Бодибилдинг суплементи

Gjoroski

Master in Bodybuilding and Fitness Methods, IFBB
Член од
14 септември 2009
Мислења
1.332
Поени од реакции
998
S

Stef Bachatero

Гостин
Ова повторно некоја научна студија...или овој пат твој закључок?!
Ok ajde kazete sto e razlikata pomegu.oriz skrob i maltodekstrin,dextroza vo ista kolichina i dali ke podobri nekoe telo ?
Ako konzumiras 309-500 kcal od DP i vezbas teloto ke pretvori seto toa vo muskuli.
Jaglehidratite site se metaboliziraat vo glukoza.
Taka da ne mi e jasno kako eden gejner e porazlicno od whey protein pred trening i posle trening so predviden plan za jadenje od eden gejner.
Toa sto ke oseti e dobivanje kilaza od kreatinot koj vrzuva voda i ke veli vau zgolemiv kilaza,a zgolemil voda.
Kolku muskuli moze da se dobie e invidualno no 1-2 kg mesechno e maksimalno za nekoj da dobie muskuli.
Whey protein za mene e edinstveno nesto sto bi gi dal parite zaedno so lreatin monohidrat,drugoto e se do hrana i ne e bitno dali e od gejner ili oriz i pilesko,so whey protein.
Izvini ako ne se soglasuvame no ne gledam deka eden gejner ke ja podobri fizionomijata sporedeno so balansirana ishrana.

Gjoroski

Член од
14 септември 2009
Мислења
1.332
Поени од реакции
998
Ok ajde kazete sto e razlikata pomegu.oriz skrob i maltodekstrin,dextroza vo ista kolichina i dali ke podobri nekoe telo ?
Ako konzumiras 309-500 kcal od DP i vezbas teloto ke pretvori seto toa vo muskuli.
Taka da ne mi e jasno kako eden gejner e porazlicno od whey protein pred trening i posle trening so predviden plan za jadenje od eden gejner.
Toa sto ke oseti e dobivanje kilaza od kreatinot koj vrzuva voda i ke veli vau zgolemiv kilaza,a zgolemil voda.
Kolku muskuli moze da se dobie e invidualno no 1-2 kg mesechno e maksimalno za nekoj da dobie muskuli.
Whey protein za mene e edinstveno nesto sto bi gi dal parite zaedno so lreatin monohidrat,drugoto e se do hrana i ne e bitno dali e od gejner ili oriz i pilesko,so whey protein.
Izvini ako ne se soglasuvame no ne gledam deka eden gejner ke ja podobri fizionomijata sporedeno so balansirana ishrana.
Логиката ти е ТАПА.
По таа логика, што ќе им е whey протеин??? Зарем нема да има мускули и без него, само со јајца, пилешко, рибешко и сл.???

S

Stef Bachatero

Гостин
Логиката ти е ТАПА.
По таа логика, што ќе им е whey протеин??? Зарем нема да има мускули и без него, само со јајца, пилешко, рибешко и сл.???
Zatoa sto ima poveke leucin od site drugi vidovi protein i predizvikuva pogolema sinteza na proteini od bilo koj drug protein.
A za logikata ne mi e tapa,kazuvam fakti.
Ako znaete podobro dokazete so fakti,ne so brat bi zemal ova i bi se nqbildal ko Coleman.
Ne sum anti suplement ima.mnogu dodatoci koj poveke se placebo,nego dokazi i vetuvanja.

Gjoroski

Член од
14 септември 2009
Мислења
1.332
Поени од реакции
998
Разликата е исто како и млеко на битолска млекара и протеинот од суртука кој сакаш да го пиеш и е единствено нешто за кое ти би дал пари.

Мислиш дека ако примениш кратенки изгледаш дека имаш некое познавање кое држи вода??? НЕ. Телото појма нема зашто ти вежбаш и која ти е целта. Тоа ништо не претвара и не исполнува желби. Единствено нешто кое организмот ќе го примени е да опстои и преживее.
Ова ти е единствената точна констатација до сега. А подолу ќе ти објаснам која е реазликата помеѓу протеин и јаглени хидтрати.
Разликата е во паметен пристап и примена на нештата, што кај тебе од ова го нема. Зашто би пиел по тренинг најскап протеински додаток кој организмот ќе го претвори во гликоза??? Затоа што сум го промашил линкот на гугл?
Па што не пиеш било кој лек кој постои во медицината (освен диуретик)?! И тој ќе ти врзе вода.
Пиши колку време вежбаш и во април ќе си направиш самиот анализа на глупоста која сега ја постираше со добивање на 1-2 кг мускули месечно.

