Суфизам

Член од
12 април 2010
Мислења
1.602
Поени од реакции
890
Ништо не си разбрал. Незнам кај целиш ?!?! Да оживееш суннет кој самиот Пратеник с.а.в.с го прекинал ?! И тоа го велиш оживување суннет а самиот Емир на Верниците кажал дека е добра новотарија . Зошто не кажал дека го оживува суннетот .

Ај Теравих намаз , што е со минарињата , со вториот езан за Џума намаз , со Мусхафот ....која е причината која го спречила Пратеникот с.а.в.с да не изгради ниту едно минаре , да нареди да се вика уште еден езан за Џума , да нареди собирање на Мусхафот ?

После што е со денешните Исламски Универзитети за кои ти тврдиш дека го следат суннетот ...
дали Пратеникот с.а.в.с не беше во состојба да изгради училишта ?
Што е со Кралството Саудиска Арабија , дали Пратеникот с.а.в.с не можеше себе да се прогласи за Крал или некој од неговите Халифи ?

Смешен си !!!:LOL:
Јас ти наведов хадис дека Омер р.а. не вовел новотарија туку оживеал суннет.
Убава ли е оваа новотарија се зборови од јазичко значење,бидејќи реков дека ресулаллах им клањал теравија во џемаат,не се прави паметен на сила.
и Реков дека суннет е и тоа што оставиле праведните халифи после ресулаллах с.а.в.с.

За денешните исламски универзитети и слично,разграничете што представува новотарија во дин(вера) и што представува новотарија што не е од вера.
Новотарии во вера не се дозволени,а новотарија е и компјутерот и автомобилот и ред други технолошлки и други пронајдоци,треба ли сетто тоа сеа да го оставиме и да се вратиме на камили?

Штом си бил "вехабија" како што велиш сигурно ти се познати овие работи.
Ќе ти повторам пак: ОНА ШТО НЕ БИЛО ОД ДИН ВО ВРЕМЕТО НА РЕСУЛАЛЛАХ С.А.В.С. НЕ Е ОД ДИН НИ ДЕНЕСКА,НИ ЗА 100 ГОДИНИ,ДО СУДНИОТ ДЕН.
формата и рукновите на намазот се од времето на ресулаллах,и такви ќе останат до Судниот ден.
сабах има 2 рекати фарз,како денеска така и пред 1400 години.
Во вакви работи ако воведеш нешто си ја утнал работава.
а дали ќе возиш автомобил или ќе јаваш камила,или ќе учиш во универзитет или под шатор,тоа е твој проблем.
--- надополнето: 9 февруари 2013 во 22:41 ---
Ova bi trebalo da ti posluzi za dokaz deka vo Islamot nema ednoumie.
Za da ne dojdese do seto toa Muhammed s.a.w.s mozese so prst da pokaze koj da go nasledi posle negovoto preseluvanje,no im ostavi sloboda na izbor,sami da si odberat i kako sto mozete da videte i samite Ashabi imale razliciti stavovi okolu razliciti nesta i nesoglasnosti a ne ednoumie. Ili si so nas ili si protiv nas. Ili kafir e sekoj koj ne razmisluva kako nas.
Мене тоа ми е перфектно јасно.
Но еве дошло дури и до жртви меѓу асхабите,а муслимани и тие и тие.
Кој тука бил во право,а кој немуслиман?

Член од
28 август 2008
Мислења
2.321
Поени од реакции
538
Zosto ti ne razgranicuvas sto e vera ? Sekoj Sufija veruva vo Allah dz.s. Veruva vo resulullah s.a.w.s. vo Ashabite,vo praksata nivna. Barem do sega za se' sto vi macese vi navedovme hadisi.
Dali nekoj Sufija klanja 5 rekati polden namaz ? Ili 3 rekati sabah namaz. Ili 2 rekati aksam namaz.... ?
Ostalo sto si im e sloboden ibadet ne e ni zabraneto.

