Прашања за Исламот III

Член од
13 февруари 2012
Мислења
2.733
Поени од реакции
1.226
Исламски е забранета употреба на музички инструменти,па аналогно на тоа е забрането тоа играње на тие танчерките и слично.
ај пообјасни зашто е забранета употреба на музички инструменти

Член од
12 април 2010
Мислења
1.602
Поени од реакции
890
ај пообјасни зашто е забранета употреба на музички инструменти
Муслиманите имаат нешто многу поубаво за слушање,а тоа е Куранот. :)
Во еден курански ајет и во многу хадиси од пратеникот Мухаммед е забранета музиката со придружба на музички инструменти.
Да не ги цитирам сега,углавном муслиман треба своето срце да го навикне да слуша куран,а не музика,која посебно во денешно време ги има избришано сите морални и други граници.
почнувајќи од текстовите на песните,до тоа на што тие текстови укажуваат и што предизвикуваат...чаше ломим руке ми крваве и слично. :D
јас многу многу ретко слушам музика кога сум сам,и многу ми е помирна душата.
на немуслиманите им е можеби чудно тоа, но исламот е чист од тие инструменти,концерти,музички збиднувања каде што се мешаат машки и женски,танчерки и тн.

Член од
13 февруари 2012
Мислења
2.733
Поени од реакции
1.226
Во еден курански ајет и во многу хадиси од пратеникот Мухаммед е забранета музиката со придружба на музички инструменти.
Да не ги цитирам сега,углавном муслиман треба своето срце да го навикне да слуша куран,а не музика,која посебно во денешно време ги има избришано сите морални и други граници.
почнувајќи од текстовите на песните,до тоа на што тие текстови укажуваат и што предизвикуваат...чаше ломим руке ми крваве и слично. :D
на немуслиманите им е можеби чудно тоа, но исламот е чист од тие инструменти,концерти,музички збиднувања каде што се мешаат машки и женски,танчерки и тн.
а што е со свадбите сунетите и останати веселби?

Член од
12 април 2010
Мислења
1.602
Поени од реакции
890
се разликуваат ли од вашите свадби? на своја рака си е тоа.
веќе реков дека исламот е чист од таквите работи.
се знаат прописите на исламска свадба :)

Muki-20

Маркетинг и финансиски консултант
Член од
12 мај 2012
Мислења
253
Поени од реакции
72
Кога Музиката и музичките инструменти се забранети значи во глобала за секоја работа во која се присутни мзиката и музичките инструменти се забранети. А за тоа што некои муслимани тоа го прават со музика некои веселби, тоа е поради нивното незнаење или поради вопшто непознавање на својата вера. Со тоа тие имаат грев кој доколку се покајат искрено и нема да му се повторува истиот грев, Ако сака Бог ќе му биде опростено.

Член од
13 февруари 2012
Мислења
2.733
Поени од реакции
1.226
се разликуваат ли од вашите свадби? на своја рака си е тоа.
веќе реков дека исламот е чист од таквите работи.
се знаат прописите на исламска свадба :)
не се разликуваат нормално барем не овде
е како изгледаат тие веселби
дозволено е да се пее а да не се свири?
--- надополнето: 17 февруари 2013 во 02:52 ---
и да прашам а засто се става к’на на рацете
што представува тоа?

Член од
14 август 2006
Мислења
45.309
Поени од реакции
84.457
Што зборите бре несреќници, Бог да чува, и музика ли било забрането....:tapp:
ово нисам знао :confused:

Член од
12 април 2010
Мислења
1.602
Поени од реакции
890
не се разликуваат нормално барем не овде
е како изгледаат тие веселби
дозволено е да се пее а да не се свири?
--- надополнето: 17 февруари 2013 во 02:52 ---
и да прашам а засто се става к’на на рацете
што представува тоа?
На исламска свадба,впрочем како и во секоја ситуација,мажите и жените се одвоени.
Се подготвува гозба,се повикуваат најблиските,или можеш сите да ги повикаш зависи од можностите на тој што ја прави веселбата.
Без алкохол нормално :)
убаво е да присуствува некој исламски учењак кој ќе одржи дерс(предавање) за младите,за бракот,какви се исламските прописи околу тоа и слично.
исто така е дозволено пеење на т.н. илахии,или на пример тие босанските севдалинки кои немаат ништо што се коси со исламот во своите текстови,но без музичка придружба.
и нема потреба да се претерува со тоа.

Член од
12 април 2010
Мислења
1.602
Поени од реакции
890
Е тоа за кна мислам дека е дозволено,ама не сум запознаен со тоа,не ми било интересно никогаш.
Ако знае некој повеќе за ова нека одговори.