Другото, со кое не се согласуваш со мене, не го коментирам. Не вреди да трожам енергија на типкање.
--- надополнето: 16 февруари 2013 во 15:54 ---
Zatoa sto ima poveke leucin od site drugi vidovi protein i predizvikuva pogolema sinteza na proteini od bilo koj drug protein.
A za logikata ne mi e tapa,kazuvam fakti.
Ako znaete podobro dokazete so fakti,ne so brat bi zemal ova i bi se nqbildal ko Coleman.
Ne sum anti suplement ima.mnogu dodatoci koj poveke se placebo,nego dokazi i vetuvanja.
ФАКТ, Шварценегер во својот живот ниту видел, ниту помирисал, ниту пак пиел од протеинот кој ти сега го промовираш.
Ај сега ти мене кажи ми факт, како тој успеал да стане билдериште (иако како него можам да ги набројувам безконечно) а не пиел од протеинот кој ти го промовираш како единсвено нешто за мускули.
Ти не си антисуплемент, ти си антиреклама за суплементи, тренинг, исхрана и сл. Престани да ми бараш факти. Отвори очи и погледни.

S

Stef Bachatero

Гостин
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3145217/
Протеин од сурутка наспроти соја студија.
Книга за протенот од сурутка за концентрат,изолат и хидролат и добивање на бенефитите од него.
http://www.amazon.com/Fifty-Shades-of-Whey-ebook/dp/B008RANHYG/ref=sr_1_1?ie=UTF8&qid=1359570714&sr=8-1&keywords=50 shades of whey
Добра статија за сите суплементи и што добиваш од конзумирањето нивно.
http://www.brinkzone.com/nutritional-science/getting-the-most-bang-for-your-buck-from-supplements/
И цела студија за додатоци во исхрана од
International Society of Sports Nutrition

http://www.jissn.com/series/ISSNPosP
--- надополнето: 16 февруари 2013 во 16:18 ---
Разликата е исто како и млеко на битолска млекара и протеинот од суртука кој сакаш да го пиеш и е единствено нешто за кое ти би дал пари.

Мислиш дека ако примениш кратенки изгледаш дека имаш некое познавање кое држи вода??? НЕ. Телото појма нема зашто ти вежбаш и која ти е целта. Тоа ништо не претвара и не исполнува желби. Единствено нешто кое организмот ќе го примени е да опстои и преживее.

Ова ти е единствената точна констатација до сега. А подолу ќе ти објаснам која е реазликата помеѓу протеин и јаглени хидтрати.

Разликата е во паметен пристап и примена на нештата, што кај тебе од ова го нема. Зашто би пиел по тренинг најскап протеински додаток кој организмот ќе го претвори во гликоза??? Затоа што сум го промашил линкот на гугл?

Па што не пиеш било кој лек кој постои во медицината (освен диуретик)?! И тој ќе ти врзе вода.

Пиши колку време вежбаш и во април ќе си направиш самиот анализа на глупоста која сега ја постираше со добивање на 1-2 кг мускули месечно.

Другото, со кое не се согласуваш со мене, не го коментирам. Не вреди да трожам енергија на типкање.
--- надополнето: 16 февруари 2013 во 15:54 ---

ФАКТ, Шварценегер во својот живот ниту видел, ниту помирисал, ниту пак пиел од протеинот кој ти сега го промовираш.
Ај сега ти мене кажи ми факт, како тој успеал да стане билдериште (иако како него можам да ги набројувам безконечно) а не пиел од протеинот кој ти го промовираш како единсвено нешто за мускули.
Ти не си антисуплемент, ти си антиреклама за суплементи, тренинг, исхрана и сл. Престани да ми бараш факти. Отвори очи и погледни.
http://www.elitefitness.com/forum/anabolic-steroids/arnold-boys-training-what-they-cycled-227678.html
Се е до тоа колку ќе вложиш.
За арнолд и неговиот тренинг не дискутирам,зашто секогаш ќе има аргументи од двете страни,но без неговиот тренинг и исхрана немало ништо да биде од него,без разлика дали користел или не стероиди.

За телото баш му е гајле дали имаш 6pack или си буцко со 50 кг масти вишок на себе,него му е галје да си ти жив и здрав и да те одржува во функција.
Секогаш ќе има предност на луѓето што се активни од тие што се couch potato.
Телото во многу редок случај би ги претворил сите тие протеини од сурутка во глукоза ако преконзумираш нормално.
Ако некој енергенс е во изобилство тој ќе биде прв што ќе се потроши.
Добра статија од овде.
http://www.bodyrecomposition.com/nutrition/nutrient-intake-nutrient-storage-and-nutrient-oxidation.html
А за анти тренинг,анти суплемент и исхрана не гледам каква анти реклама давам освен дека треба да пораснеме и да свртиме кон тоа што вистина функционира за одредена индивидуа,неговите потреби и неговиот начин на живот,па да се прилагодиме кон неговите потреби со факти што се докажани и издржливи.
Кај нас исхраната е премногу скапа за секој да може да си дозволи исхрана,па персонален тренер или да оди во теретана но сепак ако човек има доволно пари да си купи телефон кој не му е есенцијален,не гледам зашто да не ги даде парите на работа што вистински вреди.