Zatoa te prasav. Vie imate losa prestava,nekoj ve lazel na golemo. I jas istoto mislenje sum go imal ama ne bilo taka koga,kako sto velis od izvorot ke se napies a ne da cekas kako ptica vo kafez sto vlasnikot vo fildzan ke ti donese.

Eve te prasuvam kazi: Sto znaes ti za Sufizmot ? Sto mislis,kakvo e nivnoto veruvanje ? Vo sto se kosi nivnoto veruvanje ?

Член од
8 февруари 2013
Мислења
42
Поени од реакции
15
Јас ти наведов хадис дека Омер р.а. не вовел новотарија туку оживеал суннет.
Убава ли е оваа новотарија се зборови од јазичко значење,бидејќи реков дека ресулаллах им клањал теравија во џемаат,не се прави паметен на сила.
и Реков дека суннет е и тоа што оставиле праведните халифи после ресулаллах с.а.в.с.

За денешните исламски универзитети и слично,разграничете што представува новотарија во дин(вера) и што представува новотарија што не е од вера.
Новотарии во вера не се дозволени,а новотарија е и компјутерот и автомобилот и ред други технолошлки и други пронајдоци,треба ли сетто тоа сеа да го оставиме и да се вратиме на камили?

Штом си бил "вехабија" како што велиш сигурно ти се познати овие работи.
Ќе ти повторам пак: ОНА ШТО НЕ БИЛО ОД ДИН ВО ВРЕМЕТО НА РЕСУЛАЛЛАХ С.А.В.С. НЕ Е ОД ДИН НИ ДЕНЕСКА,НИ ЗА 100 ГОДИНИ,ДО СУДНИОТ ДЕН.
формата и рукновите на намазот се од времето на ресулаллах,и такви ќе останат до Судниот ден.
сабах има 2 рекати фарз,како денеска така и пред 1400 години.
Во вакви работи ако воведеш нешто си ја утнал работава.
а дали ќе возиш автомобил или ќе јаваш камила,или ќе учиш во универзитет или под шатор,тоа е твој проблем.
--- надополнето: 9 февруари 2013 во 22:41 ---

Аха а значи сега овде постои јазично значење . Браво .
Што е со ајетот денес ја усовршив вашата вера . Кога овој ајет беше објавен , немаше минариња , нема втор езан , немаше мусхаф , немаше теравија во џемаат .
Дали Аллах џ.џ не ја кажал вистината тогаш дека верата била усовршена ? Па останало после смрта на Пратеникот с.а.в.с т.е да се градат минариња , да се вика втор езан , да се собере Мусхафот ....да се направи од Халифат Кралство .
Не си разбрал ништо со твоите зборови удираш директно во рушење на темелите на Исламот .

Член од
12 април 2010
Мислења
1.602
Поени од реакции
890
Не ми забегувај сега,јас барам од вас двајца.
бидејќи јас еве вака,глуп,заостанат,занесен по арапите и слично.
твојот колега и првобранител :) напиша дека шеријатски било забрането муслимани да војуваат против муслимани и дека Абдул-Вехаб морал да ги протекфири османлиите за да ја оправда војната против нив.
е сега јас ве прашувам кој кого протекфирил меѓу асхабите? :)
изгинале иљадници асхаби,поголемиот дел хафизи на куран,сите муслимани.
кој кого морал да прогласи тука за неверник за да се оправда војната?
--- надополнето: 9 февруари 2013 во 23:05 ---
Аха а значи сега овде постои јазично значење . Браво .
Што е со ајетот денес ја усовршив вашата вера . Кога овој ајет беше објавен , немаше минариња , нема втор езан , немаше мусхаф , немаше теравија во џемаат .
Дали Аллах џ.џ не ја кажал вистината тогаш дека верата била усовршена ? Па останало после смрта на Пратеникот с.а.в.с т.е да се градат минариња , да се вика втор езан , да се собере Мусхафот ....да се направи од Халифат Кралство .
Не си разбрал ништо со твоите зборови удираш директно во рушење на темелите на Исламот .
Па убав си е ајетот,Денес ја усовршив вашата вера.
А не архитектура :)
Овие работи што ги наброја се од праведните халифи,и собирањето на мусхафот и викањето втор езан.
а ресулаллах вели: Држете го мојот суннет и суннетот на праведните халифи после мене.
Никаква контрадикција,или било каква нејасна работа за мене нема овде.