Muki-20

Член од
12 мај 2012
Мислења
253
Поени од реакции
72
Цветот на K’на како лек (Alkanna tinctoria)

Хена(К’на) е ладна и сува иако некои велат дека содржи топлина во себе. Се користи за лечење на пликови по устата и отоци. Леч и и изгореници. Исто така се користи како боја за коса и добра е за лечење на инфекции за ноктите. Ако некој има вариола(голема сипаница) и го намачка телото со к’на сипаницата нема да ги оштети очите. Умм Селеме рекла: „Пратеникот алејхи селам на секоја рана ставаше к’на.“(Ет Тирмизи и Бејхеки).
Цветот на к`на исто така се смета за полезен против главоболка предизвикана од врелото сонце. Цвеќињата треба да се остават во киселина и да се аплицираат потоа на челото. Со овој лек за брзо лесно се постигнува олеснување.
Во делото „Историја“ од Бухарија стои дека некој човек се пожалил на Пратеникот алејхи селам на главоболка, а тој му одговорил дека за тоа е најдобра топла купка од хена. Додека на човекот кој се жалеше на болки во нозете рекол: „Намачкај ги со к’на.“(Ебу давуд) Од Ебу Давуд се пренесува и хадис во кој вели дека нема помило растение на Аллах од Хена(К’на).
Навистина лек за посекотини е сето она што ја отстранува претераната влага и ја стимулира регенерацијата на ткивата а токму тоа се одликите на к’ната. Го отстранува вишокот на течности кои го забавуваат обновувањето на ткивата.
Ако ставиме цвет од хена на волнена облека тоа ќе подари убав мирис и молците нема да ја нападнат. Некои тврдат дека ако листовите на хената ги потопиме во вода и потоа ги исцедиме и таа вода да ја пиеме 20 дена тоа ќе ни помогне во лекување од лепроза во нејзина рана фаза. Ако по јадењето на јагнешко и пиење на овој напиток пациентот не е излечен, тогаш за него нема никаква надеж.
Денес се користи за емугулатор за обојување на храната(Е103)
„Пратениковата медицина“ – Џелалудин Ес Сујути

Повик кон Вистината
--- надополнето: 17 февруари 2013 во 03:45 ---
А за нешто повече доколку најдам ќе ти пишам на оваа тема. Ако Бог сака, да сме здрави и живи. ;)

Член од
13 февруари 2012
Мислења
2.733
Поени од реакции
1.226
Е тоа за кна мислам дека е дозволено,ама не сум запознаен со тоа,не ми било интересно никогаш.
Ако знае некој повеќе за ова нека одговори.
мене па баш ми е интересно особено кај невестите тие убави шари
а и не трае кој знае колку долго 2-3 недели така да како привремена тетоважа е ( на времото така се тетовирав) и после некој ке рече јас сум тапа фраер ;) ах бе

Член од
12 април 2010
Мислења
1.602
Поени од реакции
890
мене па баш ми е интересно особено кај невестите тие убави шари
а и не трае кој знае колку долго 2-3 недели така да како привремена тетоважа е ( на времото така се тетовирав) и после некој ке рече јас сум тапа фраер ;) ах бе
Не знам,мене никогаш не ми било интересно.
Ете муки одговори,се надевам дека е ок одговорот :)

Член од
13 февруари 2012
Мислења
2.733
Поени од реакции
1.226
Не знам,мене никогаш не ми било интересно.
Ете муки одговори,се надевам дека е ок одговорот :)
па прашањето ми беше кое е значењето не за лековитоста на пример кај невестите а еднаш запознав и професор од турција кој имаше такви шари на рацете
инаку добро што ни кажа повеке за лекувањето и употребата

Muki-20

Член од
12 мај 2012
Мислења
253
Поени од реакции
72
па прашањето ми беше кое е значењето не за лековитоста на пример кај невестите а еднаш запознав и професор од турција кој имаше такви шари на рацете
инаку добро што ни кажа повеке за лекувањето и употребата
Гледано според текстот кој го наведов од Мухаммед, саллАллаху алејхи ве селлем, К’ната се корист за лекување. А некои пак ја користат и за украсување кое мислам дека нема забрана за тоа.

Сепак К’на се користи за она што си наумил. ;) Пред се да ја земеме позитивната страна од она што ни е докажано дека К’на се користи за лекување.

Поздрав и се најдобро.

Член од
9 октомври 2012
Мислења
763
Поени од реакции
1.018
само ова одговори ми го , тоа значи дека не смее да има муслимани пејачи во никој случај освен оние што пеат во џамија повикувајки на молитва и такви ствари, пример sami yusuf сигурно го знаеш значи според исламот он не смее да пее, ни еден муслиман според исламот не смее да пее?

Kajgana Shop

На врв Bottom