Член од
4 октомври 2008
Мислења
653
Поени од реакции
434
Стеф Шеф, финтата со гејнер се добро избалансирани дополнителни 1000 калории дневно. Не е лесно секој ден да конзумираш по 3500-4500 калории само од храна

Gjoroski

Член од
14 септември 2009
Мислења
1.332
Поени од реакции
998
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3145217/
Протеин од сурутка наспроти соја студија.
Книга за протенот од сурутка за концентрат,изолат и хидролат и добивање на бенефитите од него.
http://www.amazon.com/Fifty-Shades-of-Whey-ebook/dp/B008RANHYG/ref=sr_1_1?ie=UTF8&qid=1359570714&sr=8-1&keywords=50 shades of whey
Добра статија за сите суплементи и што добиваш од конзумирањето нивно.
http://www.brinkzone.com/nutritional-science/getting-the-most-bang-for-your-buck-from-supplements/
И цела студија за додатоци во исхрана од
International Society of Sports Nutrition

http://www.jissn.com/series/ISSNPosP
--- надополнето: 16 февруари 2013 во 16:18 ---

http://www.elitefitness.com/forum/anabolic-steroids/arnold-boys-training-what-they-cycled-227678.html
Се е до тоа колку ќе вложиш.
За арнолд и неговиот тренинг не дискутирам,зашто секогаш ќе има аргументи од двете страни,но без неговиот тренинг и исхрана немало ништо да биде од него,без разлика дали користел или не стероиди.

За телото баш му е гајле дали имаш 6pack или си буцко со 50 кг масти вишок на себе,него му е галје да си ти жив и здрав и да те одржува во функција.
Секогаш ќе има предност на луѓето што се активни од тие што се couch potato.
Телото во многу редок случај би ги претворил сите тие протеини од сурутка во глукоза ако преконзумираш нормално.
Добра статија од овде.
http://www.bodyrecomposition.com/nutrition/nutrient-intake-nutrient-storage-and-nutrient-oxidation.html
А за анти тренинг,анти суплемент и исхрана не гледам каква анти реклама давам освен дека треба да пораснеме и да свртиме кон тоа што вистина функционира за одредена индивидуа,неговите потреби и неговиот начин на живот,па да се прилагодиме кон неговите потреби со факти што се докажани и издржливи.
Кај нас исхраната е премногу скапа за секој да може да си дозволи исхрана,па персонален тренер или да оди во теретана но сепак ако човек има доволно пари да си купи телефон кој не му е есенцијален,не гледам зашто да не ги даде парите на работа што вистински вреди.
Ти читаш што сум ти пишал а ти што одговараш????
Првиот, научниот дел од постот, ти е пост на гугл тип. Науката и праксата во ББ никогаш не одат рака под рака заедно. Барем не официјалните резултати. Незнам што врска има бенифициите од користа на сурутката во моите пишувања или пак разликата помеѓу неа и сојата??????

Вторито дел ти е исповед на очајна домаќинка. Сакаш да ми кажеш да пораснам и да раширам нови видици и да ги прифатам твоите жалосни постови овде, како научна тероија која ти ја покажуваш дека функционира во пракса???
Телото доколку има потреба од гликоза, а во специфични ситуации и те како има, ќе претвори онолку протеини а ко ги има ако ги нема ќе изгори дел од сопствените во гликоза колку што му е потребно. Не колку ти што мислиш. каква корист од статиите кога за жал не ги разбираш???
Пишуваш за хормони, хомонален статус, а ми кажуваш дека телото ќе те послуша тебе?!
Батали индивидуаи, немој да мислиш дека за секого е посебно. Има основа која мораш да ја знаеш и да се придржуваш кон неа. Ако кај нас храната е премногу скапа, зашто ги советуваш луѓето дека сурукта изолат е најдоброто нешто за после тренинг?

Ron0n

The Mercedes Guy
Член од
16 август 2009
Мислења
351
Поени од реакции
198
Најпаметно ќе ти биде да видиш калорискиот внес колкав ти е и колку ќе ти биде потребно да го надминеш за да почнеш да качуваш килажа. Израчунај тоа прво па одлучи за гејнер.
Фала ви на сите за советите, прво ќе го направам баш ова (сега ќе пробуричкам низ форумов како да го најдам точниот калориски внес), па ќе одам со гејнер.

Каде би можел да го најдам и по која цена?

