Прашање за Христијанството III

ION

Член од
27 јули 2011
Мислења
460
Поени од реакции
836
Во ред,се слагам јас со тебе.. и го очекував ова за скендербег.
Јас прашав зошто во мнозинско христијанска држава се дозволуваат скулптури,ај да се христијани па ќе разберам некако,ама многубожци се тоа е најтрагично.
Затоашто Македонија се смета за демократска земја и затоашто Црквата е одвоена од државата и затоашто тие скулптури никој не ги смета на ниво на божество. Крај.

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.183
Поени од реакции
12.160
Ако бре... поставувај си. Со која цел само? :)
Та нешто ќе смените со одговорите и прашањата што вие овде ги поставувате - одговарате? Само покажувате колку не е така како што проповедате... секако, не сите верници се исти - не сите одговори тука се валидни и држат вода (зборувам и за двете теми каде што се буткате).
Потикнувате прашања кои пецкаат со вакво однесување...

Значи кога ќе ми кажеш тоа: наши пари, ние муслимани тие христијани - како може да се градат не знам какви скулптури.

Спомениците не се ставени заради верски причини ами од историски за оваа држава! Така да, и те како може да се градат скулптури на било кој што има удел во историјата на Македонија - без разлика дали бил пантеист, атеист, муслиман, христијанин. Која логика бре човече - исламски филм во христијанска држава ми продаваш. Да се изјасне религиозна институција против градење статуи... Да го срушиме Ватикан тогаш :)

А тоа дека не требаат никакви скулптури, ниту цркви ниту џамии - не требаат - се има доволно.

Член од
12 април 2010
Мислења
1.602
Поени од реакции
890
Ок,фала за одговорите,да не продлабочуваме понатаму,не е тема за тоа.
Добив убави одговори од 2-3 точки на гледање на работите.
Фала уште еднаш :)

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Конечно да дадеш реален одговор. :)
.
Не е само реален, тоа е став од Црквата кон скултуралната уметност, која гледано црковно, е идолатриска работа.
--- надополнето: 24 февруари 2013 во 23:09 ---
А зошто тогаш Македонија со мнозинско христијанско население го одобри тоа?
Или барем некој од црковните органи да изезеше и да кажеше дека се многубожци и идолатриски предмети,и дека тоа се спротиствавува на христијанските учења?
1. Македонија и не е толку христијанска, оти да беше, и самата Македонија сега би била поинакво општество. Од друга страна пак, скулптурите се чисто профана потреба а не и сакрална.
2. Никој од Црквата не благослови поставување скуплтури на и околу плоштадот, колку ми е мене познато.
--- надополнето: 24 февруари 2013 во 23:12 ---
Јас побарав христијански одговор,и по можност цитат од библија.
Аман веќе со цитати, ама ајде, еве и цитат: Откровение, 9.20, Дела Апостолски 7.41.

Член од
12 април 2010
Мислења
1.602
Поени од реакции
890
Не е само реален, тоа е став од Црквата кон скултуралната уметност, која гледано црковно, е идолатриска работа.
--- надополнето: 24 февруари 2013 во 23:09 ---

1. Македонија и не е толку христијанска, оти да беше, и самата Македонија сега би била поинакво општество. Од друга страна пак, скулптурите се чисто профана потреба а не и сакрална.
2. Никој од Црквата не благослови поставување скуплтури на и околу плоштадот, колку ми е мене познато.
--- надополнето: 24 февруари 2013 во 23:12 ---

Аман веќе со цитати, ама ајде, еве и цитат: Отрковение, 9.20.
Па добро,реално е со цитати малку да се расправаме :)
Како и да е,презадоволен сум од одговорот,фала многу :)

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
И мене ми е мило што се разбравте - Христијанин и Муслиман:cool:

Како би било добро Metta World Peace да се разбере и со мене, и со некои други на пример, без мешање на светата книга:rolleyes:

Член од
12 април 2010
Мислења
1.602
Поени од реакции
890
И мене ми е мило што се разбравте - Христијанин и Муслиман:cool:

Како би било добро Metta World Peace да се разбере и со мене, и со некои други на пример, без мешање на светата книга:rolleyes:
Нека ти каже MIKI1 што е со човек кој се декларира како христијанин но негира дека библијата е свето писмо :)
или сакаш јас христијански да ти одговорам? :D

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Нека ти каже MIKI1 што е со човек кој се декларира како христијанин но негира дека библијата е свето писмо :)
или сакаш јас христијански да ти одговорам? :D
Кажуј брате, слободно:)

Јас потполно го разбирам MIKI1. Тебе не, иако морам да признаам, многу повеќе од другите муслимани. Зборувам нели за религиски прашања.

Не мораш д аме викаш Христијанин, наречи ме "пријател на Христијанската вера". Постои мислам и таков термин.

Со други зборови, ако морам да изберам религија, и морам да бидам верник by the book, тогаш тоа би било апсолунто Христијанство.

Член од
12 април 2010
Мислења
1.602
Поени од реакции
890
Кажуј брате, слободно:)

Јас потполно го разбирам MIKI1. Тебе не, иако морам да признаам, многу повеќе од другите муслимани. Зборувам нели за религиски прашања.

Не мораш д аме викаш Христијанин, наречи ме "пријател на Христијанската вера". Постои мислам и таков термин.

Со други зборови, ако морам да изберам религија, и морам да бидам верник by the book, тогаш тоа би било апсолунто Христијанство.
еве by the book,што вели the book
Поглавје за римјаните мислам дека беше:
"Оние што згрешиле без Закон,без Закон ќе загинат,а оние кои што згрешиле под Закон,според Законот ќе бидат и судени.
бидејќи пред Бога не се праведни оние што го слушаат Законот,туку се сметаат за праведни само оние кои постапуваат според Законот"
:)

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
еве by the book,што вели the book
Поглавје за римјаните мислам дека беше:
"Оние што згрешиле без Закон,без Закон ќе загинат,а оние кои што згрешиле под Закон,според Законот ќе бидат и судени.
бидејќи пред Бога не се праведни оние што го слушаат Законот,туку се сметаат за праведни само оние кои постапуваат според Законот"
:)

Хехе интересно :)

А опцијата не го слушаат законот, ама постапуваат според него, кај ти е?

Нели ти се чини дека 10те божји заповеди се законот, и тие навистина се додаток на она од телемата "Прави што ти е волја и тоа нека биде законот".
Без разлика што не сум телемит, ниту ја познавам како Хептаграм XI, и некои други тука, сметам дека таа парола е многу моќна, и претставува директне повик кон слободата и фрлање на оковите и прангите од себе.

Член од
12 април 2010
Мислења
1.602
Поени од реакции
890
Хехе интересно :)

А опцијата не го слушаат законот, ама постапуваат според него, кај ти е?

Нели ти се чини дека 10те божји заповеди се законот, и тие навистина се додаток на она од телемата "Прави што ти е волја и тоа нека биде законот".
Без разлика што не сум телемит, ниту ја познавам како Хептаграм XI, и некои други тука, сметам дека таа парола е многу моќна, и претставува директне повик кон слободата и фрлање на оковите и прангите од себе.
Тоа ќе се советуваш со христијански учењаци. :)
Јас ти цитирав што ти пишува во библијата,за додатни опции ќе правиш муабет со христијани :)
и ќе им објасниш дека христијанството не го гледаш низ концептот на свети книги,и мислиш дека библијата е уствари копија на тората и така натаму па ќе видиш што ќе ти кажат.
Од мене толку :)

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Тоа ќе се советуваш со христијански учењаци. :)
Јас ти цитирав што ти пишува во библијата,за додатни опции ќе правиш муабет со христијани :)
и ќе им објасниш дека христијанството не го гледаш низ концептот на свети книги,и мислиш дека библијата е уствари копија на тората и така натаму па ќе видиш што ќе ти кажат.
Од мене толку :)
Добро де, не мора да се дистанцираш до толку. Нема да ти земе никој за зло, ако одговориш од твој аспект.

Па сум се објаснувал јас и со Христијани за тоа горното, и тука на форумов.

Ама како и со тебе за Куранот, останало недообјаснето.

Не ни може другачије нели?

