Momentalno edinstvena perspektivna granka e programiranjeto. I kaj nas pecalat ubavi pari,na zapad so vreki. Gospod znae do koga ke bide taka ali u momentov toa e najdobar zanaet i biznis. So edno laptopče startueš i ako te biva pečališ poveke nego site od vladata zaedno.Ако можам да забележам тука претежно саде програмери и информатичари имаме, и скоро сите само таму си ја гледаат среќата. Да си вадиш пари со седење во некоја канцеларија и блеење во мониторот.
Е па со среќа.
Ahahahaha....ti nikogaš nema da rabotiš so ovoj pamet......da ponudam benificii za da vrabotenite rabotat.Abe imaš ti pamet,za tvoja informacija koga imam konkurs i primam nekoj vo firma se prijavuvaat minimum 200 lugje,svati stanuva zbor za atraktivna rabota.A kopukov da gi stimuliram so kino,fitnes,teatar....ke puknam.Mali žiti se ostavi mi na poraka tel.broj da te zapoznaam,car si....kako mi go razveseli denov.Dobra ideja imaš brat!Ај прочитај што те прашав.
Да не ја префрлаш ти вината на работниците, а едноставно не те бива во HR?
Јас ти гарантирам, понуди од Понеделник плата од 23.000(магичната граница е 20.000), понуди бенефиции(карти за кино секој месец, членарина во фитнес клуб, попуст во Тинекс), јас ти ГАРАНТИРАМ ќе се тепаат луѓе да работат за тебе.Ама на кој да му текне бе пријателе, најлесно е да речеш дека сите се мрзливи и несакаат да работат.
Aj i da kažeme deka e taka,mada znam deka pazarot so HW i servisiranje e katastrofa,neli e poarno vrski levo desno na nekoj partiski đomba 3000-5000 evra da mu stisneš vo gepot i posle da si uživaš so državna platička? Ako si so fakultet po 25-30.000 mesečno garant gi lapaš,sabota i nedela si ležiš,poruček ne rabotiš,realno po saat dva dnevno dali ke se razmrdaš,odmor koga sakaš,sigurno rabotno mesto i plateni pridonesi za ubava penzija itn. Što e poarno?valvoline
Како за кого. Јас сервисот ќе го префрлам на подобра локација, затоа не работи последниве неколку месеци. Напролет здравје, почнува пак. Јас се одлучив на малку поинаков план, сервиси во рурални средини + услуга за 24 часа или помалку, гарантирано. Така луѓето на кои им е итна работата нема да мораат да се м`кнат до центарот на Скопје за да си го средат компјутерот и башка нема да мораат да го оставаат недела-две. Идејата тргна одлично право да ти кажам, а и со цените сум прифатлив. Дури и да ги порамнам цените со скопските, на луѓето повеќе ќе им се исплати да го донесат компјутерот во сервис кој им е на 10 минути од дома отколку да трошат бензин и нерви носејќи го 30км во двата правци и исто толку пат за да одат да го земат.
Од моето искуство човек стварно треба да работи поштено, не е ветер и магла тоа што го викаат старите. Не можеш форматирање да наплаќаш 1500 денари ако ти треба саат време за да го завршиш или пак промена на матична да наплатиш 100 евра ако матичната чини 2500 денари. Не е реално. Јас со 3 NAS станици можам за еден ден да форматирам 40 компјутери ако запнам, па затоа можам да си дозволам цените да ги спуштам 3х пониско од другите сервиси. Без разлика на цената сепак, луѓето сакаат да добијат квалитетна услуга. Тоа што цените ми се 3х пониски не значи дека компјутерот не е добро среден. Тоа го гарантирам со безусловно враќање на парите, без прашања и причини. Доволно е човекот да дојде, да каже дека не е задоволен и ги добива парите назад на лице место.
Затоа си создадов редовна клиентела кои имаат доверба дека ќе го добијат она за што платиле. Уште повеќе помага фактот што немаат што да загубат.
Кога го планирав бизнисот колегите и конкурентите тврдеа дека ќе навлезам во длабоки долгови и дека никогаш нема да успее. Премногу давам, премала заработка, бла бла.. За нивно изненадување веќе третиот месец јас си ги покривав сите трошоци за фирмата и ми остануваа 300-400 евра. За некој кој живее сам без кирија, тоа е премија. Никој не ми команда, работам кога сакам и колку сакам, дома сум, јадам кога сакам, спијам кога сакам и најбитно од се - го работам она што ми се допаѓа. А сигурен сум дека може и подобро. Се` се сведува на тоа кој колку е реален со своите очекувања. Младиве генерации сакаат европска плата со балкански квалитет на услуга. Not gonna work.
