Потеклото на Албанците

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.499
Добро ми оди навистина......
Еднаш велевте пред 19 век немало албанци во Македонија, па после 17, па 15, сега 13..... сепак е резултат.......
Домородни се албанците во балканот, така е според науката, ако имаш историчари кои тврдат нешто спротивно, ти знаеш дека ги чекам...

Во 11 век кога прват официално до византија се спомнати албанците е времето кога албанците се бунтуваа против самата византија, а не дека првпат дошле во Балканот........
Види, спомнување на еден или двајца византиски чиновници Албанци во конотација со Македонија во 13 век, не означува полагање на територијална граница која треба да се смета за албанска.

За мене можат домородни на Балканот да се и Италијанците, па зошто не Бугарите и Турците.

Во 11 век е првото евидентирање на Албанците, а тоа да не е поврзано со Кавкаска Албанија.

Веќе ти приложив стриктни 2-3 тврдења за доселување на Албанците во тој период, само што ти имаш многу високи стандарди кога треба да ти се докаже спротивното од твоето убедување и тогаш побаруваш по десетина цитати и што не, само колку да ги отфрлиш понудени како “недоволни“.

Но, кога станува збор за твоите “аргументи“ користиш арбанаски фамилии од крајниот северен регион на Албанија за да фалсификуваш нивно потекло од Охрид. Нема сомнеж дека тоа ти беше намерата погоре.

А доволно е човек самиот да истражи и способен е да дојде до многу корисни информации, како на пример од каде води потекло фамилијата Прогон:

...по Прогону, село и братство у Љешанској нахији зову се Прогоновићи). И каже да је у царској повељи Стефана Душана (око 1308-1355) датој манастиру архангела Михаила и Гаврила у Призрену, пописано девет арбанашких катуна у призренском крају: Гиновци, Мађерци, Белоглавци, Флоковци, Црнча, Цапарци, Гоновци, Шпинадинци, Новаци, али, ко зна због чега, додаје да “три катуна носе словенска имена, преузета од најранијих становника овог краја – од Словена: Белоглавци, Црнча, Новаци” (Slavjanskoe naselenie v Albaniji, КØln/Be¹; прво издање: Софија 1931, 7).

Ако не си знаел каде е Љешанската нахијада ти нацртаме:
http://sr.wikipedia.org/wiki/Датотека:Old_Montenegro_and_Tribes_Map-sr.svg

Ете ги несудени Охриџани од Црна Гора :facepalm:
--- надополнето: 12 февруари 2013 во 00:35 ---
Neznam .
Slikata e od XIX vek , pantolonite (tirci) se istite kako sto gi nosime nie :

I mean, that really got out of hand fast!

Врв во научна смисла.

Член од
25 март 2012
Мислења
8.577
Поени од реакции
5.169
--- надополнето: 12 февруари 2013 во 00:35 ---

.

не било само конотација...и самиот знаеш....
Семејството Гропа 2 века владееше со Охрид и околината, тоа не е само спомнување...... и ова семејство не доаѓа од никаде.....

Во 11 век е првотто спомнување, но тоа не значи дека во истиот датум дошле во балканот...
И контекстот на спомнувањето јасно е како бел ден дека се спомнуваат кога се бунтуваат против византија....а не дека дошле од некаде.......

Ништо не си приложил, ти реплицирав, и мислам дека и на тебе ти е јасно дека со таков начин и ниво на познавање на историја не се дискутира, но јас знам дека си интелигентен и ги разбираш работите но очајно не сакаш да признаеш и те боли вистината....

За среќа денеска го имаме интернетот каде без пари имаме пристап до некои книги кои даваат светло до некои работи......

Крајно не ме интересира од каде потекнува семејството на Прогон, но јасно ко бел ден дека бил ктитор на цркви во Охрид, и тоа во 13 век.... мислам дека и ја затворив устата на некои членови кои викаа дека албанците не градеа ништо во Македонија со историско значење....

Значи стигнавме до 13 век, каде албанци граделе во Македонија???

Член од
27 декември 2011
Мислења
591
Поени од реакции
508
Е тоа е работата бе момче, ставаш слика од нешто за кое што абер немаш и со истото се обидуваш да поткрепиш теза. Кога албанците ќе почнат културно да се воздигнуваат, да се бават со наука, наместо со растурање (најблаго речено), тогаш Македонија ќе има можност да напредува. Од мене на темава толку.

Sent from my ST21i using Tapatalk 2

Член од
13 јули 2009
Мислења
902
Поени од реакции
123
Е тоа е работата бе момче, ставаш слика од нешто за кое што абер немаш и со истото се обидуваш да поткрепиш теза. Кога албанците ќе почнат културно да се воздигнуваат, да се бават со наука, наместо со растурање (најблаго речено), тогаш Македонија ќе има можност да напредува. Од мене на темава толку.

Sent from my ST21i using Tapatalk 2
Taa Crkva bila centar na site Ortodoksni Albanci i vo Albanija be decko .. Ti odgovarav kratko samo , aj da ne te ostavam bez odgovor i nekev poveke da komentiram za taa Crkva , sega ti bile krivi i Albancite zatoa sto bila Albanska Crkva ? LOL .
Do 1945 godina bila vo Albanska autokefalija taa Crkva .

Член од
8 ноември 2008
Мислења
2.172
Поени од реакции
1.266
Прво вие докажете дека тие “Албанци“ се разликувале по нешто од останатото словенско население.

Член од
25 март 2012
Мислења
8.577
Поени од реакции
5.169
Прво вие докажете дека тие “Албанци“ се разликувале по нешто од останатото словенско население.
:pos::pos::pos::pos::pos::pos::pos::pos:
Дали треба да докажам дека сум и јас албанец?
Дали треба да докажам дека Генти е албанец?
Дали треба да докажам земјата е плочка и ја држат три кита?

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.499
не било само конотација...и самиот знаеш....
Семејството Гропа 2 века владееше со Охрид и околината, тоа не е само спомнување...... и ова семејство не доаѓа од никаде.....

Во 11 век е првотто спомнување, но тоа не значи дека во истиот датум дошле во балканот...
И контекстот на спомнувањето јасно е како бел ден дека се спомнуваат кога се бунтуваат против византија....а не дека дошле од некаде.......

Ништо не си приложил, ти реплицирав, и мислам дека и на тебе ти е јасно дека со таков начин и ниво на познавање на историја не се дискутира, но јас знам дека си интелигентен и ги разбираш работите но очајно не сакаш да признаеш и те боли вистината....

За среќа денеска го имаме интернетот каде без пари имаме пристап до некои книги кои даваат светло до некои работи......

Крајно не ме интересира од каде потекнува семејството на Прогон, но јасно ко бел ден дека бил ктитор на цркви во Охрид, и тоа во 13 век.... мислам дека и ја затворив устата на некои членови кои викаа дека албанците не градеа ништо во Македонија со историско значење....

Значи стигнавме до 13 век, каде албанци граделе во Македонија???
Интересно е што во толку многу наврати досега беа приложени истите работи и вие повторно и повторно велите дека не сте виделе ништо :)

Демек ќе не фатите на кондиција или што, не знам која ви е тактикава, но знам дека за историските аргументи кои не ви се во корист применувате reverse psychology за да верувате во спротивното од тоа што пишува, а дословно точно е наведено дека доселување на Албанците на Балканот се случило во 11-от век.

Напротив, токму благодарение на Охридската Архиепископија, Драч се споменува како македонски град, односно следејќи ја вашата логика, треба да го бараме назад во рамките на македонските граници :)

Член од
1 ноември 2010
Мислења
595
Поени од реакции
241
albancite nemaat vrska so hristijanstvoto..posebno gegite...toj, Pajo patorot..ova, srbinot, koga videl albanci so oci, pa gi naslikal duri i vo manastir?..vie ste isti so gejcite, nekoj romanticar ve nacrtal spored romantizmot vo glavata mu, i toa bilo dokaz za postoenje?...vie poteknuvate od selo, samo prasanjeto e , so kucinja ili bez?

Член од
13 јули 2009
Мислења
902
Поени од реакции
123
Интересно е што во толку многу наврати досега беа приложени истите работи и вие повторно и повторно велите дека не сте виделе ништо
Bas taka :)
Sto site svetski vrvni naucnici go tvrdat sprotivnoto od toa sto sakate da "veruvate" na sila e samo nivna fantazija ili se za vas nepismeni , ili mozebi i glupi ,a vakvite linkovi (tvojot post vo istava stranica ) http://www.vaseljenska.com/misljenja/uza-stotu-godisnjicu-prvog-oslobodjenja-stare-srbije/ se sovrseni ;)

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.278
Bas taka :)
Sto site svetski vrvni naucnici go tvrdat sprotivnoto od toa sto sakate da "veruvate" na sila e samo nivna fantazija ili se za vas nepismeni , ili mozebi i glupi ,a vakvite linkovi (tvojot post vo istava stranica ) http://www.vaseljenska.com/misljenja/uza-stotu-godisnjicu-prvog-oslobodjenja-stare-srbije/ se sovrseni ;)
Не се знае илирскиот јазик, нема ни еден текст илирски, нема никаков помен во историја за албанци се до 11 век, топонимите му се мешани називи од словенски, грчки италијански... и сите врвни научници утврдиле дека се илири?
Тоа е невистина, многу познати научници меѓу кои и албански тврдат дека немаат илирско потекло албанците, а се околу нивното опотекло се претпоставки.

Член од
1 ноември 2010
Мислења
595
Поени од реакции
241
За мене можат домородни на Балканот да се и Италијанците, па зошто не Бугарите и Турците.
.
The Turks and Germans were equally distant to all three Mongolian populations. These results confirmed the lack of strong genetic relationship between the Mongols and the Turks despite the close relationship of their languages (Altaic group) and shared historical neighborhood. (Machulla 2003)
Turks, Kurds, Armenians, Iranians, Jews, Lebanese and other (Eastern and Western) Mediterranean groups seem to share a common ancestry: the older "Mediterranean" substratum. (Villena 2001a)

Thracian-Romania (2100-1200 BC) HV?, H17, H22?, (Cardos 2004); old human populations from Romania have shown closer genetic relationship to Turks of Thracian origin, while modern Romanians were closer to modern Bulgarian, Italian, Greek and Spanish populations. (Rodewald 2012) The nuclear and mtDNA marker analysis revealed their genetic kinship between each other and with individuals from other human old populations from Romania, dating from the Bronze and Iron Age. We also should note that the point mutations analyzed above are also found in Romanian modern population (our unpublished data), suggesting that some old individuals from the human populations living on the Romanian land in the Bronze and Iron Age, could participate to a certain extent in the foundation of the Romanian genetic pool. (Cardos 2008)
--- надополнето: 12 февруари 2013 во 03:01 ---
p.s...
da otvorime tema
Padot na Konstantinopol....gragansko verska vojna vo anadolija...a?
a romancite, bidejki ne se traki, a albancite imale ist jazik i poteklo demek so niv....?
a bugarite? turcite ne se turci, a se turci, ama pak ne se turci...

Z

zmej gorjanin

Гостин
никола, прогон, захарија се словенска етимологија?????????????
Никос е грчко име, само Никола или Николај е обично застапено кај словенскиве народи, Захар ти е доста често машко име во Украина и Русија, а и во Србија Захарије. Инаку захар/сахар - шеќер на Руски, а само захар на Бугарски. Прогон - те прогонува има словенско значење, а гледам имал и грчко значење, само не гледам како тоа е ваш збор.

Ме интересира зошто Албанците тогаш не носеле имиња како Дритон, Артим, Агим, Фатон, Бујар,Бурим? За кои се знае дека се нели исклучиво албански а не муслимански.

Значи се разбираме сега дека албанците граделе нешто во Македонија??????? ти дадов докази - книги на словенски автори......

Власите и албанците имаа сличности во јазикот, но Скупи = Схкупи, Астибо = Схтип, Наисус= Ниш, Леисус=Леж, Скодра=Схкодра е албанска трансформација......

Сигурно не бил Јован БигорСКИ...
:vozbud:

Ај за Скупи, Скуп, Скоп, Скупос да ти искоментирам пошто гледам кај ти е меракот - скупи, скупа, на куп е словенска фраза.

Какво значење има зборот бигор на албански? И дали Фрчковски е Шќиптар по потекло? :)
Cekaj-cekaj , ne rekov deka nemalo Bugari ili Makedonci , tuku nemalo srbi kako etnikum , mislam ova e od srpskite velikani ne e od moj pamet izvadeno .
--- надополнето: 12 февруари 2013 во 00:24 ---

Neznam .
Slikata e od XIX vek , pantolonite (tirci) se istite kako sto gi nosime nie :
Не ти е лесно ни на тебе, дури до Полска сте стигнале еј.:)

Член од
25 март 2012
Мислења
8.577
Поени од реакции
5.169
Не сум слеп, читав све што си приложил, и ти реплицирав со мое мислење и аргументи......
во кратки црти ќе те потсетам:
- сакаше да кажеш дека Колчите за кои се мисли дека во 2 век пред криста дошле во Балканот и креирале град, сакаше да кажеш дека албанците водат потекло од колчите.......
- После си нашил име Митхридатес кое пак нема врска со колчите и кавкаските албанци, и ги споредуваш со албанскиот топоним и племе Мирдитас, ништо друго не си приложил.....
- па и уште теоријата дека албанците се од кавказ........
- Цитираш цело време неисторичари, туку прогрчки настроени французи, кои продаваа без пари теории.....
Стварно ја почитувам твојата желба да дебатираш со своја логика и свое мислење, но пак ти се појавуваат големи дупки......
--- надополнето: 12 февруари 2013 во 14:33 ---
albancite nemaat vrska so hristijanstvoto..posebno gegite...toj, Pajo patorot..ova, srbinot, koga videl albanci so oci, pa gi naslikal duri i vo manastir?..vie ste isti so gejcite, nekoj romanticar ve nacrtal spored romantizmot vo glavata mu, i toa bilo dokaz za postoenje?...vie poteknuvate od selo, samo prasanjeto e , so kucinja ili bez?
тебе изгледа не ти е местото овде...
--- надополнето: 12 февруари 2013 во 14:34 ---
Не се знае илирскиот јазик, нема ни еден текст илирски, нема никаков помен во историја за албанци се до 11 век, топонимите му се мешани називи од словенски, грчки италијански... и сите врвни научници утврдиле дека се илири?
Тоа е невистина, многу познати научници меѓу кои и албански тврдат дека немаат илирско потекло албанците, а се околу нивното опотекло се претпоставки.
Мнозинството тврдат дека албанците се потомци на илирите, тоа е најважно.....
А нема воопшто таков кој тврди дека албанците се од надвор од балканот....
--- надополнето: 12 февруари 2013 во 14:36 ---
Временска машина ми треба за да те разбирам.....изгледа зборуваш вонвременски.....

За генетика во друга тема.......
--- надополнето: 12 февруари 2013 во 14:43 ---
Во Русија и Украина има и Александар, Павле, Димитар, не значи тоа дека се словенски имиња.....

Денеска мнозинство албанци имаат муслимански имиња и турски и арапски, затоа што така беше трендот на верата......
Пред исламот имале црковни имиња, но и имиња на јазикот на црквата, паралела на тоа што се појавуваат албанци со турски имиња....капираш???
Тие албанци кои биле под словенските цркви имаа и словенкси имиња, тие албанци католици имаа италијански имиња, тие под грчка со грчки имиња.......
Можеби во некое село имало и со албанско значење, но заради неважноста останало на заборав.......

Захар се појавува кај многу други народи, најверојатно е библиско име.......
--- надополнето: 12 февруари 2013 во 14:46 ---
Ај за Скупи, Скуп, Скоп, Скупос да ти искоментирам пошто гледам кај ти е меракот - скупи, скупа, на куп е словенска фраза.

Какво значење има зборот бигор на албански? И дали Фрчковски е Шќиптар по потекло? :)
Овој муабет само пред твое маало, не оди подалеку....

Не знам што значи бигор на албански, ме асоцира нешто со камен, Гур - Гор, а БИ - може да значи над

Kajgana Shop

На врв Bottom