Прашања за Исламот III

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Ти реков друже,тоа што ти го кажа за мене е поголема навреда од се што до сега вертер има изнакажано.
Радо би позборувал и за овие теми верувај,но нема да ти го овозможам тоа задоволство.
Поготово бидејќи се декларираш како атеиста.
Ти како атеиста би требало да ги перципираш светите книги онака како ги перципираат припадниците и следбениците на тие книги и така и да дискутираш/дебатираш.
Со ваков став за светите книги,нема потреба ниту еден припадник на било која религија да дискутира со тебе бидејќи од старт си со став дека си тргнат да убедуваш милијарди следбеници дека нивната света Книга била копија,и само ти ајнштајн си најпаметен и само ти ја имаш откриено вистината,што мислам дека нема да ти помине во било која дискусија.
Од мене толку.
Поздрав.
Ок, не те терам со сила јас да одговориш. Се е до желбата:)

Јас само го кажувам, она што го мислат многумина. Тоа што тебе ти изгледа грубо или ти личи дека е навреда, всушност е реалноста перцепирана од страна на милијарди луѓе;)

п.с. се надевам дека ќе успееш да покажеш понатака во дискусиите со другите, дека токму вашата книга е уникатна:cool: и уште повеќе ќе ги убедиш останатите да поверуваат во тоа

п.п.с Јас се декларирам како Христијанин, сачувај боже да сум атеист, само за информација

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.242
Поени од реакции
12.251
Дали не го гледате како предавник и неспособен да ги издржи искушенијата човекот кој што бил муслиманан и кој што ќе го прифати Исус Христос како Бог? Зарем не е истото - прифаќање друг бог?
Од овој одговор ќе добијам и hint каков би бил одговорот на моето прво прашање.

Учење - школа и религија тебе ти е исто? Не е фер да излажеш за ова.
Реков јас дека мене ми е небитно било кој во што верува само да е прво Човештвото, а потоа боговите.
Поздрав и благодарам за обидот да дадеш пристоен одговор на моите прашања чии одговори (добри) се суштински за надминување на кризата која го спопадна светот.

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Господарот чии зборови ги пренесувал Мухаммед, саллАллаху алејхи ве селлем, е Аллах! Господарот на сите светови, Владарот на Судниот ден. Оној кој го знаее и видливото и невидливото, Создателот на се што гледаме и се што не гледаме. Тоа е Аллах!
Кој ги запишувал тие зборови? Како се викал?

M

Muranyi

Гостин
За да преобратиш некого треба да му го објасниш исламот,а од Бога зависи дали тој ќе се преобрати или не.
Тешко на тој несреќник ако дочека од тебе лично да му го објаснуваш Исламот.Што ќе му кажеш жити се,"па Исламот е обрачун код ок корала со педерите и убивање на невин и недолжен народ за да се исполни пророштвото дека Исламот ќе владеел со светот"?Абе вие деца на Шејтанот сте,ако некогаш станам Христијанин тоа ќе биде само по ваша заслуга.

Divider

Seraphim
Член од
24 февруари 2005
Мислења
27.337
Поени од реакции
3.062
1. Дали во исламот е дозволено да се величаат убијци?
2. Или барем да се бара секакво оправдание за убивање на немуслимани?

Особено деца?

И трето, поврзано:
3. зошто муслиманите на форум, тука, бараат оправдание за убијците на децата и рибарот на Смилковско езеро?

А ако не е така, може да се изјаснат, јасно и гласно, дека го осудуваат ќинот и дека ги осудуваат извршителите и организаторите и помагачите, кои се во апсаана и бегство?

Не провоцирам, само прашувам дека на другана тема рандом муслимани се обидуваат да најдат зачкулица за оправдание на грозоморието и убијците.

Член од
12 април 2010
Мислења
1.602
Поени од реакции
890
Тешко на тој несреќник ако дочека од тебе лично да му го објаснуваш Исламот.Што ќе му кажеш жити се,па Исламот е обрачун код ок корала со педерите и убивање на невин и недолжен народ за да се исполни пророштвото дека Исламот ќе владеел со светот?Абе вие деца на Шејтанот сте,ако некогаш станам Христијанин тоа ќе биде само по ваша заслуга.
Хахахаха :)
Бујрум да седнеме на кафе и да ти објаснам,овде мора да одговарам сходно со провоцирачките прашања кои ми се поставуваат.
Поздрав.

Divider

Seraphim
Член од
24 февруари 2005
Мислења
27.337
Поени од реакции
3.062
1. Дали во исламот е дозволено да се величаат убијци?
2. Или барем да се бара секакво оправдание за убивање на немуслимани?

Особено деца?

И трето, поврзано:
3. зошто муслиманите на форум, тука, бараат оправдание за убијците на децата и рибарот на Смилковско езеро?

А ако не е така, може да се изјаснат, јасно и гласно, дека го осудуваат ќинот и дека ги осудуваат извршителите и организаторите и помагачите, кои се во апсаана и бегство?

Не провоцирам, само прашувам дека на другана тема рандом муслимани се обидуваат да најдат зачкулица за оправдание на грозоморието и убијците.

И?

M

Muranyi

Гостин
Хахахаха :)
Бујрум да седнеме на кафе и да ти објаснам,овде мора да одговарам сходно со провоцирачките прашања кои ми се поставуваат.
Поздрав.
Ако сметаш дека прашањата се провоцирачки,слободно игнорирај ги и не одговарај.Колку и да е провоцирачки,сам себе се закопуваш со одговори од типот дека би убивал во име на некое пророштво?И што ако си одговорил на таков начин,испровоциран,во какво светло ќе ја претставиш својата вера?И така реално гледано,Исламот и неговиот имиџ во последно време не се баш најомилени низ светот а тој тренд не ја заобиколува и Македонија а ти лично учествуваш доброволно во сето тоа.И тоа само затоа што си бил испровоциран.Голем си,ти си знаеш.
Нели Исламот е религија на мирот?Или беше(минато свршено време)?

Член од
12 април 2010
Мислења
1.602
Поени од реакции
890
Ако сметаш дека прашањата се провоцирачки,слободно игнорирај ги и не одговарај.Колку и да е провоцирачки,сам себе се закопуваш со одговори од типот дека би убивал во име на некое пророштво?И што ако си одговорил на таков начин,испровоциран,во какво светло ќе ја претставиш својата вера?И така реално гледано,Исламот и неговиот имиџ во последно време не се баш најомилени низ светот а тој тренд не ја заобиколува и Македонија а ти лично учествуваш доброволно во сето тоа.И тоа само затоа што си бил испровоциран.Голем си,ти си знаеш.
Нели Исламот е религија на мирот?Или беше(минато свршено време)?
Ок,можеби ќе те послушам за некои идни прашања.
Фала за советот :)

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Само да ти појаснам кога Metta World Peace ќе лајкне пост на немуслиман, тоа значи дека културно те одјебал, и не сака да прави муабет со тебе, оти смета дека си поставил провоцирачки прашањa или некако си го навредил.

Welcome to the club:D

white_eagle

: : stuck in void : :
Член од
21 јануари 2008
Мислења
953
Поени од реакции
716
Зошто не се борите да се повтори ова? http://en.wikipedia.org/wiki/Islamic_Golden_Age http://en.wikipedia.org/wiki/Science_in_the_medieval_Islamic_world

Ме чуди како тоа Исламот била технолошки понапредна а воедно и позначајна религија за човештвото во нејзините зачетоци отколку што е денес, наспроти обратниот случај со Христијанството.

Ваков сличен заклучок не може да се извлече никаде од Библијата колку што сум запознаен, а го има во Куранот

"the ink of a scholar is more holy than the blood of a martyr"

Divider

Seraphim
Член од
24 февруари 2005
Мислења
27.337
Поени од реакции
3.062
Само да ти појаснам кога Metta World Peace ќе лајкне пост на немуслиман, тоа значи дека културно те одјебал, и не сака да прави муабет со тебе, оти смета дека си поставил провоцирачки прашањa или некако си го навредил.

Welcome to the club:D
Неееее,,

ми пиша ПП

Имаш таму во подфорумот Општа дискусија тема за тоа,па расправај се.
Јас лично го осудив тоа што без никакви докази се осуди цела религија 10 минути после апсењето,и на брзоплето реагирање на јанкуловска следуваше и брзоплет протест,кој наместо да биде протест со порака дека не бил мотивот исламски радикализам
испадна протест со вадење албански знамиња и се обиде да се национализира протестот и да се искористи во политички и национални цели што не ми се бендиса.

јас сум само за тоа да не се осудува цела религија за тоа убиство,а убијците ако се тие,нека ги изнесат на суд нека изнесат докази,ако се виновни.. нека ги обесат на сред плоштад.
ете тоа е цела филозофија.
ама ептен се мрчи на таа тема за смилковци,и тука веќе се развива дискусија и дебата а темата не е предвидена за тоа.
затоа и ти одговарам овде,за да не се цитираме по 100 пати,ќе дојдат и други ликови што ќе цитираат и ќе отиде муабетот у неповрат.
болдирав за тие ликови да не дојдат и провоцираат.

Сакам вакви одговори. Исцрпни.

Јасни и прецизни

Член од
12 април 2010
Мислења
1.602
Поени од реакции
890
На Divider му е одговорено со порака,мој личен став за тоа.
Ако одговорам овде,пак ќе се врти истиот муабет со истите ликови и истите заклучоци и темава ќе замине во неповрат.
Испочитувајте ги форумските правила и не спамајте.
--- надополнето: 22 февруари 2013 во 00:26 ---
Зошто не се борите да се повтори ова? http://en.wikipedia.org/wiki/Islamic_Golden_Age http://en.wikipedia.org/wiki/Science_in_the_medieval_Islamic_world

Ме чуди како тоа Исламот била технолошки понапредна а воедно и позначајна религија за човештвото во нејзините зачетоци отколку што е денес, наспроти обратниот случај со Христијанството.

Ваков сличен заклучок не може да се извлече никаде од Библијата колку што сум запознаен, а го има во Куранот

"the ink of a scholar is more holy than the blood of a martyr"
Па била бе друже технолошки понапредна,прво и основно затоа што во тие држави владеел шеријат.
Второ,муслиманите повеќе се држеле и постапувале по Куранот и Суннетот(праксата на Мухаммед)
Трето,немало амерички шпиуни да ги советуваат арапите кај да ги трошат парите од нафтата,немало шејкови кои се расфрлаат со пари по авиони и слично.
Немало ни дискотеки,ни фејсбук за да муслиманите си го трошат драгоценото време.
Секогаш кога муслиманите го запоставиле Куранот,им се случило тоа што им се случува денеска.

Пример со османлиската империја,се додека се владеело и судело по Куранот,биле најјаката империја во свое време,стигнале до виена.. кога свртеле глава од куранот,и жените и овоземските уживања и насладувања им го поматиле умот,сето пропаднало за неколку години :)

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Дали исламски уредена држава - шеријатска држава, ќе му дозволи да си оди на друго место на нејзин граѓанин, кој решил или сватил дека повеќе несака да биде дел од неа?
Не се казнуваше ли со смрт напуштањето на исламот?
?

Kajgana Shop

На врв Bottom