Ај вака еден совет од вас поискусните што сте со мачки. Имам женско маче, старо околу 6-7 месеци, ми го подарија на роденден само пошто 2 пати им спомнав дека би сакал мачка да гледам (значи низ муабет, без да иам претходно некакви информации како се чува мачка). Кога ми ја донесоа беше 2 месеци старо, претходно живеела у двор со други мачки, а ја живеам у стан. Не е ни вакцинирано ни стерилизирано инаку. Такво си е бесничко малце али претпоставувам такво е пошто е мало, ваљда кога ќе потпорасне ќе се смири (?). Инаку секогаш си излегува на тераса или на прозор и гледа нанадвор, кога отвараме врата одма трча да излезе, а неколку пати му има успеано али го враќавме дома иако гребеше и мјаукаше како очајно да сака да излезе. Сега пред 3 дена дур сум спиел јас оно се лизнало од терасата (4ти спрат) и паднало доле, моите кога се симнале да го земат го немало. Ме извади од памет пошто знам дека му е време за парење, плус невакцинирано страв ми беше да не затрудне, болест да не фати некоја или пак да не е повредено и да умре. Следниот ден се појави кај мене у влез со уште едно маче, не знам дали женско или машко, па кога го прибрав ова другово мјаукаше по него жално, а моево сакаше исто да излезе. Моето цело беше испрљано па го избањав на негово противење. Е сеа не знам како да дознаам дали е трудно, секој потег му го анализирам, денеска дури 2 пати се измоча надвор од кутијата што никад досега го нема направено, не знам дали има некаква врска. Ако е, ја нема теоретски шанси да се грижам за мали мачиња, па дајте некој совет што би правел во тој случај. Ако пак не е, тогаш има друг проблем. Сега виде како е надвор и пак сака да излезе, па може поубаво му е надвор да си седи отколку кај мене, не можам да го знам тоа. Али знам дека ако го пуштам надвор пак ќе сака некад да се врати дома, а да седи такво невакцинирано надвор па после дома да шета, башка прљаво, ни тоа не иде у обзир. Од една страна си го сакам, ама од друга страна не можам да му пружам услови какви што треба да добие една мачка за да се грижам за неа, нити ако сакам да го задржам, нити ако сакам да го пуштам да шета надвор. Размислував за опцијата и да најдам некој што ќе се грижи за него во двор или нешто, само тоа би се компликувало доколку испадне дека е трудно. А и да не е, не знам кај да најдам таков човек.
Каков совет би ми дале вие?