Опааа се јави страшниот директор што сака да си ја плеска секретарката.So 3000,00 evra ima mnogu uspesni biznisi.Problemot e sto nema rabotnici.Lesno e tuka da sedite i da delime pamet i da kukate kako drzavava ne ja biva i polesno e da odis vo stranstvo i da rabotis.Toj sto ne znae sto da raboti tuka,mislis deka ke se snajde u stranstvo,da ke go staat za pomalku pari da bide sadoperac,cistac,konobar,amal......ima rabota tuka,nema rabotnici.
A Tuzbekistan platata??????eve i ova e stranstvo pa ima dokumentarni gledajte koja e vistinata kako ziveat ljuge kako vo kameno vreme, a vie samo se zalate kaj nas, bidete srekni so imame za leb a nie i do internet stasavmeОпааа се јави страшниот директор што сака да си ја плеска секретарката.
Со сета почит, ама не го тупи.
Ти што знаеш да работиш?
Платата тука и во странство иста е?
Затоа луѓето од тука идат за физичка работа да работат на страна... барем знае дека ќе земе добри пари додека си го уништува здравјето.
Тука кај нас ги немаш ни двете.
Ех..Eve jas za sebe lično ke kažam i si priznaam na vremeto se zeznav sto ne završiv fakultet.Se zapišav na mašinski i go bataliv. Ama možebi(skoro 100% sigurno) pak ka se zapišam,se se može ako se saka i ako imaš para,jebi ga za državna rabota nema šansa bez diploma. Dosega 5 pati možev da se načukam vo državna firma ili u javna administracija samo ne biva bez pusta diploma.
Najubavo e da si cicaš od bugetot,drugi neka mu ja mislat kako ke go polnat.Megu niv i ovie hrabrite i glupite ovci sto se spremaat na novo biznisi da otvorat.
Skečov e i strašno vistinit,samo realnosta e takva da vo privatniot sektor nudat 200 evra plata za 25-30 rabotni dena vo mesecot,i gi boli stojko dali imaš ili nemaš diploma,a vo državnoto od 400 pa nagore.Ех..
Ne znam sto si rabotel pred toa pa si se otkažal. Ama zapamti deka nemaš nikakva garancija sto ke se dešava utre i može od tvoite soništa itn da se desi so curata da ostanete na ulica bez korka leb za jadenje. Toa ti e privatno drugar. A vo državnoto koga ke vlezeš gazeto ti e na sigurno do penzija. Pa sega misli mu.Како за кого, пак ти викам.. Ако се вратиш назад, јас реков дека работев за 40к плата, своја климатизирана канцеларија, платена храна во ресторан. Голема обврска имав на глава но ми беше соодветно компензирано. Се откажав од таков благодет за да можам да си бркам мои соништа. И таму работев со компјутери (телероботика и автоматика додуша) ама мојата љубов е во 3Д дизајнот. Попрво ќе работам за 400 евра нешто што го сакам од што за 700 нешто што не ми го прави меракот. Во моите очи, животот е премногу краток за да се троши на работи кои не го исполнуваат човека. Причина за тоа е што се сеќавам како вчера да беше кога бев копиљ, кога се пентарев по дрвја и акав по шуми со друштво. Денес види ме, 26 години. Си терам бизниси, си размислувам за семејство, си градам дом. Времето летна молскавично а јас сеуште не можам да се свестам за тоа, премногу често се фаќам себеси гледајќи играчки по интернетот, нешто интересно да си нарачам. Сеуште ко мало дете си играм со хели на далечинско и си правам петарди.
Затоа ти викам, не сакам драгоценото време да го трошам на работи кои не ме прават среќен. Џабе ми 700 евра ако дома се враќам уморен и депресивен. А 400 евра, право да ти кажам, сосема убаво изгледаат во паричник. Не патам јас за голема куќа, скап автомобил, злато на вратот. Топла постела за мене и драгата, некое количе да се тркала до продавница и назад и многу слободно време за среќни моменти со неа. Тоа е мојот сон, и тој сон не зависи многу од пари. Среќен сум што во моментов го живеам и се надевам дека ќе потрае.
Башка, некако темпераментот не ми дава да трпам газди и командувања.