Член од
8 февруари 2013
Мислења
42
Поени од реакции
15
твојот колега и првобранител :) напиша дека шеријатски било забрането муслимани да војуваат против муслимани и дека Абдул-Вехаб морал да ги протекфири османлиите за да ја оправда војната против нив.
Нема да ти се допадне тоа што ке го прочиташ .
Кажи под кој изговор Муавијје ибн Ебу Суфјан р. а војувал против Халифата Али ибн Абу Талиб р.а ?
Барај ќе си најдеш одговор сам нeма потреба јас да ти одговорам , само пази да не станеш Шија после .

Член од
28 август 2008
Мислења
2.321
Поени од реакции
538
--- надополнето: 9 февруари 2013 во 23:05 ---

Па убав си е ајетот,Денес ја усовршив вашата вера.
А не архитектура :)
Овие работи што ги наброја се од праведните халифи,и собирањето на мусхафот и викањето втор езан.
а ресулаллах вели: Држете го мојот суннет и суннетот на праведните халифи после мене.
Никаква контрадикција,или било каква нејасна работа за мене нема овде.
Pravedni Halifi posle Resulullah s.a.w.s imase i Osmanlii za koi vie tvrdite deka site bidati gi donele.
Dali znaes deka Muhammed s.a.w.s indirektno go najavil i pofalil Sultan Mehmed Fatih ? Ako go znaes ovoj Hadis,dali znaes koj mu bese i sto bese duhovniot vodic i sejh na Sultan Mehmed Fatih ?

Член од
12 април 2010
Мислења
1.602
Поени од реакции
890
Нема да ти се допадне тоа што ке го прочиташ .
Кажи под кој изговор Муавијје ибн Ебу Суфјан р. а војувал против Халифата Али ибн Абу Талиб р.а ?
Барај ќе си најдеш одговор сам нмам потрева јас да ти одговорам , само пази да не станеш Шија после .
А зошто прашањето го избегнуваш со прашање.
Ти убаво си рече,шеријатски е забрането муслимани да војуваат против муслимани,јас те прашав во овој случај кој бил немуслиман,според твојата логика.

Нема што да станувам јас шија,мене овие работи ми се перфектно јасни,ги почитувам и ги сакам сите праведни халифи после ресулаллах подеднакво.
ама кога ќе дојдат вакви како тебе,морам да им го поставам ова прашање на кое немаат одговор.
--- надополнето: 9 февруари 2013 во 23:28 ---
Pravedni Halifi posle Resulullah s.a.w.s imase i Osmanlii za koi vie tvrdite deka site bidati gi donele.
Dali znaes deka Muhammed s.a.w.s indirektno go najavil i pofalil Sultan Mehmed Fatih ? Ako go znaes ovoj Hadis,dali znaes koj mu bese i sto bese duhovniot vodic i sejh na Sultan Mehmed Fatih ?
Праведни халифи после ресулаллах се Ебу бекр р.а,Омер р.а,Али р.а,Осман р.а. од нив и се земаат работи и се сметаат како суннет,веќе цитирав хадис погоре за тоа.
Останатите халифи кои се праведни ги почитуваме,сакаме,цениме но не се на рангот од првите 4ца.
Го знам хадисот за Мехмед Фатих не му ги знам водачите.

Член од
8 февруари 2013
Мислења
42
Поени од реакции
15
А зошто прашањето го избегнуваш со прашање.
Ти убаво си рече,шеријатски е забрането муслимани да војуваат против муслимани,јас те прашав во овој случај кој бил немуслиман,според твојата логика.

Нема што да станувам јас шија,мене овие работи ми се перфектно јасни,ги почитувам и ги сакам сите праведни халифи после ресулаллах подеднакво.
ама кога ќе дојдат вакви како тебе,морам да им го поставам ова прашање на кое немаат одговор.
Имам одговор , ти кажав нема да ти се допадне , затоа што не си објективен . Кога на Халифот Ебу Бекир р.а не му плаќаа зекат тој што рече ? Го испрати ли Халид бин Велид р.а да војува против нив . Кога беше жив Пратеникот нему му плаќаа. Која беше причината за војниот поход ? Причината е јасна непослушноста спрема Халифата . Дали Муавија р.а му се покори на Халифата Али р.а ?

Член од
12 април 2010
Мислења
1.602
Поени од реакции
890
Имам одговор , ти кажав нема да ти се допадне , затоа што не си објективен . Кога на Халифот Ебу Бекир р.а не му плаќаа зекат тој што рече ? Го испрати ли Халид бин Велид р.а да војува против нив . Кога беше жив Пратеникот нему му плаќаа. Која беше причината за војниот поход ? Причината е јасна непослушноста спрема Халифата . Дали Муавија р.а му се покори на Халифата Али р.а ?
Јас ти реков дека мене овие работи ми се перфектно јасни,и нема што тука да навлегувам кој на кого и што,кога праведните халифи се едни од тие на кои им е ветен џеннет.
И сега јас да навлегувам во непотребни филозофии за халифи на кои им е ветен џеннет да расправам меѓу нив кој било во право а кој не.
Филозофирањето е ваша работа :)

Член од
8 февруари 2013
Мислења
42
Поени од реакции
15
Јас ти реков дека мене овие работи ми се перфектно јасни,и нема што тука да навлегувам кој на кого и што,кога праведните халифи се едни од тие на кои им е ветен џеннет.
И сега јас да навлегувам во непотребни филозофии за халифи на кои им е ветен џеннет да расправам меѓу нив кој било во право а кој не.
Филозофирањето е ваша работа :)
Јас ти одговорив на прашањето .
Сега ти одговори ми . Која е оправданоста на Абдул Веххаб да војува против мислиманите , да речам Исламската држава на Османлиите ?

Член од
12 април 2010
Мислења
1.602
Поени од реакции
890
Јас ти одговорив на прашањето .
Сега ти одговори ми . Која е оправданоста на Абдул Веххаб да војува против мислиманите , да речам Исламската држава на Осмнлиите ?
Ќе одговорам во твој стил.
Имам одговор,ама нема да ти се допадне бидејќи не си објективен. :)

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Таа тема е стриктно за прашања,оваа тема е од друг карактер.
Ако таа тема е стриктно за прашања, оваа е стриктно за суфизмот. Ти од една страна критикуваш ако некој не се придржува на таа тема, а од друга страна секој втор пост на темава е твој, иако и самиот кажа дека суфизмот не те интересира и го сметаш за заблуда. Ваквиот карактер си има име - Двоен стандард.
Нели ако некој добие одговор тоа е тоа, дали му одговара или не тој одговор за тебе не беше битно! Тогаш што се пенавиш на оваа тема, кога не те интересира и ја сметаш за заблуда?

Член од
12 април 2010
Мислења
1.602
Поени од реакции
890
Ако таа тема е стриктно за прашања, оваа е стриктно за суфизмот. Ти од една страна критикуваш ако некој не се придржува на таа тема, а од друга страна секој втор пост на темава е твој, иако и самиот кажа дека суфизмот не те интересира и го сметаш за заблуда. Ваквиот карактер си има име - Двоен стандард.
Нели ако некој добие одговор тоа е тоа, дали му одговара или не тој одговор за тебе не беше битно! Тогаш што се пенавиш на оваа тема, кога не те интересира и ја сметаш за заблуда?
Мислам дека е очигледно дека ова е интерен муабет меѓу муслимани и гледај си сеир,нема потреба од цитирање.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Мислам дека е очигледно дека ова е интерен муабет меѓу муслимани и гледај си сеир,нема потреба од цитирање.
Не се согласувам. Суфизмот има многу слични ставови со различни теолошки, езотериски и филозофски правци.

Kajgana Shop

На врв Bottom