Суфизам

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
А да кажете нешто паметно од суфите а?

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.126
Поени од реакции
12.109
Хептаграм XI: што бидна друже,се загледа со пезич? :)
Па со саати зборувал човекот... :) Едно видео го започна со арапски мислам некој цитат можеби од Куранот и си викам: Аман Хепта сега и арапски ли ќе се учи? Ама после си почна на Босански и тамам :)

Член од
12 април 2010
Мислења
1.602
Поени од реакции
890
Toa e taka zaradi toa sto povikuvate kon Kur'an i Sunnet a ne se drzite do nego. Ti so niv mozes da se randzas ama so muslimanite ne mozes. A i Kur'anski aet i Hadis ima vo koj i Allah i Muhammed s.a.w.s rekle: "Ubavo odnesuvajte se kon vernicite a strogi bidete kon nevernicite". Kaj vas e obratno.
Nie sto imame da kazeme kazuvame vo oci bilo za arno ili za loso. Ako treba na nekogo da go pluknam vo lice ke go pluknam,ako treba da go zasamaram ke go zasamaram ako treba vo celo da go baknam ke go baknam koj saka neka bide. Jas ne se ulizuvam. Jas ne im se umilkuvam od druga strana vo glava mi visat samo fetvi na Bin Baz za unistuvanje na crkvi niz cel arapski poluostrov.
A Donald i Heptagram,sinonim za provokatori postanaa,veke ne e sramota ni za niv koga non stop provociraat nitu e sramota za nekoj koj ke potpadne na nivna provokacija,toa veke na sekoj od nas jasno ni e. No nikogas nema da im premolcam na nikogo za nesto sto mislam deka ne e taka.
Sufija ne znaci da dozvoli covek nad glava da mu se kaci. Poniznost bara ama ne i kukavicluk.
Sufii secele glavi i glavi niz istorijata ;)
Јас да не можев да се ранџам немаше воопшто да пишувам на оваа тема,јас не викав другарчиња во одбрана туку ти.
Види низ темава дали на некого сум се улизувал или слично.

Член од
8 февруари 2013
Мислења
42
Поени од реакции
15
Тоа значи дека са останатите краеви не знам,знам за нашите краеви дека генерално се.
и убаво нагласив дека постојат тарикати суфиски кои се одамна надвор од исламот,и ти сам знаеш за тоа.
Ги спомнав шиите,бидејќи ти рече ако има барем еден муслиман тогаш не смееш да ги наречеш немуслимани.
Јас ги спомнав шиите за пример,што ако меѓу нив има некој муслиман,а ти рече дека не се муслимани???
Уште еднаш ти велам,не ми ги врти зборовите.
--- надополнето: 10 февруари 2013 во 16:41 ---

:pos:
легендарно :D
--- надополнето: 10 февруари 2013 во 16:44 ---
Хептаграм XI: што бидна друже,се загледа со пезич? :)
Интересно , да што ако има некој муслиман меѓу нив . Никогаш неможеш да текфириш некого без доказ , а јас убаво спомнав дека има причини кои укажуваат на нивното оптпадништво во целост .
Значи кој следи Шиизам не е на вистинскиот пат .
Или сега пробаш и ти како Ќафирите да играш со зборови .

И што ти е толку смешно што го вреѓаат твојот брат Муслман а ти се смееш !!!!!

Член од
12 април 2010
Мислења
1.602
Поени од реакции
890
Интересно , да што ако има некој муслиман меѓу нив . Никогаш неможеш да текфириш некого без доказ , а јас убаво спомнав дека има причини кои укажуваат на нивното оптпадништво во целост .
Значи кој следи Шиизам не е на вистинскиот пат .
Или сега пробаш и ти како Ќафирите да играш со зборови .

И што ти е толку смешно што го вреѓаат твојот брат Муслман а ти се смееш !!!!!
И јас убаво спомнав дека има суфиски тарикати кои укажуваат на нивното отпадништво.
И гледаш како твоето невешто лупање на хадиси овде може да те доведе,атеиста да ти рече дека си муртед.
Ми беше смешно што атеиста лупа такви зборови а не знае што зборува.

