Бизнис за 2000-3000 евра, Чист неуспех-Предизвик-Успех

Член од
24 август 2011
Мислења
511
Поени од реакции
807
@ valvoline

Не сум јас кукавица па да одам на сигурно. Не ми е страв од ризик. Ти ако гледаш така на работите, може во купатило да се сопнеш и да скршиш врат. Јас го сфаќам животот како авантура, не како борба. Сум пливал до гуша низ лајна, но и сум летал во облаци, и на крајот на денот сфаќам дека најголем дел од случувањата зависат токму од човекот. Тој е самиот виновен за своите падови и заслужен за своите подеми. Во ретките случаи кога виша сила е одговорна, тогаш човекот пак има доволно контрола врз штетата, доколку умее да се справи со проблемите и "одигра" мудро.

Јас се откажав од факултетот свесно, имајќи го овој мој став во предвид. Мене никогаш не ми беше планот да работам за некој газда, барем не долгорочно. Дури и да се вработам некаде, тоа ми е привремено решение или отскочна даска за некој повисок план кој сум си го зацртал. Од прва рака ти кажувам дека ако мозокот ти функционира и ако САКАШ да работиш, тие 400 евра може да ги правиш од дома. Не би било пристојно да правам фотка сега, затоа ќе треба да ми веруваш на зборот дека дур го пишувам ова си пијам кока кола со мраз, на едниот монитор гледам видео на јутуб (не го гледам уствари, туку онака е пуштено колку да дроби нешто во позадина) и не носам ништо освен гаќички. Вчера цел ден со братучедот акавме по град со кола. Вечер ќе искочам со друштво. Утре ќе бидам со драгата. 3 дена правам што сакам и на сметката пак ме чекаат доволно пари за удобен живот. Летоска ќе одиме и на одмор.

Секој класичен балканец ќе се чуди како тоа можам цел ден да ладам муда пред ПЦ и пак да имам пари. Јас ќе ти кажам, иновативноста си го прави своето. Ти ќе работиш од 9 до 5 секој ден, ќе имаш 4 слободни дена во месецот и 10-15 дена одмор на лето. Ќе земеш 400 евра плата, МОЖЕБИ од кои 100 ќе ти одат на трошоци за пат, храна и слично. 300 чисти ќе си донесеш дома. Твојата партнерка ќе ја гледаш само навечер кога од работа ќе се вратиш. Ќе имаш само еден ден неделно да им бидеш татко на твоите деца, а и тој ден којзнае дали ќе можеш. Ќе извршуваш досадни задачи кои ќе ти го направат животот мизерен. Ако се случи нешто неочекувано, да направиш сообраќајка - ќе мора кредити да земаш за колата да ја поправиш. Ако се разболиш, на никого не му е гајле, ќе идеш на работа и полумртов ако треба. Ако случајно се смени влада, леташ од работа.

Од друга страна, јас сум дома цел ден. Јадам кога сакам, пијам кога сакам. Ќе поработам 2 саати дневно АКО САКАМ. Кога ќе ме повика друштвото или драгата, можам да искочам во било кој момент и да се задржам колку сакам. На драгите личности сум им достапен 24/7. Можам да отидам на одмор на 3 дена или на 3 месеци, работата ја носам во лаптопот со мене секаде. Можам да отидам на одмор 5 пати во годината ако сакам. И кога сакам. Ако ме фати дремка сега, само треба да минам 5 чекори до креветот и да се покријам. Месецов платата ќе ми биде како твојата, но јас немам трошоци за пат. Профитот ми е во целост чист. Идниот месец можеби ќе имам 300 евра плата. Можеби и 200. Ама може и 1000. Затоа кога имам вишок, оставам на страна, за кога имам мањак, да можам да се избалансирам. На тој начин веќе 2 години одржувам просек од 400. Должен не сум никаде, ниту денар. Ако се разболам, можам да си лежам дур не оздравам. Ако ми искочат итни трошоци, си имам резерва во кеш. Не зависам од никого. Буквално - колку работам, толку имам. Ако произлезе потреба, наместо 2 саати дневно ќе работам 4 и ќе имам поголем профит.

Каде беа предностите во државната работа уште еднаш?

Член од
30 мај 2012
Мислења
5.027
Поени од реакции
2.889
Vreminja se menjat,toa znaenje sto e denes barano utre možebi ni skapan dinar nema da vredi. A u državno nemaš promašaj. Ja se zanimavam so prodažba na koli i delovi i zasega dobro se gura,ama ako mi se ukaže prilika za državna fotelja ič ne se mislam i odma davam 5000 evra da se završi rabota. Moram prvo na fakultet i toa sto pobrzo.
p.s.
Ako nedajbože sekne pobaruvačka po informatički znaenja,togaš ke ti stane jasno kako bel den što e prednosta ako imaš državna rabota.

Член од
8 февруари 2013
Мислења
76
Поени од реакции
14
Vreminja se menjat,toa znaenje sto e denes barano utre možebi ni skapan dinar nema da vredi. A u državno nemaš promašaj. Ja se zanimavam so prodažba na koli i delovi i zasega dobro se gura,ama ako mi se ukaže prilika za državna fotelja ič ne se mislam i odma davam 5000 evra da se završi rabota. Moram prvo na fakultet i toa sto pobrzo.
Toa e koj kako si svatil samiot, i jas se soglasuvam so "AL", i ne mozam da se zamislam da mu rabotam na drug ili na drzava, posebno na nasava vo koja ne se znaj koj jade koj pija, privatno si e privatno,i tie ljuge odsekogas znaele da se snajdat i vo site ostanati nesta vo zivotot, mnogu e mracna taa rabota za 400 evra vo drzavno....abe raboti go toa sto go sakas a ne sto moras, jbg se e relativno ova e jas kako gledam na rabotata mozebi nekoj i ne e takov...sakam da kazam samo deka sme razlicni individui i site si imame pravo da odlucime so i kako..Pozz do site

Член од
30 мај 2012
Мислења
5.027
Поени од реакции
2.889
Toa e koj kako si svatil samiot, i jas se soglasuvam so "AL", i ne mozam da se zamislam da mu rabotam na drug ili na drzava, posebno na nasava vo koja ne se znaj koj jade koj pija, privatno si e privatno,i tie ljuge odsekogas znaele da se snajdat i vo site ostanati nesta vo zivotot, mnogu e mracna taa rabota za 400 evra vo drzavno....abe raboti go toa sto go sakas a ne sto moras, jbg se e relativno ova e jas kako gledam na rabotata mozebi nekoj i ne e takov...sakam da kazam samo deka sme razlicni individui i site si imame pravo da odlucime so i kako..Pozz do site
Gi boli stojko administrativcite za ova,važno si lapaat ubava platička sekoj mesec. A tebe sto ti e sega vo planot po utkata so polžavite?
E be druže,mračna rabota vo državno? Ne može da vlezeš toa e problemot,ne ni kažuvaj prikaski deka nekeš. Treba diploma,jaki vrski i 3000-5000 evra. Jebeš privatno.
:tapp:

Член од
24 август 2011
Мислења
511
Поени од реакции
807
Момак, мешаш Инвентивност со Стручност. Читај ме малку повнимателно мајка му стара. Јас ова што го работам, кога ќе им го раскажам на пријателите, ми пукаат од смеење. Буквално продавам муда за бубрези. Не треба НИКАКВО знаење за ова, само треба да ти работи чуката доволно за да откриеш што бараат луѓето. Денес е едно, утре е друго. Јас немам еден голем бизнис кој може да ми пропадне туку имам 5-6 мали кои носат ситни пари. Еден од нив ако пропадне, ќе го заменам со друг. Така веќе неколку години правам и прекрасно е, дури и забавно. Главниот бизнис, 3Д дизајнот на годишно ниво ми е најнесигурен всушност. Се случува да добијам по некој проект секој месец, а понекогаш и 4-5 месеци нема ништо. Ама затоа кога ќе добијам проект, 1500-2000 евра ставам во џеб. Е кога нема работа, помаливе бизниси играат голема улога. Секој од нив по 70-80 евра месечно заработува. Скоро ич работа, скоро ич профит ама помножи со 5 или 6, и добиваш солидна сума, баш таа што ти би ја заработувал на државната работа.

Затоа мојот модел е светлосни години пред твојот. Ти ако добиеш отказ од тоа работно место (а имун не си) немаш друга опција, ќе останеш гол пиштол. Мојот модел е флексибилен, мене нема кој да ме отпушти. Како што реков, ако пропадне еден бизнис, го заменува друг. Тоа слободно време кое го имам секој ден јас го користам за размислување, за нови идеи. Затоа во секој момент имам испланирано проектче кое би дошло на местото на некој друг проект кој не се покажал како доволно профитабилен.

Сума сумарум, за мене нема зима. Единствен начин да ме оставиш без пари е да ми го одземеш пристапот до компјутер. Се дур компјутери има за продавање, јас ќе си имам стабилна заработка и ќе си живеам лежерно.

А ти.. како сакаш

Член од
8 февруари 2013
Мислења
76
Поени од реакции
14
Gi boli stojko administrativcite za ova,važno si lapaat ubava platička sekoj mesec. A tebe sto ti e sega vo planot po utkata so polžavite?
E be druže,mračna rabota vo državno? Ne može da vlezeš toa e problemot,ne ni kažuvaj prikaski deka nekeš. Treba diploma,jaki vrski i 3000-5000 evra. Jebeš privatno.
:tapp:
ako tebe ti trebaat 3000-5000 evra za da vlezes u drzavo se che se najdi nekoj pobudala pa da ponudu 10 000 evra da se vtera on i da te izbrka tebe

А

Атомската мравка

Гостин
Eve jas za sebe lično ke kažam i si priznaam na vremeto se zeznav sto ne završiv fakultet.Se zapišav na mašinski i go bataliv. Ama možebi(skoro 100% sigurno) pak ka se zapišam,se se može ako se saka i ako imaš para,jebi ga za državna rabota nema šansa bez diploma. Dosega 5 pati možev da se načukam vo državna firma ili u javna administracija samo ne biva bez pusta diploma.
Najubavo e da si cicaš od bugetot,drugi neka mu ja mislat kako ke go polnat.Megu niv i ovie hrabrite i glupite ovci sto se spremaat na novo biznisi da otvorat.
Државната работа и не ти е баш толку сигурна и таму се дешава на ново-вработениве да им ги смалуваат доста платите, плус кој ти гарантира дека истата ќе ја задржиш на подолг временски рок ете се мењава власта и што ќе правиш после ти ? Додека некој што отворил приватен бизнис и бил успешен си прави илјадници евра притоа напредувал со знаење а ти стагнираш.

Член од
30 мај 2012
Мислења
5.027
Поени од реакции
2.889
Od državno dosega nikogo ne izbrkale,ako imaš dogovor za neopredeleno. Može samo rabotnoto mesto da ti go smenat.
Nemmam nisto protiv toa koj si go biva privatno da si mlati pari. Kaj nas toa obično znači dobil državen tender,gore dole povtorno bugetski pari. Da si rezerviram jas edna državna foteljička do penzija ič ne mi e gajle ako nekoj privatnjak vreki pari zarabotuva. Realno 80% od firmite dišat na škrgi i se pred zatvaranje. Taka da kako za kogo. Gledam ovie partiskive vojnici i od edna i od druga strana site se utepaa od firmi otvaranje,barem eden da fateše nešto privatno da otvori.(ovie so namestenive državni tenderi ne gi računame neli)

M

Muranyi

Гостин
Еве еден предлог за бизнис до 2000 евра:
http://lesnik.altervista.org/investicija.html
Јас се мислам да започнам,но поради немање искуство,признавам дека ми е страв па би сакал со некој упатен во ова поле,да поразговарам и да соберам повеќе информации.

