Абортус (општо) и дали оправдувате или не?

• Креатор на темата Креатор на темата ThA-BiTcH
  • Време на започнување Време на започнување
се е поврзано. Ти си против абортирање пошто детето треба да живее со своите биолошки родители е еден од твоите аргументи кои ги наведе. Јас ти дадов примери како едно дете може да на живее со своите биолошки родители (посвојувачи кои може да бидат маж и жена, или пак да бидат од исти пол)а сепак да биде среќно.
--- надополнето: 16 февруари 2013 во 17:56 ---

ако моето дете е Алфа Мажјак, ондак е мое со сигурност. Доколку не е ќе го пратам у војска!!! Таму ги учат да се молат и да бидат прави мажи. Но како и да е, за да не бегам од темата пошо Дивајдер ќе ме кара, мое не мое, дете си е дете, на крај краева шала на страна, не мора да е твое за да му пружаш љубов и да го сакаш.

Јас сум за изборот. Против не сум. За абортус, на сите 295 страни полемика, имам сигурно многу постови каде тоа е јасно изразено.

Ако толку си ме читал, а ми одговараш и мешаш мали еврејски богови, ти ркеов, изваган, премерен и најден кусо си.

Толку од мене до тебе. Ум веќе не ти даам.

Владе, пријателе, многу си се изнервирал:)

Мене си ми симпатичен како форумски лик, и затоа ти реплицирам тебе:cool:

Не беше упатено до тебе, таман работа, иако беше пишувано во второ лице еднина:P

Околу болдот, па имаш Владе ДНК тест да провериш, ако те копка помислата дека на женката и мрдало опавчето;)

Инаку јас не знам што значи алфа мажјак од прва категорија, а што алфа мажјак од втора, трета итн... категорија:P Де, појасни ако сакаш.

п.с. опушти се малку, сепак е ова само малку забава;)
Шо да не бидам од 4 сабајле сум станат:)
Инаку муабетот е на времето ко ке ме прашаја чи си ти, им одговарав од кај знам чи сум, битно татко ми ме признава за син:D.
П.с Тоа ти се категории како земјотрес само обратно.
Прва категорија е кога еби земјата се превртва, тој со очи да погледне некоја ке ја зачни не пак да ја еби.
Втора категорија ти е малце послаб од прва. Него му треба физички конткат за да оплоди некоја. Не е битно каде ке ја допри или опни, па макар и во папокот, обавезно станува бремена.
Трета категорија ти е алфа мажјак кој сепак треба и да ја погоди правата дупка за да ја оплоди, но разликата од обичните смртници е што неговото семе ем што автоматски ги убива другите семиња кои се нашле во истата дупка туку е и ептен брзоразвивачко што значи дека девојката бебето ке го носи не повеќе од 8 месеци и тука не се мисли на недоносено бебе туку дека на бебето му се потребни не повеќе од 8 месеци за целосно да се развие. Затоа неговата избраничка се смета за модерна мајка пошто немодерните мајки бебињата ги носат по 9 а модерните по 8 месеци.
И затоа е лудо дури и да се помисли со сите овие специјални моќи кои ги имаат алфа мажјаците, нивните семиња и нивните модерни избранички дека бебето би било на некој друг:cenzura:

Шо да не бидам од 4 сабајле сум станат:)
Инаку муабетот е на времето ко ке ме прашаја чи си ти, им одговарав од кај знам чи сум, битно татко ми ме признава за син:D.
П.с Тоа ти се категории како земјотрес само обратно.
Прва категорија е кога еби земјата се превртва, тој со очи да погледне некоја ке ја зачни не пак да ја еби.
Втора категорија ти е малце послаб од прва. Него му треба физички конткат за да оплоди некоја. Не е битно каде ке ја допри или опни, па макар и во папокот, обавезно станува бремена.
Трета категорија ти е алфа мажјак кој сепак треба и да ја погоди правата дупка за да ја оплоди, но разликата од обичните смртници е што неговото семе ем што автоматски ги убива другите семиња кои се нашле во истата дупка туку е и ептен брзоразвивачко што значи дека девојката бебето ке го носи не повеќе од 8 месеци и тука не се мисли на недоносено бебе туку дека на бебето му се потребни не повеќе од 8 месеци за целосно да се развие. Затоа неговата избраничка се смета за модерна мајка пошто немодерните мајки бебињата ги носат по 9 а модерните по 8 месеци.
И затоа е лудо дури и да се помисли со сите овие специјални моќи кои ги имаат алфа мажјаците, нивните семиња и нивните модерни избранички дека бебето би било на некој друг:cenzura:

Бла бла бла...да не идам ред по ред.

Ама на таков алфа мажјак ко шо опишта или е негово или е од бога преку светиот дух сотаквено.

Прашање до тие што сте за правото на абортус: Дали одлуката треба да ја донесе само жената или и мажот треба да учествува во одлучувањето?

Да, мислам дека треба.
Во овој редослед:

1. Мајка сака + татко сака = бебе
2. Мајка сака + татко не сака = абортус
3. Мајка не сака + татко сака = абортус
4. Мајка не сака + татко не сака = абортус

Никој нема право никого да присилува да биде родител.
Сепак, нормално е жената да го има последниот збор. При тоа, јас сум за ако мажот не сака бебе, а оваа го раѓа, да постои законски начин да не му се обесува обврска кон детето.
Односно, да биде ослободен од алиментација итн. Само под услов од старт да не сака дете, а не откако ќе се роди да биде пу пу не важи ;)
--- надополнето: 17 февруари 2013 во 02:32 ---
Kако што рече мојот драг пријател Donald Sikert зошто жената да има право на таков неморален акт? А каде е правото на мажот исто така да одлучи како што Randy кажа? :mad:

И на пример ти сакаш да родам, јас не сакам. Со кој закон на пример, ќе ме натераш да правам со своето тело нешто што не сакам?
Тоа е еднакво на силување.
--- надополнето: 17 февруари 2013 во 02:34 ---
Бебето е еден така кревок живот...А ти го кратиш уште од старт...
О, во минативе 295 страни, во многу, многу наврати е објаснето дека при абортус нема убивање на бебиња, дечиња, онакви на сон што доаѓаат и мамо ти викаат.
ЕМБРИОН. ЕМБРИОН. ЕМБРИОН.
Има ОГРОМНА разлика од бебе, дете до ембрион. И фетусот е различен од ембрионот... исто така.

Да, мислам дека треба.
Во овој редослед:

А камо Мајка и татко сакаат + бебето неќи

Да, мислам дека треба.
Во овој редослед:

Ок. А ако еден од родителите сака и му кажува на другиот родител дека нема да бара апсолутно никаква одговорност од него за детето?

Ок. А ако еден од родителите сака и му кажува на другиот родител дека нема да бара апсолутно никаква одговорност од него за детето?

Можеш да родиш дете и да го оставиш на неговиот татко без нималку да го имаш на совест?
Јас не би можела.
Ако некој може, како што напишав - би требало да се согласат околу тоа.
Најчесто жените им натураат деца на мажите (ќе го родам, јебига), ама после и бараат обврски од нив, иако од самиот почеток тој кажува дека не сака дете.
Тоа јас не би можела никому да му го направам.
Или ќе родам и нема да го побарам тој човек, или ич нема да родам.
But that's just me :)
--- надополнето: 17 февруари 2013 во 04:42 ---
А камо Мајка и татко сакаат + бебето неќи
Бебето во фазата за која зборуваме, сеуште не е бебе. Аман Летко, ембрионот не размислува :)
Ни бебето не размислува, ама ако го боцнеме со игла плаче, ако му дадеме цицка се смее, па знаеме што му е убаво, а што не.

