- Член од
- 13 февруари 2012
- Мислења
- 2.733
- Поени од реакции
- 1.226
ај пообјасни зашто е забранета употреба на музички инструментиИсламски е забранета употреба на музички инструменти,па аналогно на тоа е забрането тоа играње на тие танчерките и слично.
ај пообјасни зашто е забранета употреба на музички инструментиИсламски е забранета употреба на музички инструменти,па аналогно на тоа е забрането тоа играње на тие танчерките и слично.
Муслиманите имаат нешто многу поубаво за слушање,а тоа е Куранот.ај пообјасни зашто е забранета употреба на музички инструменти
а што е со свадбите сунетите и останати веселби?Муслиманите имаат нешто многу поубаво за слушање,а тоа е Куранот.
Во еден курански ајет и во многу хадиси од пратеникот Мухаммед е забранета музиката со придружба на музички инструменти.
Да не ги цитирам сега,углавном муслиман треба своето срце да го навикне да слуша куран,а не музика,која посебно во денешно време ги има избришано сите морални и други граници.
почнувајќи од текстовите на песните,до тоа на што тие текстови укажуваат и што предизвикуваат...чаше ломим руке ми крваве и слично.
јас многу многу ретко слушам музика кога сум сам,и многу ми е помирна душата.
на немуслиманите им е можеби чудно тоа, но исламот е чист од тие инструменти,концерти,музички збиднувања каде што се мешаат машки и женски,танчерки и тн.
се разликуваат ли од вашите свадби? на своја рака си е тоа.а што е со свадбите сунетите и останати веселби?
Кога Музиката и музичките инструменти се забранети значи во глобала за секоја работа во која се присутни мзиката и музичките инструменти се забранети. А за тоа што некои муслимани тоа го прават со музика некои веселби, тоа е поради нивното незнаење или поради вопшто непознавање на својата вера. Со тоа тие имаат грев кој доколку се покајат искрено и нема да му се повторува истиот грев, Ако сака Бог ќе му биде опростено.а што е со свадбите сунетите и останати веселби?
не се разликуваат нормално барем не овдесе разликуваат ли од вашите свадби? на своја рака си е тоа.
веќе реков дека исламот е чист од таквите работи.
се знаат прописите на исламска свадба
На исламска свадба,впрочем како и во секоја ситуација,мажите и жените се одвоени.не се разликуваат нормално барем не овде
е како изгледаат тие веселби
дозволено е да се пее а да не се свири?
--- надополнето: 17 февруари 2013 во 02:52 ---
и да прашам а засто се става к’на на рацете
што представува тоа?
мене па баш ми е интересно особено кај невестите тие убави шариЕ тоа за кна мислам дека е дозволено,ама не сум запознаен со тоа,не ми било интересно никогаш.
Ако знае некој повеќе за ова нека одговори.
Не знам,мене никогаш не ми било интересно.мене па баш ми е интересно особено кај невестите тие убави шари
а и не трае кој знае колку долго 2-3 недели така да како привремена тетоважа е ( на времото така се тетовирав) и после некој ке рече јас сум тапа фраер ах бе
па прашањето ми беше кое е значењето не за лековитоста на пример кај невестите а еднаш запознав и професор од турција кој имаше такви шари на рацетеНе знам,мене никогаш не ми било интересно.
Ете муки одговори,се надевам дека е ок одговорот
Гледано според текстот кој го наведов од Мухаммед, саллАллаху алејхи ве селлем, К’ната се корист за лекување. А некои пак ја користат и за украсување кое мислам дека нема забрана за тоа.па прашањето ми беше кое е значењето не за лековитоста на пример кај невестите а еднаш запознав и професор од турција кој имаше такви шари на рацете
инаку добро што ни кажа повеке за лекувањето и употребата
само ова одговори ми го , тоа значи дека не смее да има муслимани пејачи во никој случај освен оние што пеат во џамија повикувајки на молитва и такви ствари, пример sami yusuf сигурно го знаеш значи според исламот он не смее да пее, ни еден муслиман според исламот не смее да пее?Муслиманите имаат нешто многу поубаво за слушање,а тоа е Куранот.
Во еден курански ајет и во многу хадиси од пратеникот Мухаммед е забранета музиката со придружба на музички инструменти.
Да не ги цитирам сега,углавном муслиман треба своето срце да го навикне да слуша куран,а не музика,која посебно во денешно време ги има избришано сите морални и други граници.
почнувајќи од текстовите на песните,до тоа на што тие текстови укажуваат и што предизвикуваат...чаше ломим руке ми крваве и слично.
јас многу многу ретко слушам музика кога сум сам,и многу ми е помирна душата.
на немуслиманите им е можеби чудно тоа, но исламот е чист од тие инструменти,концерти,музички збиднувања каде што се мешаат машки и женски,танчерки и тн.