Македонецот, мракот и кукавичлукот

• Креатор на темата на мајка ти љубовникот
  • Време на започнување
Н

на мајка ти љубовникот

Гостин
Еххх народе македонски, јак си на тастатура, кога треба да се брани државата нигде ве нема. Страшно
Овој коментар го среќавам скоро во сите постови во кои се изразува незадоволство од општествената, економската и политичката криза во земјава.
Парадоксот е што вакви коментари се од лица кои безбедно пишуваат од нивното биро, слично како што сега и јас пишувам. Ова ми личи како безилезно размислување полно со дефетизам и страв по кое индивидуата се убедува дека не може ништо да смени затоа што "другите" се јаки на тастатура, а он е јак на дело.
Зошто толкав страв од побунување for real?
Зошто вакви шизофреничарски моменти има скоро секој македонец?
Дали конечно ќе превземеме нешто, место кукавичко плачење по форуми?!?

.Sky.

Заменик министер без титула
Член од
15 февруари 2013
Мислења
6.857
Поени од реакции
7.241
Што сакаш све има во Мачедониа ама македонци прави тешко ќе најдеш ... повеќето се со пасоши бугарски тек тук по некој грчки и тн.

Ф

ФилипМакедон

Гостин
Абе сите знаеме каква е состојбата... туку имаш ли ти предлог,како би можело да се смени нешто?? ... всушност прашувам дали ние како индивидуии имаме воопшто шанса да промениме нешто на терен,со ваков менталитет и со ваква поставеност на игрите?
--- надополнето: 23 февруари 2013 во 22:39 ---
Што сакаш све има во Мачедониа ама македонци прави тешко ќе најдеш ... повеќето се со пасоши бугарски тек тук по некој грчки и тн.
Седи ,немој ... тоа со пасошите во иднина ке имаме проблем,сега во моментов имаме други главоболки,од грешките кои ги направивме пред 10-20 години...

.Sky.

Член од
15 февруари 2013
Мислења
6.857
Поени од реакции
7.241
ФилипМакедон

Во оваа ситуација не може да се промени нешто освен да се има протести т.е да почнат протестите ама без политичка позадина т.е да нема позади тоа политичка партија и на тој начин да се направи нешто ... ама тешко бидејќи на чело на тие протести треба да стои човек со добар грб и кој нема да се плаши ниту од бранко ниту од груевски ... пасошите и те како во иднина ќе влијае на ситуацијата на Македонија како и да е во наредните 4 години очекувам да има и бугарска партија во Македонија која ќе се бори за правата на бугарите освен ако не се смени политичката сцена во Македонија да си заминат грујо и бранко ама тешко сега за сега ...

Член од
25 април 2012
Мислења
443
Поени од реакции
580
Јас имам предлог.
Може пред секој протест првин да се организира играње на харлем шејк, бесплатен појадок, а во одредени ситуации кога е многу важен протестот да се дели ефтина тоалет хартија.. да видиш дали нема да има протестанти. Се е до психа, треба да се стимулираат луѓето за да излезат на протест. Вие мислите овие од влада будали се што даваат субвенции на протестанти кога треба буџето да се донесе. :unsure:

Ф

ФилипМакедон

Гостин
ФилипМакедон

Во оваа ситуација не може да се промени нешто освен да се има протести т.е да почнат протестите ама без политичка позадина т.е да нема позади тоа политичка партија и на тој начин да се направи нешто ... ама тешко бидејќи на чело на тие протести треба да стои човек со добар грб и кој нема да се плаши ниту од бранко ниту од груевски ... .
И што ке направиме со тие протести?? освен што ке му дадеме на тежина на Стојанче да си се пазари,друго што?
--- надополнето: 23 февруари 2013 во 22:53 ---
Јас имам предлог.
Може пред секој протест првин да се организира играње на харлем шејк, бесплатен појадок, а во одредени ситуации кога е многу важен протестот да се дели ефтина тоалет хартија.. да видиш дали нема да има протестанти. Се е до психа, треба да се стимулираат луѓето за да излезат на протест. Вие мислите овие од влада будали се што даваат субвенции на протестанти кога треба буџето да се донесе. :unsure:
Како народот почна да нема,ништо чудно и оваа идеја да ти профункционира...

.Sky.

Член од
15 февруари 2013
Мислења
6.857
Поени од реакции
7.241
ФилипМакедон

Стојанче не ни го спомнав бидејќи и тој на крај испадна човек кој не е баш човек ...