Член од
17 април 2012
Мислења
2.335
Поени од реакции
2.095
Ве читам и стварно се чудам како може да бидете толку големи песимисти. Толку ли малку оптимизам има во младината па кој и да праша за отворање бизнис со мала сума на пари одма му викате дека нема да успее. И на друга тема кажав и овде ќе кажам и не, не се фалам туку само ви давам до знаење дека никогаш во животот не се знае која е вашата среќна комбинација. И јас почнав бизнис со 4.500 евра пред 5 месеци па еве го фала му на Бога тргна добро и баш пред недела дена ја направивме завршната сметка за фирмата и пописот па се е повеќе од одлично. Ако на почетокот бизнисот ми вредел 4.500 евра со тие пари што сум ги вложил за 5 месеци ми вреди нешто повеќе од 10.000 евра. Значи не е се така црно во животот и во државава. Без ризик нема добивка, ако еднаш пробате и се изгорите тогаш вториот пат ќе пробате нешто друго, нешто поразлично.
Сега ќе те прогласат за Вмровец со партиска книшка, со врски. Зошто човек без партиска книшка не може да успее според нив. Тоа ќе биде мислењето на "експертската" кајгана јавност.:D Не им ја уривај тезата со која си имаат оправдување во животот, нивното алиби за нивната неспособност.:) Несупешните луѓе главна занимација им е наоѓање оправдување, за нив сите се криви само они се прави, и светот се врти околу нив, во никој случај обратно:) Сите чекаат некој друг да ги спаси , државата, пријателот, родителите, општинаата, партијатата , комшијата, роднинатта, другарот итн. Само проблемот е ако ви сами не се спасите никој нема да ве спаси. Тоа е проблемот во Македонија секој чека некој друг да им ја заврши работата.

Член од
30 мај 2012
Мислења
5.027
Поени од реакции
2.889
Јас се мислам да започнам,но поради немање искуство,признавам дека ми е страв па би сакал со некој упатен во ова поле,да поразговарам и да соберам повеќе информации.
Najvažna rabota e zemjata. Lešnicite ne rastat na sekakva počva i klima. Vo sekoj slučaj vo Makedonija e mnogu popametno da investiraš vo zemjodelie nego vo bilokakva firma.
--- надополнето: 9 февруари 2013 во 13:54 ---
Сега ќе те прогласат за Вмровец со партиска книшка, со врски. Зошто човек без партиска книшка не може да успее според нив. Тоа ќе биде мислењето на "експертската" кајгана јавност.:D Не им ја уривај тезата со која си имаат оправдување во животот, нивното алиби за нивната неспособност.:) Несупешните луѓе главна занимација им е наоѓање оправдување, за нив сите се криви само они се прави, и светот се врти околу нив, во никој случај обратно:) Сите чекаат некој друг да ги спаси , државата, пријателот, родителите, општинаата, партијатата , комшијата, роднинатта, другарот итн. Само проблемот е ако ви сами не се спасите никој нема да ве спаси. Тоа е проблемот во Македонија секој чека некој друг да им ја заврши работата.
Lafče i nie sakame da ležime u državno jbga,nema poubavo od toa. Ke ostavime na vas sposobnite so milion sertifikati da otvorite firmi i da mlatite pari,a nie ke si tražime državni foteljički.

Член од
24 август 2011
Мислења
511
Поени од реакции
807
Државната работа и не ти е баш толку сигурна и таму се дешава на ново-вработениве да им ги смалуваат доста платите, плус кој ти гарантира дека истата ќе ја задржиш на подолг временски рок ете се мењава влада и што ќе правиш после ти ? Додека некој што отворил приватен бизнис и бил успешен си прави илјадници евра притоа напредувал со знаење а ти стагнираш.
Крпење крај со крај и истуркување на животот. Тоа е балканскиот синдром од кој пати тој. Битно е да има идниот месец леб. Сопствениот интелектуален прогрес не е важен. Уживање ќе има во следниот живот, овој само нека помине како-тако, нели...

Јас како што реков, цел живот да земам по 400 евра ич нема да се жалам, милиони не ми требаат. Порано летав за такви работи, откако се фатив со девојчево научив дека не треба пари за да се има среќа, туку треба слободно време со вистински личности. Да му се плукнам јас во работата која ти одзема 80% од времето па и 10.000 евра плата нека ти даваат. Јас само овој еден живот го имам, сакам да го потрошам асално, на убави работи и со фини луѓе, а не да робувам по цел ден за некој газда. Лани баш цело лето со друштвото го поминав во прекрасни доживувања - со тоа што секоја недела искачавме во природа на кампувања и излети. Правевме скара, си се забавувавме. Ќе си фрлевме по 200-300 денари за јадење и пиење и ете ти убави моменти.

Ама џабе, на некој и неограничена залиха на пари да му дадеш, тој едноставно не знае да ги проживее. Не знаат луѓето да уживаат во малите работи кои им се секојдневно достапни. Мислат дека е престиж ако бидат видени во елитно кафуле на кејот на вардар, каде што во здрав мозок ги ебаваат наплатувајќи 150 денари за кафе. Чувство на супериорност имаат кога седат во автомобил од 20.000 евра, кој патем ја врши истата работа како и оној од 1500 евра.

Ова за мене е доживување, престиж, супериорност и среќа. Ова сакам да потрае. А сето ова или е бесплатно или чини помалку од 1000 денари. И да не бев антитеист, ќе му се заблагодарев на бога што го имам ова. Ама ете, ќе си заблагодарам на себеси. *се тапша по рамо*.
Кога само ќе помислам дека сето ова го добив со саат-два дневно работа од дома, holy jesus on a pogo stick... Ептен сум си среќно дете :)

Член од
30 мај 2012
Мислења
5.027
Поени од реакции
2.889
A neli ti e toa isto koga si u državno? Pa i tamu ništo ne rabotat i si uživaat,baška sigurna rabota.

А

Атомската мравка

Гостин
- Најбитно е да знаеш дека за лешниците треба влага (значи вода)
- Почвата исто така е битен фактор, мислам оние глинести повеќе задржуваат вода и се подобри
- Субвенции имаш од државата почетни 100.000 денари (по хектар)
- За тековно одржување имаш по 2000 денари од декар (или 20.000 по хектар)
- Од болести знам дека треба да се прска највеќе поради тоа што црв ги напаѓа најчесто

Пласманот ти е прилично сигурен па планирај си што/како ;)

Крпење крај со крај и истуркување на животот. Тоа е балканскиот синдром од кој пати тој. Битно е да има идниот месец леб. Сопствениот интелектуален прогрес не е важен. Уживање ќе има во следниот живот, овој само нека помине како-тако, нели...
Да не го цитирам цел пост ама кога ти ги читам постовиве имаш исто размислување со татко ми, си даде он отказ исто пред едно добри 7-8 години за да си се посвети на работа на свое. Нит има работно време кога му се работи ќе работи, кога не ќе си седи дома.. работни денови во годината има не повеќе од 70-80 а фала богу и јас си се ориентирам на тоа полека и планирам да го продолжам истото и дополнително унапредам нормално.

Член од
24 август 2011
Мислења
511
Поени од реакции
807
A neli ti e toa isto koga si u državno? Pa i tamu ništo ne rabotat i si uživaat,baška sigurna rabota.
Да, со 9 часа работно време секој ден после кои ти требаат уште 2 за одмор.. Ќе те прашам дали ќе имаш време секој втор ден да акаш по природа, да кампуваш со пријателите и да уживаш во малите работи. Терај си ти како што си замислил, сите ние си имаме различни концепти за среќата. Мојот е овој, а тебе ако едно BMW насмевка ти става на лицето, ти симнувам капа.

@ Muranyi
Јас ќе засадам лешници годинава, еден роднина има цела плантажа која му расте на едно убиј боже место. Си имам дворче, ќе си засадам 10-тина дрвца чисто колку за своја потреба иако некако ми се чини дека ќе има и за продажба ако дојде до таму работата. Од прва рака роднинава ми раскажуваше дека малку нега бараат, не се напорни растенија. Ако имаш од кај ефтини садници да земеш, ич не чекај - терај.

Kajgana Shop

На врв Bottom