Суфизам

Член од
8 февруари 2013
Мислења
42
Поени од реакции
15
Ве
АКО ВАХАБИИ И СУФИИ СЕ ИСТО ТОГАШ НЕКОЈ ОД МУСЛИМАНИТЕ НА ФОРУМОВ ГО КАЖА ТОА
МОЖЕБИ ГРЕШАМ
Вехабии и Суфии не се исто во никој случај .
Вехабиите се тие кои се појавиле пред 200 години ....
И денес го шират нивниот ектремизам како зараза низ социјалните мрежи ....
Од нив секој механичар излезе дека е Хоџа , дека е Исламски Научник .
Вчера станал Вехабија - Селефија (тоа ти е едно те исто) и веднаш станал Научник на Хадиска наука и на Куранот може да интерпретира што сака кога сака и каде сака .
И уште нешто за нив не постои друг Ислам освен нивниот Ислам сите други не се муслимани .
--- надополнето: 9 февруари 2013 во 18:51 ---
АКО ВАХАБИИ И СУФИИ СЕ ИСТО ТОГАШ НЕКОЈ ОД МУСЛИМАНИТЕ НА ФОРУМОВ ГО КАЖА ТОА
МОЖЕБИ ГРЕШАМ
--- надополнето: 9 февруари 2013 во 18:43 ---
до сега метаа не кажал ништо радикално
еве ти некој негов пост па ти види дали е секта или не

--- надополнето: 9 февруари 2013 во 18:43 ---
има уште
Сето тоа е зависно , не се прави секаде радикален муабет ...ама оние луѓе кои од кои тој ги пушта клипчињата имаат изнакажано тешко големи работи .
Верувај срам ми е да пишувам за нив .

Член од
13 февруари 2012
Мислења
2.733
Поени од реакции
1.226
1. Зарем за религии да пишуваме во множина ако сите тврдиме дека Господ е само еден?
2. и 3.Неканет гост ни на свадба не можеш да појдеш.Второто и третото прашање се поврзани па ќе ти одговорам во едно.
Во исламот постои нешто што се вика да'ва(проповедање на ислам или мисионерство) и има методи на тоа мисионерство.
Еден од битните методи е да имаш филинг за време и место,бидејќи и вистинските зборови губат на тежина ако се кажани во погрешно време на погрешно место.
Ако во одредени моменти тоа ќе донесе контра ефект,подобро да се стрпиш отколку да упропастиш се.
4. Секој муслиман во својот живот е мисионер,некој помалку некој повеќе,независно дали со своите дела или зборови.
.
еве јас гледам разлика меѓу метта и секта
метта нема да ти ја исече главата ако не го прифатиш исламот
--- надополнето: 9 февруари 2013 во 18:54 ---
Ве

Вехабии и Суфии не се исто во никој случај .
Вехабиите се тие кои се појавиле пред 200 години ....
И денес го шират нивниот ектремизам како зараза низ социјалните мрежи ....
Од нив секој механичар излезе дека е Хоџа , дека е Исламски Научник .
Вчера станал Вехабија - Селефија (тоа ти е едно те исто) и веднаш станал Научник на Хадиска наука и на Куранот може да интерпретира што сака кога сака и каде сака .
И уште нешто за нив не постои друг Ислам освен нивниот Ислам сите други не се муслимани .
--- надополнето: 9 февруари 2013 во 18:51 ---

Сето тоа е зависно , не се прави секаде радикален муабет ...ама оние луѓе кои од кои тој ги пушта клипчињата имаат изнакажано тешко големи работи .
Верувај срам ми е да пишувам за нив .

добро во овој слушај мене како дел од христијанството ме интересира кој е тој правец на ислам ( да не кажам секта) што пали цркви и што присилува на ислам и што убива немуслимани?
ама попрецизен одговор дека ми се збунувачки овие работи

Член од
8 февруари 2013
Мислења
42
Поени од реакции
15
еве јас гледам разлика меѓу метта и секта
метта нема да ти ја исече главата ако не го прифатиш исламот
--- надополнето: 9 февруари 2013 во 18:54 ---

добро во овој слушај мене како дел од христијанството ме интересира кој е тој правец на ислам ( да не кажам секта) што пали цркви и што присилува на ислам и што убива немуслимани?
ама попрецизен одговор дека ми се збунувачки овие работи
Тој е тој правец на екстремен Вехабизам - Селефизам ... буквалисти ... кога ќе се рече дека треба да се сече се сече .
Од нив излегоа оние клипчиња на обезглавување на луѓе .... знаеш за што ти зборам .

Член од
13 февруари 2012
Мислења
2.733
Поени од реакции
1.226
Тој е тој правец на екстремен Вехабизам - Селефизам ... буквалисти ... кога ќе се рече дека треба да се сече се сече .
Од нив излегоа оние клипчиња на обезглавување на луѓе .... знаеш за што ти зборам .
ок
а вахабииве на која група (правец ) припаѓаат? селефизам ?

Член од
8 февруари 2013
Мислења
42
Поени од реакции
15
Ги има различни но нивната идеологија и начин е опасен за сите не само за останатиот дел на муслимани давор од Арабискиот полуостров .
Нивниот лидер Мухаммед ибн Абдул Веххаб е тој што ја почнал војната против останатите муслимани.
Бидејки во Шеријатот е забрането да се војува против муслимани и да се убиваат , тој мораше да најде начин како останатите муслимани тогаш Турците да ги прогласи за не муслимани и така да може да војува и да го освоји арабискиот полуостров . Историјата е јасна фактите се тие а народот е слеп . Но кој е слеп слеп е на своја штета .
--- надополнето: 9 февруари 2013 во 19:08 ---
ок
а вахабииве на која група (правец ) припаѓаат? селефизам ?
Тоа ти е едното исто , се кријат позади називот Селефизам мислејки дека народот ке падне на таа фарса .
Зборот Селефизам доага од зборот Селеф , што значи предок .
Со тоа сакаат да укажат на народот дека тие ги следат предците т.е првите три генерации на муслимани . Но тоа е само фарса.

Член од
13 февруари 2012
Мислења
2.733
Поени од реакции
1.226
Ги има различни но нивната идеологија и начин е опасен за сите не само за останатиот дел на муслимани давор од Арабискиот полуостров .
Нивниот лидер Мухаммед ибн Абдул Веххаб е што ја почнал војната против останатите муслимани.
Бидејки во Шеријатот е забрането да се војува против муслимани и да се убиваат , тој мораше да најде начин како останатите муслимани тогаш Турците да ги прогласи за не муслимани и така да може да војува и да го освоји арабискиот полуостров . Историјата е јасно фактите се тие а народот е слеп . Но кој е слеп слеп е на своја штета .
.
koga se slucuvalo ova?

Член од
8 февруари 2013
Мислења
42
Поени од реакции
15
Тоа се случувало за време на Оттоманската Империја , 18 век .Токму тие шти ги спомна ти затоа се насмеав .
--- надополнето: 9 февруари 2013 во 19:15 ---

Член од
8 февруари 2013
Мислења
42
Поени од реакции
15
epa koga pogodiv zasto mi se smees?
Ти не погоди зошто ти се смеам . туку ги испомеша работите кажа дека Суфиите проникнале во 18 век , а всушност Вехабиите никнаа тогаш .

Член од
28 август 2008
Мислења
2.321
Поени од реакции
538
Mnogu mi e krivo sto bev otsuten ovolku vreme od diskusijava.
Metta World Peace,
za diskusija so vas,ne treba voopsto nikakva pomos od nikogo. Samo covek treba direkten da bide i ke isceznete od diskusijata so nekakva si pricina.

Улемата го протекфирила,даиите го потврдуваат тоа,јас ги прочитав нивните причини кои се извадени цитати од негови книги и слично кои го вадат од вера.
И понатаму што пишувал не ме интересира.
Ова за ибн араби ти зборувам само,не за другите.
Sto si zapnal za Ibn Arabi ? Gnilo jabolko ima na sekoe drvo no nemozes da kazes deka jabolkite ne treba da se jadat.

Па нормално дека се исправни,тоа само слепите следбеници на месхеб викаат дека само нивниот месхеб е исправен а другите не се.
Послушај мекански,медински шејхови,алими,сепак Мекка и Медина се лулки на исламот.
Црпи знаење од изворниот ислам,а не од тие што се заминати подалеку со разумот како што велиш,каков е тој разум кој се коси со Аллаховиот говор и праксата на неговиот пратеник.
Jas ne poznavam bilo koj pripadnik na mesheb koj negira drug mesheb i go smeta za neispraven. Edinstveno vie ne sledite meshebi i se smetate za edinstveno ispravni a se' ostanato e vo "delalet"
A sto se odnesuva do Izvorot,izvini Brat,ama goltka od praviot izvor nemas vkuseno.So samoto toa sto smetas deka dovolno e covek od Mekka da bide za da se slusa.
Koj gradi javni WC-a na mestoto kade sto ziveela Esma r.a ? onie koi od izvorot pijat ili od kanalizacija ?
Koj gradi americki hoteli na mestata na kukite na Ashabite ? Koj ja unistuva istorijata tamu ? Neznam samo koga ke mu dojde i redot na Kabeto da go srusat so izgovor deka grob ima tamu i deka toa e bidat i sirk da mu se molime na grobovi.

А зошто воопшто би го толкувал руми,толку ли е битен?
Се толкува Куранот и се толкуваат хадисите,останатото се зема со резерва.
Напои се од изворот акхи,а не од чешмите.
Togas nemoj ni pogresno da go tolkuvas kako sto si go tolkuvate so ipsissimus.

Затоа што и сам знаеш какво е моменталното стање во арабија,немој да мислиш дека јас сум среќен со тоа што се случува.
Tie se brat izvorot tvoj,samo da znaes od kade ti pies voda.

Знаеш и сам што е суннет,не знам на што целиш со ова.
Sunnet e,kolku sto imam razbrano,ona sto bese praksata na Muhammed s.a.w.s.
znaci,sto pravel Muhammed a.s e sunnet.
Za vreme na Muhammed s.a.w.s Teravija namaz se klanjala 8 rekati i toa poedinecno.
Za vreme na Omer r.a pocnuva da se klanja do 20 rekati zaednicki. Dali Omer r.a bil novotar,bidatdzija ?
Dali narodot koj denes klanja po 8 rekati teravija smeta deka Omer r.a bese bidatdzija ?
Ili,dali Osman r.a bil bidatdzija sto od vremeto negovo se uci dva pati ezan za dzuma ?

Член од
12 април 2010
Мислења
1.602
Поени од реакции
890
Sunnet e,kolku sto imam razbrano,ona sto bese praksata na Muhammed s.a.w.s.
znaci,sto pravel Muhammed a.s e sunnet.
Za vreme na Muhammed s.a.w.s Teravija namaz se klanjala 8 rekati i toa poedinecno.
Za vreme na Omer r.a pocnuva da se klanja do 20 rekati zaednicki. Dali Omer r.a bil novotar,bidatdzija ?
Dali narodot koj denes klanja po 8 rekati teravija smeta deka Omer r.a bese bidatdzija ?
Ili,dali Osman r.a bil bidatdzija sto od vremeto negovo se uci dva pati ezan za dzuma ?
Излишно е да коментираме за првиот дел,не е интересно.
Ти си мислиш дека тоа е канализацијата како што велиш,јас мислам дека тоа е изворот и до утре ќе се убедуваме.

те чекав за ова новотарииве :)
Суннет е она што беше праксата на Мухаммед с.а.в.с. и праксата на праведните халифи после него(Ебу Бекр,Омер,Осман,Алија)
се надевам дека ти е познато дека е тоа така или да цитираме хадиси?

А за случајот со Омер р.а.,тука те чекав,главен доказ на новотарите и оправдување за нивните новотарии е токму овој случај со Омер р.а. кога ги видел луѓето дека клањаат теравија заеднички и рекол: Убава ли е оваа новотарија.

Како прво не е точно дека за време на Мухаммед с.а.в.с се клањала теравија само поединечно :)
Не се почнува заедничка теравија во времето на Омер р.а, се работи за продолжување и оживување на суннет.
Од Аиша р.а., се пренесува дека ресулаллах с.а.в.с излегол една вечер во рамазан да клања ноќен намаз(теравија),па му се придружиле неколку луѓе,следната вечер пак излегол да клања во месџидот,се собрале уште повеќе луѓе,третата вечер исто ресулаллах ги предводел во намаз.
Четвртата вечер се собрале многу луѓе,не ги собирало во месџид,а ресулаллах не излегол. Луѓето го повикувале на намаз,го чекале. Не излегол се до сабах,излегол за сабах и клањал. Се свртил кон луѓето и им рекол: "Знаев дека се собравте,и не ме спречи ништо друго да излезам освен тоа што се исплашив за вас да не се пропише Теравих намаз како фарз(обавезен) а да не можете тоа да го издржите" (бележат Бухарија и Муслим од Аиша р.а)

Не пробувај со овие примери,познати ми се. Само се товариш со гревови.

Член од
28 август 2008
Мислења
2.321
Поени од реакции
538
Ти си мислиш дека тоа е канализацијата како што велиш,јас мислам дека тоа е изворот и до утре ќе се убедуваме.

Суннет е она што беше праксата на Мухаммед с.а.в.с. и праксата на праведните халифи после него(Ебу Бекр,Омер,Осман,Алија)

А за случајот со Омер р.а.,тука те чекав,главен доказ на новотарите и оправдување за нивните новотарии е токму овој случај со Омер р.а. кога ги видел луѓето дека клањаат теравија заеднички и рекол: Убава ли е оваа новотарија.

Како прво не е точно дека за време на Мухаммед с.а.в.с се клањала теравија само поединечно :)
Не се почнува заедничка теравија во времето на Омер р.а, се работи за продолжување и оживување на суннет.
Од Аиша р.а., се пренесува дека ресулаллах с.а.в.с излегол една вечер во рамазан да клања ноќен намаз(теравија),па му се придружиле неколку луѓе,следната вечер пак излегол да клања во месџидот,се собрале уште повеќе луѓе,третата вечер исто ресулаллах ги предводел во намаз.
Четвртата вечер се собрале многу луѓе,не ги собирало во месџид,а ресулаллах не излегол. Луѓето го повикувале на намаз,го чекале. Не излегол се до сабах,излегол за сабах и клањал. Се свртил кон луѓето и им рекол: "Знаев дека се собравте,и не ме спречи ништо друго да излезам освен тоа што се исплашив за вас да не се пропише Теравих намаз како фарз(обавезен) а да не можете тоа да го издржите" (бележат Бухарија и Муслим од Аиша р.а)

Ostaj Bratce.
Temava e za Sufizmot. Iskreno,mnogu samouvereno i kako so ogromno poznavanje pristapivte kon temava,so golema galama i golemi bukvi pobara da se POKAEME "nie sufiite"
Da se vratime nazad na temata. Kazi ni za sto treba nie da se pokaeme ? Ili da bidem poprecizen;
Za sto eden sufija bi trebalo da se pokae ? Kakov e nivniot grev prema Allah dz.s. Kakov e nivniot grev prema bilo koj insan ?
Sto prestavuva za tebe Sufija ? Sto znaes ti za Sufizmot ?

Член од
8 февруари 2013
Мислења
42
Поени од реакции
15

Ништо не си разбрал. Незнам кај целиш ?!?! Да оживееш суннет кој самиот Пратеник с.а.в.с го прекинал ?! И тоа го велиш оживување суннет а самиот Емир на Верниците кажал дека е добра новотарија . Зошто не кажал дека го оживува суннетот .

Ај Теравих намаз , што е со минарињата , со вториот езан за Џума намаз , со Мусхафот ....која е причината која го спречила Пратеникот с.а.в.с да не изгради ниту едно минаре , да нареди да се вика уште еден езан за Џума , да нареди собирање на Мусхафот ?

После што е со денешните Исламски Универзитети за кои ти тврдиш дека го следат суннетот ...
дали Пратеникот с.а.в.с не беше во состојба да изгради училишта ?
Што е со Кралството Саудиска Арабија , дали Пратеникот с.а.в.с не можеше себе да се прогласи за Крал или некој од неговите Халифи ?

Смешен си !!!:LOL:

Член од
12 април 2010
Мислења
1.602
Поени од реакции
890
Нивниот лидер Мухаммед ибн Абдул Веххаб е тој што ја почнал војната против останатите муслимани.
Бидејки во Шеријатот е забрането да се војува против муслимани и да се убиваат , тој мораше да најде начин како останатите муслимани тогаш Турците да ги прогласи за не муслимани и така да може да војува и да го освоји арабискиот полуостров . Историјата е јасна фактите се тие а народот е слеп . Но кој е слеп слеп е на своја штета .
Е ајде бе брат,бидејќи шеријатски е забрането да се војува против муслимани,објасни ми кој кого морал да прогласи за немуслиман за така да може да војува?
Ебу бекр р.а или Алија р.а?
Аиша р.а или Фатима р.а.?
Омер р.а или Муавија?
Сигурно ти се познати тие несогласувања после смртта на ресулаллах с.а.в.с.?
Кој од нив е кјафир сега,по твојата логика?

Член од
28 август 2008
Мислења
2.321
Поени од реакции
538
Е ајде бе брат,бидејќи шеријатски е забрането да се војува против муслимани,објасни ми кој кого морал да прогласи за немуслиман за така да може да војува?
Ебу бекр р.а или Алија р.а?
Аиша р.а или Фатима р.а.?
Омер р.а или Муавија?
Сигурно ти се познати тие несогласувања после смртта на ресулаллах с.а.в.с.?
Кој од нив е кјафир сега,по твојата логика?
Ova bi trebalo da ti posluzi za dokaz deka vo Islamot nema ednoumie.
Za da ne dojdese do seto toa Muhammed s.a.w.s mozese so prst da pokaze koj da go nasledi posle negovoto preseluvanje,no im ostavi sloboda na izbor,sami da si odberat i kako sto mozete da videte i samite Ashabi imale razliciti stavovi okolu razliciti nesta i nesoglasnosti a ne ednoumie. Ili si so nas ili si protiv nas. Ili kafir e sekoj koj ne razmisluva kako nas.

Kajgana Shop

На врв Bottom