Анархија

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Барем до сега, што и да се случило, не сум побарала помош од полиција. Последен пат кога имав контакт со нив, на протест, си ја докажаа својата неспособност. Нормално, не се сите такви, познавам многу ок полицајци кои сериозно ја завземале улогата на служење и заштитување на народот.
Не те прашав за личниот профил на полицајците, туку за полицијата како институција. Дали ако вечерва кај тебе влезат крадци и те ограбат, ти сеуште ќе сметаш дека полицијата, судовите и законите се непотребни?
Кој ме присилува? Власта. Во милион случаеви.

Постои алтернатива за решавање на таквите комплексни ситуации, наместо вертикална организација - хоризонтална.
На кој начин те присилува? Дали ти сега си онлајн затоа што некој од власта ти држи пиштол на глава? Дали одиш во бутик да си купиш облека затоа што власта не ти дава сама да си направиш?

И како би функционирала хоризонталнава поставеност еве да речеме во случајов со масакрот кај смилковското езеро?

A

AnFem

Гостин
Не те прашав за личниот профил на полицајците, туку за полицијата како институција. Дали ако вечерва кај тебе влезат крадци и те ограбат, ти сеуште ќе сметаш дека полицијата, судовите и законите се непотребни?

На кој начин те присилува? Дали ти сега си онлајн затоа што некој од власта ти држи пиштол на глава? Дали одиш во бутик да си купиш облека затоа што власта не ти дава сама да си направиш?

И како би функционирала хоризонталнава поставеност еве да речеме во случајов со масакрот кај смилковското езеро?
Не. Пишав, до сега, во милион случаеви не сум барала интервенција од полиција.

На кој начин? Преку легална кражба, данок.

А за што би било кога би било му објаснував на Сусаро поназад на темава. Кога моето објаснување би родило некаков плод, би пробала повторно. Овака ми е залудно трошење енергија. Не за друго, се повторувам веќе на сто страни. Исцрпувачки ми е.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Не. Пишав, до сега, во милион случаеви не сум барала интервенција од полиција.

На кој начин? Преку легална кражба, данок.

А за што би било кога би било му објаснував на Сусаро поназад на темава. Кога моето објаснување би родило некаков плод, би пробала повторно. Овака ми е залудно трошење енергија. Не за друго, се повторувам веќе на сто страни. Исцрпувачки ми е.
Аха, ок јасно ми е. :)
Во тој случај, прави што ти е Волја и тоа нека биде целиот Закон. ;)
Добра ноќ.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Еве едно телемитско размислување во врска со анархијата:
Anarchy
Let’s first look at anarchy. People claim that if every person is doing their own Will there would be no order and it would be complete chaos. Against this, Crowley explains the nature of Will, “It has naturally been objected by economists that our Law, in declaring every man and every woman to be a star, reduces society to its elements, and makes hierarchy or even democracy impossible. The view is superficial. Each star has a function in its galaxy proper to its own nature. Much mischief has come from our ignorance in insisting, on the contrary, that each citizen is fit for any and every social duty” (The Law is for All, II:58). There is a general idea in Thelema that each star as a particular orbit or course. Thelema implies the freedom to do one’s Will but also the severe restriction of only doing one’s Will; “It is the apotheosis of Freedom; but it is also the strictest possible bond” (“Liber II: The Message of the Master Therion”), for “Thou hast no right but to do thy will” (Liber AL vel Legis I:42).​
Crowley often makes the analogy that a person’s relationship to the state is like a muscle’s relationship to the body. It must perform the function it is effective at, not attempt to perform a function it is not fit for, and not concern itself with the functioning of the other parts. “For every Individual in the State must be perfect in his own Function, with Contentment, respecting his own Task as necessary and holy, not envious of another’s. For so only mayst thou build up a free state, whose directing Will shall be singly directed to the Welfare of all” (Liber Aleph, “De Ordins Rerum”). Therefore Thelema does not justify anarchy as a political system because each star as certain qualities, abilities, proclivities, etc. which make it fit for a certain function; each star must go its particular course, concentrate on its particular functioning, and essentially mind its own business. Just as the different organs perform different functions yet work together to produce a working body, so also does the concentration of each star on following its particular course allow for a functioning State – or even Mankind. As Crowley says, “It is generally understood by all men of education that the general welfare is necessary to the highest development of the particular” (“An Epistle Concerning the Law of Thelema”). Thelema does encourage the autonomy of every individual and the diversity of expressions, yet that does not exclude the possibility of people voluntarily being a part of various organizations (educational, recreational, governmental, etc.).

Шкорпион

Corvus oculum corvi non eruit?
Член од
16 октомври 2009
Мислења
7.349
Поени од реакции
7.606
Ти може негледаш, но во една глутница останатите волци итекако гледаат кој е алфа мажјакот. Исто така ти може негледаш, но во едно пчелно семејство, пчелите многу добро знаат кој е матица.:)
.
Забораваш дека ние не сме животни.
--- надополнето: 23 февруари 2013 во 14:28 ---
Баш поради горенаведенине цитати сметам дека Телемата е контрадикторна сама по себе. Не можеш да правиш како што ти е воља, а во исто време да се придржуваш до хиерархиска поделба и извршување на некакви функции и сл.

И сега истово јас ќе го трубам како аргумент секогаш кога ќе се спомне телемата, како вие аргументон за користење капиталистички продукти од страна на декларирани анархисти :).

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Забораваш дека ние не сме животни.
Поентата беше дека хиерархијата не е човечка творба, ја има насекаде во природата, а човекот е дел од природата. Плус, од биолошки аспект сме животни.
Баш поради горенаведенине цитати сметам дека Телемата е контрадикторна сама по себе. Не можеш да правиш како што ти е воља, а во исто време да се придржуваш до хиерархиска поделба и извршување на некакви функции и сл.

И сега истово јас ќе го трубам како аргумент секогаш кога ќе се спомне телемата, како вие аргументон за користење капиталистички продукти од страна на декларирани анархисти :).
Овој став е само показател за твојата неинформираност во врска со телемата. Телемата е огледало, ако си демократски ориентиран, во неа ќе гледаш демократски систем, ако си аристократски ориентиран, ќе гледаш аристократски систем. Ако пак желбите ги поистоветуваш со вистинската Волја, ќе гледаш контрадикции.
Дали начинот на кој функционираат твоите клетки е контрадикторен? Сите тие функционираат во строго подредена хиерархија а сепак секоја од нив ја извршува својата Волја! Состојбата во која група клетки се "бунтува" води до смрт на целиот организам, и таа состојба во медицината е позната како канцер.

Шкорпион

Член од
16 октомври 2009
Мислења
7.349
Поени од реакции
7.606
Ipsissimus - Исто така можам да кажам дека и ти глупави аргументи даваш за материја која не ја познаваш доволно (темава). Да би ја простудирал темелно, и кога би ја разбрал, не би го делел истото мислење кое го имаш сега, за анархијата.

Член од
8 декември 2009
Мислења
702
Поени од реакции
528
А што има да се сфати бе Шкорпион :). Нејасно дефинирано движење со уште понејасно дефинирани цели пренесени ептен ептен нејасно од следбениците во обид. Не за џабе е во философија и психологија :D.

Шкорпион

Член од
16 октомври 2009
Мислења
7.349
Поени од реакции
7.606
А што има да се сфати бе Шкорпион :). Нејасно дефинирано движење со уште понејасно дефинирани цели пренесени ептен ептен нејасно од следбениците во обид. Не за џабе е во философија и психологија :D.
Држи се тогаш до ајварот. Не си спремен за Анархија :).