така да зборувам за некој сосема 3 личност која ќе покаже муда и да излезе во јавност и да се спротистави на бранко и грујо и кој ќе се разбира од закони кој ќе биде човек за народот а не за својот џеб

Член од
5 јуни 2008
Мислења
3.632
Поени од реакции
5.724
„Наведната глава сабја не сече“, „Ќути си - трај си“ итн итн. Лесни сме за манипулација и брзо паѓаме под влијание. Најверојатно веќе тоа ни е во гените влезено, па новите генерации нема да имаат потреба да учат да бидат манипулирани. Тоа би им одело во наследство од родители, дедовци и баби. Манипулативноста е основа причина зошто ние како нација сме индиферентни кон било што кое е со лоши последици за нас и за земјата. Еве, како најтазе пример ќе го земам обидот за органзиирање протест пред Влада поради назначување на учк за министер за одбрана. Во денешниот дневник на Сител, Ивона Талевска, неколку дена пред протестот, мава етикета дека тоа ќе биде опозициски режирано, а со тоа индиректно им вели на симпатизерите на оние кои и таа ги симпатизира да не излегуваат на тој протест. Манипулација на дело. Да не давам примери понатаму. Секој обид за народно обединување се кочи или од едните или од другите. Медиумите се одговорни за спинување и лажирање на фактите. Се додека народот слепо верува на едната или другата страна, никогаш нема да дојде до народно обединување.
Поразително е кога на организиран протест кој е од значење за целата нација се појавуваат 50-100 души, а на организиран партиски митинг има по десетици илјади. Мери ни го паметот сега.

Член од
13 февруари 2012
Мислења
2.733
Поени од реакции
1.226
ФилипМакедон

Стојанче не ни го спомнав бидејќи и тој на крај испадна човек кој не е баш човек ...

така да зборувам за некој сосема 3 личност која ќе покаже муда и да излезе во јавност и да се спротистави на бранко и грујо и кој ќе се разбира од закони кој ќе биде човек за народот а не за својот џеб
а која е таа личност?
или сеуште ја немаш ни чуено ни видено ? ако е така тогаш јас ја знам таа личност а тоа е БОГ
него викате да излеземе на протести ама да не се со политичка позадина ОК ДА ИЗЛЕЗЕМЕ ама кој ке го организира тој простет која секој човек е во политичка партија ако не секој бар двајца членови од кај него

Ф

ФилипМакедон

Гостин
ФилипМакедон

Не ме разбираш што сакам да ти кажам... да дојде и некој ултра паметен идеалист,и да крева протести,ништо неможе да направи...играта не работи така,и Груевски беше едно време голем патриот креваше протести за ЕСМ,за територијална распределба и сл,но кога му ја покажаа сметката оние кои што му ја дадоа моќта,посран стана... битката за државниот систем ја изгубивме,симболично ни го покажаа тоа со Талат Џафери... така да сега протестите ни се само џабе-потрошна машина на енергија и време...

Член од
13 февруари 2012
Мислења
2.733
Поени од реакции
1.226
„Наведната глава сабја не сече“, „Ќути си - трај си“ итн итн. Лесни сме за манипулација и брзо паѓаме под влијание. Најверојатно веќе тоа ни е во гените влезено, па новите генерации нема да имаат потреба да учат да бидат манипулирани. Тоа би им одело во наследство од родители, дедовци и баби. Манипулативноста е основа причина зошто ние како нација сме индиферентни кон било што кое е со лоши последици за нас и за земјата. Еве, како најтазе пример ќе го земам обидот за органзиирање протест пред Влада поради назначување на учк за министер за одбрана. Во денешниот дневник на Сител, Ивона Талевска, неколку дена пред протестот, мава етикета дека тоа ќе биде опозициски режирано, а со тоа индиректно им вели на симпатизерите на оние кои и таа ги симпатизира да не излегуваат на тој протест. Манипулација на дело. Да не давам примери понатаму. Секој обид за народно обединување се кочи или од едните или од другите. Медиумите се одговорни за спинување и лажирање на фактите. Се додека народот слепо верува на едната или другата страна, никогаш нема да дојде до народно обединување.
Поразително е кога на организиран протест кој е од значење за целата нација се појавуваат 50-100 души, а на организиран партиски митинг има по десетици илјади. Мери ни го паметот сега.
абе јас незнам што очекувате кога денес од медицински сестри од професорки од наставнички од администрација од евн ама баш од секаде се вработени партиски и нормално дека не се будали да излезат на ваков протест па да останат без работа
подобро им е да си работат за плата додека не им го земат местото (државата) одколку да се побунат пред нивните земски богови
--- надополнето: 23 февруари 2013 во 23:05 ---
и според мене е веке касно да се протестира иако сеуште сум во шок со одклуката за учкарошот ама тоа е
ајде ако има некој некаква идеја што не е видена а што би можела да се реализира нека кажува дека веке ми се здосади на секоја тема за исто да се пишува

