Дали на наркоманите треба да им се одземе родителското право?

• Креатор на темата Креатор на темата AlternativeF
  • Време на започнување Време на започнување
Нека се тешат дека се „интелегентни“ :свиркам:

Не, не, тука постои класификација. На "каков вид" интелигенција... :rolleyes:
Креативна, логичка, емоционална....
Сепак каква и да е, ако не успеваат да се справат со сопствениот живот, секако нема да бидат во способност да се справат и со било какви потешкотии во живото на детето... Нема да му се баш некои родители од полза :cautious:

Сум За на наркоманите да им се одземе Родителското право. Наркоманите освен што се штетни за своето семејство исто така се штетни и за општеството. Бидејќи наркоманите се вклучени во секакви Криминални активности: Пљачкања, разбојништва, провали, за 100 денари комотно некого можат да го убијат (таков беше случајот со Виктор Карамарков од Ѓорче којшто касапел баби за 100 денари...)

Слабо ти оди комуникација, а?

Поентата на тоа што го реков е дека ако на човека му помогнеш да се симне од дрога, може да биде одличен родител. Но вие џукели попрво ќе го уништите семејството од што да засукате ракави и да му помогнете да добие фер и еднаква шанса. Ете колку вашата дрскост за мешање во туѓи семејства носи добри резултати. What a fkn joke.

Ова Ad Hominem ко добар ден ти е а? Знаеш што е fckin joke? Тоа што го дрвиш за колку тоа ЈАС сум нечовечен а истовремено сакаш да оставиш деца на милост и немилост на нивните неодговорни родители додека ти си играш Мајка Тереза со нивните животи. Хипокрит!

Проблемот е кај нас што нема центри да се излечат,ги носат во лудница и пак ги дрогираат таму со метадон,исти кур друго паковање,послем тоа ги пуштаат дома им даваат рецепт за метадон и они го злоупотребуваат пак.
Каков друг начин на лекување постои?Метадонот е најдобар за лекување од хероин бидејки го задоволува организмот со слична концентрација наркотик,но има смирувачки ефект,пациентите имаат можност во таква состојба без агресија да примат психиатриски совети...но метадонот како што кажаа и предходно ги нагризува внатрешните органи,особено хепарот ,цироза,хепатит Б или Ц,тоа не е едноставна работа,ок можеби овие лица психички ке се стабилизираат по 10 тина години,но мнооогу голем е ризикот да плодот биде со некаков здравствен проблем,ај за хепатит ако е таткото носител,постои вакцина мајката да се вакцинира(доколку не е наркоманка и нема хепатит) па тоа да се избегне,но друготооо...искрено во се постои исклучок.А да дека го злоупотебуваат метадонот тоа е вистина,јас образложив предходно,строго центрите треба да бидат во планински места,надвор од градски подрачја и под строга долговремена терапија.
--- надополнето: 21 февруари 2013 во 22:19 ---
--- надополнето: 21 февруари 2013 во 22:28 ---
Јас во овој случај сум сеуште зависник. Зависник од метадон. Точно, на мала доза, но сеуште зависен. Зошто по нечие мислење јас не би требало да имам деца ? Мислам дека можам да им пружам квалитетен живот. Зошто грешка од минатото да ме спречи да уживам во иднината ?
И одговор на горе поставеното прашање, секако дека би ме уништило тоа да не можам да имам деца.
јас искрено ви посакувам многу срека и успех во планот за добивање на здрав потомок.Искрено совет од мене како медицински лице,по успешното ин витро(со среќа),би ви препорачала да правите мноооогу чести контроли на полодот,ризик фактор постои и кај луѓе кои не биле корисници на харкотици,сите сме потенцијални носители на некоја болест,но посебно ризична група се бившите ли тековните наркомани,не се работи тука за тоа дали ти ке се грижиш добро за детето,туку за можност да имате здрав плод.Мислам дека многу ќе ве ослободат тие чести контроли.Иначе рече дека метадон користиш и по 10 години?Може да ми кажеш колкава доза?
--- надополнето: 21 февруари 2013 во 22:35 ---
Малку поинаку ќе ја образложам ситуацијата, логитата е иста.
Значи вака. Пример имам дете (ок јас немам ама хипотетички е примеров). Имам лоши гени (дали тоа го знаам не е битно) и можеби јадам плескавици и слично. Неочекувано добивам инфаркт на млади години. Некој ќе треба да ми го доплати лекувањето или да оставам дете без татко каде постои поголема веројатност дека ќе те ограби за 20 години. Или пак уште од почеток да ми се забрани да имам дете ако јадам плескавици. Муабетот е тој, и доаѓаме до нонсенс и глупости со такво размислување.
абе па ти споредуваш плескавица со дрога,пошто си спасе супата,не за друго :pos:
--- надополнето: 21 февруари 2013 во 22:35 ---

Лица кои не се способни да овозможат правилен развој you living miscarriage. Како Фрицловци овозможуваат правилен развој?
--- надополнето: 21 февруари 2013 во 12:06 ---

Со тоа што ги исполнуваат твоите ограничени критериуми, сфаќања и разбирања.

