Во турција беше забрането носење на шамија во универзитети,владини институции и слични државни институции,а во 2008/2009 е тоа дозволено,а камо ли во јавност.
Кој те лажел тоа?
Многу погрешно ја имаш сфатено поентата на шеријатот.
Единствено што погоди е дека америка,израел и останати нема да престанат да се мешаат,но земјите со мнозинско исламско население секогаш ќе се стремат кон шеријат и тоа не може никој да им го забрани.
Јас навистина не гледам проблем што си толку негативно настроена што некоја арапска земја ќе воведе шеријат,тебе тоа ништо не ти менува во македонија
јас знам дека е забрането во турција носење шамија на јавно место, но во последно време се збореше дека ке ја тргнат забраната а може и веке ја тргнале не сум баш во тек со турција но битно е дека таму имало муслимани кои вовеле забрана за шамија значи тоа е закон , може денес да се воведе утре да се укине а по 5 години пак да се воведе, законите ностоп се менуваат секаде не само во турција прашањето е зошто турците вовеле таков закон ако се муслимани?
Ти тоа го гледаш како завиткани во чаршафи,јас тоа го гледам како чување на својата убавина,не изложување на
прљавите машки погледи и обратно.
Која е смисла на убавината ако се слечеш у минич и градите ги исфрлиш надвор на изволте? Не знам за тебе,ама јас тука не гледам убавина.
Хиџабот е превентивна мерка од овие работи.
Жената си ја чува својата убавина за мажот,и нема потреба таа убавина да се споделува со други мажи,и да предизвикува погледи,безобразни дофрлања и прљави мисли.
најчесто вакви ајде да речеме со чаршафи има во саудиска арабија е сега, зашто ти викаш прљавите машки погледи, ако ти погледи се на мажи муслимани, нели ВИСТИНСКИОТ муслиман нема да се врти и да гледа туѓи жени? или тоа е природна работа како што и мастурбацијата е грев нели? Полека... Значи.... Камо секоја држава да се секуларизира. Тоа би било најдобра варијанта, јас сум поборник за тоа.
Ќе биде долго време така, ама баш поради тежнеењето на муслиманите кон исламизација, тие држави ќе бидат несигурни и секогаш под знак прашалник дали ќе опстојат како такви.
Кога реков дека се жртви во своите држави. жити се? Најпроблематични се тие држави каде има близок процентуален однос меѓу верските заедници и ќе бидат и понатаму.
Каде реков јас дека исламизацијата е добра уопште, дека исламизацијата е добра за економскиот напредок, дека земјите треба да се затворат? Јас со факти ти објаснив зошто ситуацијата во оделни држави е таква каква што е и што може да произлезе од тоа.
Ти го спомнав и Иран. Сигурно знаеш и за Арабија. Тие се исламски држави, немаат никаков проблем со нивното постоење, само од прости причини кои ти ги кажав: нивното окружување доминантно муслиманско и апсолутната согласност на народот кој живее во нив. Албанија тоа го нема, Либан исто, Босна исто и затоа тешко дека ќе станат исламски, ама па нема да бидат ни политички стабилни, ни целосно секуларни.
не знам според ова што го читам на тебе гледам како на муслиман, во повеке наврати гледаш позитивно кон исламот во одговорите тоа е се
викаш дека муслиманските земји тежнеат кон исламизација а гледам ти го подржуваш тоа но самата земја си одлучува за тоа, исто како и еден ден во арабија да нема шеријат да има демократски закони тоа не се знае никогаш, исто како што константинопол беше центар на христијанстовото а денес е земја со муслимани