Член од
8 февруари 2013
Мислења
42
Поени од реакции
15
И јас убаво спомнав дека има суфиски тарикати кои укажуваат на нивното отпадништво.
И гледаш како твоето невешто лупање на хадиси овде може да те доведе,атеиста да ти рече дека си муртед.
Аха добро тоа и мене ме насмеа .
--- надополнето: 10 февруари 2013 во 17:34 ---
Зошто невешто лупање на хадиси , од кој да се плашам ?
Јас знам дека овде има муслиман кој ке ме разбере .
Исправи ме ако грешам .
Хадисот го наведов за твое добро Иншаллах ...

Член од
12 април 2010
Мислења
1.602
Поени од реакции
890
Зошто невешто лупање на хадиси , од кој да се плашам ?
Јас зман дека овде има муслиман кој ке ме разбере .
Исправи ме ако грешам .
Хадисот го наведов за твое добро Иншаллах ...
Јас те разбрав за хадисот,и мене хадисот ми е многу добро познат.
Хадисот гласи: Ако муслиман на муслиман му рече дека е кјафир,еден од нив сигурно е.

значи ако неправедно на некого му речеш дека е кјафир,Аллах ќе разоткрие кој од вас двајца е кјафир навистина.
а не како што ти напиша.
Го знаеш Хадисот за таквиот говор , дека ако му кажеш на некој Муслиман дека не е Муслиман си го напуштил редот на Исламот самиот , мој совет биди внимателен . Немој да заминеш на Ахирет со празни раце .
ако си го напуштил редот самиот,логично е некој незналица да ти рече: СПОРЕД ОВА ТИ СИ ГО НАПУШТИЛ РЕДОТ БИДЕЈЌИ ВИКАШ ЗА ДРУГИТЕ ДЕКА НЕ СЕ МУСЛИМАНИ,како ти што рече за шиитите па доналд ти рече дека си муртед.
јас се надевам дека за ова ќе се сложиш со мене.
а Аллах најдобро знае.

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.126
Поени од реакции
12.109
Donald Sikert ти си „глупчо“ (ти кажаа :) ), другиот е суфија и го разбира суфизмот читајќи го Руми. Така и немуслимани се суфии и дервиши, така и езотеријата е замешана со и симната меѓу сектите... секој зборува, а малку од кажаното го има во пракса. Заборави ги овие, ни докажаа до каде се и со хадиси и со Алах и со разбирање и со се.
Простачки зборови на секој момент, нормално оправдано како: човекот е слаб!
Слаб ќе е кога нема пракса :)

Член од
8 февруари 2013
Мислења
42
Поени од реакции
15
Metta World Peace
Дали си задоволен од она на кој начин го претстави Исламот овде на Форумот .
Зошто стоиш настрана кога ги обвинуваат Муслиманите за монструми ?
Целото тоа фитне од вас излезе . Вехабиите стојат позади монструмите , а после истите повикаа на протести ... колку само прозирно и глупаво .
Нема ниту еден Суфија на светот кој ќе оправда такво насилство ниту пак ќе протестира против апсењето на монструмите . Ама сега ти е добро кога успеа да јас свртиш целата слика како да Суфиите биле терористи . Те потсетив на твојата одговорност , која за жал кај тебе е одсутна , во состојба си да се здружиш со Атеисти , Ционисти и Ќафири против твоите браќа дури и по цена на твојата вера . Жално .

Член од
8 февруари 2013
Мислења
42
Поени од реакции
15
Donald Sikert ти си „глупчо“ (ти кажаа :) ), другиот е суфија и го разбира суфизмот читајќи го Руми. Така и немуслимани се суфии и дервиши, така и езотеријата е замешана со и симната меѓу сектите... секој зборува, а малку од кажаното го има во пракса. Заборави ги овие, ни докажаа до каде се и со хадиси и со Алах и со разбирање и со се.
Простачки зборови на секој момент, нормално оправдано како: човекот е слаб!
Слаб ќе е кога нема пракса :)
Добро а што си ти ? Во што веруваш ?
Што знаеш за Исламот ?
Што за Суфизмот ?

Не мислам ништо навредно со тоа , туку едноставно да прејдеме на темата .
--- надополнето: 10 февруари 2013 во 18:58 ---
Видов убава тема за разговор , ама исто така видов некомпетентни говорници .
Мене не ми е местото овде ,овде можеме само да се вреѓаме и никаква корист од тоа.