A

AnFem

Гостин
Многу си трошиме скапоцено време и јас и ти. Не знам зошто. :icon_lol:
Не можеш да им ги објасниш овие работи на неодговорни луѓе. Се држат за власта како бебе за цицка. Се плашат да бидат одговорни за самите себеси, се плашат од слободата, а слободата бара одговорност. Полесно им е да се чувствуваат безбедни во затвор, каде друг им сервира се’, без при тоа да помислат дека она што им се сервира можеби е отровно. Умни и послушни слуги. После друг ќе им биде крив затоа што постои национализам, религиозни фанатици, па се убивале невини деца, па ние ќе им бидеме криви затоа што не сме се солидаризирале.

@Ipsissimus

Спомна канцер, епа јас канцерот го гледам во поголем дел од „луѓето“ кои заборавиле што се и избегале од својата суштина, не во оние кои се бунат за слобода. Пак ќе кажам, треба да бидеш луд за да плукаш на луѓе кои сакаат општо добро.

Член од
8 декември 2009
Мислења
702
Поени од реакции
528
Не ме примате?:(

Ај сега сериозно:). Нормално дека коментарот можев и покултурно да го напишам. Намерно е во ваква „провоцирачка„ форма и се кладам дека бар пола од поддржувачите ќе се примеа на неа (упс, да не е забрането кладење во анархијата:D). Како ќе ги примените принципите на анархијата? Со „ваквите како мене„ треба да сте во хармонија, не заборавај. :)
Момци/девојки анархисти, сериозно ви треба голема реформа во пристапот ако сакате сериозно да ве сфатат. Се до тогаш анархизмот ќе си биде исто што и во последните 100 години - не движење, како што се залагате, туку фаза (бунтовничка) во тинејџерските денови.

Еве го подолу првиот :)
--- надополнето: 24 февруари 2013 во 18:49 ---
Многу си трошиме скапоцено време и јас и ти. Не знам зошто. :icon_lol:
Не можеш да им ги објасниш овие работи на неодговорни луѓе. Се држат за власта како бебе за цицка. Се плашат да бидат одговорни за самите себеси, се плашат од слободата, а слободата бара одговорност. Полесно им е да се чувствуваат безбедни во затвор, каде друг им сервира се’, без при тоа да помислат дека она што им се сервира можеби е отровно. Умни и послушни слуги. После друг ќе им биде крив затоа што постои национализам, религиозни фанатици, па се убивале невини деца, па ние ќе им бидеме криви затоа што не сме се солидаризирале.
Заеби го тоа „јас и ти„. Штета што сте во хоризонтала, инаку Шкорпи сигурно би бил високо во хиерархијата кај вас:). Тој барем знае да го „продаде„ тоа што го мисли. Останатите го упропастувате и тоа (потенцијално) што може да се извади од идејата.

A

AnFem

Гостин
Не ме примате?:(

Ај сега сериозно:). Нормално дека коментарот можев и покултурно да го напишам. Намерно е во ваква „провоцирачка„ форма и се кладам дека бар пола од поддржувачите ќе се примеа на неа (упс, да не е забрането кладење во анархијата:D). Како ќе ги примените принципите на анархијата? Со „ваквите како мене„ треба да сте во хармонија, не заборавај. :)
Момци/девојки анархисти, сериозно ви треба голема реформа во пристапот ако сакате сериозно да ве сфатат. Се до тогаш анархизмот ќе си биде исто што и во последните 100 години - не движење, како што се залагате, туку фаза (бунтовничка) во тинејџерските денови.

Еве го подолу првиот :)
--- надополнето: 24 февруари 2013 во 18:49 ---

Заеби го тоа „јас и ти„. Штета што сте во хоризонтала, инаку Шкорпи сигурно би бил високо во хиерархијата кај вас:). Тој барем знае да го „продаде„ тоа што го мисли. Останатите го упропастувате и тоа (потенцијално) што може да се извади од идејата.
Фала за конструктивната критика. Само што тешко ми е да примам совети од луѓе што имаат оваков пристап како твојот. ;)

Kajgana Shop

На врв Bottom