Јас само се обидувам да на било каков начин успеам да иницирам доза на сомнеж кон вашите ставови, за да можете да ги видите и другите можни опции. Не да ги прифатите, туку чисто онака, да помислите дека можеби таму е вистината, и ги ставите скалило погоре во вашиот ум;)

Член од
12 април 2010
Мислења
1.602
Поени од реакции
890
Добро де, не мора да се дистанцираш до толку. Нема да ти земе никој за зло, ако одговориш од твој аспект.

Па сум се објаснувал јас и со Христијани за тоа горното, и тука на форумов.

Ама како и со тебе за Куранот, останало недообјаснето.

Не ни може другачије нели?

Јас само се обидувам да на било каков начин успеам да иницирам доза на сомнеж кон вашите ставови, за да можете да ги видите и другите можни опции. Не да ги прифатите, туку чисто онака, да помислите дека можеби таму е вистината, и ги ставите скалило погоре во вашиот ум;)
Кај мене немаш простор за сомнеж,во ниедна секунда,ти не си го истражувал и читал куранот за да ме убедиш во спротивното или ако си го читал,што е тоа што толку те навело да бидеш против и да размислуваш така како што размислуваш. Слободно пиши.
Причината што се дистанцирам е што,како што инсистирам на темата Прашања за ислам да бидат само прашања и одговори,така сакам и овде да ги испочитувам тие правила и што помалку да одам офтопик.
Но кога веќе сме тука,да се дообјасниме.

1. Елиф-лам-мим!
2. Оваа Книга, во која нема сомнеж, е Упатство за богобојазните.
3. За тие што веруваат во гајбот(невидливото), го
извршуваат намазот(молитвата) и даваат од тоа со што Ние ги снабдуваме.(сура Ел-Бекара)

За мене како муслиман,завршуваат сите сомнежи во исправноста Куранот :)

да не бидам ептен офтопик,ќе прашам некој од христијаните:
1. Дали за христијаните,библијата е Божја книга?
и ако е,тогаш 2. Каков е статусот на луѓето кои се декларираат како христијани,а не веруваат дека библијата е Божја книга.?

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Кај мене немаш простор за сомнеж,во ниедна секунда,ти не си го истражувал и читал куранот за да ме убедиш во спротивното или ако си го читал,што е тоа што толку те навело да бидеш против и да размислуваш така како што размислуваш. Слободно пиши.
Причината што се дистанцирам е што,како што инсистирам на темата Прашања за ислам да бидат само прашања и одговори,така сакам и овде да ги испочитувам тие правила и што помалку да одам офтопик.
Но кога веќе сме тука,да се дообјасниме.

1. Елиф-лам-мим!
2. Оваа Книга, во која нема сомнеж, е Упатство за богобојазните.
3. За тие што веруваат во гајбот(невидливото), го
извршуваат намазот(молитвата) и даваат од тоа со што Ние ги снабдуваме.(сура Ел-Бекара)

За мене како муслиман,завршуваат сите сомнежи во исправноста Куранот :)

да не бидам ептен офтопик,ќе прашам некој од христијаните:
1. Дали за христијаните,библијата е Божја книга?
и ако е,тогаш 2. Каков е статусот на луѓето кои се декларираат како христијани,а не веруваат дека библијата е Божја книга.?
Е е токму то црвеното, се обидувам(е) да го исправиме. Да здобиеш сомнеж.

Признавам тешко иде, ама трпение-спасение:)

Ај глеам ти ептен буквално си сфатил околу книгиве и негирањето.

Јас поточно го негирам толкувањето од страна на Црквата на Библијата, и толкувањето на Куранот од страна на вашите имами, оџи, или како се викаат.

Значи содржината е таа, напишана е, сите сме писмени и ја читаме.

Арно ама некои се наоѓаат пописмени и велат, чекајте ќе ви толкуваме, ние знаеме оти сме свештени лица.

И тука се загуби слободата на личноста, и започнува лоботомијата за оние кои ќе го прифатат толкувањето на друго човечко суштество, еднакво на него.

Не знам дали ми ја сфаќаш поентата.

Значи не негирам Бог и негово постоење, напротив.

Негирам нешто друго (тоа погоре објаснетото), што го има во денешно време.

п.с. Овој твојов по кој си го стаил никот камен бе прееска беше:P

Kajgana Shop

На врв Bottom