Ориз 50 ден кг 700-800 гр јаглехидрат
Компир 1кг 20 ден 1 кг = 220 гр јаглехидрати.
Овес 80 ден 550 грама јаглехидрат
Леб 105 ден кг 330 грама јаглехидрат
Декстроза 150 ден 990 грама јаглехидрати.
Пилешко 200 ден 1кг 250-300 грама протеин
Урда 120 ден кг 140 грама протеинј
Овие одат во исхраната секако заедно со протеин и витамински микс (проблем со зглобови имам).

И да ве прашам уште нешто, дали се комбинира: гејнер + креатин + протеин или доволно е гејнер + креатин? Или можеби само гејнер :cautious:

Член од
29 август 2008
Мислења
2.646
Поени од реакции
931
И да ве прашам уште нешто, дали се комбинира: гејнер + креатин + протеин или доволно е гејнер + креатин? Или можеби само гејнер :cautious:
Можеш да комбинираш сите три заедно, зашто да не.
Одреди си го калорискиот внес со тоа и исхраната како ќе варира т.е. сооднос на протеини, јагленихидрати и масти па ќе видиш каде си тенок и што ќе ти одговара повеќе, дали комбинација од две или сите три набројани.

Член од
18 февруари 2012
Мислења
64
Поени од реакции
4
Телото доколку има потреба од гликоза, а во специфични ситуации и те како има, ќе претвори онолку протеини а ко ги има ако ги нема ќе изгори дел од сопствените во гликоза колку што му е потребно.
имам на факултет предмет биохемија(изучување на протеини,јагленихидрати, масти....)според книгата и професорот....човечкиот организам за прозиводство,обновување на енергијата најпрво ги користи јагленитехидрати откако ке снема резерви на ЈХ ги користи мастите и на крај се протеините.но тоа се екстремни случаи кога на телото не му преостанало ништо друго....а не како што вика стеф кој е во изобилство прв ке се искористи..
--- надополнето: 19 февруари 2013 во 03:46 ---
ми треба совет за суплименти!!?? Што би ми препорачале вие....? Одам 2 год во теретана не кревам големи тежини немам сила 70 бенч 70 сајла грб од кога почнав до сега имам качено 3кг чист мускул моментално 198цм висок 86 кг тежок 6%масни наслаги.

се мислам помеѓу quickmass или комбинација креатин со амино или некоја сосема друга

фала ви и поздрав

Gjoroski

Член од
14 септември 2009
Мислења
1.332
Поени од реакции
998
имам на факултет предмет биохемија(изучување на протеини,јагленихидрати, масти....)според книгата и професорот....човечкиот организам за прозиводство,обновување на енергијата најпрво ги користи јагленитехидрати откако ке снема резерви на ЈХ ги користи мастите и на крај се протеините.но тоа се екстремни случаи кога на телото не му преостанало ништо друго....а не како што вика стеф кој е во изобилство прв ке се искористи..
--- надополнето: 19 февруари 2013 во 03:46 ---
ми треба совет за суплименти!!?? Што би ми препорачале вие....? Одам 2 год во теретана не кревам големи тежини немам сила 70 бенч 70 сајла грб од кога почнав до сега имам качено 3кг чист мускул моментално 198цм висок 86 кг тежок 6%масни наслаги.

се мислам помеѓу quickmass или комбинација креатин со амино или некоја сосема друга

фала ви и поздрав
По пишаното, во потрага си по гејнер. Многу лесно можеш да си го одбереш вистинскиот производ, ако го споредиш составот на сите кои се нудат на пазарот во МК. Како комбинација на белковини и јх, со додаток на кретин, Hyper Mass е на прво место. Ако си личност која многу тешко качува на ТТ и има потреба од покалоричен гејнер, тогаш во комбинација доаѓаат гејнерите кои во себе содржат и одреден процент на здрави масни киселини.

Член од
18 февруари 2012
Мислења
64
Поени од реакции
4
се мислам помеѓу mutant mass i hyper mass.quick mass го искучувам бидејки не ми треба брза маса :)
кој е подобар според вас
сега дали мутант масс има креатин неможев да најдам и дали е добар hyper mass зошто гледам дека има само 16г протеини.Иначе кој и да го користам ке земам по една ипол доза на ден....

Член од
4 март 2009
Мислења
604
Поени од реакции
442
се мислам помеѓу mutant mass i hyper mass.quick mass го искучувам бидејки не ми треба брза маса :)
кој е подобар според вас
сега дали мутант масс има креатин неможев да најдам и дали е добар hyper mass зошто гледам дека има само 16г протеини.Иначе кој и да го користам ке земам по една ипол доза на ден....
Да не испадне дека рекламирам некого,според мене Hyper mass,го користам во моментов и супер е,2,5 кг за 19 дена.Сепак разгледај и одлучи се.

Член од
4 октомври 2008
Мислења
4.014
Поени од реакции
1.247
кој е подобар според вас
Нема креатин во Mutant Mass, во HyperMass имаш 5гр на 100гр дозирање.

Kajgana Shop

На врв Bottom