Дали знаеш дека не се Фрицлови туку е Фрицл сам, или мислеше дека ќерка му сама се заклучувала у скривницата, се врзувала у окови и чекала да дое тато да ја пука у гз? Ни жена му појма немала за хобито на Јозеф и неговото второ семејство.

Знаши Фрицлови овозможувАА правилен развој затоа што Фрицл и не е поразличен од тебе. Послушен е, трпи авторитети, вреден е, иде на работа секој ден од осум до пет и не закаснил никогаш, успешен во тоа што го работи, фин и учтив со околината, кажуе добар ден на комшии, примерен христијанин, иде у црква редовно, веруе у господ, сочуствува...граѓанин за пример...............се до 2008год.

Ни се дрогирал, ни алкохол пиел.

П.С. Проблем е да се постават норми кој треба да има деца кој не во ова денешно граѓанско општество. Да беше феудализам лесно ќе се справеше кралот со овој проблем.
--- надополнето: 22 февруари 2013 во 02:18 ---
Точно е се што кажа освен еден мал детал. Нивото на качување на серотонин со стимул кој е преку визуелно/аудиторно примање е природно и не доведува до хемиски дисбаланс. Тука кажувам за било кое околинско стимулирање на серотонин. Гејмањето, фитнесот итн итн...банџи џампингот го качуваат природно нивото на серотонинот што е дури здраво во најмала рака. Но качувањето на серотонинот со хемикалии е нагло и драстично поголемо. Така што кога организмот ќе се врати на хомеостазата која ја имал пред тоа, ќе претрпи психофизички просто кажано фрки. И тоа ќе резултира со нагли промени во расположението, епизоди на депресија итн итн(доколку веќе си у депресија)...Затоа постои мала разлика...Плус да не зборувам за страничните ефекти кои ќе ги имаш од такво стимулирање на серотонин. Технички сите неуротрансмитери кои дрогите ги стимулираат или инхибираат природно се стимулирани или инхибирани зависно од околината и гените. Тоа што го прават дрогите е што нагло и по таканаречено неприроден пат ја пореметуваат нивната функција. Иначе не сум чул за грелин...Шо е тоа?:P (Стварно не си чул за хормонот ГРЕЛИН? Прочитај некои студии, има сличности со оваа тема. Доколку се занимаваш или студираш медицина, неврологија, нормално)
--- надополнето: 21 февруари 2013 во 02:42 ---

.

Пријател, абе завергла малце. Не можеш у две три реченици да го објасниш дејството на опијатите врз организмот, многу е посложено ама само запрашај се дали при секс е природно или вештачки производството на тие неуротрансмитери?
Кои нус-појави мислиш сеа баш ме интересира?
--- надополнето: 22 февруари 2013 во 02:27 ---
Постојат степени на зависност и штетност. Пушење во затворени простории е забрането поради феноменот на пасивни пушачи. Другите ствари околу пушењето се само штетни за тој што пуши а не за околината. Патем, влијанието на цигарите врз свеста на пушачот се занемарливи, додека пак влијанието на хероинот не е занемарливо.

Цигари не може да бидат споредени со хероин или други потешки дроги.

Алкохолот да. Се сложувам. Злоупотреба на алкохол е исто толку зезната колку и дрогата. Единствена причина зошто алкохолот не е забранет со закон е традиционалната компонента на истиот(ЦАР :icon_lol:, можеби и хероинот еден ден ќе стане традиционална компонента) . Медицински гледано, алкохолот исто така е дрога.
Не е штетен како хероинот, но е штетен.
Постојат нивоа на штетност и деструктивност.