Syn

https://www.youtube.com/watch?v=zBkuNpgACH0
Член од
23 декември 2007
Мислења
30.108
Поени од реакции
46.042
ФилипМакедон

A na koja osnova ne ispadnal covek ? Sto vlegol u politika ? Sto bara nacini za da se isturka zakonot za braniteli ? Sto se bori za nivnite prava ? Sto ima ispieno kursum za mene, tebe i ostali ?
Ajde, vlegol u politika i odma da se frla kal vrz nego od luge koi bukvalno nisto ne napravile za ovaa zemja, osven na facebook i forumi, bem ti demokratska drzava ...

Pa i Johan bese clen na partija, sto e sea, i on ne e heroj ? Koj e heroj, Milenko i Latas li se heroi ? Vi gi napunija glavite so govna ovie dvajcava za Stojance, tipot da se pazarese nemase da odi u Somalija za da zaraboti parce leb za nego i za semejstvoto.
--- надополнето: 23 февруари 2013 во 23:20 ---
Не ме разбираш што сакам да ти кажам... да дојде и некој ултра паметен идеалист,и да крева протести,ништо неможе да направи...играта не работи така,и Груевски беше едно време голем патриот креваше протести за ЕСМ,за територијална распределба и сл,но кога му ја покажаа сметката оние кои што му ја дадоа моќта,посран стана... битката за државниот систем ја изгубивме,симболично ни го покажаа тоа со Талат Џафери... така да сега протестите ни се само џабе-потрошна машина на енергија и време...
Ke si kjutime i ke si traeme ... toa e tvojot sovet.
Ne si svesen so vakvite stavovi, narodot kolkava samo mokj im dava na odredeni valkani poedinci. Ustvari vidovme so Martin, go ubija sred plostad, kamerite famozno prestanaa da rabotat, se dejstvuvase da se skrijat vidni funkcioneri od MVR koi go pomestuvaa teloto i so toa napravija krivicno delo koe ke vlijaese vrz nivnite karieri i tn i tn, ova so Talat e eden od mnogute primeri za toa kolkav luksuz niv im e daden od narodot ... eden od mnogute primeri.

Ф

ФилипМакедон

Гостин
--- надополнето: 23 февруари 2013 во 23:20 ---

Ke si kjutime i ke si traeme ... toa e tvojot sovet.
Ne si svesen so vakvite stavovi, narodot kolkava samo mokj im dava na odredeni valkani poedinci. Ustvari vidovme so Martin, go ubija sred plostad, kamerite famozno prestanaa da rabotat, se dejstvuvase da se skrijat vidni funkcioneri od MVR koi go pomestuvaa teloto i so toa napravija krivicno delo koe ke vlijaese vrz nivnite karieri i tn i tn, ova so Talat e eden od mnogute primeri za toa kolkav luksuz niv im e daden od narodot ... eden od mnogute primeri.
Ќутење и траење не,туку нешто смислено што ке биде ефективно...протестите немаат ефект...

Syn

https://www.youtube.com/watch?v=zBkuNpgACH0
Член од
23 декември 2007
Мислења
30.108
Поени од реакции
46.042
Ќутење и траење не,туку нешто смислено што ке биде ефективно...протестите немаат ефект...
У Бугарија пример ... имаа. И тоа повеќе од задоволителен ефект.
Протест не е изводливо да нема ефект, ако на истиот има голема излезеност и се врши огромен притисок врз институциите, каков е тој притисок ? Дај ... да не се праиме наудрени.

п.с.сигурно дека нема да има ефект протест од 50-60 луѓе.

Ф

ФилипМакедон

Гостин
У Бугарија пример ... имаа. И тоа повеќе од задоволителен ефект.
Протест не е изводливо да нема ефект, ако на истиот има голема излезеност и се врши огромен притисок врз институциите, каков е тој притисок ? Дај ... да не се праиме наудрени.

п.с.сигурно дека нема да има ефект протест од 50-60 луѓе.
Гледам почна да мешаш баби и жаби...Бугарија е едно,ние сме друго,тука и кога постоеше шанса да им влетаат демонстрантите во собранието и да ги потепаат како зајци(по кукавичлукот во Арачиново,2001),нашиве укостимени селани во парламентот око не им трепна, а камо ли дадат оставки или пак ради притисок да ја сменат својата политика...

Kajgana Shop

На врв Bottom