Бизнис за 2000-3000 евра, Чист неуспех-Предизвик-Успех

• Креатор на темата Креатор на темата Гоката
  • Време на започнување Време на започнување
Зошто такво негативно размислување ? Еве јас на 500 метри кај што живеам има место каде што на 50м простор се наоѓаат дури 5 продавничиња и 1 поголем супермаркет од овие 5 само 1 не плаќа кирија и нивно е местото а сите имаат стаж со 7-8 години минимум. До куќава каде што живеам исто на 50 метри имам 2 продавничиња + трета се отвори пред месец дена.
Malite ne može so cena da konkuriraat. Edinstvena prednost e toa što davaat roba na pišanka. Ako ne davaat može site ušte odma kluč na vrata da stavat. Ama i toa e mač so dve ostrici,ako dojde red za zatvaranje site pari od dolžnicite ti propagaat. Poznavam eden što vaka jako se zaglavi i do den denes ne može od dupkata da izleze.

за 3000 евра .. не баш, ама со 6 -7 илјади се можи... татко ми и јас пред да го реализираме проектот имавме 7 илјади евра.. јас тогаш имав 18 години и му бев главен помошник.. крајната цел на првата фаза на проектот беше мини фарма за кокошки.. .. тогаш бев средно и бев дома во Прилеп и помагав секој ден, посебно при градењето, а потоа и во целокупната работа во мини фармата... ЕЕЕ тогаш видов каде се раѓа лебот... преку лето преку 12 тина сати бев таму, маста ми излезе... на почеток ги истрошивме скоро сите средства од буџетот, ама потоа дојдоа доходите, како од продавање на јајцата во локалните подавници така и од продавање на живи кокошки.. за таа работа бев јас задолжен.. одев шетав во локални продавници и маркети и им ги нудев производите , некогаш сам некогаш со таткоми, не ретко тоа што немаше да го предадеме во продавниците и маркетите го подававме на пазар, како во прилеп така и во кавадарци, неготино, велес... откако почнаа доходите многу малку пари татко ми од нив издвојуваше како плата за него, чинам околу 12.000 се другото одеше на храна и на нови животни.. така бројот на кокошки експоненцијално почна да расте 100 - 200 - 400-700, доходите се зголемуваа секој месец од мала фарма преминавме во средна фарма и сега има луѓе вработени таму доходите се се поголеми и поголеми, а татко ми сепак зема 12.000 иако сега комотно може да си зема преку 1000 евра месец.. тие вишок ги враќа во фармата.. сега како втора фаза планира да отвори фарма за кози и крави, за втората фаза веќе купил ниви кои ќе бидат пасишта, бидејќи планира сам да ја произведува храната . Како последна фаза од проектот, а и животна желба му е мала локална млекара - за производство на мариовско сирење, кашкавал и други млечни производи. Тоа е негова животна желба се надевам дека ќе ја исполни.... а јас пак студирам на електро и нз дали ќе го продолжам неговиот проект :confused:

Добар проект, штета ако не го продолжиш ти.Има повеќе пари во тоа отколку во ИТ. :D

Toa ti e gola voda,ako otvorat nešto kako ramstor,karfur itn pa da vidiš kako partal ke gi napravat site dukani vo okolinata.

Што мајка ќе бараат карфур, рамстон и некои други такви гиганти во мал град како Струмица? Со сите села кои се под Општина Струмица правиме некаде 40.000 жители мислам не сум баш сигурен не ме фаќај за збор. А моментално во Струмица и кон излезите од градот има околу 30 можеби и повеќе маркети, супер маркети и дисконти кои ги задоволуваат потребите на жителите. А и стално преку некој месец се отвораат некои нови. Некој отвора некој затвора но тоа е, секој со својата среќа.

Што мајка ќе бараат карфур, рамстон и некои други такви гиганти во мал град како Струмица? Со сите села кои се под Општина Струмица правиме некаде 40.000 жители мислам не сум баш сигурен не ме фаќај за збор. А моментално во Струмица и кон излезите од градот има околу 30 можеби и повеќе маркети, супер маркети и дисконти кои ги задоволуваат потребите на жителите. А и стално преку некој месец се отвораат некои нови. Некој отвора некој затвора но тоа е, секој со својата среќа.

Знаеш како ќе ви помогне владата најмногу?
Да дозволат продавање алкохол во малите продавнички после 7 саатот.Во УК например малите продавнички просперираат од тоа што може да продаваат алкохол после 22ч, кога обично големите маркети затвараат.

Ke otvorat eden takov megamarket sto ke gi dokusuri site,i malite i srednite.
Aj ne e važno. Sekoja čest ako vo denešno vreme so taze otvoren kolonijal uspevaš da teraš so plus. Skoro neverovatno. So sreka i ponatamu.

Malite ne može so cena da konkuriraat. Edinstvena prednost e toa što davaat roba na pišanka. Ako ne davaat može site ušte odma kluč na vrata da stavat. Ama i toa e mač so dve ostrici,ako dojde red za zatvaranje site pari od dolžnicite ti propagaat. Poznavam eden što vaka jako se zaglavi i do den denes ne može od dupkata da izleze.

Затоа па со цените си ја наплаќаат пишанката овие малите, поскапи се со 5-10% за разлика од маркетите.

А јас пак студирам на електро и нз дали ќе го продолжам неговиот проект :confused:

Без се се може ама не и без храна, побарувачка на храна ќе има секогаш ;)

Немој да се зафркнеш да не продолжиш, сам приватен бизнис да имаш е нешто најдобро и имаш најголема слобода. Многу подобро отколку да се заробиш во некоја компанија да работиш 6 дена во неделата по 8-9 саати за 500-600 евра плата.

Да дозволат продавање алкохол во малите продавнички после 7 саатот.Во УК например малите продавнички просперираат од тоа што може да продаваат алкохол после 22ч, кога обично големите маркети затвараат.
Тоа е само помош за мали бизниси. За самовработување владата траба да дава дозволи за улична продажба на трева. Ако невработениот има и фамилија да издржува, тогаш може да добие дополнителна дозвола за проозводство и продажба на тешки дроги (тука може и целото семејство мал бимзмис да почне).

Затоа па со цените си ја наплаќаат пишанката овие малите, поскапи се со 5-10% за разлика од маркетите.

Без се се може ама не и без храна, побарувачка на храна ќе има секогаш ;)

Немој да се зафркнеш да не продолжиш, сам приватен бизнис да имаш е нешто најдобро и имаш најголема слобода. Многу подобро отколку да се заробиш во некоја компанија да работиш 6 дена во неделата по 8-9 саати за 500-600 евра плата.
Tuka e makata zasto poveketo takvi prodavnicki uste se vlecat i pokraj toa sto se raboti so pozitivna 0. Gazdata zaradi pišankite ne smee da go zatvori dukanot. Site tie pari ke mu propadnat. Začaran krug. Malce podrasprašaj gi gazdite da ti kažat kakva im e realnata finansiska sostojba. Obično za plačenje e rabotata.

Многу пати досега сум дискутирал на оваа тема и на форумот ( кога се донесе овој закон ) и лично со пријатели и сл. Тој закон е најглупото нешто што владата можеше да го направи. Само на папир стои законот а во пракса многу малку се практикува. Тој што сака да пие и да се опие ќе си најде алкохол ако треба и ќе шета низ цел град додека не најде продавница од каде што ќе може да купи после 19ч - 21ч а владата може само да му го сиса со извинение. И да, добро би било да се дозволи на малите продавници да продаваат алкохол. Сепак малите можеме да имаме многу повеќе бенефиции од тоа плус и за државата подобро, на големите баш и не им е битно дали ќе продаваат алкохол, тие заработката ја вадат од прехранбените производи и другата стока.

Ke otvorat eden takov megamarket sto ke gi dokusuri site,i malite i srednite.
Aj ne e važno. Sekoja čest ako vo denešno vreme so taze otvoren kolonijal uspevaš da teraš so plus. Skoro neverovatno. So sreka i ponatamu.