Точно е се што кажа освен еден мал детал. Нивото на качување на серотонин со стимул кој е преку визуелно/аудиторно примање е природно и не доведува до хемиски дисбаланс. Тука кажувам за било кое околинско стимулирање на серотонин. Гејмањето, фитнесот итн итн...банџи џампингот го качуваат природно нивото на серотонинот што е дури здраво во најмала рака. Но качувањето на серотонинот со хемикалии е нагло и драстично поголемо. Така што кога организмот ќе се врати на хомеостазата која ја имал пред тоа, ќе претрпи психофизички просто кажано фрки. И тоа ќе резултира со нагли промени во расположението, епизоди на депресија итн итн...Затоа постои мала разлика...Плус да не зборувам за страничните ефекти кои ќе ги имаш од такво стимулирање на серотонин. Технички сите неуротрансмитери кои дрогите ги стимулираат или инхибираат природно се стимулирани или инхибирани зависно од околината и гените. Тоа што го прават дрогите е што нагло и по таканаречено неприроден пат ја пореметуваат нивната функција. Иначе не сум чул за грелин...Шо е тоа?:P
--- надополнето: 21 февруари 2013 во 02:42 ---

Стерилизирање можеби не, али никако не би дозволил да одгледува дете ако не е способен за тоа. Не знам хорсајли кои се способни да одгледуваат дете. Бар ја лично не знам. Ако ти знаеш ок.
Серотонинот не е трансмитер кој има многу улога во зависности, особено не од опоиди. Допаминот е.

Да бе, у право си - не е дека направија еден тон кампањи на тема „Не се дрогирајте - лошо е“ Не е дека сите не знаеме барем по 4 одвратни причи за гнасни краеви на одредени наркомани. Све е тоа gray area - увек постои можност за сомнеж и очигледнно - истражување преку пракса.

Секој знае во што се впушта и каде може да заврши кога почнува со нешто толку деликатно како дрога. Не гледам дека постои простор во кој би имала сожалување за наркоманите.

Доколку имаш моќ да одземеш родителско право би требало да бидеш објективна а не емотивна.

Со тоа што ги исполнуваат твоите ограничени критериуми, сфаќања и разбирања.

Дали знаеш дека не се Фрицлови туку е Фрицл сам, или мислеше дека ќерка му сама се заклучувала у скривницата, се врзувала у окови и чекала да дое тато да ја пука у гз? Ни жена му појма немала за хобито на Јозеф и неговото второ семејство.

Знаши Фрицлови овозможувАА правилен развој затоа што Фрицл и не е поразличен од тебе. Послушен е, трпи авторитети, вреден е, иде на работа секој ден од осум до пет и не закаснил никогаш, успешен во тоа што го работи, фин и учтив со околината, кажуе добар ден на комшии, примерен христијанин, иде у црква редовно, веруе у господ, сочуствува...граѓанин за пример...............се до 2008год.

Ни се дрогирал, ни алкохол пиел.

П.С. Проблем е да се постават норми кој треба да има деца кој не во ова денешно граѓанско општество. Да беше феудализам лесно ќе се справеше кралот со овој проблем.
--- надополнето: 22 февруари 2013 во 02:18 ---

Пријател, абе завергла малце. Не можеш у две три реченици да го објасниш дејството на опијатите врз организмот, многу е посложено ама само запрашај се дали при секс е природно или вештачки производството на тие неуротрансмитери?
Кои нус-појави мислиш сеа баш ме интересира?
--- надополнето: 22 февруари 2013 во 02:27 ---

Не заверглав. Се додека специфична биолошка акција предизвикува лачење на серотонин тоа е нормално. Тука спаѓаат стимули од околина
-визуелни(гледаш подарок за божиќ)
-аудиторни(слушаш песна која ти се допаѓа)
-олфакторни(нирисаш нешто што ти се допаѓа)
-допир(не знам, те гали некој на пример)
комбинирани со сугестија,(секс, се потсетуваш на некоја пријатна случка....итн итн)
тогаш стимулот кој ги тера твоите синапси да пуцаат серотонин е нормален и здрав.
Сексот е мешана комбинација од психофизички фактори.

Ако ти вбризгам дрога, која нагло го покачува нивото на серотонин, за што твојот мозок не е биолошки спремен поради еволуциони и генетски фактори, тоа ќе го наруши хемискиот баланс во твојот мозок и просто кажано ќе резултира со нус појави како депресија, непресметливост и зависност кадешто зависноста е резултат на потребата на мозокот да ги постигне претходните високи нивоа на лачење на таканаречени "возбудувачки" неуротрансмитери.
--- надополнето: 22 февруари 2013 во 02:36 ---
Серотонинот не е трансмитер кој има многу улога во зависности, особено не од опоиди. Допаминот е.

Допаминот е најчесто, посебно кај стимулирачки дроги како коката, амфетаминот или екстазите. Хероинот на пример го качува ендрофинот. Марихуаната има влијание на серотонинот. Принципот е ист. Али да, допаминот е најчесто неуротрансмитерот кој е одговорен за појавата на зависност.

Допаминот е најчесто, посебно кај стимулирачки дроги како коката, амфетаминот или екстазите. Хероинот на пример го качува ендрофинот. Марихуаната има влијание на серотонинот. Принципот е ист. Али да, допаминот е најчесто неуротрансмитерот кој е одговорен за појавата на зависност.
Принципот е многу различен. Коката удира на допамин, амфетамините на серотонин (екстазите се амфетамини), тревата удира на скроз трети ендоканабинодни рецептори. Исто, не постои дрога која може нагло да ти го крене серотонинот. Најбрзо што може е 2-3 недели.

Доколку имаш моќ да одземеш родителско право би требало да бидеш објективна а не емотивна.

Одземањето родителско право е правен акт кој за да биде извршен бара објективност. Но, последиците кои треба да се избегнат или спречат со одземање на истото право - покрај останатото имаат и емотивен карактер.

привремено да им бидат одземени децата бидејќи тоа не е лесен процес, и да им бидат вратени само и исклучиво под услов да останат чисти што би се утврдило со строги и редовни контроли.

Дали ти тоа мислиш дека е здраво детето неколку пати да смени родители?

И ја направив малце твојата реченица да звучи лошо, ама збунувачки е за тоа дете доколку би немало постојан топол дом, постојана љубов и постојана сигурност. Мене не ми личи на исправна постапка, туку најверојатно би го ограничиле развојот на детето со непотребни емотивни комплицирања, нели е така?

Принципот е многу различен. Коката удира на допамин, амфетамините на серотонин (екстазите се амфетамини), тревата удира на скроз трети ендоканабинодни рецептори. Исто, не постои дрога која може нагло да ти го крене серотонинот. Најбрзо што може е 2-3 недели.

Колку што сум информиран, специфични апчиња делуваат на качувањето на серотонинот, и требаат точно 3 недели(иако тоа е индивидуално, докторите препишуваат 3 недели конзумирање на истите, објективно варира од 2-4 недели) за да го постигнат својот ефект. Марихуаната делуваше исто на произведувањето на серотонинот со тоа што влијаеше на производството на нови неурони во хипокампусот. Сеуште нема солидна евиденција како производството на нови неурони во хипокампусот е поврзано со намалување на депресијата, но со оглед на тоа дека овој центар заедно со амгидалата се поврзани со просто кажано емоциите на луѓето, нема ништо чудно. Од друга страна, секоја дрога делува на лачењето на серотонинот, заедно со сите стимули кои ги напоменав. Тоа што го кажуваш, е кога севкупно нивото на серотонин е мало во случај кај луѓето со хронична депресија, кадешто треба време додека организмот се врати во хомеостазата на нормално лачење на серотонин, па конзумираат медикаменти и терапии.

Од друга страна екстазите не се амфетамини во секој случај. MDMA to припаѓа во групата на амфетамините, али екстазите честопати ги мешаат со различни опијати за да добијат различни ефекти, и чисто МДМА е тешко да се најде.

Како и да е, стимулирањето на допаминот резултира со поголемиот број на нус ефекти за кои зборевме. Преголемата стимулација на допамин, наводно доведува до генијалност, кога тоа е природно, затоа што во мозокот брзо се ствараат синаптички мрежи. Со дејството на овие дроги, тоа е кратко, а потоа доведува до многу нус ефекти.

Колку што сум информиран, специфични апчиња делуваат на качувањето на серотонинот, и требаат точно 3 недели за да го постигнат својот ефект. Марихуаната делуваше исто на произведувањето на серотонинот со тоа што влијаеше на производството на нови неурони во хипокампусот. Сеуште нема солидна евиденција како производството на нови неурони во хипокампусот е поврзано со намалување на депресијата, но со оглед на тоа дека овој центар заедно со амгидалата се поврзани со просто кажано емоциите на луѓето, нема ништо чудно. Од друга страна, секоја дрога делува на лачењето на серотонинот, заедно со сите стимули кои ги напоменав. Тоа што го кажуваш, е кога севкупно нивото на серотонин е мало во случај кај луѓето со хронична депресија, кадешто треба време додека организмот се врати во хомеостазата на нормално лачење на серотонин, па конзумираат медикаменти и терапии.

Од друга страна екстазите не се амфетамини во секој случај. MDMA to припаѓа во групата на амфетамините, али екстазите честопати ги мешаат со различни опијати за да добијат различни ефекти, и чисто МДМА е тешко да се најде.