Ако некој сака нешто да знае за Тесаввуфот - Суфизамот нека ми се обрати слободно .

Член од
12 април 2010
Мислења
1.602
Поени од реакции
890
Metta World Peace
Дали си задоволен од она на кој начин го претстави Исламот овде на Форумот .
Зошто стоиш настрана кога ги обвинуваат Муслиманите за монструми ?
Целото тоа фитне од вас излезе . Вехабиите стојат позади монструмите , а после истите повикаа на протести ... колку само прозирно и глупаво .
Нема ниту еден Суфија на светот кој ќе оправда такво насилство ниту пак ќе протестира против апсењето на монструмите . Ама сега ти е добро кога успеа да јас свртиш целата слика како да Суфиите биле терористи . Те потсетив на твојата одговорност , која за жал кај тебе е одсутна , во состојба си да се здружиш со Атеисти , Ционисти и Ќафири против твоите браќа дури и по цена на твојата вера . Жално .
Јас за монструмите се расправам еве 10 дена,на сите членови овде што пишаа за убиството го знаат мојот став веќе го расправавме.
и мене ми се гади веќе да зборувам на таа тема.
Мојот став е дека на никој во македонија не му беше од корист она холивудско апсење и 10 минути после апсење,обвинување дека мотивот бил исламски радикализам,без докази без ништо.
А убијците ко убијци,ако се тие.. нека ги обесат на плоштад,мене ама ич тоа не ме интересира.
Ме интересира само дали мотивот бил исламски радикализам или не.
И смачено ми е да зборувам повеќе на таа тема,нека ти каже соул колку се имам расправано за убиството и не трескај глупости вехабиите стоеле позади монструмите и повикувале на протести,гледај од твојот коментар кој е против своите браќа дури и по цена на вера.
Никој не оправда такво насилство токмак еден,само сакавме да не се обвинуваат луѓето пред да бидат изнесени на суд со докази,и да не се обвинува цела религија за тоа.

Член од
8 февруари 2013
Мислења
42
Поени од реакции
15
Па имам пишувано на темата што е за мене суфизмот, дури и ете со последниот пост напишав што е за мене суфизмот.
Во што верувам? Има една тема која што стана како моја тема... Телема, види таму што како јас верувам не верувам...

Зошто некој да ти се обрати ако сака да знае нешто за суфизмот? Не е подобро да се учи од Руми, ал-Халаџ... ?
Ти ќе дадеш подобро објаснување на нештата? Во тој смисол?
Ал Халаџ беше осуден од страна на многу Исламски Класици за отпадништво , а со тоа осуден на смрт .
Еден од најголемите суфиски авторитети Сејјид Ахмед Ер-Рифаи к.с изјави дека : Ако Ел Халаџ беше со вистината никогаш немаше да каже дека тој е Вистината .
За Ел Халаџ Џенејд Ел Багдади има кажано многу години пред да го осудат дека неговото верување ќе одтвори таква дупка во Исламот што може да биде пополнета само со неговата глава, што на крај и се случи .
Треба да се знае дека Ел Халаџ не е заштитен знак на суфизамот ниту од него потекнал Тесаввуфот .
Што се однесува до Руми кај него постои друго нешто , нешто што е различно од верувањето на Ал - Халаџ . Руми е поет , Филозоф и Етичар , неговите текстови мора да бидат интерпретирани за да можат да се сватат .

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.126
Поени од реакции
12.109
Треба да се знае дека Ел Халаџ не е заштитен знак на суфизамот ниту од него потекнал Тесаввуфот .
Абе каков заштитен знак, какви бакрачи... не ме зафркавај. :) Се палите на авторитети? Затоа велите прашајте ме мене ако сакате да научите нешто за суфизам? Те пали тоа? Бреј...
И успеаа да го направат тоа „пророштво“ вистина... бидејќи не му одеше во прилог на исламот и бидејќи не бил авторитет ал-Халаџ. Секој ќе биде убиен ако не оди неговото дејство во прилог на исламот? До тогаш ќе опстои и суфизмот?

Можеби и треба да се отвори дупка во исламот за да се пополни со мудрост или да го заборавите суфизмот и да признаете дека има само допирни точки со исламот и ништо поеќе. Се си бидува... но решете се веќе еднаш што велат муслиманите за суфизмот, не поединци, ами општо... не сакаме некој да биде каменуван бидејќи го поткопува исламот и отвара дупка во него! Да видиме дали суфизмо Е светло на исламот или е измешано учење од исток па до запад обединето преку исламот! Да бидеме на јасно, да не замачкуваме тука тули со кал...

П.С. Soul-of-Space сега и циганите не ги бидува а? Роми се тоа... ама ако ти е ок да ги нарекуваш цигани... во ред, суфисту мој :) Те уништив несакајќи, собери си ја нервозата и оди да медитираш со хадиси од Коранот и да си ја полираш душата да не ти е замаглена и изгубена во просторот. Ајде...

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.126
Поени од реакции
12.109
Тебе се ти е задна дупка... ми помина меракот за муабет тука... бркајте си фантомите со други сега. Јас завршив... друг ден, пак ;)
Пријатна вечер момци...

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
Човекот е сличен на една запрежна кола, која има кола , коњ, возач и газда. Умот е шоферот, емоциите се коњот, телото на човекот е запрежната кола, свеста кај човекот е газдата на пајтонот. Умот е тој кој што управува со човекот таков како што е. И шоферот на пајтонот е тај кој што управува со истиот. Човекот цело време се труди да тие внатрешни промени кај него, таа борба помеѓу „да“ и „не“, да ја направи само со промена на начинот на мислење. Муѓутоа таа промена само во умот не е доволно, бидејки промената на мислењето е лесно но не не води до целта. До целта се доваѓа со промена на другите два дела од човекот. Тие два дела, телото и емоциите, не сакат да чујат за промена. Исто и кај пајтонот, ако шоферот не се грижи за колата и за коњот, можат лесно да дојде до кварови на делови од колата, и да се случи коњот да не го слуша шоферот ако истиот не се грижи за него со правилна исхрана и одмарање на истиот. Шоферот исто така требе и да го дресира коњот, за да тој може да го слуша и правилно да ги извршува командите. Меѓутоа овие два дела кај човекот , емоциите и телото, ниту имаат меморија , ниту сакаат да го слушаат умот. Така и коњот и колата, не можат правилно да ги обават своите функции затоа што шоферот не се грижел за доволно за нив. Јазикот на кој зборува шоферот е неразбирлив за коњот, тој не е правилно запрегнат со уздите и затоа не ги изведува правилно командите. Исто е и за колата, ако шоферот не знае како се понаша колата во кривина, ако не ги замене на време гумите ако се излижани, колата нема да ги слуша командите на шоферот. Нашиот ум воопште не се грижи за нашето тело и за емоциите. Тој е исто како и шоферот на пајтон седнат во кафана и само си фантазира дека работи. Затоа не е доволно да се работи само со умот ака се сака да се постигне нешто во таа внатрешна борба, него требе да се научи да се работи со сите делови од човекот, само така ќе се има една целина.
Човекот, како сложена целина, овие четири дела требе да ги поврзе како што требе. Кај некого тие се слабо поврзани , кај некого воопшто не се поврзани помеѓу себе. Кочијата требе да биде поврзана со коњот, и тоа цврсто. Коњот требе да биде поврзан со возачот преку уздите, значи полабаво со можност да се променува правецот, возачот требе да биде поврзан со газдата преку гласот и командата. Значи, возачот треба да го разбира јазикот на газдата, требе да знае како се управува запрежната кола и како се управува со коњот, како да ги поврзе уздите на коњот. Коњот требе да биде добро спрегнат со колата, таа спрега требе да биде доста цврста. Значи, сите овие спојки треба да бидат како што требе за да колата функционира како што требе. Исто така и кај човекот, неговите тела требе да бидат правилно поврзани кај него за да функционира како што требе. Ако само една од овие спојки не е како што требе, нема да биде целина, нама да може да функционира како што требе. Требе да обрне внимание не само на центрите кај него, него и на спојките, кои ќе овозможат правилна функција на тие центри. Возачот е мозокот кај човекот. Како таков тој мора да биде буден, да биде способен да ја одржува целата кола, да внимава на тоа да се фунцкионира се како што требе. Како прво требе да го разбира јазикот на газдата, за да разбере што очекува газдата од него. Требе да се грижи за коњот, да го нахрани, да го одмори кога требе, да го напои да не биде жеден, за да биде спремен кога ќе тргне на пат. Требе да знае правилно да го спрегне, за да може да го контролира правецот во кој тој сака да го води. Коњот е емоциите кај човекот. Мозокот кај човекот , требе да научи да ги контролира емоциите. Ако коњот не е најаден ако е жеден, ако не е одморен, тој нема да ги исполнува наредбите на возачот. Коњот е поврзан со кочијата, така и емоциите се поврзани со нашето тело. Тие го водат нашето тело. Кошијата исто така требе да биде одржувана од возачот. Тој требе да се грижи да нема пукната гума, да ги замени ако се излижани, да замени некој дел ако има скршен. Мозокот е тој, заедно со емоциите што го управуваат физичкото тело. Свеста кај човекот е газдата на пајтонот. Таа може да ги контролира сите други центри кај човекот, муот, емоциите и физичкото тело.

1 Прво тело

2 Второ тело

3 Трето тело

4 Четврто тело

1 Телото на човекот

2 Природно тело

3 Спиритуално тело

4 Боженствено тело

1 Возило

2 Коњ

3 Возач

4 Газда

1 Тело

2 Емоции, желби

3 Ум

4 Ја, свест, воља

1 Физичко тело

2 Астрално тело

3 Ментално тело

4 Причинско- последователно тело

На човекот, за еден нормален и здрав живот, доволно му е и само физичкото тело. Тој може да остава впечаток дека е интелуктуалец, да биде спиритуален, па дури и духовен, меѓутоа се лаже себиси и другите околу него. Астралното тело, како што реков и предходно многу луѓе мислат дека со самото раѓање, имаат стекнато и право на тоа тело. Меѓутоа , само мал дел од луѓето можат да си дозволат тај луксуз, да го имаат астралното тело. Основна разлика помеѓу луѓето што имаат сите тела и луѓето кои се командирани само од физичкото тело е во тоа што кај првите, кристализацијата на секое од овие тела е завршена и работи јасно и прецизно со сите тела во зависност од тоа што и како требе да прави, додека кај луѓето само со физичко тело сите тие функции се конзентрирани во еден дел а тој дел (физичкото тело) е командуван од надворешните влијанија.

За да ја сватите разликата, која е разликата помеѓу едниот и другиот човек, еве уште еден цртеж на кој јасно се гледа во која насока се движат едниот и другиот
Кај луѓе што се диригирани од физичкото тело:

Автомат кој работи само под надворешно влијание
Желби кои се производ на тие надворешни влијанија
Мисли кои се производ на тие желби
Разноврсни и противречни вољи кои ги ствараат тие желби

Кај луѓе што процесот на кристализација е скоро завршен:

Физичко тело кое ги следи зелбите на што се под контрола на интелиѓенцијата

Желбите кои се резултат на мислата и интелиѓенцијата

Мисли кои се командани од свеста и вољата

Јас
Его
Свест
Воља

Разликата на тоа како функционира едниот а како другиот е очигледна. Автоматот кај првиот човек, кој е командуван од надворешните влијанија, е командуван од физичкото тело и сите други функции на останатите тела се во зависност од тоа тело и од надворешните влијанија. Желбата се јавува само како резултат на надворешните влијанија, мислата е само механицки процес на тие влијанија а вољата како да и воопште на постои кај таквите луѓе. Кај вториот човек, автоматизмот на физичкото тело скоро и да не постои, тоа зависи од работата на другите тела, пред се од умственото и емотивното тело кај човекот, а сите тие се командани од единственото ЈАС, од СВЕСТА и од ВОЉАТА. Вољата кај овој човек е резултат на постојаното ЈАС кај него, а не е резултата на желбите од различните ЈАС кои се променливи во зависност на надворешните влијанија.Само со таков тип на воља мозе да се каже дека човекот е „слободен“, дека не е зависен од надворешните влијанија, и дека не е управуван од надвор.

Kajgana Shop

На врв Bottom