Прашања за Исламот III

mister blue

Infinity, Eternity, Immortality, Everything...
Член од
4 февруари 2013
Мислења
249
Поени од реакции
96
prasanje do muslimanite

"And those who guard their chastity (i.e. private parts, from illegal sexual acts). Except from their wives or (the captives and slaves) that their right hands possess[...]"

Dali kuranot go odobruva ropstvoto?

kooperativa

Г-ин Пола Милениум
Член од
2 октомври 2012
Мислења
7.633
Поени од реакции
8.601
--- надополнето: 13 февруари 2013 во 00:38 ---

Грешки,не во смисла на гревови туку грешки.
Ваљда ја препознаваш разликата од грешка и грев.

Не ме сконта ти што сакав да кажам,никаде не пишува Убиј,туку само цитирав колку е опасно да се подсмева некој со верата.
а за убивањето веќе реков и го искажав мојот став околу тоа.
Реков: Ги сфаќам тие луѓе,но за таа ситуација него подржав нивниот насилен протест кој резултираше со жртви.
ја правам раликата, и баш убаво прашав, кои се грешките?
или само мухамед бил безгрешен?
а за другот, за “убиј“. убаво кажуваш, не пишува “убиј“. пишува дека не е убаво да се потсмева или сл. опасно е само ако така верникот си сватил. но некако сите верници да можеа ќе убиеа се живо да можеа. и зошто? затоа што некој направил карикатура. големи чуда, ........ можно ли е секој дома да си црта такви карикатури? и тие треба да се колат. ти убаво си кажа, ПРОТИВ. но илијадници, милиони други не беа. лоша слика за верата, која ионака во очите на поголемиот дел од светот не е омилена.
П.С. зошто одобрува ропство?

Член од
12 април 2010
Мислења
1.602
Поени од реакции
890
ја правам раликата, и баш убаво прашав, кои се грешките?
или само мухамед бил безгрешен?
а за другот, за “убиј“. убаво кажуваш, не пишува “убиј“. пишува дека не е убаво да се потсмева или сл. опасно е само ако така верникот си сватил. но некако сите верници да можеа ќе убиеа се живо да можеа. и зошто? затоа што некој направил карикатура. големи чуда, ........ можно ли е секој дома да си црта такви карикатури? и тие треба да се колат. ти убаво си кажа, ПРОТИВ. но илијадници, милиони други не беа. лоша слика за верата, која ионака во очите на поголемиот дел од светот не е омилена.
П.С. зошто одобрува ропство?
За првиот дел,убаво кажав,ги разбирам тие луѓе но не ги оправдувам.
бидејќи како што кажа се дава лоша слика за верата која ионака во очите на поголемиот дел од светот не е омилена,и само се чека и најмал инцидент за да се представи како нешто големо,а камо ли убивање на луѓе. значи заради овие причини не ги оправдувам тие испади.
инаку тој што ги цртал карикатурите,јас лично да имам можност би го обесил за м*да. :)
за вториот дел на прашањето бара малку поопширен одговор,тоа вечерва ќе го одговорам
на мистер му одговорив со Да,бидејќи тој и не заслужува поопширен одговор барем од мене.

mister blue

Infinity, Eternity, Immortality, Everything...
Член од
4 февруари 2013
Мислења
249
Поени од реакции
96
Vo KSA kade sto vladee seriatski zakoni/muslimanskii zakoni licata od zenski pol nikogas ne dobivaat polnoletstvo. Cel zivot tie se smetaat kako nepolnoletni (deca) i sekogas treba da imaat staratel. Prvin toj e tatkoto i koga ke ja prodade na nekoj maz toj maz stanuva nejzin staratel. Licata od zenski pol ne mozat da imat svoj imot, ne mozat da patuvaat nadvor od zemjata i vnatre vo zemjata na podolgi relacii bez prisustvo ili odbrenie na staratel, i moraat da ja izvrsuvat sekoja zelba na nivniot staratel inaku ke bidat ubieno od nego licno ili vlastite vo KSA i se toa e legalno pred muslimanskite zakoni.
Od mnogu broj svetski organizacii za zastita na covekovi prava, za zastita na zenite, zdruzenija za domasno nasilstvo upatuvaat kritikii vo vrska so toa i obrazlozuvaat deka zenite po ovie pravila se robovi, no dosega se e zaludno i bez rezultati.

Zosto kuranot gi tretira zenite kako sopstvenost/imovina na mazot.?

Член од
9 октомври 2012
Мислења
763
Поени од реакции
1.018
За првиот дел,убаво кажав,ги разбирам тие луѓе но не ги оправдувам.
бидејќи како што кажа се дава лоша слика за верата која ионака во очите на поголемиот дел од светот не е омилена,и само се чека и најмал инцидент за да се представи како нешто големо,а камо ли убивање на луѓе. значи заради овие причини не ги оправдувам тие испади.
инаку тој што ги цртал карикатурите,јас лично да имам можност би го обесил за м*да. :)
за вториот дел на прашањето бара малку поопширен одговор,тоа вечерва ќе го одговорам
на мистер му одговорив со Да,бидејќи тој и не заслужува поопширен одговор барем од мене.
а награда за тоа од шеријатски аспект на саудиски начин ке добиеш?

Член од
13 февруари 2012
Мислења
2.733
Поени од реакции
1.226
1. Арапски
2. Смеат да посвојуваат деца,но тука си има некои правила и прописи.
бидејќи за посвоеното дете не важат шеријатските прописи како за роденото дете.
практично тоа значи,дека можеш да се грижиш за детето,да го школуваш,облекуваш,храниш.. но не може да го земе твоето презиме,не може да те наследи после смртта и слично.
Бидејќи во исламот нема пишување на тестаменти,туку наследството на таткото се дава на родените синови/ќерки по шеријатски пропис,а не кому колку оставил татко му :)
Единствено може пред да умре,да му остави на посвоеното дете најмногу 1/3 од своето богатство или имот.
Кратко кажано не може да важат правилата како за роденото дете.
а никој не те спречува да го храниш,финансираш,школуваш и слично.
За тоа ако детето е од друга религија,не сум баш запознаен,но името не е облигаторен услов за примање на вера.
значи можеш да конвертираш во ислам и да си го задржиш името.
ko malku da e i ova
nekoj ni ova go nema

Член од
12 април 2010
Мислења
1.602
Поени од реакции
890
Член од
13 февруари 2012
Мислења
2.733
Поени од реакции
1.226
Можеби :)
--- надополнето: 17 февруари 2013 во 01:33 ---

правиме муабет од типот шта би било кад би било :)
сакав да прашам ( пошто скоро е отворена тема за танчерки) како се гледа на танчерките во исламскиот свет?
и како тие играат и дали смеат да има танц со музика кај оние каде што е забрането слушање музика?

Член од
9 октомври 2012
Мислења
763
Поени од реакции
1.018
Можеби :)
--- надополнето: 17 февруари 2013 во 01:33 ---

правиме муабет од типот шта би било кад би било :)
и ке се чувствуваш горд со тоа? не е забрането бесењето во исламот или дозволено е бесење на немуслимани?

Член од
12 април 2010
Мислења
1.602
Поени од реакции
890
и ке се чувствуваш горд со тоа? не е забрането бесењето во исламот или дозволено е бесење на немуслимани?
Да :)
забрането е.
ама не и за такви идиоти :)
--- надополнето: 17 февруари 2013 во 02:13 ---
сакав да прашам ( пошто скоро е отворена тема за танчерки) како се гледа на танчерките во исламскиот свет?
и како тие играат и дали смеат да има танц со музика кај оние каде што е забрането слушање музика?
Исламски е забранета употреба на музички инструменти,па аналогно на тоа е забрането тоа играње на тие танчерките и слично.

Член од
9 октомври 2012
Мислења
763
Поени од реакции
1.018
ама едни од најпознатите такви ориентални танчерки се баш тие арапските со превез на лицето а јас прв пат слушам дека се забранети, интересно

Kajgana Shop

На врв Bottom