Facebook - официјална тема (новости, прашања, проблеми)

• Креатор на темата Креатор на темата viktordojran
  • Време на започнување Време на започнување
Јас имам проблем ,

Во фирмата кај што работам имавме фејсбук страна, ама некако , некој успеал да ја пробие и да ни ги тргне сите што фигуриравме како административци, е сега , пратив репорт ама џабе,нема никаков одговор.Кога успеав да дојдам во контакт со квази хакерот ми пракаше уцени за да ни ја додели повторно страницата , пробав да го договорам лично да се видиме и да му компензирам за страницата (нормално не финансиски,туку на поагресивен недоличен начин) не успеав.

Е сега, дајте некое чаре како да ја средам работава, дека многу ми помага околу организација на тоа што го работам. Некој викаат да пријавам во АЕК , во полиција и незнам што како, малце е претеризам тоа али ако нема друго ке мора да се интервенира.

Anyone?

Епа има некои идиоти што прават страна, добиваат илјадници лајкови и после ја преименуваат страната со друго име и се чудиш што си лајкнал.
Неможе да се направи тоа. Ако имаш фб страница ќе знаеш дека ако има над 100 лајкови дека админот неможе на никаков начин да го смени името.

Јас велам да си провери дали има вирус или malware во компјутерот што е способен да се интегрира во прелистувачот.

Сега не знам како е ама порано можеше. Едно време и известување ми стигаше дека некој го променил името на некоја страна. Не верувам дека е вирус, затоа што и јас конкретно имав случај албански постови да гледам од некоја група со албанско име што сум ја лајкнала и кога отидов видов дека порано нешто друго било. Не знам што поточно, поодамна беше ова.

Пред малку ми стигна порака од фејсбукот дека некој со имејл (d******g********@*****.com) или така нешто беше точно ми го одговорил сигурносното прашање и пробува да ми влезе на профилот и дали доколку тоа не сум јас сакам да си сменам пасворд на профил и пасворд на имејл, и тоа и го направив.

Можно е сега да ми влегува на профилот?

п.с Како е можно некој да проба да ми влезе, кога го имам скриено имејлот и можам да го гледам само јас, а друг никој не го знае, освен некои другари од кај што се имам логирано ?

Немора да ти ја знае адресата, ако е доволно паметен да собере 2+2 може да проба да се логира преку ID-то на профилот (ID мислам на она: www.facebook.com/ime.prezime). Е токму со тоа ime.prezime може секој да проба да се логира на профилот, а лошото е тоа што ако еднаш си го креирал (т.е. ако немаш линк до профилот од типот: www.facebook.com/?profileid=123918...) неможеш да го сокриеш.

Немора да ти ја знае адресата, ако е доволно паметен да собере 2+2 може да проба да се логира преку ID-то на профилот (ID мислам на она: www.facebook.com/ime.prezime). Е токму со тоа ime.prezime може секој да проба да се логира на профилот, а лошото е тоа што ако еднаш си го креирал (т.е. ако немаш линк до профилот од типот: www.facebook.com/?profileid=123918...) неможеш да го сокриеш.

Дали то значи дека не постои начин да се осигура профилот целосно? Затоа што мене сигурно ИД ми е исто, а си сменив адреса, лозинка и ми стига заштитен код на мобилен, а пак некој ми влегува :/ Еве доказ proof.png

Дали то значи дека не постои начин да се осигура профилот целосно? Затоа што мене сигурно ИД ми е исто, а си сменив адреса, лозинка и ми стига заштитен код на мобилен, а пак некој ми влегува :/

Не ти влезел, туку пробува да влезе во профилот. Ако имаш активирано јавно корисничко име (примерот со ime.prezime), тогаш нема начин да го осигураш профилот целосно. Дури мислам и дека може да се логираш со мобилниот број што ти е поставен за пораки/известувања.

Еве неколку совети за поголема безбедност:
1. Промени го мобилниот што ти е ставен на фејсбук, ако имаш друг број стави го тој или некој број од брат/сестра.
2. Нова имеил адреса со голема лозинка (стави букви, бројки, специјални карактери итн) и внимавај на сигурносното прашање, не ставај нешто што мислиш дека некој твој познаник би можел да го одговори.
3. Активирај https пребарување.
4. Активирај известување при најава (на мобилниот да ти стигне порака секогаш кога некој ќе се најави од нов/непознат уред).
5. Избриши ги сите познати/запомнети уреди од претходни најава (остави го само оној од твојот компјутер).
6. Избриши ги сите активни сесии од коишто си најавен.
7. Промени ја лозинката на фејсбук и исто како и за мејлот, стави некоја поголема (со 10+ карактери), нешто уникатно што тешко би можело да се погоди (не ставај датум/година на раѓање, име на некој член од семејството, штознам омилен филм, песна итн). Стави нешто уникатно што би било доста тешко да се пробие.

Привремени (дополнителни) мерки на претпазливост:
7. Активирај ја опцјиата за најава со код т.е. при секое најавување на мобилниот да ти стигне код којшто ќе треба да го внесеш за да се најавиш.
8. Следи ги сите најави и обиди за најави на твојот профил. Ако ја активираш опцијата под број 4, при секое логирање на меилот ќе ти пристигне порака со информации за логирањето како и ИП адресата. Провери ја твојата тековна ИП и сите останати/непознати запиши ги некаде, за во случај ако ти биде пробиен профилот да можеш да пријавиш во полиција/дирекцијата за заштита на податоци.
(https://www.facebook.com/settings?tab=security)

Едит: не само што мислев, туку сигурен сум дека може да се најавиш преку мобилниот. Еве сега пробав и успешно се логирав.
Друго што заборавив да ти напишам е да го направиш профилот достапен само за пријателите (https://www.facebook.com/settings?tab=privacy). Сите објави/албуми со слики прилагоди ги да бидат достапни само за пријателите, а не јавни (public).
Исто во делот за пребарување, можеш да наместиш кога ќе го пишат твоето име/презиме или број во search делот да неможе билокој да го пронајде твојот профил. Можеш да наместиш тоа да го прават само пријателите и/или пријателите на твоите пријатели.

Уште еден едит:
Биди сигурен дека кај сите мејлови/броеви што ти се поставени за профилот е сетирана опцијата “Only me“.(види на сликата подолу). Да не случајно си заборавил тоа да го наместиш, па сега некој си игра хакер.

Ако имаш некакви проблеми при подесувањето на овие работи, слободно пиши ми тука или во пп, па ќе средиме.

Untitled.png

free download е странава за насловни? http://coverphotofinder.com/

Да :)

Да не има некој проблеми со вклучувањето на Фејсбукот?
Се обидувам да се логирам но ми дава
This webpage is not available

И на лаптопот и на персоналниот компјутер.
Anyone?

Да :)

Да не има некој проблеми со вклучувањето на Фејсбукот?
Се обидувам да се логирам но ми дава
This webpage is not available

И на лаптопот и на персоналниот компјутер.
Anyone?
Фала на одговорот. Инаку денеска немав проблем со фејсбукот, само со фејсбукот имаш проблем или и со други страни?

FACEBOOK je upravo izdao njihov cjenovnik za članstvo. $ 9.99 mjesečno za Gold Member USLUGE, $ 6.99 mjesečno za usluge Silver member članstva, $ 3.99 mjesečno za Aktivnog člana USLUGE, besplatno će Vam biti ako kopirate i naljepite ovu PORUKU prije ponoći večeras. Kada se prijavite SUTRA UJUTRU od Vas će biti zatraženo DA PLATITE INFO ... To je zvanično, objavljeno je čak i na vijestima. Facebook će početi da naplaćuje ZBOG nove promjene PROFILA. Ako kopirate ovo na vašem ZIDU vaš logo će se okrenuti PLAVA i Facebook će biti besplatni za vas. MOLIM DA DIJELITE ovu poruku AKO NE UČINITE TO Vaš nalog će biti obrisan ukoliko ne budete plaćali :гомце: ќе се убију неможу веќе :facepalm:
--- надополнето: 11 февруари 2013 во 20:12 ---
Дали то значи дека не постои начин да се осигура профилот целосно? Затоа што мене сигурно ИД ми е исто, а си сменив адреса, лозинка и ми стига заштитен код на мобилен, а пак некој ми влегува :/ Еве доказ Прегледај го приврзокот 57897
и јас така ми стигаше,стигаше и еднаш сто пати стиснав некеше да ми пратат код и морав да го рестартирам профилот за да си влезам и да ја исклучам таа глупа опција со код на тел,зош не е како на gmail ако не ти стигне од гугл се јавуваат и диктираат или имаш 10 кода у случај да не си достапен :sneaky:

Фала на одговорот. Инаку денеска немав проблем со фејсбукот, само со фејсбукот имаш проблем или и со други страни?

Немав проблеми со други страници но се среди проблемот после некој период . :)
Фала за страната :icon_mrgr:

Немав проблеми со други страници но се среди проблемот после некој период . :)
Фала за страната :icon_mrgr:
И кај мене прави такви проблеми понекогаш, најчесто го рестартирам компјутерот и после све е ок. Ништо. :icon_mrgr:

Moже некој поупатен во фб-во да ми каже кое име да пополнам во Акаунт Сетингс за после името да имам во заграда како со сиви букви уште нешто допишано ( во стил тие што пишуваат полн профил)

пример: Trajko Trajkovski (Poln Profil)

Tаму за менување има:
First:_____
Middle:Optional
Last:_____

Display as:_____

Kaко треба да се искомбинираат овие :)) ?

Moже некој поупатен во фб-во да ми каже кое име да пополнам во Акаунт Сетингс за после името да имам во заграда како со сиви букви уште нешто допишано ( во стил тие што пишуваат полн профил)

пример: Trajko Trajkovski (Poln Profil)

Tаму за менување има:
First:_____
Middle:Optional
Last:_____

Display as:_____

Kaко треба да се искомбинираат овие :)) ?
Мислам дека треба Alternate name

Се логирам на фејс и ми кажува дека заради безбедносни причини дека треба да го верифицирам акоунтот со препознавање на слики од моите пријатели.После тоа откако нема да погодам точно на сите тие „глупости„ ми исфрла оваа порака..

“No verification methods are currently available. Please come back later“.

Ова трае веќе една недела.Гледав нешто на нет,као поради безбедносни причини и као го активирале акоунтот после краток период,но кај мене ова веќе трае.

Хелп ако некој има поим како се решава ова срање.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom