Прашања до Атеистите II

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Према томе, ако Бог на Мојсеја му вели дека (Он) отсекогаш постои, тоа е ствар на Богообјавена вистина во која верните веруваат, а не дека некој смртник може(л) да ја мери Божјата вечност.
Му рекле на на Мојсеја кај Синај, да не јајт од то печурките, не послушал. Че му се гледат не богојавленија, се че му се глеат.

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Ако можев да ти објаснам во 2-3 реченици немаше да ти велам прочитај ја книгата. Никој на светов неможе да ти објасни квантна физика од било кој вид во 2-3 реченици а уште помалце пак механиката на материја и антиматерија. Заинтересирај се на youtube има многу виде побарај ги ако те мрзи да читаш ама нема да разбереш што се случува ако немаш никако предзнаење за тоа. Сепак прмногу добро е објаснат настанокот на се т.е. материја.
Добро де, ако не можеш во 2-3, еве, обиди се во 5-6 реченици, но на начин кој ќе биде разбирлив, а не со фантазии, празни зборови и најлошото: со атеистичка вера (?) дека „тоа„ токму така и се случило, а при тоа да немаш никој жив (ни мртов...) кој ќе може да посведочи за таа приказна.

Ја‘ ќе причекам на одговорот...

M

Muranyi

Гостин
Добро де, ако не можеш во 2-3, еве, обиди се во 5-6 реченици, но на начин кој ќе биде разбирлив, а не со фантазии, празни зборови и најлошото: со атеистичка вера (?) дека „тоа„ токму така и се случило, а при тоа да немаш никој жив (ни мртов...) кој ќе може да посведочи за таа приказна.

Ја‘ ќе причекам на одговорот...
Бараш сведок кој ќе ти сведочи за настанок на материјата?:D
А што ако материјата е вечна,баш како Бог кој,наводно,е вечен?

gade

Augustus
Член од
12 април 2008
Мислења
4.850
Поени од реакции
5.169
Не е тоа поентата, туку ситуацијата е обратна, што значи, не дека некој ја видел вечноста и безпочетоста Божја, туку поентата е во тоа како Бог му се објави(л) на родот човечки.

Према томе, ако Бог на Мојсеја му вели дека (Он) отсекогаш постои, тоа е ствар на Богообјавена вистина во која верните веруваат, а не дека некој смртник може(л) да ја мери Божјата вечност.
Не разбирам како не е тоа поентата? Бараш очевидец на Биг Бенгот, а викаш дека немора да има очевидец на Бог?
Ма немој, лепо молим те!

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
А што ако материјата е вечна,баш како Бог кој,наводно,е вечен?
А што ако материјата не е вечна, туку створена?
А што ако Бог Е вечен, оти Он така ни‘ се објавил?
--- надополнето: 12 февруари 2013 во 22:41 ---
Бараш очевидец на Биг Бенгот, а викаш дека немора да има очевидец на Бог?
Ако неочевидноста на „екслозијата„ ја поистоветиш со немањето потреба од очевидноста Божја, тогаш атеизмот е најјаката вера и најнесоборливата догма у Вселената...

gade

Augustus
Член од
12 април 2008
Мислења
4.850
Поени од реакции
5.169
Ако неочевидноста на „екслозијата„ ја поистоветиш со немањето потреба од очевидноста Божја, тогаш атеизмот е најјаката вера и најнесоборливата догма у Вселената...
Не разбирам, извини, јас сум од попростите.Дај со прости зборови објасни.
Јас велам дека е потребна очевидноста божја за да се соборат тврдењата на атеистите, а ти велиш...објасни, жити се.

Ти велиш дека не е потребно да се види бог, ама е потребно да се види Биг Бенгот?

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.279
Бог некако многу се крие, неќи да биди виден, како некој скраја да е ... злосторник, се крие ко Осама бин Ладен.. ко Ратко Младиќ... ко Караџиќ... бега се таи и ако случајно некој го види а тој да неќи - ќе го убие. А бе бетер од шефови на мафија

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Бог некако многу се крие, неќи да биди виден, како некој скраја да е ... злосторник, се крие ко Осама бин Ладен.. ко Ратко Младиќ... ко Караџиќ... бега се таи и ако случајно некој го види а тој да неќи - ќе го убие. А бе бетер од шефови на мафија
Не си достоен ти за тебе да се појави :D

А што ако то божемската објава, е само луциден сон на Мојсеја? А што ако испил многу вино објавувачов? Или некоја тревка попушил? А што ако......

M

Muranyi

Гостин
Да,ова држи вода доколку дотичниот атеист слепо верува во можноста на Универзумот да му претходел Бинг Бенг и притоа не прифаќа туѓо мислење,па макар и да му бидат приложени докази па и сведоци лично:)
Можеби е подобро понекогаш човек да прифати дека за многу работи,прашања нема одговор,барем во моментов.Така е најреално,но човечката природа е таква,да ние мислиме дека сме сезнајни и дека Универзумот е креиран само поради нас(колку егоистично).

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.279
Не си достоен ти за тебе да се појави :D
А оти, имам пари, кола, куќа, убав мобилен.. не сум некој беден пролетер или работник или ѓуптин шо бери пластични шишиња по контејнери па да не ми се појави. И пијење и јадење ќе го частам.

M

Muranyi

Гостин
А оти, имам пари, кола, куќа, убав мобилен.. не сум некој беден пролетер или работник или ѓуптин шо бери пластични шишиња по контејнери па да не ми се појави. И пијење и јадење ќе го частам.
Епа не си беден по дух,најверојатно затоа.

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Еми дека имаш, затоа не си достоен. Не му требит јадење и пиење, во рајот се си имат. Треба да вервиш во него па да си достоен.

сите ми велат дека сум духовит, единственао ако дедо боже нема смисла за хумор..
Ех сеа и ти, духовит како не. Треба тро појќе со духови да се дружиш за да си духовен..... пардон духовит :D

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.279
Еми дека имаш, затоа не си достоен. Не му требит јадење и пиење, во рајот се си имат. Треба да вервиш во него па да си достоен.
Јас сум многу лесно уверлив чоек, не треба ни да ми се покаже ни да ми се јави, ете ни ангел нека не праќа, некој подолу и од ангел не знам сега гаго ги викаат, пегази, килопи, светци... на пример Свети Теуфакије нек дојде, со куферче со милион евра да речи еве дедо боже ти праќа абер за неговото постоење - и јас ќе поверувам.
Шо се милион евра за една таква сила која дрма со светот и сончевиот систем?? нишо

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Да,ова држи вода доколку дотичниот атеист слепо верува во можноста на Универзумот да му претходел Бинг Бенг и притоа не прифаќа туѓо мислење,па макар и да му бидат приложени докази па и сведоци лично:)
Можеби е подобро понекогаш човек да прифати дека за многу работи,прашања нема одговор,барем во моментов.Така е најреално,но човечката природа е таква,да ние мислиме дека сме сезнајни и дека Универзумот е креиран само поради нас(колку егоистично).
Да де, е ми, наместо да си ја кршам гла‘та со тоа што било или што и како можело да биде, можам да се потпрам и на објавена вистина, а не на човечко мудрување.
--- надополнето: 12 февруари 2013 во 23:58 ---
А што ако то божемската објава, е само луциден сон на Мојсеја? А што ако испил многу вино објавувачов? Или некоја тревка попушил? А што ако......
Атеист,

ако тргнам од Твоето гле‘ање на нештата (каде вистината ќе си остани неоткриена, нели...), ќа си умрам ем млад, ем скептик, а за такво нешто, не‘ам нерви, разбираш...:D

Kajgana Shop

На врв Bottom