Ова ембрионов, ни на мртво плаче, ни на живо се смее ;)

Да, мислам дека треба.
Во овој редослед:

Никој нема право никого да присилува да биде родител.
Сепак, нормално е жената да го има последниот збор. При тоа, јас сум за ако мажот не сака бебе, а оваа го раѓа, да постои законски начин да не му се обесува обврска кон детето.
Односно, да биде ослободен од алиментација итн. Само под услов од старт да не сака дете, а не откако ќе се роди да биде пу пу не важи ;)
--- надополнето: 17 февруари 2013 во 02:32 ---

И на пример ти сакаш да родам, јас не сакам. Со кој закон на пример, ќе ме натераш да правам со своето тело нешто што не сакам?
Тоа е еднакво на силување.
--- надополнето: 17 февруари 2013 во 02:34 ---

О, во минативе 295 страни, во многу, многу наврати е објаснето дека при абортус нема убивање на бебиња, дечиња, онакви на сон што доаѓаат и мамо ти викаат.
ЕМБРИОН. ЕМБРИОН. ЕМБРИОН.
Има ОГРОМНА разлика од бебе, дете до ембрион. И фетусот е различен од ембрионот... исто така.

Oк, дочита ли барем послем кога кажав дека се зезам...:P
--- надополнето: 17 февруари 2013 во 05:25 ---
Толку од мене до тебе. Ум веќе не ти даам.

Не ми давај те молам, ништо нема за тебе да остане:вонзем:

Можеш да родиш дете и да го оставиш на неговиот татко без нималку да го имаш на совест?
Јас не би можела.
Ако некој може, како што напишав - би требало да се согласат околу тоа.
Најчесто жените им натураат деца на мажите (ќе го родам, јебига), ама после и бараат обврски од нив, иако од самиот почеток тој кажува дека не сака дете.
Тоа јас не би можела никому да му го направам.
Или ќе родам и нема да го побарам тој човек, или ич нема да родам.
But that's just me :)
--- надополнето: 17 февруари 2013 во 04:42 ---

Бебето во фазата за која зборуваме, сеуште не е бебе. Аман Летко, ембрионот не размислува :)
Ни бебето не размислува, ама ако го боцнеме со игла плаче, ако му дадеме цицка се смее, па знаеме што му е убаво, а што не.

Dodaj ni po svadbi ne pee, nit solzi lee...da im poetski lik

Aко ти дам цицка а не се насмееш значи не размислуваш?
можи не му се плаче и не му се смее. си седи така сериозен, и ти велиш “ејј овој не се смее, ај да го убиеме“

Шала на страна, не постои ни еден реален критериум кој може да се постави за тоа кога и дали абортирањето е убиство или не е. Најчесто аргументите кои го нарекуваат абортусот убиство се од емотивна природа. Бидејќи живееме у свет каде што мора да се постават критериуми дури и кога ги нема, најверојатно границата помеѓу човек и нешто што е ембрион ќе биде раѓањето. Све што се случува со ембрионот пред да се роди не е убиство а откако ќе се роди е. Иако сечењето на папочната врвца е симболично и не менува ништо, сепак правништвото не може да функционира на база на провизионален морал. Од друга страна природата има свој дискриминирачки карактер што допридонесува до тоа мајката да заслужува поголемо право на избор за тоа дали ќе абортира или не од таткото на пример.
Иако таткото и мајката на детето се одговорни за постоењето на истото и ембрионот сам по себе технички е дел и од таткото и од мајката, мајката го носи ембрионот и најверојатно ембрионот е дел од нејзиното тело според некои сфаќања така што повторно според некои сфаќања, истата одлучува дали ќе абортира со или без согласност на таткото поради опасноста на која е изложена за разлика од таткото. Сепак, како резултат на комплексноста на светот во кој живееме и начинот на кој сме еволуирале, постојат многу прашања и проблеми кои излегуваат при одлучувањето кога и дали абортусот е морален и под кои услови е уреду да се абортира а под кои не е.

Знаеме дека се дешават секакви работи па да мора да има абортус сакале или не ! Али оваа е толку тешка работа барем според мене што стварно цел живот ке те копка ... Колку и да сме јаки колку и да мислиме дека ќе ја издржиме работава пак еден ден ке те копа в срце ... Сепак душичка требало да биде ... Јас не го одобрувам... Јебига сеа доколку не е морално ...

Moralno ne znaci da se mora, tuku sto e opsto prifateno kako pozicija na opkruzuvanjeto.

Nemoralno e i nezakonito u DC da ebes u bilo koja poza osven misionerska, na primer.

MY BODY MY CHOICE

Dodaj ni po svadbi ne pee, nit solzi lee...da im poetski lik

Јас пеам на свадби и плачам на погреби, за прифатлива сума.
;)
--- надополнето: 18 февруари 2013 во 06:31 ---
Шала на страна, не постои ни еден реален критериум кој може да се постави за тоа кога и дали абортирањето е убиство или не е. Најчесто аргументите кои го нарекуваат абортусот убиство се од емотивна природа. Бидејќи живееме у свет каде што мора да се постават критериуми дури и кога ги нема, најверојатно границата помеѓу човек и нешто што е ембрион ќе биде раѓањето. Све што се случува со ембрионот пред да се роди не е убиство а откако ќе се роди е. Иако сечењето на папочната врвца е симболично и не менува ништо, сепак правништвото не може да функционира на база на провизионален морал. Од друга страна природата има свој дискриминирачки карактер што допридонесува до тоа мајката да заслужува поголемо право на избор за тоа дали ќе абортира или не од таткото на пример.
Иако таткото и мајката на детето се одговорни за постоењето на истото и ембрионот сам по себе технички е дел и од таткото и од мајката, мајката го носи ембрионот и најверојатно ембрионот е дел од нејзиното тело според некои сфаќања така што повторно според некои сфаќања, истата одлучува дали ќе абортира со или без согласност на таткото поради опасноста на која е изложена за разлика од таткото. Сепак, како резултат на комплексноста на светот во кој живееме и начинот на кој сме еволуирале, постојат многу прашања и проблеми кои излегуваат при одлучувањето кога и дали абортусот е морален и под кои услови е уреду да се абортира а под кои не е.

Вака, животот почнува во моментот на оплодувањето на јајце клетката, без оглед дали во матка или во епрувета. Ако е во прашање епрувета, на многу зиготи нема да им се посреќи да стигнат до фаза на ембрион. Само на еден, од повеќемина, ќе му биде пружена шанса да стане ембрион.
Ембрионот не чувствува болка и нема перцепција за својата околина.
Фетусот и чувствува, и перцепира.

Фетусот учи, фетусот се лути (стресни ситуации), реагира на игла, бега од ултразвукот... итн. Ембрионот ги нема овие способности.

За мене барем, има огромна разлика меѓу овие два.

И друго, природно жените се физички послаби од мажите, на тоа додај го и менструалниот циклус, и самите бремености. Природата е неправдена, ама во повеќе наврати.
Во секој случај, ембрионот е мој и негов, ама папочната врвца е лично моја :)
--- надополнето: 18 февруари 2013 во 06:34 ---
ако моето дете е Алфа Мажјак, ондак е мое со сигурност. Доколку не е ќе го пратам у војска!!! Таму ги учат да се молат и да бидат прави мажи. Но како и да е, за да не бегам од темата пошо Дивајдер ќе ме кара, мое не мое, дете си е дете, на крај краева шала на страна, не мора да е твое за да му пружаш љубов и да го сакаш.

Marry me :love:

Фетусот учи, фетусот се лути (стресни ситуации), реагира на игла, бега од ултразвукот... итн. Ембрионот ги нема овие способности.

Маче, потпевнува ли фетусот од време на време, можеби ако гледа разголени певаљки на тв (или во кафана, уште подобро)?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom