Суфизам

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Секој човек си има свои слабости и никој не е совршен освен Аллах Совршениот и Семоќен.
Да, секој си има, точно.

Ама кај него се еден куп, такви особини, и онаа најлошата - омраза кон се што е немуслиманско.

Ако тој е сфуија, тогаш преиспитајте се кои сте и што сте.

Член од
12 април 2010
Мислења
1.602
Поени од реакции
890
Секој човек си има свои слабости и никој не е совршен освен Аллах Совршениот и Семоќен.
--- надополнето: 10 февруари 2013 во 16:02 ---
Само ласкај си на самиот себе . Патетично .
Не е тоа ласкање бе брат.
Вие страшните едебовци и ахлаковци,муслиманите со истанчен едеб и ахлак,шејховите шо цел живот ве учат за едеб и ахлак, ве испровоцираа доналд и хептаграм за пола саат.

Јас,како вехабија и појма да се немало од едеб и ахлак,еве скоро 10 дена се ремчам на темиве,разни навреди поднесувам,разни МНОГУ тешки прашања пробувам да одговорам,никого не навредив.
Бидејќи немуслиманите знаат да поставуваат многу тешки прашања,и е многу тешко да им се одговори.
И пак сабур селамет шо велат старите.
И после ти ќе ми кажеш патетично,вака така.
Идете си таму во тоа халките у хукајте,на форум се прави муабет со форумски јазик.
Што гледам,не ви е баш најјака страна.

Член од
8 февруари 2013
Мислења
42
Поени од реакции
15
Не е тоа ласкање бе брат.
Вие страшните едебовци и ахлаковци,муслиманите со истанчен едеб и ахлак,шејховите шо цел живот ве учат за едеб и ахлак, ве испровоцираа доналд и хептаграм за пола саат.

Јас,како вехабија и појма да се немало од едеб и ахлак,еве скоро 10 дена се ремчам на темиве,разни навреди поднесувам,разни МНОГУ тешки прашања пробувам да одговорам,никого не навредив.
Бидејќи немуслиманите знаат да поставуваат многу тешки прашања,и е многу тешко да им се одговори.
И пак сабур селамет шо велат старите.
И после ти ќе ми кажеш патетично,вака така.
Идете си таму во тоа халките у хукајте,на форум се прави муабет со форумски јазик.
Што гледам,не ви е баш најјака страна.
Хахаха јас не сум испровоциран бе човеку , или не сакаш да видиш дека е така .
Еднаш ти кажав дека си дете тек почнуваш да одиш , а веќе си земал голема одговорност врз тебе , да кажуваш кој е Муслиман а кој не е .
Го знаеш Хадисот за таквиот говор , дека ако му кажеш на некој Муслиман дека не е Муслиман си го напуштил редот на Исламот самиот , мој совет биди внимателен . Немој да заминеш на Ахирет со празни раце .

Член од
12 април 2010
Мислења
1.602
Поени од реакции
890
Е како не си испровоциран.
Дури и мене вчера ми рече: АЛЛАХ ЗНАЕ КОЛКУ СИ ГЛУП.
а јас пред тоа само ти реков дека е глуп примерот со медот што си го поставил,а не дека ти си глуп и ти ми врати со горенаведеното.
--- надополнето: 10 февруари 2013 во 16:13 ---
Ама си глуп, од кај знаеш кои се ортодоксни Муслимани ?
Ти шепнаа на увце ....толку си глуп што колку пати да ти се повтори дека Суфизамот е наука ти пак ке го сметаш за религија .
Ортодоксине Муслимани не се појавиле пред 200 години ....Вехабиите се појавија пред 200 години инаку муслиманите кои ти ги зметаш за ортодоксни . Ама глупост :LOL: .
Ич не си испровоциран :D

Член од
8 февруари 2013
Мислења
42
Поени од реакции
15
Е како не си испровоциран.
Дури и мене вчера ми рече: АЛЛАХ ЗНАЕ КОЛКУ СИ ГЛУП.
а јас пред тоа само ти реков дека е глуп примерот со медот што си го поставил,а не дека ти си глуп и ти ми врати со горенаведеното.
--- надополнето: 10 февруари 2013 во 16:13 ---

Ич не си испровоциран :D
Тоа треба да се запрашаш ти брате ги наведе и ги нашушка овде немуслиманите да мислат дека Суфиите не се муслимани , јас само се трудев да застанам на страната на Исламот ,
Одговорноста лежи на твојот грб Аллах ми е сведок ...не смее Муслиман во ниту еден случај да каже за одредена група на луѓе дека не се муслимани се додека има Муслимани меѓу нив .
пс.
Примерот со медот го користеле многу Асхаби ,Таби'ини и Улема на нашиов Уммет и не е глуп . Тоа ме навреди мене лично .

Член од
12 април 2010
Мислења
1.602
Поени од реакции
890
Еднаш ти кажав дека си дете тек почнуваш да одиш , а веќе си земал голема одговорност врз тебе , да кажуваш кој е Муслиман а кој не е .
Го знаеш Хадисот за таквиот говор , дека ако му кажеш на некој Муслиман дека не е Муслиман си го напуштил редот на Исламот самиот , мој совет биди внимателен . Немој да заминеш на Ахирет со празни раце .
Фала за советот,Аллах да те награди.
Нигде не реков кој е муслиман,а кој не е,поединечно.
Не навлегувам во нијјетот,срцето на луѓето за да кажувам кој е и што е.
Јас реков во глобала што може човек да го извади од ислам,а кој ќе се пронајде е негов проблем.
--- надополнето: 10 февруари 2013 во 16:19 ---
Тоа треба да се запрашаш ти брате ги наведе и ги нашушка овде немуслиманите да мислат дека Суфиите не се муслимани , јас само се трудев да застанам на страната на Исламот ,
Одговорноста лежи на твојот грб Аллах ми е сведок ...не смее Муслиман во ниту еден случај да каже за одредена група на луѓе дека не се муслимани се додека има Муслимани меѓу нив .
Немој да ме тераш да барам мои многубројни постови каде велам дека Суфиите се муслимани.

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614

:pos:Така ли се одржува Исламот:D

Со не смеење да се каже сопствено мислење.

Она што им е јасно на целиот немуслимански свет, ти само го потврди;)

Ах, тој совршен Ислам:свиркам:

Член од
8 февруари 2013
Мислења
42
Поени од реакции
15
:pos:Така ли се одржува Исламот:D

Со не смеење да се каже сопствено мислење.

Она што им е јасно на целиот немуслимански свет, ти само го потврди;)

Ах, тој совршен Ислам:свиркам:
Што виде ти неисправно овде па се смееш , секоја вера си има свои правила и прописи а пропис ви Исламот е да не го наречеш ниту еден муслиман дека не е Муслиман затоа што така самиот ти стануваш немуслиман односно Муртед несто полошо од немуслиман .
И што виде ти овде лошо во тоа ?

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Што виде ти неисправно овде па се смееш , секоја вера си има свои правила и прописи а пропис ви Исламот е да не го наречеш ниту еден муслиман дека не е Муслиман затоа што така самиот ти стануваш немуслиман односно Муртед несто полошо од немуслиман .
И што виде ти овде лошо во тоа ?
На таквите Муртеди им се сече ли глава?

Член од
8 февруари 2013
Мислења
42
Поени од реакции
15
Фала за советот,Аллах да те награди.
Нигде не реков кој е муслиман,а кој не е,поединечно.
Не навлегувам во нијјетот,срцето на луѓето за да кажувам кој е и што е.
Јас реков во глобала што може човек да го извади од ислам,а кој ќе се пронајде е негов проблем.
--- надополнето: 10 февруари 2013 во 16:19 ---

Немој да ме тераш да барам мои многубројни постови каде велам дека Суфиите се муслимани.
Рече дека во некои краеви не се Муслимани . А тоа е доволно .
Кале Ресулуллах с.а.в.с :
„Иннел Абде лијетекеллему би келимати ла јера биха бе'с јехви биха фи Нари себ'иине харифаа“
Ревахул Тирмизи .
Навистина робот мој ке прозбори некој збор кеј нема да го смета за нешто лошо , од истиот збор ке биде фрлен во Пеколот седумдесет сетепени (ката) во длабочина .
Седумдесетиот степен е последниот најнискиот дел од Џехеннемот , местото резервирано за ќафирите .
Валлахи само добро ти мислам , немој да гледаш со омраза кон мене .
--- надополнето: 10 февруари 2013 во 16:31 ---
my-sufi-way
за тебе се и шиите рафидии муслимани?
Денешните Шии не се муслимани .
Има многу причини кои укажуваат на нивното отпадништво .
Но треба да знаеш дека Шиите не се Суфии.

Член од
12 април 2010
Мислења
1.602
Поени од реакции
890
Рече дека во некои краеви не се Муслимани . А тоа е доволно .
Кале Ресулуллах с.а.в.с :
„Иннел Абде лијетекеллему би келимати ла јера биха бе'с јехви биха фи Нари себ'иине харифаа“
Ревахул Тирмизи .
Навистина робот мој ке прозбори некој збор кеј нема да го смета за нешто лошо , од истиот збор ке биде фрлен во Пеколот седумдесет сетепени (ката) во длабочина .
Седумдесетиот степен е последниот најнискиот дел од Џехеннемот , местото резервирано за ќафирите .
Валлахи само добро ти мислам , немој да гледаш со омраза кон мене .
--- надополнето: 10 февруари 2013 во 16:31 ---

Денешните Шии не се муслимани .
Има многу причини кои укажуваат на нивното отпадништво .
Но треба да знаеш дека Шиите не се Суфии.
Не се сите,бидејќи се поделени во тарикати(правци) ги има и оние кои се надвор од границите на исламот.
Но генерално,барем на овие простори кај нас,сеуште се муслимани.
ЗНАЧИ НЕ РЕКОВ ДЕКА ВО НЕКОИ КРАЕВИ НЕ СЕ МУСЛИМАНИ,ТУКУ ДЕКА ВО НАШИВЕ КРАЕВИ ГЕНЕРАЛНО СЕ МУСЛИМАНИ.
Не ми ги врти зборовите,и сам знаеш подобро од мене дека некои суфиски тарикати се одамна надвор од исламот.
Ти ги набројав Ибн Араби и компанија.
И НИГДЕ НЕ РЕКОВ ДЕКА СУФИИТЕ СЕ ШИИТИ.
Погледај добро што пишувам брате мој.

Член од
8 февруари 2013
Мислења
42
Поени од реакции
15
ЗНАЧИ НЕ РЕКОВ ДЕКА ВО НЕКОИ КРАЕВИ НЕ СЕ МУСЛИМАНИ,ТУКУ ДЕКА ВО НАШИВЕ КРАЕВИ ГЕНЕРАЛНО СЕ МУСЛИМАНИ.
Не ми ги врти зборовите,и сам знаеш подобро од мене дека некои суфиски тарикати се одамна надвор од исламот.
Ти ги набројав Ибн Араби и компанија.
И НИГДЕ НЕ РЕКОВ ДЕКА СУФИИТЕ СЕ ШИИТИ.
Погледај добро што пишувам брате мој.
Не ги вртам зборовите , тоа иде вака , ако во нашиве краеви се генерално муслимани , тоа треба да значи дека во останатите не се .
Збориме за суфизам а ти ми ги спомна Шиите .
Ај кажи јас ако ти пишував вака како ќе ме сватеше .
--- надополнето: 10 февруари 2013 во 16:37 ---
Ти си Муртед, значи.
Од кај ти пак сега ова ?:LOL::ROFLMAO:

Член од
12 април 2010
Мислења
1.602
Поени од реакции
890
Не ги вртам зборовите , тоа иде вака , ако во нашиве краеви се генерално муслимани , тоа треба да значи дека во останатите не се .
Збориме за суфизам а ти ми ги спомна Шиите .
Ај кажи јас ако ти пишував вака како ќе ме сватеше .
Тоа значи дека са останатите краеви не знам,знам за нашите краеви дека генерално се.
и убаво нагласив дека постојат тарикати суфиски кои се одамна надвор од исламот,и ти сам знаеш за тоа.
Ги спомнав шиите,бидејќи ти рече ако има барем еден муслиман тогаш не смееш да ги наречеш немуслимани.
Јас ги спомнав шиите за пример,што ако меѓу нив има некој муслиман,а ти рече дека не се муслимани???
Уште еднаш ти велам,не ми ги врти зборовите.
--- надополнето: 10 февруари 2013 во 16:41 ---
Ти си Муртед, значи.
:pos:
легендарно :D
--- надополнето: 10 февруари 2013 во 16:44 ---
Хептаграм XI: што бидна друже,се загледа со пезич? :)

Kajgana Shop

На врв Bottom