Фукни им го ти на карфур и на другите такви да ти кажам, да се живи и здрави малите и средни бизниси бидејќи колку што се разбирам јас од економија од нив живее државата. И ти благодарам, се надевам и ти ќе можеш да успееш така. :D

Да Петар убав и профитабилен бизнис опиша. Петар ви бараат за фито санитарни некакви лиценци, бројки и прегледи?
сварно незнам.. .. кога почнавме со сето ова, знам татко ми изнајми човек кој ги бркаше аминистративните процедури... потоа татко ми ги средуваше документите јас често немав пристап до нив.... за сега моменталната состојба не сум баш запознает оти студирам во Скопје и ретко сум Прилеп освен на лето.. а инаку кога го градевме објектот мини фармата за кокошки , имаше да декои побарувања во врска со објектот што требаше да ги исполнува .. ама не се сејќавам сега моментално
valvoline така си мислиш.. работата на фармата е многу полесна него многу други работи во македонија.. пример текстил, земјоделство, раноградинарство, работа во тешка индустрија и тн итн

сварно незнам.. .. кога почнавме со сето ова, знам татко ми изнајми човек кој ги бркаше аминистративните процедури... потоа татко ми ги средуваше документите јас често немав пристап до нив.... за сега моменталната состојба не сум баш запознает оти студирам во Скопје и ретко сум Прилеп освен на лето.. а инаку кога го градевме објектот мини фармата за кокошки , имаше да декои побарувања во врска со објектот што требаше да ги исполнува .. ама не се сејќавам сега моментално
valvoline така си мислиш.. работата на фармата е многу полесна него многу други работи во македонија.. пример текстил, земјоделство, раноградинарство, работа во тешка индустрија и тн итн
Eh,si došol li ti vo Skopje nema odenje nazad kaj kokoškite. Veke si betoniziran. Tate ke frla po nekoja para,ti ke si ja teraš skopskata šema.
:D

@*LEON*
татко ми има 48 години, тој неговите планови ќе ги оствари, има време.. А јас сигурно не останувам во Скопје биди сигурен во тоа.. Работата е тоа да јасработам тоа што сакам и тоа што ме исполнува, а тоа мислам дека е автоматиката , а не фармата.... моментално да се вратам во ПП ќе му бидам само вишок.. ќе треба да меплаќа мене - немоотивиран работник а од друга страна си има работници кои си работат добро и си се платени..

Тој имаше убава работа.. имавме мала колонијална продавица, ама тој не го сакаше тоа. Ја продаде продавницата + местото и сите пари и напор ги внесе во тоа тој што му лежеше на срце... фармата.
совет кој го добив од него: работи тоа што сакаш и исполниси ги соништата, а не рече сине врати се на фармата

@*LEON*
татко ми има 38 години, тој неговите планови ќе ги оствари, има време.. А јас сигурно не останувам во Скопје биди сигурен во тоа.. Работата е тоа да јасработам тоа што сакам и тоа што ме исполнува, а тоа мислам дека е автоматиката , а не фармата.... моментално да се вратам во ПП ќе му бидам само вишок.. има работници кои си работат и си се платени..

Еми ето, примени го тоа што си го научил на фармата.Автоматизирање на производството. :D

1.@*LEON*
2.татко ми има 38 години, тој неговите планови ќе ги оствари, има време.. А јас сигурно не останувам во Скопје биди сигурен во тоа.. 3.Работата е тоа да јасработам тоа што сакам и тоа што ме исполнува, а тоа мислам дека е автоматиката , а не фармата.... моментално да се вратам во ПП ќе му бидам само вишок.. има работници кои си работат и си се платени..
1.*LION* не *LEON*
2.На 18 години татко ти станал татко? Инаку се надевам дека татко уште 50 години ќе поживее да го развие асално бизнисот па може во иднина кога ќе купувам овошен јогурт да биде од татко ти компнијата, се надевам имаш брат ,сестра кој може да го преземе ако ти нејќеш.
3. Ако не отвориш некој бизнис со тоа автоматика туку се вработиш пропала работа според мене.
Како и да е ти посакувам успех во бизнисот на компнијата на татко ти.

1.*LION* не *LEON*
2.На 18 години татко ти станал татко? Инаку се надевам дека татко уште 50 години ќе поживее да го развие асално бизнисот па може во иднина кога ќе купувам овошен јогурт да биде од татко ти компнијата, се надевам имаш брат ,сестра кој може да го преземе ако ти нејќеш.
3. Ако не отвориш некој бизнис со тоа автоматика туку се вработиш пропала работа според мене.
Како и да е ти посакувам бизнис на компнијата на татко ти.
моја грешка 48
фала инаку ќе му пренесам, ама мислам дека го чита форумов, па ќе се препознае

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom