизам и тоа им успеа. Иначе другачие никако не може да се објасни феноменот кој на Балканот би го нарекла како: Денес славиме слави и се сакаме ко браќа, утре се колеме и се викаме душмани.
Така да, илузорно е да се обвинува Цацко, проблемот треба да си го бараат државите сами во себе. Не сум некој романтичар по Југославија, напротив, воопшто не осеќам носталгија, ниту пак копнеам да се врати, но муабетот ми е да не беше Балканот со овој менталитет, можеби и друга песна би се пеело.
Наместо да се либерализираше федерацијата, тие сами си го стегаа обрачот и после луѓето се вртеа и против системот како таков, разбирливо.

B

Bonux

Гостин
Најдобро објаснивање

Во две реченици објаснува кратко и јасно -"Јер људима споља треба хаос овде,не треба им никакво освесћивање тих људи из политике да би могли да уведу неки ред...њима треба хаос" -J.Петрушић

Член од
28 јули 2008
Мислења
10.785
Поени од реакции
3.522
Надворешниот фактор си имаше влијание, но вината треба народите и сами во себе да ја бараат. Не може туку така да дојде некој и да растури федерација од 6 држави, туку факт е дека Југославија клизаво се потпираше на тоа “Братство и единство“ кое беше само привидно и лицемерно, а не искрено и вистинско и во првиот даден момент се подадоа да се колат. Никој не им стави на луѓе нож во рака за колење, сами си го ставија. Дел од проблемот е што има многу неразрешени работи меѓу бившите републики и темпераментот наречен “краток фитиљ“ кој е карактеристичен за народите на Балканот си го искористија одредени структури со тоа што сееја омразионизам и тоа им успеа. Иначе другачие никако не може да се објасни феноменот кој на Балканот би го нарекла како: Денес славиме слави и се сакаме ко браќа, утре се колеме и се викаме душмани.
Така да, илузорно е да се обвинува Цацко, проблемот треба да си го бараат државите сами во себе. Не сум некој романтичар по Југославија, напротив, воопшто не осеќам носталгија, ниту пак копнеам да се врати, но муабетот ми е да не беше Балканот со овој менталитет, можеби и друга песна би се пеело.
На место да се либерализираше федерацијата, тие сами си го стегаа обрачот и после луѓето се вртеа и против системот како таков, разбирливо.
Настрана оваа теза комунизмот во Европа го срушија Америте. Оружјето кое им го дадоа во раце на луѓето во Босна вклучувајќи и тука во Македонија кое го фрлаа со контејнери, се само малку од непобиените докази дека сценариото им функионираше. Значи во ниедна држава во светот не можеш луѓето да ги обвиниш што се колеле меѓусебе. За тоа е виновна државната политика која го потикнува тоа колење и делење по религиски основ како во случајов. И пак ќе кажам Југославија со децении била пример како се сака земјата без разлика на народностите па зарем САД е нешто поразличен денес? Не е точно дека не функционирала таа држава. Тоа што не функционира денес се овие држави како Македонија па макар биле и етнички чисти зашто за жал се производ на нацистички идеологии на големи сили. Во никој случај не може да се каже дека народот е крив. Ако е некој крив за политката која САД ја спореведе пред се во рацете на политичарите освен на Милошевич, тоа се само политичарите што веројатно и немале друг избор по 1991.

Член од
21 мај 2009
Мислења
876
Поени од реакции
466
Едно видување за распадот на Југославија од аспект на еден поискусен кој своите млади години ги има поминато баш во таа Југославија....
Југославија официјално според историјата е создадена на 29 ноември 1943-та во Јајце итн,итн,итн.....Впрочем создавањето на Југославија е некаде средината на 43-та од страна на Америка и Англија,за која Југославија добиваат цврсто уверување дека ке се одвива во демократски рамки.

Но стариот лисец не можеше да се помири со фактот дека ке треба да создава во демократска земја каде имаш избори на секои 4 години.Во прилог му оди 1949-та кога го кажува историското НЕ на тогашниот СССР,за да се прикаже пред Западниот свет дека не сака да оди по социјалистичкиот пат.И му успева.Од Америка добива огромна материјална помош или т.н Маршалов палн каде Америка и доделува по разни тајни канали во тој период околу 300 милиони долари за да Југославија го ппродолжи патот кон демократијата.

Но Тито играјки двојна улога,ја прифака понудената помош,но затоа 1954 по смртта на Сталин,го пречекува Хрушчов во Белград.Овој чин предизвикува остра дебата кај Западниот свет посебно кај Американците кои од почетокот на 60-те години почнува со ЦИА да работи на растурање на таа Југославија.

Ги финансираат сите терористички организации кои биле во тој период во странство и кои работеле на растурање на Југославија.За да почетокот на 90-те им успева....

Член од
14 ноември 2009
Мислења
17.325
Поени од реакции
15.577
Ако може некој однадвор да те сруши, тогаш и не заслужуваш да постоиш.
Дали ако дојде некоја поголема батка и те истепа заслужуваш да постоиш? Дали Македонија заслужува или не заслужува да биде цела бидејќи е разделена?

Премногу е просто за да важи ова што го кажуваш. Види ја моменталната ситуација во Македонија, дали заслужуваме да постоиме бидејќи не "растураат" и од надвор и од внатре, ми се чини само како границите да ни се останати.

Генерално земено ова е правилно, и јас често го користам, али општо земено сите се подложни на притисок и на рушење, некој подоцна, некој порано. Најсилните економски, воено и географски најмалку се подложни, останатите повеќе.

Јас сметам дека се што е економски и социјално позитивно треба да опстои. Се надевам дека еден ден нема да постојат граници.

Член од
24 март 2010
Мислења
15.311
Поени од реакции
26.226
Дали ако дојде некоја поголема батка и те истепа заслужуваш да постоиш? Дали Македонија заслужува или не заслужува да биде цела бидејќи е разделена?

Премногу е просто за да важи ова што го кажуваш. Види ја моменталната ситуација во Македонија, дали заслужуваме да постоиме бидејќи не "растураат" и од надвор и од внатре, ми се чини само како границите да ни се останати.

Генерално земено ова е правилно, и јас често го користам, али општо земено сите се подложни на притисок и на рушење, некој подоцна, некој порано. Најсилните економски, воено и географски најмалку се подложни, останатите повеќе.

Јас сметам дека се што е економски и социјално позитивно треба да опстои. Се надевам дека еден ден нема да постојат граници.
Југославија никој не ја рушил со надворешна интервенција. Народот кој живеел во братство и единство почнал да се коле меѓу себе. Затоа аналогијата со поголем батка не ти држи. За Македонија накратко. Македонија не покажа дека има способност да ја заштити својата територијална целост, подложна е на и најмали притисоци, прави незамисливи отстапки и сходно на тоа не заслужува да постои во денешниве граници.

Е сега за подложноста на притисок и рушење. Хрватска е многу послаба и економски и воено и географски има полоша позиција од поранешна Југославија. Ама е милијарда пати поотпорна на притисок. Мултиетничките општества лесно се кршат под притисок и постојат се додека на некој голем батка му е од интерес да постојат.

Член од
25 август 2009
Мислења
2.078
Поени од реакции
1.243
Site vojni od 18 vek pa navamu se finansirani od Rotschildovi. Edna Ruska imperija koga uspeaa da ja srusat, Jugoslavija ne im bese nikakov problem da ja rasturat. Sega na red se Arapskite zemji, a posle kojznae sto ke smislat. Nema spas od takvi gjavoli.

Член од
26 февруари 2013
Мислења
8
Поени од реакции
7
deca, koga se formirase jugoslavija nikoja od republikite ne bese pocituvana priznaena i samostojna drzava site teritorii bea okupirani od habsburgovci osmanlii a narodite nemaa ni formiran jazik ni kultura sopstvena tuku prifatena od okupatorot so isklucoci na zafrlenite mesta endemicni paganski obicai nitu religija priznaena i togas komunistite vo imeto na povisoki celi gi obedinija nasite pleminja vo drzava za koja mozat da sonuvaat uste 1000 nasi generacii potomci vnuci i pravnuci drzava oslobodena soedineti narodi i narodnosti koja funkcionirase a ovie koga zemaa da gi vodat separatiziranite republiki bez kapka krv gi prokockaa site pridobivki od komunizmot za svoi licni partiski i malodusni interesi a toa e se vo interes na siptarskite lobi narko grupi zasto na zapadnite i istocni evrei vo interes im e da si imaat rabota so sloznite siptarri spreku koi ce mozat da si gi realiziraat nivnite hegemono interesi nim im treba kompaktna struktura koja ce gi zavrsi smrdlivite raboti a toa se momentalno Albancite ne deka oni mnogu gi sakaat i drugo koj ja sozdade toj i ja unisti YU- evreite - masonite- iluminatite-rokfeleri- koski- kako sakate kazeete gi i nasava makedonija oni ni ja sozdadoa i oni ce ni ja rasparcat
--- надополнето: 26 февруари 2013 во 19:40 ---
a za Albancite ima edna kniga ne znam od koj bese se vika sta se dogadjalo na kosovu i opfaca period od 63ta pa navaka e peki od prethodno ja imaat i prizrenska liga i uste ne e raspadnata jugoslavija uste ce se raspagja

Член од
24 март 2010
Мислења
15.311
Поени од реакции
26.226
deca, koga se formirase jugoslavija nikoja od republikite ne bese pocituvana priznaena i samostojna drzava site teritorii bea okupirani od habsburgovci osmanlii a narodite nemaa ni formiran jazik ni kultura sopstvena tuku prifatena od okupatorot so isklucoci na zafrlenite mesta endemicni paganski obicai nitu religija priznaena
Измеша СХС со ФНРЈ, сепаратистички републики, кодифицирани јазици, цркви и култури...

Член од
26 февруари 2013
Мислења
8
Поени од реакции
7
pa ako zivees u denesno vreme nema sto da mesas srm i rm i firom nego ce mesas sto so sto be akmak zborime za period vo koj se sli=ucuvale tie dejstvija a iminjata i formulaciite mozat da bidnat razlicni i sekoj mesec ist k*r ti e
--- надополнето: 26 февруари 2013 во 19:51 ---
ti za koja makedonija zboris za srm za rm za firom ili za vardarska makedonija nasata beda i gubenje teritorii nema ime ima finansiski kuturen nacionalen teritorijalen bankrot nema potreba od ime ima rezultat a rezultatot e raspad ti pismen li si

Kajgana Shop

На врв Bottom