Na koi Kafiri se odnesuva ova ?Pobaraj po sekoj moj komentar edna poraka koja me vadi od din,koja mi e prezedena od kafiri,duri togas reci mi go toa. Vo sprotivno,klevetis a znaes sto e kleveta.
Pazete sto pisuvate,ne radi mene,sekako,radi vas.
Се однесува на тоа дека Ибн Араби е кафир,а кога во претходните коментари го спомнав ова ти почна индиректно да го браниш.
а не дека тебе нешто те вади од дин,Аллах да ме чува од такви зборови.
Sufii ima po sekoj od 4-te meshebi ne samo po Hanefiskiot mesheb.
I fakt e toa deka sekoj Sufija Namaz obavuva na nacin kako sto obavuvaat Hanefiite ili ostanatite Meshebi a slobodniot ibadet toa si e nivna rabota i novo prasanje.
Па нормално де,а тоа што измислувате цитати од 4те месхеби за ваши потреби а? Како ти што направи со цитат од ебу ханифе за да му натуриш дека тој ја застапувал тезата за вахдетул вуџуд.
http://www.ahlus-sunna.com/index.php?option=com_content&view=article&id=92&Itemid=154
Megju ostanatite go imas i toj Hadis.
Не можеш тој хадис да го земеш туку-така како што ти си мислиш,за да ги оправдаш денешниве концерти што ги правите.
Mozno li e vakvo nesto ? Za satanistite zabludno e zosto toa Allah kaznuva. Za niv nesvatlivo e zosto rumi rekol "Covek od greskite uci" A Allah za greskite kaznuva. Ti za ova go poddrzuvas i mu vikas deka ne soul i nikoj sufija ne mozat da objasnat nesto sto e nadvor od Kur'anot. Bujrum objasnimu go ti.
Превод: "Вината е во оној што обвинува, духот не гледа ништо што би критикувал".?
Ако на Судниот Ден бидеш "обвинет" за некој грев што си го сторил ќе го цитираш ли руми за да кажеш Вината е во оној што обвинува?
So sto da se drzime striktno do Kur'an i Sunnet: So kinenje tespii,so kornenje imeto na Resulullah a.s od sekoj Mihrad bidejki bilo sirk,so zenenje so po 20 zeni pomladi od 18 god. so sledenje na kralot:
http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=6HMEKzfs2_c
Ova sirk ne e Zikrot e sirk ? Ova ne e novotarija i zabluda ?
А со што јас го подржувам кралот?
и ова е новотарија и заблуда очигледна.
Сам знаеш дека инструменти се забранети во исламот,или и за тоа сега хадис да ти барам?
Sega Buti e otpadnik. Kardavi,staven na vagata na serijatot. Ke te prasam,Imam Sujuti dali za tebe slovi kako Alim uvazen ?
Јас веќе ти реков за Бути,не сум учењак,немам доволно знаење за да кажам дали е отпадник или не,едноставно имам други поучени луѓе кои ќе ги слушам.
Знам минимум 20 луѓе кои имаат повеќе знаење бути и кардави и сујути..
што им фали на усејмин,бин баз,февзан,хусејн јакуб,мухаммед хасан,мухаммед ел арифи,и тн.
A sto e vo verata smeneto ne mi e jasno ? Dali Sufiite veruvaat vo trojstvo ? Go negiraat li Resulullah a.s ? Gi negiraat li Ashabite ? Sto e izmeneto vo verata osven sto otisle razumski ponapred ?
Тебе овие работи ти се новотарии?? Ова е јасен куфр,не правам јас муабет за тоа.
Јас правам муабет за новотарии во вера,а не ширк и куфр,ова да е сменето немаше потреба да разговарам со тебе. Правам муабет за тоа што е суннет на ресулаллах кога е во прашање ибадет а што вие денес правите.
Ибадетот не е СЛОБОДЕН ИБАДЕТ И НЕ Е НИВНА/ВАША РАБОТА.
Знаеш и сам дека Аллах прима ибадет само онака како е праксата на ресулаллах с.а.в.с.
Mnogu milo ke mi bide Akhi moj ako navistina ubavo i bratski da si pomuabetime i da me prasas konkretno sto e vo Sufizmot toa sto gi vadi od pat nadvor ?
Zikrot li ? Ako e zikrot zaednicki i ako smetas deka ne se pravelo za vremeto na Muhammed a.s da zboruvame za toa.
Tespiite li se bidat ? Da zboruvame za toa.
Tevessulot li e problem. Da zboruvame.
Konkretno prasaj a ne veli: ne gi sakam Sufiite bidejki sledat kafiri.
Мене да ти кажам право не ми е мило кога гледам муслимани кои прават работи кои не треба да ги прават,но ете мило ќе ми биде братски да си помуабетиме.
Зикрот заеднички не е правен како вие денеска го правите,тоа е факт тука џабе ќе зборуваме.
Теспиите за мене се само средство на старите луѓе за зикр после намаз,јас после ФАРЗ намаз зикрам на прсти.
Тевесуллот исто. Тука има многу за зборување.
Потоа вахдетул-вуџуд,и слични теми кои веќе ја зафаќаат и акидата,а тука е многу опасно за влегување,ако муслиман не си расчисти на време со овие работи може да западне во проблеми и да го изгуби компасот и секогаш ќе има шухби дали тоа што го прави е исправно.