Како и да е, стимулирањето на допаминот резултира со поголемиот број на нус ефекти за кои зборевме. Преголемата стимулација на допамин, наводно доведува до генијалност, кога тоа е природно, затоа што мозокот брзо ствара синаптички мрежи. Со дејството на овие дроги, тоа е кратко, а потоа доведува до многу нус ефекти.
Не дека новите неурони ја спречуваат депресијата, туку депресијата спречува нови неурони, и тоа е регулирано преку кортикостероидите. Екстазите се амфетамини со модофоцирани структури, воглавно микс на амфетамини кои удираат на серотонинските рецептори и амфетамини кои делуваат на моториката. Никој нормален не става опијати во екстазите, зошто опијатите се ЦНС депресандти, а улогата на екстазите е да екцитираат.
Преголемата стимулација со допамин не доведува до генијалност, туку до отупување. Допаминот не ствара синаптички мрежи. дури и ги уништува.

Дали ти тоа мислиш дека е здраво детето неколку пати да смени родители?

И ја направив малце твојата реченица да звучи лошо, ама збунувачки е за тоа дете доколку би немало постојан топол дом, постојана љубов и постојана сигурност. Мене не ми личи на исправна постапка, туку најверојатно би го ограничиле развојот на детето со непотребни емотивни комплицирања, нели е така?

100 посто не е здрав прелазот на едно дете од едно во друго семејство. За дете во развој секогаш разделбата од родителите ќе биде трауматично искуство.

Муабетот овде е дека од две зла се бира помалото. Не треба да постојат компромиси кога детскиот психофизички развој е во прашање, но постојат. Крајната цел е неговата заштита (во случај на родители наркомани) во прв ред физичка, а понатаму и емотивна.

Не дека новите неурони ја спречуваат депресијата, туку депресијата спречува нови неурони, и тоа е регулирано преку кортикостероидите. Екстазите се амфетамини со модофоцирани структури, воглавно микс на амфетамини кои удираат на серотонинските рецептори и амфетамини кои делуваат на моториката. Никој нормален не става опијати во екстазите, зошто опијатите се ЦНС депресандти, а улогата на екстазите е да екцитираат.
Преголемата стимулација со допамин не доведува до генијалност, туку до отупување. Допаминот не ствара синаптички мрежи. дури и ги уништува.

Не реков дека новите неурони ја спречуваат депресијата. Туку дека со конзумирање на апчиња кои делуваат на стимулирањето на серотонин, депресијата која повеќе е симптом на други проблеми од биолошки карактер во комбинација со стимул од околината и се јавува како резултат на инхибирање на лачењето на глутен неуротрансмитерите, може привремено или перманентно да исчезне. Ако го стимулираш лачењето на серотонин, симптомите на депресија практично се намалуваат. Ако е хронична, не може да се излечи ама може да се третира.

Држ повише за комбинација на МДМА со опијати
http://www.drugs-forum.com/forum/showthread.php?t=32868
Знам дека многу фаци топат во мешавините на мдма и други супстанции за да им се фати поевтино а не затоа што постои рационалност во истото. Чисто МДМА практично ги кошта поскапо, така што апчето што се нарекува екстаза, во глобала е мешавина. Иако не сум сосема сигурен, знам дека спидот и мдмато од што треба да се состојат екстазите се амфетамини, али за мешањето со опијати можеби и не сум во право. Ќе истражам повеќе па ќе пишам.

За допаминот, и ете како си грешка. Познат факт е дека природно допаминот помага за солидифицирање на веќе создадените нервни синапси.
Ако сакаш повеќе околу таа тема, ти ја препорачувам
The Believing Brain - Michael Shermer. Таму ќе наидеш на студии за допаминот и неговата функција во мозокот. Ама ако го земеме во предвид фактот дека допамин најчесто е функционален во јонотропски синаптички рецептори нормално е да функционира како стимулант на синапсата .Истиот се стимулира за да се поттикне чувството на награденост и побрзо учење. Луѓето ги оформуваат своите верувања во нешто, после што следува лачењето на допамин како резултат на награда и солидифицирање на синапсите. Сега за сега ќе мора да те задоволам со обични линкови.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12371508
http://jn.physiology.org/content/80/1/1.long
http://www.scilearn.com/blog/dopamine-learning-brains-reward-center-teach-educators.php

Mе тераше да пребарувам уште еднаш, за да видам да не сум грешка:mad::P

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom